High Line – kävelypuisto katujen yläpuolella New Yorkissa

High Line on New Yorkin uusimpia must-kohteita. Tuo noin 2,3 km pitkä kaunis kävelyreitti kulkee entisellä teollisuusrautatiellä noin 10 m korkeudella. Sen varrella on paljon istutuksia, jonkin verran taideteoksia ja kahviloita. Kulkijoilla on myös mahdollisuus istuskella ja lueskella reitin varrelle sijoitetuilla lepopaikoilla. Kuljemme tässä matkakertomuksessa tuon reitin läpi ja päädymme maistelemaan hampurilaista Greenwich Village -alueen vierailun arvoiseen hampurilaispaikkaan The Spotted Big.

Tämän matkakohteen vinkin sain blogikollegaltani Rami Rajakalliolta. Rami on Suomen ykkösbloggareita ja hänen bloginsa http://kohteenamaailma.fi/ on ehdottomasti seuraamisen arvoinen sivusto.

 

High Line -puisto

 

High Line -puisto on vuonna 1999 perustetun Friends of the High Line -yhdistyksen aikaansaannos. Tuo katujen yläpuolella kulkeva kävelytie on osa vuonna 1934 valmistunutta teollisuusrautatietä. Puiston 1. osa valmistui vuonna 2009 ja nyt tuo 2,33 km pitkä puisto on valmis.

Kävelytie on merkattu karttaan vihreällä katkoviivalla

Tämä sota-alus ei liity millään muotoa High Lineen, mutta laitan kuvan tähän syystä, että Intrepid Sea, Air & Space Museum sijaitsee Sightseeing Cruises -sataman vieressä 15 minuutin kävelymatkan päässä High Linen lähtöpisteestä.

Lähtöpisteessä on kartta, jonka avulla voi luoda silmäyksen tulevaan reittiin.

Lähtöpiste sijaitsee valtaisan Pennsylvania-rautatieaseman päällä. Alueelle on valmistunut jo muutamia uusia pilvenpiirtäjiä ja lisää nousee koko ajan. Kävelytietä voi hyödyntää monella tavalla: “Kukin taaplaa tyylillään” opittiin jo lapsuudessa ja sillä mennään edelleen.

Kuvassa näkyvät kupariset ulokkeet saattavat olla valmistuessaan alueen kuvatuimpia kohteita.

Tästä se lähtee…

Koleasta säästä huolimatta koko reitti oli täynnä kulkijoita. Onneksi sopu antoi sijaa…

Taidetta oli tarjolla. Paikalla oli meidän eläkeläisten ja matkailijoiden lisäksi opiskelijaryhmiä, taiteilijoita ja muita onnen onkijoita 🙂

Rautamaa on muuttanut muotoaan puumaaksi…

… ,mutta ennen  kaikkea kauniiksi puutarhaksi,

jonka varrella vanha ja uusi lyövät kättä.

Olisiko tässä Manhattanin “Huokausten silta”?

Vanhan tehdashallin aula oli muuttunut käden taiteilijoiden kauppapaikaksi.

High Line -seura ei ollut unohtanut myöskään väsähtäneitä, lukurauhaa kaipaavia ja muuten vaan lepoa kaipaavia.

En tiedä mihin tilastoihin tuo 11 miljoonaa perustuu, mutta pakkohan sitä on luottaa painettuun sanaan.

Tuon kolean päiväkävelyn kokemuksen perusteella voimme todella suositella High Line -puistokävelyä. Reitin varrella on taiteen ja taideliikkeiden lisäksi ravintoloita, joten kuumallakin säällä sieltä löytyy virkistysmahdollisuuksia. Silti suosittelen, että ota vesipullo mukaan! En tiedä mitä mieltä suuri yleisö on, mutta en ole täysin yksin mielipiteeni kanssa väittäessäni, että Friends of the High Line -yhdistys on tehnyt vuosikymmenen matkailuteon!

 

The Spotted Pig -hampurilaisravintola

 

Rami Rajakallion jutun perusteella oli lähes pakko käydä testaamassa erilainen hampurilaispaikka. Rami väittää, että The Spotted Pig on maailman ensimmäinen Michelin tähden saanut ravintola, joka tarjoaa hampurilaisia. Löydät paikan kartan tästä: https://www.thespottedpig.com/#info eli se on osoitteessa 314 West 11th Street, at Greenwich Street New York, NY 10014

Jo ravintolan ulkopuolella voi päätellä, että nyt ei tulla ihan tavanomaiseen ravintolaan.

Sisään astuttaessa huomaa astuneensa pubiin, jossa ei puutu väkeä eikä juomaa. Menimme sisään iltapäivällä klo 15 jälkeen ja oletimme, että tilaa löytyy. Luulo on harvemmin tiedon väärtti. Totuus oli, että kaikki paikat olivat varattuina ja edellämme astui sisään seurue, jolle ilmoitettiin, että pöytä vapautuisi puolen tunnin kuluttua. No, emme ilmoittautuneet jonotuslistalle vaan istahdimme tälle baaritiskille nauttimaan yhdet hampurilaiset. Jälkikäteen totesimme, että olisi kannattanut antaa nimi listaan, sillä tilaa tuli melko nopeasti. Mutta me olimme “kiireisinä” eläkeläisinä päättäneet vaan testata miltä maistuu hyvä hampurilainen.

Oluet tulivat nopeasti, mutta hampurilaista odotellessa oli aikaa tehdä tutustumiskierros “sikamakeeseen” ravintolaan. Sikamaiset jutut täyttivät koko pubin eli kaikki seinät olivat täynnä erilaisia keräilytuotteita sieltä & täältä.

Ravintolassa on pari kerrosta eli paikkoja on runsaasti.

Ja sitten se tärkein! Saimme eteemme naudan sisäfileestä tehdyn, roquefort-juustolla päällystetyn hampurilaisen maailman ohuimpien ranskalaisten kera. Nyt voi todeta, että lihalla ja lihalla on eroa. Jonkinlainen ymmärrys 26 dollarin hinnalle tuli, kun oli syönyt annoksen. Hampurilainen oli uskomattoman maukasta!

Hinnoittelu The Spotted Pig -ravintolassa on kohtuullinen, mikäli se on palkittu Michelin-tähdellä.

Tässä vielä Ramin postaus tuosta samasta paikasta:

Maailman paras gastropub: The Spotted Pig – New York

Poistuessamme kohti hotelliamme  Manhattan Clubia, ohitamme kaunista perinteistä Greenwich Villagen asuinaluetta. On se niin toisenlaista Manhattania.

Lisää juttuja toukokuussa 2018 tekemältämme matkalta on tulossa… Pysyt parhaiten matkassa, kun käyt tykkäämässä Facebook-sivuani

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

 

1,625 total views, 5 views today

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *