Gdansk – vierailun arvoinen paikka

Gdansk yllätti, Sopot ihastutti! Tuohon lausahdukseen kiteytyy kokemuksemme noista kahdesta Puolan rannikolla sijaitsevasta kaupungista. Tässä ensimmäisessä postauksessani keskityn arvioimaan, miksi Gdanskista on tullut turkulaisten Tallinna. Jos 37 eurolla pääsee sinne Turusta suoralla reilun tunnin mittaisella lennolla edestakaisin, on 1. kynnys ohitettu. Kun näkee toisen maailmansodan aikana raunioksi  poltetun kaupungin nykyisen, erittäin viehättävän ilmeen, tulee rahalle jo moninkertainen vastine. Muut syyt toteuttaa tuo matka selviävät tästä matkakertomuksestani. Niitä on monta!

Kolme kuukautta #eläkeläiselämää ilman ulkomaanmatkaa alkaa hipoa jo ennätyksiä tällä vuosituhannella. Onneksi 43-vuotishääpäivämme lähestyi ja oli riittävä syy tutkailla lentotarjouksia. Mielessämme on usein ollut, että Gdansk pitäisi käydä vilkaisemassa. Se realisoitui yllättävän nopeasti, kun löysin tuo uskomattoman edullisen lentotarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Kannattiko tuo satsaus, selviää, kun lukee tämän matkakertomuksen?

Asko Tours” on ainoastaan omiin matkoihimme erikoistunut halpamatkatoimisto, joka ei todellakaan karta luksusta. Kun lennot oli varattu, alkoi hyvien, mutta halpojen hotellien metsästys. Kohtuullisen kovan ja aikaa vievän (onneksi aikaa on ja lisää tulee) ristiintaulukoinnin jälkeen päätin varata 1. yön hotelli Admiralista vanhasta kaupungista mahdollisuudella perua varaus vielä edellisenä päivänä. Hotelli Hiltonin valitsimme toiseksi yöksi lentokentän kupeesta syystä, että kone lähtisi aamulla klo 10. Molempien hinta aamiaisineen oli noin 100 euroa. Arviot siitä, miten valinnat onnistuivat, löytyvät, kun jatkat lukemista.

Wizzillä Turusta Gdanskiin 

Tämä oli 1. kerta, kun lensimme ulkomaille Turusta. Noin 2,5 tunnin matka Lahdesta sinne on reilun tunnin (Helsinkiin) rinnalla paljon, mutta kun eläkeläiset säästivät noin 150 euroa lennoissa, päätös oli helppo. Paikoitus Turussa maksaa 10 €/vrk. Kävelymatka terminaaliin on parhaimmillaan selvästi alle 100 m.

Emme ole aiemmin lentäneet unkarilaisen Wizz-yhtiön koneilla. Heidän ansaintalogiikkansa näytti perustuvan täysiin koneisiin ja keskimääräistä pienempiin maksutta kulkeviin käsimatkatavaroihin. Kun laukun maksimikorkeus saa olla 45 cm, panee se monet maksamaan extraa saadakseen suuremman laukun koneeseen tai ruumaan. Me valitsimme reput välttyäksemme lisämaksuilta, jotka olivat lähes matkalipun hintaiset.

Halutessasi varata istumapaikan joudut tietysti maksamaan siitä erikseen. Ellet tee sitä, alkaa jokin aika ennen matkaa sähköpostivirta, joissa kehotetaan varaamaan istuinpaikka. Paria päivää ennen matkaa saat alennusta, jos varaat paikan tai voit edullisemmin ottaa mukaan suuremman laukun tms. Kannattaa panna jäitä hattuun, sillä 48 tuntia ennen lähtöä voit varata netissä maksutta itsellesi paikan.

Matka Gdanskiin sujui rettekästi suurehkolla koneella, joka on yhtä perhettä muiden yhtiöiden koneiden kanssa. Värimaailma on ainoa, josta voit päätellä kenen joukoissa istut. Tässä uudehkossa koneessa oli kohtuuhintaiset tarjottavat. Siellä saa vielä houkuttimeksi 5€ alennuskupongin, jota voi käyttää, mikäli ostaa vähintään 25 eurolla esim. kosmetiikkatuotteita.

Lech Walesa on antanut nimensä lentokentän käyttöön. Onhan se suuri kunnia Gdanskin telakan sähköasentajasta pääluottamusmieheksi, ammattiyhdistyjohtajaksi ja lopulta presidentiksi (v. 1990-95)kohonneelle gdanskilaiselle. Terminaalihalli on uudehko, moderni taideteos, jonka sisällä ei voi kuvitella millä kentällä on. Niin ovat samanlaisella muotilla tehtyjä kentät.

Junalla keskustaan

Hinta-laatusuhteeltaan ykkösvaihtoehto matkata keskustaan on juna. Uudehko paikallisjuna käyttää noin 25 min. aikaa siirtymiseen. Moni valitsee bussin 210, joka lähtee reilu 100 m ulko-ovelta etuviistoon oikealle. Myöhästyimme tuosta monien suosittelemasta kulkutavasta pari minuuttia, joten sen nopeus jäi testaamatta. Juna lähtee terminaalin eteen ylös rakennetulta laiturilta. Lipun voi ostaa vähän monimutkaisesta automaatista sekä junasta. Automaatista se maksoi vajaan euron, junassa oletettavasti saman verran. Halvalla liikutaan siis Puolassa.

Gdanskin rautatieasema (Gdansk Glowny) oli ensimmäinen nähtävyys, joka vangitsi uuden puhelimeni kameran. Oli mielenkiintoista nähdä millaisia kuvia tällä näppärällä Samsung Galaxy 8:lla saa aikaan. Ainakin sen se vaikutti, että viime matkojen vakiovälineeni iPad-mini jäi tällä reissuilla reppuuni.

Kaunis uudelleen rakennettu vanhakaupunki

Olimme liikkeellä ilman karttaa, joten nappasin kuvan opastaulusta. Se auttoi hahmottamaan aluetta, sillä Google Maps ei meinannut aueta kunnolla millään. Oli tainnut jäädä lataamatta puhelimeen. Alla olevassa kartassa asema sijaitsee vasemmassa yläkulmassa ja hotellimme oikeassa reunassa Tobiasza-kadulla puiston vieressä. Tällä selvisimme hotelliin, josta saimme kunnon kartan.

Tutustuminen vanhaan kaupunkiin alkoi heti matkalla hotelliimme. Toinen toistaan viehättävämpiä rakennuksia ilmestyi kameran vangittavaksi.

Hämmästystä herätti kauppahallin vieressä olevien kukkamyymälöiden rivistö, sillä myytävänä oli valtava määrä kukkalaitteita! Niissä oli mukana jokin nauhakin, joten arvelimme, että onko tulossa jokin kaatuneiden muistopäivä vai mistä on kyse? Hinnat olivat pöyristyttävän halvat eli noin 10 euron pinnassa. Emme alkaneet kysellä ja jos joku lukijani tietä asiasta jotain, kirjoita meille vastaus.

Kauppahallin arkkitehtuuri toi mieleen Budapestin upean hallin. Se oli hieman pienempi, mutta niissä oli paljon samaa. Alakerran kalamyymälästä tullut ei-niin-mukava-haju sai Marjatan siirtymään pikavauhtia ulos hallista. Minä kiersin sen pikaisesti läpi.

Poikkesimme ensimmäiseen Pyhän Katariinan kirkkoon kohta kauppahallin jälkeen. Kirkkoja riittää Gdanskin vanhassa kaupungissa.

Puolalaisen paavin (1978-2005) Johannes Paavali II:n maalaus löytyi kirkon sivuosasta.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_Paavali_II

Tätä kirkkoa oli tulipalo kohdellut kaltoin vuonna 2006.

Kävimme välillä majoittumassa tiukan seulan kautta valitsemaani hotelliin, joka oli Admiral. Arvioinnit olivat sitä luokkaa, että vaaka kallistui siihen muutaman muun loppusuoralle päässeiden joukosta.

Hinta ja laatu kohtasivat hotelli Admiralissa. Se on uudehko, siisti, kursailematon paikka, jota voi todella suositella.

Gdansk on kasvanut jättisuuren sataman ja telakoiden tuottamasta työstä. Aloitimme tutustumiskierroksen kaupunkiin ylittämällä Motlawa-joen lähisillan kautta. Erikoisen näköinen silta oli pakko ikuistaa.

Ohitimme kulttuuritalon ja ihailimme samalla toisella rannalla aukeavaa näkymää, jossa näkyi muistoja nostureista ym.

Rannalla oli muistoja Gdanskin historiasta. Tässä kuvassa Grane-nosturi, joka lienee Gdanskin kuvatuimpia kohteita.

 

Kauniita rakennuksia riittää Motlawa-joen rannalla. Jokin uudehko lasirakennuskin istui hyvin kokonaisuuteen.

 

Kanavan keskellä olevalta saarelta alkoi yli kilometrin mittainen kävelykatu, joka oli Gdanskin parasta antia.

Gdanskissa ollaan autoliikennettä siirtämässä pikkuhiljaa kanaviin.

Upea Dluga-kävelykatu

Saarelta siirryimme kaupungin porttien läpi Dluga-kävelykadulle, jossa eteemme avautuivatkin kauniit rakennukset. Ei ole talkoolaistenkaan aika mennyt hukkaan, kun he auttoivat restauroinnissa.

On aivan käsittämätöntä miten kansa on saanut entisöityä vanhan kaupungin niin loisteliaaseen, kauniiseen kuntoon saksalaisten pommitettua sen raunioiksi vuonna 1945! Yllä Neptunes Fountain.

Tämä kuva antaa jonkinlaisen käsityksen siitä, mihin kuntoon sakut saivat kauniin kaupungin. Kyllä sota on julmaa…

Piipahdimme  Pyhän Marian kirkossa, joka lienee kaupungin suurin?

Aloimme alkaa valua kävelykadulta joen rantaan ja ohitimme mainiosti soittavat jousitrion. Oli ilo pysähtyä nauttimaan unkarilaisista tansseista yms.

Viehättävä, pieni Mariacka-katu oli täynnä meripihkan kaupustelijoita.

Tässä vaiheessa askelmittari näytti lähes 20 000 askelta, joten oli aika siirtyä ruokailemaan. Hotellimme vieressä sijaitseva Targ Rybny kalaravintola (hotelli heti Fishmarktin takana) oli niin suosittu, että jouduin ottamaan kaikki neuvottelutaidot käyttöön, jotta saimme meille pöydän.

Vajaan parin tunnin levon jälkeen palasimme ravintolaan ja pöytä oli vähän harmittavasti heti ulko-oven vieressä, mutta ei haitannut. Olimme sisällä.

Kolmen kalan annos oli ihan kohtuullinen 43-vuotishääpäiväaaton illallinen. Kippis ja onnea!

Aamulla näytti, ettei hotellissamme ole paljoakaan väkeä, mutta kohta tämän kuvan oton jälkeen sinne alkoi lappaa muita eläkeläisiä Ruotsista yms.

Aamiaisen jälkeen luovutimme avaimet ja kävelimme rautatieasemalle. Oli aika siirtyä Sopotiin. Matkakertomus sieltä ilmestyy tänne muutaman päivän sisällä.

SUMMA SUMMARUM:

Gdanskissa kannattaa ehdottomasti käydä. Me tuskin palaamme sinne, sillä maailmassa on vielä niin paljon näkemättömiä paikkoja. Jos tulemme, menemme Sopotiin ja/tai jatkamme halpalennoilla eteenpäin. Gdanskista pääsee esim. Ryanairin kyydissä Milanoon noin 10 eurolla. Ja muut halpalentoreitit risteilevät sikin s0kin, joten pannaan mieleen! Erittäin hieno juttu osana #eläkeläiselämää.

 

Huom!

Kannattaa ehdottomasti lukea myös tämä Puolan Pärnusta eli Sopotista kertova matkakertomus. Sinne voisimme mennä kesäpäiviä viettämään toisenkin kerran.

Sopot – Puolan kesäparatiisi (ja pieni pala Gdyniaa)

 

9,661 total views, 42 views today

Comments

 1. Daphnion says:

  Kiitos mukavasta matkakertomuksesta. Kuukauden päästä tiedossa pitkä viikonloppu Gdanskissa ja kova matkasuunnittelu menossa. Blogeista löytää aina parhaat vinkit matkoille. 🙂

  1. Suuret kiitokset Laura! Oikein hyvää matkaa teille upeaan Gdanskiin.

 2. Timo says:

  Kiitos vinkeistä! Lennetään ens perjantaina Gdanskiin yöpymään Dluga-kadulle ja nämä oli hyviä merkintöjä kerätä ennakkotietoja.

  Onko muuten Vaasa tuttu? Exän opettaja oli 80-luvulla samanniminen? ^^

  1. Ollos hyvös. Hyvää matkaa upeaan Gdanskiin. Olen kyllä ollut opetushommissa, mutta 1980-luvulla olin Oulun Norssin rehtori.

   1. Timo says:

    OK, jotenkin vain muistan joko Vaasasta tai mahd lukioajoilta Kurikasta tuon sukunimen. Mutta voi kyllä olla Aarokin, noh samoja nimiä täällä pyörii toki paljon.

    Hyviä reissuja teille, meilläkin on tavoite viettää eläkevuosia samoin!

 3. Lilli says:

  Mistä tuon mainitsemanne 5 euron kupongin ostoksiin Wizzairilla saa? Yritin katsoa löytyykö mm boarding cardista, muttei ollut mainintaa..

  1. leppilampi says:

   Hyvää joulua Lilli. Sen saa, kun ostaa lentokoneessa vaikka jotain purtavaa, mitä tahansa ymmärtääkseni.

 4. Gdansk jäi meillä kiertämättä, kun kesällä ajelimme Puolassa. Tosin jäi niin monta muuta paikkaakin, että on hyvä syy mennä takaisin.

  Nuo sodan jälkeen entisöidyt alueet ovat siis jotain ihan uskomatonta. Onneksi ne on tehty, jotta meillekin on jäänyt jotain katsottavaa. Dluga-kävelykadulla kelpaisi kyllä patsastella ja pysähtyä nauttimaan kuppi kahvia.

  1. leppilampi says:

   Kannattaa kyllä Anna laittaa se jonoon listallesi. Yritän saada Sopotin matkakertomuksen alkavalla viikolla jakoon, jotta saan matkakuumeesi kohoamaan.

 5. Gdansk on ollut mietinnässä kauan. Hienoja kuvia saitte otettua!
  Ja muutenkin jutun visuaalisuus oli varsin aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Onnittelut!
  Wizz:n matkalaukkusäädökset ovat kyllä varsin minimaaliset, aika pieneen reppuun saisi viikon kamat tunkea, mikäli ei sitten harrasta kerrospukeutumista… 😉

  1. leppilampi says:

   Kiitos positiivisesta palautteesta Heidi. Aina on kiva kuulla, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Meikäläinen kirjoittaa näitä juttuja lähinnä omiin tarpeisiin, mutta aina on taka~ajatus, että on hienoa, jos joku saa niistä jotain. Selasin äsken jutun läpi ja tuli itsellenikin sellainen fiilis, että raikkaat kuvat ja kokonaisuus toimii. Ehkä tässä on oikea suunta, jonka oppii, kun lukee muiden juttuja ja kiinnittää itse huomiota teidän ammattilaisten postauksiin. Alitajuisestikin jää varmasti jotain mieleen. Mitä tulee laukun kokoon, olemme nytkin yli 3 viikon reissulla pelkillä käsimatkatavaroilla. Se on taidetta tuo pakkaaminen ja motivaatio tulee kovista hinnoista.

 6. Onpas hienoa arkkitehtuuria ja kivasti tietoa kaupungista. Tuo laiva näyttää kyllä aivan merirosvolaivalta!

  1. leppilampi says:

   Kiitos palautteesta. Samaa mieltä olen tuosta laivasta, mutta en ole ottanut selvää miten se liittyy Gdanskiin.

 7. Gdansk taitaa nyt olla varsinainen hittikohde, ja kivaltahan se sinunkin postauksesi perusteella vaikutti. Wizzair lentää tosiaan älyttömän halvalla, mutta olen kuullut paljon valituksia myöhästelyistä. Toisaalta noilla hinnoilla pienet myöhästymisetkin voitaneen antaa anteeksi. Kunpa saataisiin samanlaiset halpalennot lähtemään vielä Helsingistä. 🙂

  1. leppilampi says:

   Kiitos Meri, joka syö, matkustaa ja rakastaa 🙂 Hauska nimi blogillasi. Tutulta tuntuu. Nyt kone kulki ajallaan ja toisaalta eläkeläisille ei ole mitään väliä pienet myöhästymiset. Toisaalta riittävän suuri sopisi, jos korvaukset ovat hyvät 🙂 Kirjoitan vielä Sopotin osuuden. Se on mielestäni kohde, jonne voisi palata.

 8. Kiva tietopaketti Gdanskista! Oon miettinyt itsekin siellä käymistä, lentoja kun saa niin älyttömän halvalla. Tosin Turkuun pitäisi ensin matkustaa Jyväskylästä, ja se tuleekin sitten maksamaan jonkun verran. No, ei se Helsinkikään lähellä ole. 😀 Onpas hyviä kuvia, värikäs tunnelma on saatu mukavassti vangittua! Ja onnea myös 43 vuodesta yhdessä, siihen on meillä vielä matkaa 40 vuotta 🙂

  1. leppilampi says:

   Kiitos palautteesta Janni! Laitan vielä sen Sopotin jutun, niin ehkä motivaatio kasvaa 🙂 Joo, kyllä tällainen pitkä taival yhdessä rakkaani kanssa on opettanut meidät myös matkailemaan yhdessä. Parasta A-ryhmää on seura. Nytkin 3,5 viikkoa saarihyppelyllä Kanarialla. Siitä tulee myös kohta juttua.

 9. Olipas mukava lukea kokemuksia näistä halpalennoista Gdanskiin, olen nimittäin useampaan otteeseen ollut “sormi liipasimella” varaamassa näitä lähes ilmaisia lentoja. Harmi vaan, että Turku on meidän näkövinkkelistä niin hankalassa paikassa esim. varhaisia aamulentoja ajatellen tai jos paluu on iltamyöhäällä, että siinä jo melkein kannattaa harkita ottaako sittenkin “normilennot” Helsingistä.

  1. leppilampi says:

   Kiitos Virpi! Lentomme lähti klo 13 ja takaisin klo 10 maissa, joten nyt vaan laukaiset 🙂 Kesäaika voisi olla paras, jotta voisitte käydä myös Sopotissa. Upea paikka, josta kirjoitan pian.

 10. Kikka says:

  Kiva kertomus! Tuli ikävä Gdanskin.

  Vinkkinä seuraavalle matkalle, että me kerran majoituimme Mariacka-kadun alkupäähän hotelliin. En muista nimeä juuri nyt, mutta tuossa sinun kuvassa näkyy tien oikealla puolella hotellin rappuset. Huone oli kiva, ylin kerros, korkea katto. Niukahko aamupala tuotiin huoneeseen. Mutta niin oli hintakin niukka: doubleroom n. 30€/yö.

  Gdanskissa käytiin shoppaamassa lasiesineitä Madisonilla ja vanhan kaupungin mukulakivikadun alkupäässä olevassa kivassa museossa. Myös uusi Lech Walesa-museo satamassa käymisen arvoinen.

  Junalla pääsee helposti Sopottiin.

  1. leppilampi says:

   Olipa halpa majapaikka. Kiitos vinkistä, vaikka taitaa olla, että seuraavalla kerralla majoitumme Sopotissa. Gdansk on nähty ja paljon paikkoja kokematta. Mutta Sopotiin joskun kesällä.

  2. Janne says:

   Sopottiin kannattaa ehdottomasti mennä vesibussilla joka lähtee kanaalin alkupäästä,merirosvolaivojen takaa,se kulkee läpi suuren sataman näkee upeita tankkereita,risteilyaluksia,matka kestää reilun tunnin.Olen ollut Gdanskissa 6 kertaa ja kesällä lähden taas.upeakaupunki

   1. leppilampi says:

    Tällaista olen kuullut. Nuo Puolan junat ovat erittäin edullisia, mutta kulkevat kyllä erittäin verkkaisesti. Onhan siinä kiva tosin olla vaan ja ihmetellä. Tuo vesibussihomma kannattanee kokeilla. Millä hinnalla niillä pääsee? Hyvä puoli olisi sekin, että pääsisi suoraan satamaan. Asema on hieman sivussa keskustasta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *