Hania – Kreetan kaunis kaupunki on turistien suosikki

Hania on turistien suosiossa kauneutensa ja viehättävyytensä vuoksi, mutta osansa suosioon se saa siitä, että siellä sijaitsee tuon äärettömän kauniin lomasaaren kansainvälinen lentokenttä. Jo matka kiemurtelevaa pikkutietä niemessä sijaitsevalta lentokentältä saa sinut haukkomaan henkeä katsellessasi kaunista merenlahtea sekä sen takaa aukeavia lumihuipppuisia vuoria. Huomaat heti tulleesi “oikeaan” paikkaan. Tässä matkakertomuksessa teen katsauksen tuohon pienehköön kaupunkiin, jossa kävely vanhan kaupungin kapeilla kujilla saa tyytyväisen kestohymyn turistin kasvoille.

Kävin viimeksi Kreetalla huhtikuussa 2018 testaamassa, miten “määrittelemätön majoitus” toimii.  Juttu siitä kokemuksesta sekä pari matkakertomusta Kreetan kuvankauniista saaresta löytyvät tämän kirjoituksen lopussa aukeavista linkeistä. Pääset niihin käsiksi myös tämän linkin kautta:

Kreetan matkakertomukset

Majapaikkani sijaitsi n. 10 km päässä Haniasta. Hyppäsin siellä paikallisbussiin ja siirrätin itseni verkkaisesti etenevällä, mutta edullisella, kulkuvälineellä kerskustaan.

Parin korttelin päässä törmäsin kukkiviin puihin vanhan kaupungin reunamilla.

Heti kadun alkupäässä oli kaupungin taidegalleria/-museo, jonne ainakin meillä eläkeläisillä on maksuton pääsy. Siispä taloksi. Alla muutamia esimerkkejä näyttelyn teoksista.

Tämä sekametelisoppa oli jotenkin “hauska”.

On siinä saanut näpertää…

Voin lämpimästi suositella piipahdusta tässä galleriassa.

Taidetta se lienee tämäkin. Paaluun oli kirjoitettu “viestintä” kymmenillä kielillä.

Jotenkin minua kiehtovat gallerioiden ja taidemuseoiden lisäksi kauppahallit. Niiden arkkitehtuurin suhteen tilanne on vähän sama kuin suomalaisissa kirkoissa aikoinaan: samalla sapluunalla mennään…

Tässä yhden tilan erikoismyymälässä oli hyvä mahdollisuus maistella erilaisia juomia ouzosta likööreihin. Ja etenkin oliiviöljyjen saloihin halusin tutustua tuossa ja monessa muussa paikassa.

Museon ja kauppahallin jälkeen oli pakko löytää paikka, josta saisi lasin kuohuvaa. Löytyihän sellainen, varsin viehko muodoiltaan. Pullo oli persoonallisen näköinen ja samaa voi sanoa maustakin. Ihan ok, jos olen ihan rehti. Tuossa vierähti mukavasti puolituntinen kirjaa lukien ja kuohuvaa lipitellen. Hyvä stoppi!

Kreikkalais-ortodoksinen kirkko sijaitsee vanhassa kaupungissa. Omat näkemykseni kirkoista ovat sen verran erilaiset, että jotenkin tässä on nyt mennyt överiksi…

Jossain sisäpihalla…

 

Venetsialainen satama on Hanian suosituin ja kuvatuin kohde

 

Sanotaan, että Kreetalla on näkyvissä minolaisen kulttuurin vaikutuksia. Tuon kulttuurin tuotokset palatsit tuhoutuivat 1450 eKr. syystä, jota ei tiedetä. Palatsien raunioita on vielä näkyvissä mm. Knossoksessa. Tietämykseni ei riitä ymmärtämään miten se näkyy Haniassa vai näkyykö mitenkään. Totuus lienee, että Haniassa on ollut kaupunkimaista asutusta jo tuolloin eli tuhansien vuosien ajan.

Merenkulku on ollut merkittävä osa Hanian elämää. Venetsialaiskaudella heidän vaikutuksensa kaupungin kehitykseen ja rakentamiseen oli merkittävä. Ei ihme, että satama on saanut nimensä venetsialaisten mukaan.

Venetsialainen satama on turistikohteille tyypillisesti täynnä ravintoloita pitkällä lähes 2 km matkalla.

Hotellien ja asuinrakennusten värimaailmassa ei ole sovittu mitään yhteistä vaan näyttää siltä, että kukin taaplaa tyylillään. Tuohon ympäristöön se sopii.

Keskeisellä paikalla venetsialaisessa satamassa sijaitseva Janitsaarien moskeija (Yiali Tzami) on rakennettu 1600 luvulla.

Venetsialaiset rakensivat satama-alueen 1300-luvulla ja myöhemmin myös sen edustalla seisovat majakan. Se on maailman vanhimpia ja valmistui 1500-luvulla.

Tämä kuva on otettu Hanian sotamuseon muureilta.

Sotamuseo sijaitsee kuvassa näkyvässä punaisessa rakennuksessa.

 

Kävelyä vanhassa kaupungissa

 

Alla muutamia otoksia Hanian vanhan kaupungin viehättävistä kaduista.

Värimaailma kattoi koko vanhan kaupungin.

Pakko oli turistin syödäkin jossain vaiheessa.

… jonka jälkeen askellus jatkui.

Jotain viehättävää on noiden vanhojen kaupunkien kapeissa kujissa.

Ei valittamista…

Tämä oli erään ravintolan hauska yksityiskohta. Kepeää oli matkamiehen askellus tällaisilla kauniilla kujilla.

Tämä pariskunta on kiertänyt maailmaa polkupyörillä jo vuodesta 2005 lähtien. Alkuvaiheessa heidän poikansakin olivat mukana, mutta nyt he ovat aikuistuneet ja siirtyneet opiskelumaailmaan. Mielenkiintoisia valintoja ihmiset tekevät elämässään. He vaikuttivat erittäin onnellisisilta, joten matka jatkukoon…

 

Videokooste Haniasta löytyy täältä:

 

 

 

2,797 total views, 5 views today

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *