Espanjan Andalusia – Rondan vanha kaupunki

Rondan vanha kaupunki on ns. must-kohde, mikäli lomailu kohdistuu Espanjan Andalusiaan. Sen “uusi” vanha silta lienee Aurinkorannikon kuvatuimpia kohteita. Olimme ottaneet Rondan kohteeksi tälle matkallemme emmekä pettyneet, Tuosta kauniilla korkealla jyrkänteellä sijaitsevasta kaupungista on huimat näkymät kauas laaksoon ja vuorille. Tervetuloa katsomaan miksi Ronda on niin suosittu!

Olimme viettäneet muutaman yön kiintopisteessämme Macdonald Dona Lola -hotellissa. Aiempi tämän matkamme kohde-esittely löytyy tämän matkakertomuksen lopusta.

Hyppäsimme aamulla paikallisbussiin, matkasimme Marbellaan ja jatkoimme sieltä toisella bussilla Rondaan. Bussit lähtevät Marbellan linja-autoasemalta. Tämä on sikälikin hyvä valinta, että Rondasta on todellakin parkkipaikoista uupeloa. Matka on kimurantti reitti, jossa kyytiläisenä ehtii nauttia erittäin kauniista maisemista huomattavasti paremmin kuin kuskina. Siispä, valitkaa edullinen joukkoliikenne.

Valkoinen Rondan kaupunki näyttäytyi bussin ikkunasta tällaisena.

… ja vielä lähempänä tällaisena.

Bussi- ja rautatieasema ovat noin kilometrin päässä vanhasta kaupungista ja jyrkänteestä, joka tekee Rondasta Rondan. Olimme kuulleet aiemmin ja totesimme nyt omin silmin, että parkkipaikan löytäminen olisi ollut “mission impossible”. Siispä kannattaa tulla bussilla tai junalla.

VINKKI:

Rondaan pääsee junalla Malagasta. Sen lisäksi sieltä on huikean kaunis (kuulemma) junareitti länsirannikolle Algericasiin. Hotelliltamme järjestettiin nimittäin päivän matkoja niin, että bussi vie rannikolle ja sieltä edestakainen junamatka Rondaan. Olisimme ehkä kokeilleet, jos aika olisi sallinut, mutta toisaalta päivä Rondassa on ehdottomasti hyvä valinta.

Nyt aletaan jo olla lähellä nähtävyyksiä…

Ja sieltähän se aukeni. On siinä se jokin! Käveleskelimme vuoren rinnettä oikealla jonkin matkaa ja palasimme sieltä kohti vanhaa kaupunkia.

Tämä syreeniä muistuttava kukka koristi kauniisti härkätaisteluareenan muuria.

Väitetään, että härkätaisteluperinne olisi alkanut Rondasta. Taustalla kaupungin kuuluisa areena, jossa edelleen järjestetään näytöksiä silloin tällöin.

Tämän lähemmäksi areenaa emme nyt menneet.

Ovathan nämä härkätaistelijat aikansa sankareita.

Mutta parempi on, että härkiä ei rääkätä enää muinaiseen tapaan.

Areenan vieressä on puisto, jossa oli kukinta-aika parhaimmillaan.

Tunnelmakuvia puistosta musiikin kera saat, kun katsot matkakertomukseni perästä aukeavan videon. Veikkaan, että kannattaa!

Sitten olikin aika jatkaa matkaa kohti vanhaa kaupunkia, jossa ovat ne kuuluisat sillat ja huikean korkea rotko.

VINKKI: (Tämä on mainos.)

Jos olet matkalla Espanjaan ja haluat yhdistää kauniit maisemat maailmanluokan jalkapallo-otteluiden kanssa, sinun kannattaa käyvdä vilkaisemassa näitä sivustoja:

https://www.jalkapallomatkat.com/  

https://www.jalkapallolippuja.com/

Niiden kautta jo lukematon määrä suomalaisia on päässyt seuraamaan suosikkijoukkueittensa/-pelaajiensa taidokkaita esityksiä livenä. Sitä tunnelmaa ei voi kuvitella, se pitää kokea.

Rondan vanha kaupunki lumoaa

 

Tämä vanhalta näyttävä siltä on se kaikkein kuuluisin “uusi silta”.

Tämä lienee Rondan kuvatuin kohde?

Rotkon pohjalla 120 m alempana virtaa pieni joki vieden vuoristosta kirkasta vettä mereen, otaksuisin.

Kelpasi siinä Leppi-Veskan pojankin ihmetellä luonnon kauneutta.

Vaikka kuva ei sitä kerro, ihmettelijöitä riitti tungokseen asti.

Andalusia ja Rondan alue on kuuluisa etenkin makeista viineistään. Pakkohan niistä paria oli maistaa, etenkin kun maisemat antoivat oman miellyttävän panoksensa makuelämukselle. Oloroso ja Perdo Ximenez eivät jääneet  lasiin. Hinta taisi olla noin 3 euroa/lasi.

Sitten oli aika lähteä katsomaan vanhaa kaupunkia, joka on maalattu erään talon seinään.

Tämän rakennuksen ja maalauksen alkuhistoria taitaa ulottua lähes 1000 vuoden päähän?

Lisää Rondasta voit lukea esim. tästä linkistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ronda

Seuraavaksi oli aika tarkistaa se tosi vanha silta 1500-luvulta.

Reissumme ainoa selfie 🙂

Olihan siellä nähtävissä historian siipien havinaa…

Kirkon aukio.

Bongasin jostain kirjasta, että vanhassa kaupungissa on vanha viinikellari, jossa viinin valmistuksella on pitkät perinteet. Sen verran tykkäämme viineistä, että olihan se pakko käydä katsomassa.

Se tutustumiskierros osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Saimme 5 eurolla/hlö opastuksen, kierroksen “viinitilalla” sekä kunnon maistiaiset.

Pihalle oli lavastettu väline, jossa viinirypäleet murskattiin valmistumaan lopputuotteeksi.

Tämä rouva antoi meille riittävän oppitunnin viinin valmistuksen ydinkohdista.

Pääsimme myös kurkkaamaan vanhaan viinikellariin.

Museokierroksen aikana pääsimme myös tutustumaan viineistä löytyviin tuoksuihin ja kasveihin/eläimiin, joihin ne pitäisi osata yhdistää. Mielenkiintoinen kokemus, jossa Marjatta bongasi heti väärin koodatun tuoksun. Meni vaihtoon se 🙂 Marjatassa olisi ainesta viinin maistajaksi.

Kierroksen jälkeen alkoi maistelutuokio, jossa asiakas sai päättää milloin kiintiö tulee täyteen. Maltoimme sentään jatkaa matkaa ihan kohtuullisen maistelun jälkeen. Suut makeana kiertelimme vielä jonkin aikaa kaupungilla.

Ruokailun jälkeen oli aika suunnata bussiasemalle. Matkasimme jyrkkää, mutkittelevaa vuoristotieto Marbellaan ja sieltä edelleen toisella bussilla hotelliin. Matkaan kului jälleen vajaat pari tuntia eli kiire ei noilla kulmilla saa olla.

Päivä oli erittäin onnistunut, joten voimme suositella lämpimästi. Ja koska julkisilla liikkuminen on Espanjassa niin edullista, suosittelemme bussia/junaa tuolle matkalle, ehdottomasti.

Tässä vielä eläväisempi kuvaus tuosta loisteliaasta kokemuksesta.

Lisää matkakertomuksia tältä hienolta mhttp://appamatkustaa.fi/ronda-andalusian-antiikkinen-helmi/matkalta on tulossa. Seuraavaksi esittelen Mijasin todella kauniin kaupungin, Sen jälkeen vilkaisemme Malagaa ja Marbellaa sekä tutustumme vielä majoituspaikkaamme Macdonald Dona Lolaan.

Jos haluat saada viestin heti, kun ne julkaistaan, käy tykkäämässä FB-sivustoa “Appa matkustaa”. Uusia kirjoituksia tulee vähintään 2/viikko eri puolilta maailmaa.

 

Ja tässä vielä mainos loppuun:

MUISTITHAN KÄYDÄ KATSOMASSA NÄMÄ SIVUSTOT?

https://www.jalkapallomatkat.com/  

https://www.jalkapallolippuja.com/

4,190 total views, 2 views today

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *