Mitä tehdä Tallinnassa vuorokauden aikana, kun on jo “kaiken” nähnyt?

Olemme vierailleet Tallinnassa kymmeniä kertoja. Siitä huolimatta se vetää puoleensa uudelleen ja uudelleen. Jokaisella matkallemme haluamme käydä kahvilla samassa tutussa paikassa, Majasmokissa. Kuljemme ihailemassa samoja kauniita rakennuksia. Nautimme Tallinnan vanhasta kaupungista ja aistimme keskiaikaisen kaupungin kaunista miljöötä.

Kertoilen tässä matkakertomuksessa mitä muuta mahtui yhteen vuorokauteen viehättävässä Viron pääkaupungissa. Toivottavasti saat tästä jonkin vinkin seuraavalle Tallinnan matkallesi.

Tämän matkan historia on yksinkertainen. Menimme jälleen kerran laivayhtiön “halpaan”. Syyskuisella reissullamme saimme pari punaista korttia, jotka oikeuttivat lähes ilmaisiin reittimatkoihin. Mitäpä muuta matkahullu eläkeläinen tekisi tuollaisessa kuin varaisi uuden matkan? Maksoimme menomatkasta 2 €/nenä ja paluumatkasta tuplat eli laivamatkat yhteensä 12 €. Kun meillä oli vielä yksi maksuton hotelliyö odottamassa Hotels.comin sivustolla, oli ratkaisu entistä helpompi tehdä. Päätimme lähteä katsomaan miltä näyttää Tallinnan kuuluisa joulutori tänä vuonna? Edellisestä joulureissusta Tallinnaan olikin kulunut jo 3 vuotta.

Matkasimme eläkeläisjunalla eli Z-junalla (5,7o €) ensin Helsinkiin, kävimme nauttimassa kahvit ja viinerin vakiopaikassamme Cafe Esplanadessa, kävelimme Katajanokalle, josta Viking Xpressillä Tallinnaan 2,5 tunnissa. Siellä päätimme mennä Viking Linen ilmaisbussilla majapaikkaamme (vuosien tauon jälkeen hotelli Viru). Ei olisi kannattanut, sillä odotimme ensin 15 minuuttia, että bussi lähtisi ja matelimme sitten bussin kyydissä lähes puoli tuntia hotellille, sillä ruuhkat olivat kovat. “Kävellen olisitte jo perillä” on suositeltavampi tapa, sillä lomailut ovat kuntoilua varten.

Majoittauduimme hotelliin, jätimme käsimatkatavaramme sinne ja lähdimme saman tien katsomaan, miltä näytti voittajatori. Tämän vuoden parhaan joulutoriäänestyksen voittaneen Tallinnan joulutorin esittely löytyy täältä:

Tallinna – Miltä näytti Euroopan paras joulutori?

 

Tallinnan vanhin kahvila – Majasmokk

 

Kun joulutori oli päällisin puolin nähty, oli pakko lähteä lämmittelemään (6 pakkasastetta ja kylmä tuuli on ikävä yhdistelmä). Siksi päätimme lähteä kahville kantakahvilaamme, jossa olemme käyneet ehkä muutamaa kertaa lukuunottamatta jokaisella Tallinnan matkallamme eli yli parikymmentä kertaa. Ensimmäisen kerran nautin siellä kahvin ja Vanatallinna-liköörin vuonna 1989. Eli 30-vuotisjuhlaa odotellessa…

Majasmokk mainostaa itseään Tallinnan vanhimmaksi kahvilaksi. Se on aloittanut toimintansa vuonna 1864. Tästä linkistä aukeavan selostuksen mukaan kahvilan ilme ei ole juurikaan muuttunut. Siksi se onkin niin viehättävä ja kaunis, että sitä ei voi vastustaa. Pikk 16:ssa sijaitseva kahvila mainostaa itseään sivuillaan näin:

The oldest café in Estonia was born in 1864 along with locomotives, photography and a triumph of countless other inventions. It was a happy era when people dreamed about mysterious islands and flying to the moon. In 150 years countries, fashion and technology have changed, but the unique atmosphere of the café and nonrecurring flavoures can still carry both small and big to a dream land.

Kahvila on tunnelmaltaan ylivertainen. Ainoa mikä on muuttunut omien kokemustemme mukaan viimeisen vajaan 30 vuoden aikana ovat hinnat. Ne ovat moninkertaistuneet, kuten kaikki muutkin hinnat Tallinnassa. 1989 mikään ei maksanut juuri mitään. Tarjonta oli kyllä silloinkin yhtä herkullista.

Tällä kertaa panimme merkille, että puolet kahvilan asiakkaista oli aasialaisia. Liekö joku risteilyalus ollut juuri satamassa vai onko tilanne koko ajan tuo? En muista aiemmilta reissuilta ihan noin suurta prosenttia vaikka heitä aina onkin kaupungissa runsaasti.

Vaikka olemme kahvilan kanta-asiakkaita, rohkenimme vasta nyt nousta toiseen kerrokseen, jossa oli toinen kahvila. Se on hyvä tiedostaa, jos alakerta on täynnä, kuten jälleen kerran.

Samassa rakennuksessa toimii marsipaanimyymälä. Väittävätten, että marsipaanin valmistuksessa käytetään yhtä paljon mantelia ja tomusokeria.

Kauniit marsipaanikaramellit maalataan käsin elintarvikevärillä. Tuntuu, että niistä voi tehdä vaikka mitä.

 

Piparkakkunäyttelyssä

 

Olin pari vuotta aiemmin huomannut, että Pärnu maantien varressa lähes draamateatteria vastapäätä oli piparkakkutaidenäyttely. Se oli tehnyt silloin niin hyvän vaikutuksen, että halusimme käydä katsomassa millainen se on  tänä vuonna.

Pääsyliput sinne maksavat pari euroa ja meiltä eläkeläisiltä euron.

Heti sisään astuttaessa oli pakko todeta, että kyllä piparkakkutaikina taipuu moneksi taitajan käsissä. Upeaa, mahtavaa!

Tämä taiteilija oli halunnut ikuistaa Tallinnan kuuluisat laulujuhlat.

Tallinna on monessa mielessä myös design-kaupunki upeine liikkeineen. Liittyisivätkö nämä siihen genreen?

Samaan genreen menevät kai nämä piparikakkusukat.

Piparkakkutaikina taipuu moneksi. Panna tuohonkin äkkinäinen…

Olisiko tämän taitelijan intohimona kirjallisuus?

Teemana eläimet, materiaalina piparitaikina.

Tsekkoslovakia ja Viro perustettiin samana vuonna 1918, mikä sai nämä tsekkitaiteilijat ikuistamaan sen piparkakkutaiteeksi. Kaunis idea!

Tuo upea näyttely on auki 6.1.2019 saakka, joten vielä ehtii!

 

 

Ravintola Kaks Kokka tuli testatuksi

 

Tein ennen tätä kyselyn blogikavereiltani Facebook-ryhmässämme. Tiedustelin parasta ravintolaa.  Selvähän se on, että toinen tykkää isästä ja toinen äidistä, myös ravintoloiden kohdalla. Kaks kokka sai ehkä eniten ääniä. Katselin vielä sen nettisivut ja teimme päätöksen, että varataan sieltä pöytä. Soitin sinne laivalta puolen päivän maissa ja onnistuin saamaan viimeisen (?) pöydän. Sain ennakkoon vihiä, että ilman pöytävarausta voi olla vaikeaa päästä nautiskelemaan.

Tavoitteenamme oli ruokailla paikassa, jossa olisi valkoiset pöytäliinat etc. Päätimme kuitenkin tyytyä tähän sinällään tyylikkääseen ympäristöön.

Astuimme sisään Mere pst 6E:ssa (käynti sisäpihalta) sijaitsevaan ravintolaan klo 17. Ainakin silloin oli vielä kovasti tilaa, mutta ravintola täyttyi kyllä vähitellen. Ymmärsin, että varaavat 2,5 tuntia aikaa ruokailuun, mikä selittää ettei sinne välttämättä kävellä sisään noin vaan. Kannattaa silti kokeilla, jos menee alkuillasta.

Paikka järjestyi meille valtavan leveän ikkunapenkin vierestä.

Söimme alkupalaksi tällaisen 20 € maksavan herkkulautasen, josta riitti mukavasti herkullisia makuja molemmille.

Marjatta otti pääruoaksi kalaa, joka olisi kaivannut vähän enemmän makua tai jonkin hyvän kastikkeen kylkeen. Mammu tykkäsi tällä kertaa enemmän perunapuolesta, joka olikin ihan ok. Maistoin kokonaisuutta ja pakko sanoa, että ei ollut nyt odotuksien veroinen.

Minä olen merenelävien vankkumaton ystävä ja päätin ottaa väliruoaksi sinisimpukoita. Olen saanut elämäni varrella niin monet hyvät valkoviinissä haudutetut simpukat, että tomaattikastike ei nyt tehnyt lähtemätöntä vaikutusta. Se oli ihan hyvää, mutta ensi kerralla valitsisin jotain muuta. Se on vähän mistä tykkää… Potkua tuossa kyllä oli ja simpukat olivat valtavan kokoisia. Pisteet siitä.

Olin ajatellut. että otan vielä pääruoaksi pihvin, mutta se jäi ajatukseksi. Alkuruoasta ja pääruoaksi tarkoitetuista simpukoista tuli sen verran kylläinen olo, että oli turha alkaa ahmimaan enää mitään.

Lopputulemana Kaks Kokka -ravintolasta voi sanoa, että hinta-laatu oli ihan kohdallaan. Tarjoilijatyttö hoiti asiansa erinomaisen hyvin oppikirjan mukaisesti. Oli ihan pakko kysyä missä hän on oppinut niin loistavaa englantia. Väitti, että työssä 🙂 ?!? Niinpä. Mutta kyllä tuossa kannattaa poiketa, vaikkei mikään gourmet-paikka ollutkaan.

 

Vanhassa kaupungissa on kiva vain kävellä ja kävellä.

Rotermann City on viime vuosien aikana kohottanut kasvojaan upealla tavalla. On hienoa havaita, miten uusi ja vanha saadaan istumaan toisiinsa, kun sen osaa. Vanhan ja uuden liitto on tässä tapauksessa sitä itteään.

 

SIvuiltani löytyy muutamia muitakin postauksia Tallinnasta:

Tallinnassa tarjolla balettia, oopperaa, hyviä ystäviä ja maukasta ruoka

Tallinnassa raitiovaunulla ristiin rastiin, mm. Telliskivelle

Tallinna: Noa-ravintola ja Toompean mäki pikapyrähdyksinä

Hilton Tallinn Park – miellyttävä kokemus!

 

 

 

1,370 total views, 3 views today

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *