Espoo – Träskändan kartano ja Nokkalan majakka ovat hyviä vierailukohteita

Espoosta on tullut säännöllinen vierailukohteemme syystä, että kaksi lapsistamme (välillä kaikki kolmekin) asuvat siellä perheineen. Lasten-/kodinhoidon ohessa jää aikaa tutustua ympäristöön, kun lapset ja nuoret ovat koulussa. Viime keikallamme otimme tavoitteeksi tutustua Järvenperässä sijaitsevaan Träskändan kartanoon, sillä olimme kuulleet tyttäriemme kautta sen olevan kaunis paikka. Toinen tyttäremme houkutteli meidät tutustumaan nuorten “suosikkipaikkaan” Nokkalan majakkaan. Tästä kirjoituksesta selviää, miten appa ja mammu kokivat nuo kohteet.

Träskändan kartano

 

Tyttäremme olivat moneen kertaan kehuneet, että Träskändan kartanon ympärillä on hienot kävelymaastot. Koska kävely on meille liikuntamuodoista kaikkein rakkain, suuntasimme eräänä kauniina syyspäivänä sinne ja testasimme ennakkomainonnan paikkansa pitävyyden.

1700-luvulta peräisin olevan kartanon alueella on monia kävelypolkuja, jotka kiemurtelevat osin kauniissa puistossa, osin luonnonsuojelumetsässä.

Tämä 1921 valmistunut päärakennus rakennettiin vuonna 1888 tulipalossa tuhoutuneen alkuperäisen kartanon tilalle. Kartano siirtyi tuolloin Espoon kunnan omistukseen ja se toimi pitkään vanhainkotina.

Päärakennuksen kunto kertoo, että se on nykyisin tyhjillään ja sille mietitään uutta käyttöä.

Ympäristö toimii nykyisin kaupunkilaisten virkistykohteena. Onneksi kukista ja puistosta pidetään huolta.

Valtaisat puut kertovat omaa kieltään alueen iästä. Vaikka myrsky tuhosi puiston kohta palon jälkeen. Alueen reunassa on myös “keisarillinen tammi”. Sinne tuotiin ranskalaisia ja saksalaisia puutarhureita kunnostamaan puistoa muodikkaaksi englantilaiseksi maisemapuutarhaksi. Puita tuotiin Uralilta saakka istutettavaksi.

Tämä puu lienee Suomen suurimpia tammia, ainakin ympärimitan perusteella.

Puisto on luonnonsuojelualuetta, mutta silti en oikein jaksa ymmärtää, miksi kaanuteita puita ei voi kustata muualle? Puiston keskellä luikertelee Kvarnby-joki ja siellä risteilee useita polkuja ja jos koko puistopolun kiertää, reitille tulee mittaa yli 2 km. Polkua kiertäen voi tutustua alueen historiaan.

Kävelyreitin toisessa päässä sijaitsee maineikas Auroran koulu, joka on rakennettu vanhan tilalle vuonna 2016. Se on saanut nimensä Träskändan kartanon kuuluisimman omistajan, sosiaali-. ja diakoniatyön uranuurtajan, seurapiirikaunotar Aurora Karamzinin mukaan.

Luonnon omaa taidetta kartanon alueella.

Tämä piparkakkutalo löytyy läheltä päärakennusta.

Keisarillinen kuusikulmainen puucee.

Tämän kiertelyn perusteella voimme kovasti suositella, että kannattaa käydä kiertelemässä ja katselemassa Träskändan kartanon alueella. On se hieno alue!

 

Nokkalan majakka

 

Seuraavana päivänä tyttäremme Maiju houkutteli meidät lounaalle Nokkalan majakalle, jossa kuulemma nuoriso käy mielellään mopoautoillaan. Tämä vuoden 2016 lopulla avattu moderni kahvilarakennus osoittautui suosituksi lounaspaikaksi.

Tuulinen ja pilvinen sää ei houkutellut lounastamaan kattoterassilla, mutta voi kuvitella, että pitkä kuuma kesä on ollut varsinainen riemun aihe yhtiön omistajille.

En alkanut kuvailla lounasaikaan täydessä kahvilassa muuta kuin tämän verran. Kuuma kasviskeitto ja sienisalaatti olivat erittäin positiivinen yllätys. Maijun syömä kana-annos menetteli, mutta ei ollut salaatin väärtti. Ei kun menoksi, arvon lounastelijat!

Summa summarum:

Kannattaa tutustua lähiympäristöön!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,659 total views, 6 views today

Comments

  1. Heh, olette näköjään käyneet ihan meidän kulmilla!
    Seuraavan kerran kun olette Nokkalan Majakalle menossa niin kertokaa, niin voimme liittyä seuraan – tai voitte poiketa kylässä 🙂
    Siellä on myös keskiviikkoiltaisin kiva iltapäiväteekuvio:
    https://meriharakka.net/2018/02/03/kello-viiden-tee/

    1. Vaude! Enpä tiennytkään, että Meriharakat asustavat Nokkalan majakan kulmilla 🙂 Käymme usein Espoossa lapsiamme ja lastenlapsiamme tapaamassa, joten voisimme tehdä joskus treffit vaikka tuonne iltapäiväteelle. Kiitos vinkistä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *