Madeiran joulutori ja upeat jouluvalot (edit. 2.11.2018)

Tässä postauksessa esittelen vuoden 2016 joulumarkkinakohteemme Madeiran pääkaupunki Funchalin. Se on niittänyt mainetta erityisesti kauniilla jouluvaloillaan. Käymme tutustumassa Funchalin jouluiseen tunnelmaan sekä päivällä, että illalla. Kuvista voit päätellä, onko kaupunki maineensa väärtti? Mielestäni on 🙂

Meillä on ollut viime vuosina tapana käydä katsomassa eri maissa joulutoreja. Sivuiltani löytyy tähän sarjaan liittyen muutamia esimerkkejä muistakin mielenkiintoisista joulumarkkinoista (mm. Gdansk, Krakova ja Bremen).

Funchalin pääkatu Avenida Arriaga toimii joulutapahtumien päätapahtumapaikkana. Tässä  esiteltävät kohteet ovat kaikki siellä.

Ainakin vuonna 2016 tämä 4-metrinen joulupukki taisi olla kadun kuvatuin kohde.

Kilpaileva pukki löytyi 200 m päästä.

Joulumarkkinoita pääsee kurkkaamaan alla olevien kuvien avulla ja myös tästä alta aukeavasta linkistä

Videolinkki: JOULUMARKKINAT FUNCHALISSA 2016

Kadun varressa olevalle aukiolle oli rakennettu pienoiskylä, jossa lukuisat paikalliset esittelivät kädentaitojaan ja myivät tuotteitaan.

Myös leipiä, keittoja, juomia ym. oli myytävänä tuolla museotorilla.

Ylivoimaisesti näyttävin kohde oli kuitenkin bulevardin keskelle rakennettu talli seimineen, aaseineen. Joosef, Maria ja Jeesus oli aseteltu kukkaloiston keskelle. Itämaan tietäjätkin olivat jo matkalla.

Lähettyville oli rakennettu pienoistaloista lapsille leikkipaikka. Tämän paikan muistamme erityisesti siksi, että kun olimme katselemassa pienoistaloja, puhelin oli soinut, mutta emme kuulleet sen ääntä. Jossain vaiheessa huomasimme asian ja soitimme tyttärellemme. Sen jälkeen maailma romahti, kun saimme kuulla lähipiirissä tapahtuneesta sairastapauksesta. Sen seurauksena kaikki muuttui. Lähdimme hotellille ja tilasimme Marjatalle lentoliput kotiin seuraavaksi päiväksi eli keskiviikoksi. Painajainen oli alkanut ja sitä pahensi se, että Marjatta pääsi lähtemään saarelta huonojen tuuliolosuhteiden vuoksi vasta torstaina, nukkumaan eri hotellissa kuin minä, lentämään hankalan reitin kautta Suomeen niin, että hän oli kotona vasta torstai-iltana klo 21 jälkeen matkan kestettyä 36 tuntia.

Minä pääsin lentämään takaisin pari päivää myöhemmin, joten yritin ottaa loppulomasta irti kaiken mahdollisen niin hyvin kuin tuossa tilassa pystyi.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen, voisi ajatella. Saattelin Marjatan lentokentälle keskiviikkoaamuna, päivystin hotellissa ja olin säännöllisessä yhteydessä kotiin pystymättä lähtemään minnekään. Kun Marjatta oli päässyt liikenteeseen, lähdin käveleskelemään ja tutustumaan kaupunkiin. Tein kävelyretkestäni erilliset matkakertomukset, jotka löytyvät näistä linkeistä:

Kävelyreitti Funchal – Camara de Lobos

 

Madeiran kuuluisat jouluvalot

 

Vaikka ajatukset olivat muualla ja mieliala maassa, lähdin katsomaan mikä tekee Funchalin jouluvaloista niin ainutlaatuiset. Odotukset olivat niiden suhteen korkealla ja syystä tai toisesta en ollut lopputuloksesta niin vaikuttunut kuin olisin toivonut. Jouduin jälkikäteen huomaamaan sen tosiasian, että tuolloin käytössäni olleessa Nokia-merkkisessä puhelimessa ei ollut kameraa, joka olisi osannut vangita valot niin, että niiden parhaat puolet pääsisivät esille. Ainakaan automaattiasetus ei ollut nyt lainkaan niin hyvä, kuin olisin toivonut. Kuvat ovat siis aika surkeita, valitettavasti.

Avenida Arriagan päässä olevan liikenneympyrän keskellä joulutähdet ja valot saivat aikaan ihan hyvän kokonaisuuden.

Värejä ei ainakaan puuttunut joulukadulta.

Musiikkiluokkien kuoron joulukonsertti oli hieno hetki. Mukaani lähti upean kuoron upea cd-levy.

Tässä linkin takana pieni videonäyte kuoron ulkoilmakonsertista.

Kuvien värit eivät todellakaan te oikeutta valoille.

Kävin välillä kuuntelemassa konserttia Jesuit College of Funchalin juhlasalissa. Se kuullosti tällaiselta:

Videonpätkä konsertista tämän linkin takana.

 

Jatkoin konsertin jälkeen matkaa kohti satamaa, jossa oli jouluvalaistuksen vaikuttavin kohde, lähes 30 metriä korkea jouluvalokuusi.


Harmittavasti värit jäävät tässä vaisuiksi. Siksi haluankin laittaa tähän uudelleen alussakin olevan videon pätkän, josta pääsee paremmin tuon vaikuttavan kokonaisuuden tunnelmaan ja aistimaan kuinka hieno tuo “kuusi” oli. Oli se!

 

Rantakadun puut oli valaistu runsain, monivärisin valomuodostelmin, mutta tällaisesta kuvasta kokonaisuus ei hahmotu juurikaan.

Kaupungissa meni jatkuvasti lähes täysille katsomoille Pähkinänsärkijä-baletti, jonka parissa yritin saada ajatukset pois vähän mukavampiin asioihin.

Ainakaan teatterin kattomaalauksissa ei ollut valittamista.

Olihan se ihan hieno jouluinen balettiesitys.

Kirkossakin oli hyvä käydä pyytämässä voimia ja parantumista.

Ennen hotelliin paluuta kävin testaamassa kaupungin ehkä kuuluisimman kahvilan, joka on The Ritz.

Tämän yksinäisen iltakiertueen päätti maukas cappucino-annos.

Jälkikäteen ajatellen tuntuu, että olisi hienoa päästä kokemaan jouluvalot ym. uudelleen Marjatan kanssa. Pelkään pahoin, että Madeiran muistot ovat sellaiset, että se saari joutuu odottamaan meitä ainakin muutaman vuoden…

 

Matkastamme löytyy 1. osa linkistä

Madeiralla joulun alla: Royal Savoy ja kävelyretki Funchalin kauppahalliin

 

Muut tämän matkan kertomukset löytyvät näistä linkeistä:

 

Madeira kävelyreitti Funchal – Camara de Lobos

Madeiralta Funchalista löytyy Principality of Pontinha – maailman pienin kuningaskunta

1,686 total views, 1 views today

Comments

 1. Ompas ollut kurjia käänteitä. Madeira on minulle tuntematonta seutua vielä, mutta jotenkin en mieltänyt sitä noin “joulukaupungiksi”. Upean näköistä kuitenkin ja varmasti elämys, noissakin oloissa. Toivottavasti pääsette uudestaan yhdessä 🙂

  1. leppilampi says:

   Kiitos Heidi! Ei vaan ole vaimolla ensimmäisenä mielessä Madeira tuon kokemuksen jälkeen, vaikka se onkin lempikohteitamme. Suosittelen saarta ehdottomasti.

 2. Hienon näköiset jouluvalot! Itse on käynyt Madeiralla vain keväällä, ja jotenkin en osannut ajatella sitä joulukohteena. Mutta kuvasi osoittavat hyvin että kyllä sielläkin saa syntymään jouluisen tunnelman.

  1. leppilampi says:

   Oli ihan positiivinen kokonaisuus ja tunnelma. Madeira on hieno saari, yksi suosikeistamme, jossa olemme olleet jo useita kertoja.

 3. Oi kuinka kaunista. Hienosti olet jaksanut kiertää kaupunkia vaikeasta tilanteesta huolimatta.

  The Ritz on kyllä hieno, mutta kamalan kallis. Syötiin siellä yksi lounas ja oli kyllä aika suolaisesti hinnoiteltu.

  Minä päätin rakentaa seimiasetelman kotiin pitkän tauon jälkeen. Nyt on vain sellainen ongelma, että se itse seimi on kadonnut johonkin. Ongelma ei onneksi ole kovin suuri, sillä itsenäisyyspäivänää vietämme Puolassa, ja sehän on vahvasti katolilainen maa, joten näitä seimi tavaroita luulisi löytyvän.

  1. leppilampi says:

   Kaupungin kiertäminen auttoi siinä tilanteessa, että pystyi ajattelemaan vähän muutakin.
   Minullakin oli varaa cappuccinoon, joka tuolla parvella nautittuna, jouluvaloja katsellessa oli kyllä hintansa väärtti.

   Toivottavasti ehdit tehdä matkakertomuksen Gdanskin joulumarkkinoista ennen omaa matkaamme 13.12. Ja selvisi muuten Krakovasta hotellia varaillessani, että Puola juhlii ensi vuonna 100-vuotisitsenäisyyttään. Se hotelli, johon menemme, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ainakin ennakkopalvelu e-mailin kautta herättää lupauksia. Perästä kuuluu.

 4. Risdiyan says:

  Nokia waiting for wake up. Hehe

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *