Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo Kööpenhaminassa on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka

Kevään 2017 Kööpenhaminan matkamme must-kohde oli Ny Carlsberg Glyptotek -museo, jossa olimme vierailleet kerran vuosia aiemmin. Se on sopivan kokoinen ja valikoima on erittäin kiinnostava, muumioista antiikin patsaisiin ja upeisiin maalauksiin. Sijainti Tivolin vieressä mahdollistaa sen, että nuoriso voi halutessaan nauttia muista kultuurin anneista samalla, kun vanhempi väki nauttii museon erinomaisesta valikoimasta. Tässä postauksessa nostelen esiin joitain esimerkkejä Carlsbergin museon valtavasta yli 10 000 esineen valikoimasta, jonne meno ei jää hinnasta kiinni. Vierailu siellä on samalla pyrähdys Antiikin Egyptiin, Roomaan, Kreikkaan ja moniin muihin kohteisiin. Siellä pääsee katselemaan huikeiden veistosten lisäksi huipputaidemaalarien kuten Gaugainin, Cézannen, Manetin, Monet, Renoirin ja van Goghin upeita töitä. Olisko tämä Kööpenhaminan ykköspaikka?

Kun lippu on hankittu sisääntuloaulasta ja astuu sisään rakennukseen, kohtaa ensimmäisen valtavan kokoisen talvipuutarhaan. Tämän taidemuseon sydämen kautta hahmottaa helposti rakennuksen lukuisat näyttelyhallit. Myös kahvio sijaitsee keskusaulassa.

Keskusaulaa ympäröivät muutamat näyttävät patsaat, jotka ennakoivat mitä tuleman pitää.

Näyttelyn parasta antia ovat lukuisat upeat patsaat. Jotenkin tulee mieleen, että mistä ihmeessä tanskalaiset ovat onnistuneet nämä kaikki arteen hankkimaan?

Sitä minä jäin vähän ajattelemaan Rodinin ajattelijan kanssa…

Osattiin siitä ennenkin.

Jäin minä kovasti miettimään myös sitä, että olemmekohan me leppilampiset kuitenkin polveutuneet näistä antiikin ajan kreikkalaisista? Pari serkkuani  (Juha ja Seppo) ovat nimittäin aivan saman näköisiä kuin tämä kreikkalainen traaginen runoilija Aischylos (525-456 eKr). Hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa tämä- Olisimmekohan jotenkin aatelisia?

Valtaisaan taidemuseota ei jaksa kiertää ilman kahvipaussia. Talvipuutarhassa sijaitsevassa kahvilassa joutuu odottamaan, että sinut ohjataan pöytään. Väkeä riittää.

Turha kysyä itseltäni mille vuosisadalle ja mihin maahan mikäkin patsas liittyy, mutta veikkaan että tässä ollaan siirrytty Egyptin alueelle.

Nämä portaat johtavat oikeutetusti museon alimpaan kerrokseen, josta löytyvät tietysti muumiot.

Ketä lie löytyy noistakin kääröistä?

Ovat ne vaikuttavia ilmestyksiä.

Sitten olimmekin taas aivan jossain muissa sfaareissä.

Kaikki näkemämme taidemuseot toimivat samalla opiskelupaikkoina. Tämän neitokaisen voisi kuvitella valinneen aivan oikean alan.

Tämä Degasin “pieni neljätoistavuotias tanssija” lienee yksi taidemuseon suurimmista aarteista. Ainakin se jäi jo ensimmäiseltä vierailultamme mieleen.

Satavarma en ole, mutta olettaisin, että tämä on tyylistä päätellen van Goghin työ.

Jostain ylimmän kerroksen ikkunasta pääsi luomaan katseen Kööpenhaminan ylle.

Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo on paikka, jota ei kannata jättää väliin. Sisäänpääsymaksu on noin 14 euroa (sis. oluen tai limpan,  nuoret ja opiskelijat hieman edullisemmin. 5-vuotiaat ja nuoremmat maksutta), mutta Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo on ilmainen sunnuntaisin (tarkista tämä tieto!).

Voit tarkistaa tämänhetkisen hinnaston yms. TÄSTÄ LINKISTÄ.

 

Matkamme Kööpenhamina-osio löytyy täältä:

Kööpenhaminan pieni merenneito, Nyhavn, kukkivat kirsikkapuut ja vähän muutakin

Jos haluat lukea lisää Kööpenhaminasta yms., käy tykkäämässä Facebook-sivua Appa matkustaa. Sitä kautta saat tiedon, kun seuraava postaus ilmestyy. Vuorossa ovat “Pieni merenneito”, kauniit kirsikkapuut, kasvitieteellinen puutarha yms.

3,557 total views, 1 views today

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *