Krakovan joulutori on vierailun väärtti

Krakova ja sen joulutori oli vuoden 2017 joulutorikiertueemme päätavoite. Yritämme päästä joka vuosi näkemään ainakin yhden meille tuntemattoman jouluisen ympäristön. Tällä kertaa päädyimme Krakovaan edullisten lentohintojen ja Facebookissa ym. tekemiemme gallupien kautta kuuluneiden kannustushuutojen johdosta. Matkustimme ensin ihailemaan Gdanskin upeita jouluvaloja. Sitten halusimme selvittää mitä Krakovalla olisi sellaista tarjontaa, jota emme kokeneet satamakaupungissa? Olipa hyvinkin, vaikka eräässä asiassa Gdansk kyllä otti voiton.

Edellisen päivän kokemukset Gdanskissa löytyvät täältä: Gdanskin joulumarkkinoita ja -valoja arvioimassa.

Joulutorikiertueemme 1. kohteen Gdanskin joulumarkkinat oli valojen juhlaa! (edit. 27.10.2018)

Olimme majoittuneet noin 500 m päähän joulumarkkinoista Amber Design -hotelliin (linkki siihen on tässä). Hyvä vaihtoehto hinta-laatusuhteeltaan tuo Amber!

Odotuksemme olivat korkealla astellessamme hotellistamme vanhan kaupungin (staro maesto) keskustaan.

Reittimme kulki tämän aukion läpi kohti Cloth Hallia.

Ohitimme Town Hall Towerin.

Tuosta sisään, tuosta ulos, tuosta minun matkani pitää!

Tynnyrit ovat paikallisia “juottoloita” elin niistä sai hehkuviiniä yms. parilla eurolla. Olisipa meilläkin nuo hinnat. Lahden torilla, myös pahvimukista, joutuu maksamaan 6 euroa!

Näiden koristeiden hintapolitiikkaa en oikein ymmärtänyt: 2-4 eu/kpl. Ja mistelit eurolla luomu, 1,2 eu kullattu/hopeoitu! Ei jää hirveästi tekopalkkaa noista koristeista.

Puolalaiset käsinmaalatut pallot tuntuivat olevan kova juttu. Tarkkasilmäinen huomaa, että oikeassa reunassa on tyhjä paikka. Siitä lähti kaunis valkoinen pallo Lahteen 12 eurolla.

Tämä iloisesti vilkuttava rouva myi meille lavendelin tuoksua kuivattuina pusseissa ja kuvassa näkyvissä pienissä pulloissa.

Taustalla näkyvän S´t Mary Basilican tornista on jo vuosisatojen ajan (alkaen vuonna 1392) kuultu palomiesten trumpetilla neljään ilmansuuntaan soittama viiden sävelen sävellys: LINKKI: The Hejnal. Niin nytkin.

Kymmenkunta erilaista höyryävän kuumaa keittoa 2-3 euron annoshintaan oli mainio tarjottava. Metsästäjän sipulikeitto ainakin oli oikein hyvää. Tuollaista voisi ostella Suomenkin toreilta. Alla olevat sian niskat olisivat myös houkutelleet, mutta tällä kertaa järki voitti tunteen 🙂

Pakkohan se oli maistella puolalaisia perinneherkkuja. Nämä erilaisilla sisällöillä täytetyt piirakat olivat varsinaisia terveyspommeja. Ei tarvinnut valittaa rasvan puutteesta. Mutta hyviä olivat 🙂

Nämä suklaatyökalutkin jäivät maistamatta.

Krakovasta jäi edellisellä reissullamme mieleen erityisesti upeat, moniväriset hevosajoneuvot. Toinen toistaan kauniimpaa hevosta/kuljettajaa oli houkuttelemassa turisteja kaupunkiajelulle.

Iltatunnelmaa

Kävimme välillä hotellilla lepäilemässä. Sen jälkeen teimme kävelykierroksen vanhan kaupungin nähtävyyksiä katselemassa. Siitä kierroksesta löytyy erillinen kertomus.

Saavuttuamme kierrokseltamme, jossa tutustuimme Wavel Castleen ym., meitä kohtasi tällainen näky tullessamme joulutorille.

Väriä ja kimallusta riitti tälläkin torilla vaikka Gdanskin valot olivat kyllä omaa luokkaansa.

Pakko myöntää, että parhaiten mieleen Krakovasta jäivät jälleen kerran hevosvaljakot, vaikka en ole yhtään hevoshullu. Onhan noissa vaunuissa valoineen jotain viehkoa.

Joulutorikiertueemme on hyvä päättää hotellikatumme Garparskan päässä sijaitsevan kirkon seinässä olevaan Golgata-taideteokseen.

Summa summarum:

Krakovan tori oli omaa luokkaansa päivällä, mutta iltavalaistuksessa se jäi selvästi Gdanskin jälkeen. Siksi onkin hyvä käydä katsomassa ne molemmat. Yksi vuorokausi riittää hyvin.

Matkamme jatkui Krakovasta seuraavalle torille. Odotuksemme Turun Vanhan Suurtorin joulumarkkinoista eivät olleet kovin korkealla, mutta kuinkas kävikään? Sen ja parin muun suomalaisen joulutorin esittelyt löytyvät täältä:

 

Joulumarkkinoita Suomessa vuonna 2017: Helsinki, Lahti ja Turku – mikä vei voiton?

Muusta Krakovassa koetusta on erillinen matkakertomus linkissä Krakova valloitti meidät jälleen kerran

Krakova valloitti meidät – jälleen kerran

 

Jos Krakovaan matkaat, käy ehdottomasti myös suolakaivoksessa!

Wieliczkan suolakaivos Krakovassa on nähtävä!

Jos haluat lukea uudet matkakertomukset aina tuoreeltaan, käy tykkäämässä Facebook-sivustoa Appa matkustaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *