MoMA – Modernin taiteen museo New Yorkissa Apan silmin

Modernin taiteen museo (MoMA) New Yorkissa kuuluu Manhattanin taidemuseoiden pakollisiin kohteisiin. Tutustuessani monessa kerroksessa oleviin kokoelmiin, päättelin, että lähes kaikki taide on ollut modernia omana aikanaan. Siitä johtuen yli 100 vuotta vanhat Picassot ja muut kuuluisuudet (Henri Matisse,  Marc Chagall, Paul Gauquin, Paul Gezanne, Vincent van Gogh ym. ym.) ovat löytäneet paikkansa tuosta valtavan suuresta taidekeskuksesta. Ja arvatkaapas mikä kerros oli ylivoimaisesti suositun? Se ja vinkki maksuttomaan tutustumiseen tuohon erinomaiseen taidemuseoon selviää, kun luet tämän matkablogini.

Olemme vierailleet New Yorkissa muutaman kerran, mutta MoMA oli jäänyt väliin, syystä tai toisesta. Nyt oli aika paikata tuo epäkohta. Koska Appa matkustaa paljon, mutta taloudellisesti, valitsemme mieluusti hetken, jolloin taidemuseoihinkin pääsee mahdollisimman edullisesti. Jutun lopussa olevista linkeistä selviää, miten se onnistuu Metropolitan of Art -taidemuseoon ja Guggenheimiin. MoMA:ssa tuo hetki oli ainakin toukokuussa 2018 perjantai-ilta. Silloin sinne voi kävellä maksutta sisään. Portaiden alapäässä jaettiin ilmaisia pääsylippuja, joten tervemenoa tungokseen, joka on hyväksyttävä osana saavutettu etua. Valitettavasti Mammu sairastui sen verran, että päätti jättää tämän kierroksen väliin.

 

MoMa sijaitsee osoitteessa 11 W 53rd St, New York.

Koska asustimme Manhattan Clubissa parin korttelin päässä, oli sieltä helppo piipahtaa.

Olen merkannut useimpiin valitsemiini taideteoksiin taiteilijan ja useimpiin myös teoksen nimen. Koska kuvaus-/koodausjärjestelmäni ei ole aukoton, voit tarkistaa asiat tästä alta aukeavasta linkistä, jossa on esitelty MoMA:n taiteilijat ja heidän teoksensa. Fiksua tuo museon toiminta!

https://www.moma.org/artists?=undefined&page=1&direction=

Ja sitten kierrokselle, jonka aikana vaellamme useassa kerroksessa läpi koko museon, ainakin melkein 🙂 Kuvakavalkadi kertoo paljon kuvaajastaan eli mitkä teokset ovat kolahtaneet meikäläiseen. Jäin ihan miettimään, mikä on vaikuttanut mihinkin? Tottakai suuri vaikutus on kouluaikaisilla kuvaamataidon tunneilla sekä lehtori Larjatien opeilla opettajainkoulutuslaitoksessa Oulussa 1970 luvun alussa. Mutta niinhän se on, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pääasia on, että jotain on opittu ja taideteoksen nähdessään tunnistaa tekijän jo kaukaa… Silti, kuten alta käy ilmi, esim. kubistien kohdalla löytyy ainakin minut yllättänyt juttu.

MoMA:n sisäpihalla on esillä muutamia patsaita ja mahdollisuus käydä lepäilemässä kiertelyn lomassa. Sitä en tiedä, kuinka kauan edessä oleva lepääjä on tuossa jo loikoillut. Suosittelen kyllä istuskelua.

Kun sisäpihalta astuu sisään, ei voi olla noteeraamatta helikopteria. Minulle ei tosin täysin selvinnyt, miksi se siinä on? Muut saavat selittää!

Aulatiloissa oli paljon patsaita.

Mutta suurin osa niistäkin oli toki näyttelyhalleissa. Nämä jäivät koodaamatta…

Tätä minäkin kutsuisin moderniksi taiteeksi, vaikka en tiedä lainkaan miltä vuosikymmeneltä se on.

Tämä videokuvan ja lasitaideteoksen yhdistelmä täyttää myös modernismi kriteerit minun ajattelussani. Se oli hieno!

“Pyhä ehtoollinen” modernisoituna “saippuataiteena”. En oikein oivalla, mikä on tämän yhdistelmän idea? Toisaalta tulee mieleen, että paljonko taiteilijalle on maksettu tuosta mainoksesta? Hyvä Barba-kikka!

Elizabeth MurraynDo the Dance” 2005-06 on modernia taidetta tältä vuosituhannelta. Seinälleni en tuollaista välttämättä haluaisi, mutta tuonne se sopi erinomaisesti edustamaan genreään. Kukin taaplaa tyylillään.

James-Rosenquistin työ “Lazy Dog Lizard” 1985 tuo mieleen Johanna Oraksen taiteen ja värimaailman.

Roberto Colescott “Emergency Room” 1989

1900-luvun alun modernismi

Im Westen nicht neues” tuli mieleen, kun askeleet suuntautuivat ylimpiin kerroksiin, jossa oli mahdollista luoda katsaus 1900-luvun alun moderniin taiteeseen. Kukapa voisi osata liittää alla olevat taulut siihen aikaan tuntematta taiteilijaa? En minä ainakaan.

Henri Rousseau “The Sleeping Gypsy” 

Tätä Rousseaun maalauta ei ehkä vielä lueta modernistien joukkoon, mutta se onkin vuodelta 1897.

 

Kubistien vallankumous

 

En ala analysoida asiaa sen kummemmin, mutta näyttelyä kiertäessäni panin merkille, että ainakin parin herran kohtaamisella vuonna 1907 oli vaikutusta taiteeseen. Pablo Picasson ja Georges Braguen yhteistyöstä alkoin kubistien vallankumous. He alkoivat yhdistää muotokieltä taiteeseen. Syntyi kubistisia teoksia, joissa ihmisiä ja luontoa kuvattiin geometristen muotojen avulla. Picassonkin tyyli alkoi muuttua…

Wikipedian mukaan “Estetiikan ja taiteen filosofian dosentti Irmeli Hautamäki on arvioinut, että Einsteinin suhteellisuusteorian vaikutus kubistien muotokieleen on ollut ilmeinen. Heitä kiehtoi hypoteesi henkilöstä, joka valon nopeudella liikkuessaan näkisi maailman samanaikaisesti ylhäältä, alhaalta, sivuilta, edestä ja takaa. Edelleen kolmiulotteiset kappaleet muuttuisivat suhteellisuusteorian mukaan vauhdissa litteiksi ja värit häviäisivät. Kubismin perustan laskijoista Braquen ja Picasson tiedetään monien muiden intellektuellien tapaan lukeneen populaareja esityksiä suhteellisuuusteoriasta.[1]

Vertaapa paria alla olevaa työtä ja ylläty! Pojat taisivat opiskella maalaamista yhdessä. Hattuni nousee sellaisesta yhteistyöstä, josta molemmat hyötyvät.

Pablo Picasso Ma Jolie” 1911-12

Georges BraqueMan with a quitar”  1911

Braquen kubistinen pioneerikausi päättyi I maailmansodan johdosta 1914. Sen jälkeen kubismi jatkui kansainvälisenä yhteistyönä.

 

Umberto Boccioni “The City Rises” 1910

Umberto Boccioni States of Mind II: Those Who Go” 1911

Umberto Boccioni “States of Mind I: The Farewells” 1911

Francis Picabia I See Again in Memory My Dear 1914

Joan Miro “The Birth of the World” 1925

René Magritte The Mystery of the Ordinary” 1926–1938

Belgialaisen Magritten esittely on täällä: https://www.moma.org/artists/3692

Meret Oppenheim “Object” 1936

Katsaus tunnetuimpien maalareiden töihin

Seuraavassa syöksymme katsomaan entuudestaan paremmin tuntemieni taiteilijoiden töitä. Varsinainen aarreaitta on MoMA, jonka ylivoimaisesti suosituin kerros oli tämä vanhojen mestarien kerros (taisi olla 5 kerros). Varaudu tungokseen, jos olet liikkeellä perjantai-iltana.

Vincent van Gogh

Hollantilainen Vincent van Gogh (1853-90) saa aloittaa mestarien sarjan. Lisää hänestä löytyy täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh
Olen joskus päässyt käymään hänen museossaan Amsterdamissa, joten tällä kertaa saldo jäi pienehköksi.
The Starry Night”  1889
“The Olive Trees” 1889
Tästä aukeaa pieni videopätkä, joka kertoo Vincent van Goghin suosiosta:
https://www.youtube.com/watch?v=zAzerZZx2gc&feature=youtu.be
Kaikkien van Goghin töiden esittely on täällä: https://www.moma.org/artists/2206

Paul Gauguin

Paul Gauquin  eli vuosina 1848-1903. Tarkmmat tiedot tästä: https://www.moma.org/artists/2098

“The Seed of the Areoi” 1892

“Portrait of Jacob Meyer de Haan” 1889

 

Paul Cezanne

 

Paul Cezannen tuntee jokainen, mutta jostain syystä valikoiva tarkkaavaisuuteni ei osunut hänen töihinsä tällä kertaa. Olin näköjään napannut vain yhden kuvan hänen maalauksistaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paul_C%C3%A9zanne

“Chateau Noir” 1904

Lisää hänen töitään löytyy täältä: https://www.moma.org/artists/1053

 

 

Claude Monet

 

Claude Monet oli ranskalainen kuvataiteilija, joka eli vuosina 1840-1926.

Agapanthus” 1914-26

Tässä pieni videon pätkä Monetin salista museossa:

Claude Monet: lisää tietoa sivustosta https://www.moma.org/artists/4058

 

 

Henri Matisse 

 

Henri Matissen taustaa ja teoksia löydät tarkemmin tästä linkistä:
https://www.moma.org/artists/3832

“Woman with a Veil” 1927

Goldfish and Sculpture” 1912

“Dance” 1909

“The Moroccans” 1916

Kurkkaus huoneeseen videon kautta tapahtuu tästä alta:

 

 

Pablo Picasso

 

Pablo Picasso (1881-1973) on ehkä suurista suurin. Meillä oli mahdollisuus käydä hänen museossaan Malagassa pari viikkoa aikaisemmin, mutta siellä oli kuvauskielto. Päätinkin ottaa vahingon takaisin, joten alta löytyy runsaasti hänen töitään.

Two nudes” 1906

Nude with joined hands” 1906

Woman plainting her hair” 1906

The Reservoir horta de Ebro” 1909

Ma Jolie” 1912

“Green Still Life” 1914

Three Musicians” 1921

Three Woman at the Spring” 1921

“Night Fishing at Antibes” 1939

 

“At Work” 1971

Tässä vielä elävää kuvaa Picasso-salista;

 

Lähes kaikki Picasson tuotannosta löytyy MoMA:n sivustosta

https://www.moma.org/artists/4609

 

 

LISÄÄ TAIDETTA

 

Edellisellä matkallamme kävimme Metropolitan of Art -museossa, josta löytyy muutamia mielenkiintoisia bongauksia alla olevassa matkakertomuksessamme.

New York – muutama hyvä käyntivinkki

Ja mitäpä olisi tutustuminen New Yorkin taidemuseoihin käymättä Guggenheimissa? Vai olisiko kannattanut jättää väliin se? Se selviää alla olevasta jutustamme.

New York (osa 2/4): Guggenheim, Brooklynin silta, Harlem,…

Kooste kaikista New Yorkin matkakertomuksistamme löytyy täältä:

http://appamatkustaa.fi/category/amerikka-usa/usa-new-york/

 

 

 

2,273 total views, 2 views today

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *