Onko tämä Madeiran suosituin kävelyreitti?

Madeira on etenkin varttuneemman väen kestosuosikki. Kaunis saari tunnetaan etenkin saaren keskiosassa sijaitsevien levadojen varsilla kulkevien upeiden kävelyreittien saarena.

Funchalissakin on suosittu kaupunkilevada, mutta myös onko tässä esiteltävä viehättävä merenrantareitti kuitenkin saaren suosituin reitti? Funchalista lähtee upea kävelyreitti Funchal – Baia de Camara de Lobos, joka on noin 7 km pitkä ja kulkee koko ajan meren rannalla. Olemme kävelleet usealla matkallamme tuonne taiteilija Winston Churchillin suosikkikylään. Voi sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että “älä jätä tätä väliin“!

Tämän vuoden 2016 joulukuussa tekemämme matkan asuinpaikkana meillä oli upea hotelli Royal Savoy, jonka uusi rakennus lienee jo valmis. Tässä matkakertomus tuosta suosikistamme sekä vähän Funchalin esittelyä:

Madeiralla joulun alla: Royal Savoy ja kävelyretki Funchalin kauppahalliin

Erinäisten ei-niin-mukavien vaiheiden (sairaustapaus kotona keskeytti juuri alkaneen lomamme) jälkeen olin jäänyt pariksi päiväksi odottelemaan lentoa Suomeen keskeyttääkseni lomani. Mammu oli lentänyt kotiin jo aikaisemmin odoteltuaan vuorokauden, että pääsisi pois saarelta. Saaren tuulet eivät aina ole suosiollisia lennoille.

Päätin kokea uudelleen tämän hyväksi havaitsemamme kävelyreitin, jonka pääsee nykyisin perille asti rantaa pitkin.  Kävelin Royal Savoysta Lidon alueelle 1,5 km päähän ja ostin sieltä juomapullon matkaevääksi. Sitten menoksi.

Madeira (63)
Tämä kuva on otettu Pestana Promenaden huoneistomme parvekkeelta vuonna 2013.

Ohitin viimekertaisen (2013) majapaikkamme, upean Pestana Promenaden, jonne varmasti vielä palaamme.

Pestana Grand
Pestana Grandissa olimme ennen Pestana Promenadea. Upea myös!

Madeira 2016 (173)

Pestana Grand

Kohta vastassa oli Pestana Grand, jossa olimme vuonna 2010. Sen edustalla meren rannassa on maaginen pieni puutarha, jossa kävin pienellä tauolla ja kirjoittelemassa matkapäiväkirjaa.

Puutarha Pestana Grandin edessä.
Madeira 2016 (178)

Puutarha Pestana Grandin edessä.

Madeira 2016 (184)
Madeira 2016 (189)

Läpi tunnelin kivikkorannoille

 

Grandin jälkeen alkaa kävelyreitti, jossa kulkuväylät on rakennettu puusta, kivestä, betonista ja metallista. Onpa väliin louhittu myös yksi noin 100 m pitkä tunneli. (Tunneli on kuulemma tällä hetkellä 9.12.2018 rikki myrskyn seurauksena.)

 

Matkalla on noin 100 m pitkä tunneli.

Kävelyreitti (4)

Kävelyreitti (6)

Kävelyreitti Funchal – Baia de Camara de Lobos avautuu tunnelin jälkeen ensimmäiselle uimarannalle, kivikkoiselle tosin. Madeiralta ei löydy hiekkarantoja kuin parista paikasta ja nekin  ymmärtääkseni keinotekoisia.

Kävelyreitti (7)

Kävelyreitti (10)

Matkan varrella on muutama kahvila, joten omaa evästä ei tarvitse ottaa mukaan vesipulloa lukuunottamatta.

Kävelyreitti (11)

Viime vuosien aikana rantabulevardi on tehty oikein “viimeisen päälle”.

Kävelyreitti (13)

Madeiralaista rantaelämää…

Kävelyreitti (17)

Reitille mahtui yksi vesiputouskin, pieni, mutta vaatimaton.

Kävelyreitti (18)

Kävelyreitti (1)

Kävelyreitti päättyy “Churchillin” kylään

 

Noin 7 km kävelyn jälkeen edessä häämöttää kuuluisa kalastajakylä Baia de Camara de Lobos.

Madeira 2016 (181)

Madeira 2016 (186)

Madeira 2016 (190)

Madeira 2016 (196)

 

Kuvassa näkyy kylän satama ja keskus eli äkkiä on nähty se kylä. Linja-autolla pääsee takaisin erittäin edulliseen hintaan kuvassa näkyvän aukion takaa.

 Madeira 2016 (187)

Madeira 2016 (179)

Madeira 2016 (182)

Tuo köyhä kylä voi olla paljosta kiitollinen Winston Churchillille, joka ihastui siihen niin, että asusteli siellä 1950-luvulla useita kertoja maalaamassa.

Madeira 2016 (174)

Kauniin kirjavat kalastaja-alukset tekivät Churcilliin vaikutuksen ja ovat olleet malleina muiden kohteiden lisänä.

Madeira (90)
Kuva vuodelta 2013.

Vanhaa perinnettä noudattaen kalastajat kuivaavat kaloja edelleen auringossa. Ilmeisesti niitä voi ostella sitten paikallisista marketeista ym. kalakaupoista?

Madeira 2016 (188)

Tämä kuva on otettu bussipysäkiltä, josta pääsee kätevästi Funchaliin parilla eurolla. Liput voi ostaa pysäkkiä vastapäätä toisella puolella tietä olevasta pienestä lippukojusta. Ehdottomasti suositeltava reitti, joka kuuluu jokaisen kuntoilijan pakollisiin kohteisiin.

Kävelyreitti Funchal – Baia de Camara de Lobos on kiva reitti!

 

Tässä pari muuta matkakertomusta samalta matkaltamme:

Madeiran joulutori ja upeat jouluvalot (edit. 2.11.2018)

Madeiralta Funchalista löytyy Principality of Pontinha – maailman pienin kuningaskunta

18,628 total views, 33 views today

Comments

 1. Hannu says:

  Tunneli suljettu ainakin 11.4.2018, samoin reitin loppupäässä kieltomerkit. Jotakin korjausta menossa. Tulipahan kuitenkin tallattua yläkautta.

  1. Kiitos tiedosta Hannu.

 2. HH says:

  Hei!
  Hienoja kuvia ja kiinnostava kertomus! Tuonne on tarkoitus mennä heti kun budjetti sallii.

  1. Kiitoksia! Madeira on yksi suosikeistamme. Käyhän katselemassa myös Santorinin matkakertomukset. Niitä on jo pari valmiina ja jokunen tulee lisää. Hieno saari!

 3. Terhi /Fammo matkalla says:

  Taisin nyt lukea vanhan postauksen, mutta ei kai haitanne. Polku tuntui tutulta. Tuolla tunnelissa oli aika paljon vettä siellä ollessani, oli varmaan sen verran kova merenkäynti. En tiennytkään, että tuo kylä oli Churchillin lempipaikka, kaikenlaista oppii …

 4. Idyllisen ja mukavan oloinen kävelyretki! Minuakin, kuten näköjään myös Ramia, kiinnostaa kovasti noissa maisemissa patikointi. :–)

 5. Kiitos erittäin kiinnostavasta postauksesta! Madeira on yksi ehdottomista suosikkikohteistani. Kävin siellä viimeksi vuosi sitten, ja silloin kuljimme tuon kauniin rantareitin kivikkorannalle asti, jossa kävin uimassa (oli muuten todella pelottava uimakokemus – virtaukset olivat ainakin tuona iltana yllättävän kovia, eli tuolla uidessa on varmana hyvä olla varuillaan) ja käännyimme sitten samaa reittiä takaisin. Ensi kerralla haluaisin kyllä kävellä Camara de Lobosiin asti!

 6. Madeira kiinnostaa. Heillähän tavoite on saada sinne entistä nuorempaa väkeä, joten olisin heidän kohdeyleisöään parhaasta päästä. Veikkaanpa, että menen Madeiralle aika pian patikoimaan.

  1. leppilampi says:

   Veikkaan, että ihastut. Muista Pestana-ketjun uudet hotellit Grand ja Promenade, mm.
   Katso matkakertomukseni vuodelta 2010. Siinä yksi hyvä reittivinkki levadakävelyyn,

 7. Madeira on tosi kaunis ja siellä on upeeta luontoa ja hienoja kävelyreittejä. Kävin siellä pari vuotta sitten ja voisin kyllä mennä uudelleen. Kiva tää uus blogi!

  1. leppilampi says:

   Kiitos Lotta. Yritän opetella teiltä muilta blogittamista. Hauska harrastus.

 8. Onpas kaunista! Madeiralla ei ole tullut käytyä eikä se ole koskaan ollut edes vaihtoehto, mutta ehkä jonain päivänä. Ystäväpariskunta tykkää siitä kovasti ja on kehunut. Uusi blogialusta toimii muuten paremmin kuin edellinen ja on hyvännäköinen 🙂

  1. leppilampi says:

   Kiitos Merja! Jokainen tykkää rapsutuksesta 🙂 Palaute on todella tärkeää, etenkin kun oma mielikuva hyvästä blogista syntyy ajan myötä, osin benchmarkauksen eli parastamisen avulla.

 9. Kauniit kuvat yhdistettynä uuteen ilmavaan ja selkeään sivupohjaan – hyvähyvä! Silmä lepää 🙂

  1. leppilampi says:

   Kiitos palautteesta! Lämmittää kaiken yrittämisen ja kantapään kautta opettelun jälkeen. Onneksi muut bloggaajat auttavat. On mielessä kirjoittaa blogi kokemistani ” taisteluista”, ettei kaikkien tarvitse mennä vaikeimman kautta.

 10. leppilampi says:

  Syystäkin. Katsoitko muuten tämän matkakertomuksen? Nousee ehkä lisää 🙂

  http://leppilampi.com/matka/Madeira%202010.pdf

 11. Madeira-kuume nousee näitä kuvia katsoessa roimasti. Näyttää ja kuulostaa siltä, että tuonne täytyy tosiaan kyllä vielä päästä 🙂

  1. leppilampi says:

   🙂

 12. Miulla on Madeirasta käsitys tosi vehreänä saarena. Ja tämä vaan vahvisti sitä. Lähtisin mielellään sinne joskus vaikka vaeltamaan. Ainoa miinus rantojen rakastajalle on hiekkarantojen puute. Viehättävän oloinen kylä, ei ihme, että Churchill ihastui. Sivut alkaa muuten näyttää oikein hyviltä!

  1. leppilampi says:

   Kiitos palautteesta Anna! Olen itsekin jo kohtuullisen tyytyväinen, mutta paljon on vielä tehtävää. Meillä on näköjään sama vika: tykkäämme varpaistelusta yli kaiken 🙂 Silti Madeiran lumo on kauniissa levadareiteissä ja raikkaassa ilmastossa. Ja ainakin käyttämämme RCI-hotellit (Pestana-ketjua) ovat olleet todella hyviä, kaikki 5 tähteään ansainneet.

 13. Outi says:

  Madeiralle yritin katsella tuossa lentoja, mutta aikalailla oli kalliit lentoliput. Näyttää ihanan vehreältä 🙂

  1. leppilampi says:

   Lennot ovat keskimäärin kalliita. Jos sinulla on aikaa pysähtyä muutamaksi tunniksi kokeile tätä: Norwegianilla Lontooseen. Siitä EasyJetillä, Monarchilla tms. Madeiralle. Hinta jopa alle 100€/sivu. Meidän matkailu on tällaista ja loungekortti helpottavat odotusta. Meille eivät välilaskut ole ongelma. Kun saavumme kentälle, aloitamme lomamme jo loungessa. Kiire loppuu siihen.

 14. Vaikuttaa helpolta ja leppoisalta reitiltä, ja maisemat on varmastikin upeat koko matkan varrella! Kätevää myös, että takaisin Funchaliin pääsee bussilla, ettei välttämättä tarvitse kävellä takaisin 🙂

  1. leppilampi says:

   Tuon reitin iso plussa on helppo saavutettavuus eikä ainakaan 3 kerran jälkeenkään ole ilmennyt kyllästymistä.

 15. Ihanan värikästä! Mua niin kiinnostaa Madeira ja sen kaunis luonto. Tuonne voisin nimenomaan mennä aktiivilomalle.

  1. leppilampi says:

   Hyvä valinta. Tervemenoa.

 16. Onpa ihan hurjan upeita maisemia! Tuon reitin sitä mieluusti kävelisi ja ehkä lopuksi vetäisi Churchillin tapaan pienen viskisiivun kun on päässyt perille. 🙂

  Erityisesti juuri nyt täällä Suomessa ulos katsoessa tuo teidän huoneistoparvekkeen näkymä vaikuttaa houkuttelevalta!

  1. leppilampi says:

   Testaamiemme hotellien yhtäläisyys on ollut kaunista ja korkealta. Varmasti taas palaamme sinne joskus.

 17. Ne Tammelat says:

  Madeiralla on tullut käytyä joskus vuosia sitten ja kyllä oli hienoa vaellella siellä vuoren rinteillä levadojen varsilla. Vahva suositus. Tuo rantareitti on varmasti ollut myös upea!

  1. leppilampi says:

   Itse asiassa rantareitti on valmistunut tuohon kuntoon vasta jokunen vuosi sitten. Kun menimme sen 1. kerran, osa reitistä oli suljettu. Mitäs ma Madeiran tykkääjät. Meille se on vakiopaikkoja, jonne pitää päästä tämän tästä.

 18. Olipa kivan oloinen matka. Juuri tuollainen matka lomalla päivittäin kuljettuna olisi virkistävää lomaa. Tuolla Madeiralla kun ilmeisesti on sopiva ilmastokin lenkkeilyyn. Monta kertaa on tullut pohdittua matkustaa joko Azoreille tai Madeiralle. Kyllä se vielä joskus tapahtuukin.

  1. leppilampi says:

   Kiitos! Voin todella suositella Madeiraa. Kävelyreiteistä ei siellä ole puutetta ja sääkin on keskimäärin hyvä ainakin noihin vaelluksiin. Rantapaikkahan se ei ole syystä, että siellä ei ole juurikaan hiekkarantoja. Rantahotelleilla on yleensä sementtivaletut laiturit, portaat yms. Hieno saari!

 19. Juuri katselin jotain ohjelmaa Madeiralta. En ole ennen juurikaan ajatellut sitä matkakohteena, jonne tulisi lähdettyä, mutta nyt se on kyllä alkanut hieman kiinnostaa. Maisemat siellä näyttää olevan upeat!

  1. leppilampi says:

   Ainakin meille varttuneemmille Madeira on ehdottoman hyvä lomakohde. Mukava sää, puhdas ilma, kauniit maisemat,… Sinne vaan!

 20. leppilampi says:

  Kiitos Johanna! Lukaise tuo yllä oleva kirjoitus. Siellä on esitelty hienoja paikkoja. Onko Azorit Ok? Kannattaako käydä?

 21. Ihanan näköistä, Madeira on unelmalistalla erittäin korkealla! Azoreilla jo kävimme, mutta tuonne pitäisi myös päästä. Lissabonista onneksi lentää niin halvalla, että varmasti jossain kohtaa tuleekin mentyä. Ei tuo Camara de Lobos nyt kovin köyhältä kyllä näytä, mutta ehkä se on ennen Churchilliä sitten ollut. 🙂 Onpa kiva, että olet muuttanut blogiasi lukijaystävällisempään suuntaan, ettei tarvitse enää klikkailla pdf-tiedostoja auki!

 22. Tuohan vaikutti ihan kivalta kävelyreitiltä ja jos on kuuma ilma, niin eiköhän tuolla kivirannallakin uimaan pääse. Näkyykö tuolla pyöräilijöitä tai rullaluistelijoita vai onko pelkästään kävelijöille?

  1. leppilampi says:

   Näin on Miika! Enpä ajatellut tuota rullaluistelua/pyöräilyä. Muistan sieltä ainoastaan kävelijöitä. Ainakaan rullaluisteluun se ei mielestäni sovellu koko reissun osalta, mutta pääosin sopii siihenkin.

 23. Maria says:

  Voi miten moninaista luontoa! Rakastan itse tuollaisia merenäärellä olevia kallioita ja luolia vaikka samalla kamoankin niiden niljakkaita seinämiä 😀

  1. leppilampi says:

   Seinämiä ei tule paljon mietityksi, sillä siellä on aika vähän valoa. Jalkineet hyvä olla sellaiset, että tunnelissa on yleensä vähän vesilätäköitä. Muuten lenkkarit/kävelylengät paras valinta.

 24. Ihanan vehreällä vaikuttaa Madeira! Tuolla rantareitillä tepastelisin mielelläni. Hyviä kuvia!

  1. leppilampi says:

   Kiitos Kati!

 25. Samainen rantalevada – ja pari muutakin levadaa – on jokunen vuosi sitten tullut Madeiralla käveltyä.
  Asuimme Cliff Bay -hotellissa, josta pidimme – ja hotellikin taisi pitää meistä, kun muistaa Lassea kai edelleen sähköpostitse tarjoushinnoilla säännöllisin väliajoin 🙂
  http://meriharakka.net/2012/04/18/madeira/

  1. leppilampi says:

   Madeira on suosikkipaikkojamme. Tämä oli jo viides matkamme sinne. Levadat ovat upeita, mutta onhan Madeira muutenkin aivan viehättävä saari. Minulla on täällä yksi toinenkin blogi (tuossa päällä linkki Madeira 2010) , joka Madeiran kävijän kannattaa katsoa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *