Tallinna – Miltä näytti Euroopan paras joulutori?

Olemme ottaneet tavaksi käydä katsomassa vuosittain jotain joulutoria. Tällä kertaa osuimme oikeaan paikkaan, sillä kuulimme menomatkalla, että Tallinnan joulutori on valittu Euroopan parhaaksi. Odotukset nousivat korkealle, sillä olimme katsastaneet edellisenä vuonna peräti 5 joulutoria yhdellä reissulla.

Millaisin miettein tutkailimme tuota Euroopan parasta joulutoria? Se selviää, kun luet tämän matkakertomuksemme.

Raatihuoneen torilla sijaitsevaa joulutoria ehtii katselemaan loppiaiseen saakka, joten laivalippuja hommaamaan ja menoksi.

Askeltaessamme joulutorille törmäsimme ensimmäiseksi joulupukkiin. Nuorimies oli kovassa paikassa käydessään laulamassa joulupukille. Jännää!

Vierailu joulutorilla oli varmaan tämän päiväkotiporukan kohokohtia vuonna 2018.

Joulukuusi hallitsee joulutoria ja appa tätä kuvaa. Väkeä riitti torilla.

Voi vain kuvitella kuinka paljon aikaa on kulunut näiden koriste-esineiden tekemiseen. Sitä vaan jäin ihmettelemään, että kuka noita ostaa ja paljonko niitä jää myymättä? No, eivät happane ja voihan niitä myydä vuoden kuluttua uudelleen.

Jos olen ihan rehti, niin pakkohan myyntiepäilyjeni on oltava oltava turhia, sillä vastaavia tuotteita oli myynnissä useassa kojussa ja samaan ilmiöön törmäsimme vuotta aiemmin Krakovassa. Koristeet kuuluvat jouluun.

Jotain ostimme mekin. Tuuli puhalsi ajoittain todella kylmästi 6 asteen pakkasessa, joten mammun oli pakko ostaa lämpimämpi myssy päähänsä. Tuo 10 euron ostos osoittautui varsinaiseksi löydöksi, sillä erillinen vuori neulotun pipon sisällä teki siitä todella lämpimän. Ja onhan se hieno!

Sitäkin jäin hieman ihmettelemään, että miksi Helsingissä oli lähes vesikeli ja Tallinnassa pakkasta? Niin oli kuitenkin nyt paree!

Kauniit rakennukset myyntikojujen ympärillä ja upea taivaanranta antoivat hyvät puitteet joulutorivierailullemme.

Erilaiset kuumat juomat tarjosivat mukavasti lämmikettä pikkupakkasessa. Juomavaihtoehtoja riitti ja myyntipisteitä oli toistakymmentä. Hinnatkin olivat kohdallaan. Vaikka moni asia maksaa nykyisin Tallinnassa lähes yhtä paljon kuin Suomessa, jotain saa sentään edullisesti. Eläkeläisen lompakko kiittää…

Kuumien juomien ohessa joulutorilta sai myös epäterveellistä rasvaruokaa. Viron jouluun kuuluvat mm. verimakkarat. Tällä kertaa jätimme ne maistamatta, sillä meitä odotti pöytävaraus ravintolassa.

Kävimme välillä lämmittelemässä perinnekahvilassamme ja syömässä ravintolassa (joista tulee erillinen postaus), sekä lepäämässä hotellissa. Palasimme kuitenkin ihmettelemään joulutoria iltavalaistuksessa.

MITÄ PIDIMME TALLINNAN JOULUTORISTA?

On myönnettävä, että odotuksemme olivat realistiset ykkössijasta huolimatta. On vaikea kuvitella, millainen joulutorin tulisi olla, että poikkeaisi oleellisesti muista vastaavista. Oletamme, että myyntikojujen määrä, sijoittelu ja tarjonta ovat se juttu, jolla tunnelma luodaan. Tallinnan joulutori onnistuu tässä kaikessa mielestämme oikein hyvin eikä voittoa tarvitse hirveästi protestoida. Riittävän tiheään asemoidut kojut luovat tunnelmaa, päinvastoin kuin esim. Lahdessa, jossa suurella torilla on paljon vähemmän myyntikojuja kaukana toisistaan.

Voimme suositella vierailua Tallinnassa katsomassa joulutoria. Se on kuitenkin vain pieni osa sitä kaikkea, mitä tuossa Hansakaupungissa voi kokea. Vanhakaupunki on tunnelmaltaan niin upea, että siellä on todella mukava kierrellä ja katsella. On se vaan niin hieno.

Tässä jatkoa tämänkertaiselle reissullemme:

Mitä tehdä Tallinnassa vuorokauden aikana, kun on jo “kaiken” nähnyt?

 

Tästä aukeaa kirjoitus, josta löytyy 20 parasta joulutoria vuonna 2018. Sitä en ihan ymmärrä, miksi on kyseessä vuoden 2019 paras, mutta näinhän se menee elokuva-alallakin…

Euroopan parhaat joulutorit top 20: Tallinna vuoden 2019 paras

 

Lisää vuorokauden matkastamme ilmestyy sivustolleni muutaman päivän kuluttua. Siitä saa muutaman vinkin siitä mitä Tallinnassa  voi tehdä vuorokauden aikana. Ihan mukavia juttuja, jotka kelpaisivat varmaan sullekin. Pysy kanavalla!

Jos haluat saada viestin, kun uusi juttu ilmestyy, käy tykkäämässä Facebook-sivustoani:

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

 

Näistä alla olevista linkeistä pääsee tutustumaan muihin, vuoden 2017 joulutoreihin. Vertailu kannattaa…

Krakovan joulutori on vierailun väärtti (edit. 13.12.2018)

Joulutorikiertueemme 1. kohteen Gdanskin joulumarkkinat oli valojen juhlaa! (edit. 27.10.2018)

Ja täältä aukeaa vielä muutama suomalainen kohde:

http://appamatkustaa.fi/joulumarkkinoita-suomessa-vuonna-2017-helsinki-lahti-ja-turku-mika-vei-voiton/

 

Comments

 1. Tallinnan joulutori oli kyllä ihana ja onkin muodostunut itselleni jo jonkin sortin traditioksi. Toki olisi mukava kierrellä muitakin joulutoreja Euroopassa, mutta toisaalta miksipä ei vain Tallinnassa, kun on Euroopan paraskin 🙂

  1. On se niin hyvä, että tunnelmaan pääsee siellä vaikka joka vuosi. On kuitenkin kiva käydä muissakin kaupungeissa tarkistamassa tilannetta ja aistimassa joulua. Olemme nyt testanneet kymmenkunta vuosien varrella ja pakko sanoa, että liian suuret ovat liian suuria 🙂 Parhaimmat muistot tulevat tiivistunnelmaisista paikoista. Mukava on toki aina tutkailla ympärillä olevaa (vanhaa) kaupunkia. Hyvää uutta vuotta!

 2. Sini says:

  Saiskohan sitä ensi vuonna aikaiseksi lähdettyä tuonne. Aina kun joku on väitetysti paras verrattuna muihin samankaltaisiin, herää epäilys että mitä siellä muka on niin erilaista ja erityistä. 🙂

  1. No jos olen ihan rehti, en täysin ymmärrä sitä listausta. Esim. Krakovan upea joulutori ei mahtunut 20 joukkoon, mutta listauksia tulee ja menee. Mutta Tallinnan joulutorin suhteen olen samaa mieltä, että hieno on! Siellä on se jokin, joka pitää aistia ja kokea.

 3. Anna says:

  Kävimme Tallinnan joulutorilla juuri ennen kuin se sai maininnan “Euroopan paras joulutori”. Tuli kyllä heti mieleen, että puitteet ovat kohdallaan tuolla. Mukavan tiivis ja löytyy vähän jokaiselle jotakin. Itse maistelin jostain kojusta inkivääriglögiä ja se oli kyllä vinkeä uutuus.

  1. Näinkin postauksesi. Etenkin se upea kuva torista jäi mieleen. Mistä pääsit sen nappaamaan? Taisit taas käyttää suhteita 🙂 Meinasin jopa kysyä, että saako sitä lainata artikkelikuvaksi, mutta tyydyin sitten ruohonjuuritason kuvaan. Tuota inkivääriglögiä en noteerannutkaan. Oli varmaan hauska tuttavuus. Testasin, tottakai, Vana Tallinna -glögiä, joka oli “ihan jees”.

 4. Kävin juuri Tallinnan joulutorilla ja minulta on mennyt aivan ohitse, että se on valittu Euroopan parhaaksi joulutoriksi tänä vuonna! Mietimme ystäväni kanssa juuri tuota viihtyisyyttä ja totesimme saman että myyntikojujen sijoittelu on onnistunut, pitkien suorien rivien sijaan, kojut ovat pienemmissä ryhmissä ja niitä pääsee katselemaan kahdelta sivulta. Tänä vuonna olin varovainen tuon glögin suhteen sillä viime vuonna tuli otettua todella tuhtia, maistoimme ihanaa omenanmakuista, mutta harmiksemme emme löytäneet tuota glögipohjan mausteista Vana Tallinnaa kotiinvietäväksi. Kiva kun Tallinnan joulutori on auki vielä joulun jälkeen, se on mukava käyntikohde välipäivinä!

  1. Jep. Eipä sitä tiedä mikä viime kädessä tekee sen viihtyisyyden, mutta onhan tuolla upeat puitteet. Ehkä parhaat mahdolliset siinä satoja vuosia vanhojen kauniiden rakennusten keskellä. Vana Tallinna -glögiä maistoin minäkin ja mammu tyytyi perinteiseen hehkuun. Molempi parempi 🙂

 5. Taidettiin käydä 3 vuotta sitten samalla torilla ja se on vuosikausiin ainut joulutori missä olen käynyt. Oli jo silloin erittäin miellyttävä kokemus ja näyttävät vain parantaneen entisestään. Onpa mukava idea kiertää erilaisia joulutoreja.

  Mukavaa vuodenvaihdetta ja tinan valamista!

  1. On onnemme, että meillä on Tallinnan vanha kaupunki ihan naapurissa. Kyllä siellä ihmeesti pääsee mukavaan fiilikseen. Pelkkä kävely ja poikkeamiset kahviloissa, putiikeissa ym. saa sen aikaan. Tunnelma on minulle mieleen. Alkakaahan tekin kiertää (ja kaukaa 🙂 ) noita joulutoreja. On kiva kuulla kuulumisia. PS: Saako noita tinoja vielä nykyisin?

 6. Juuri palasimme joulun vietosta Tallinnasta. Tuo joulunakin auki oleva joulutori muodostaa kivan sydämen vanhalla kaupungille niin, että kaupunki on joulun pyhinäkin elävä, toisin kuin vaikka Helsinki. Joulutorin lisäksi joulua löytyi mukavasti Piparkoogimania-näyttelystä ja tietysti kodikkaasta hotellista ja hyvistä, valmiista, ravintolaillallisista – kaikki lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.

  1. Luinkin ihanan postauksesi. Siinä oli pari mukavaa vinkkiä. Teillä näytti olleen upea joulu Tallinnassa. Tykkään siitä kaupungista ja joka vuosi siellä on pakko päästä käymään. Siinä on se jokin!

 7. Tallinnan joulutori yllätti kyllä positiivisesti, kun siellä ensi kertaa tänä talvena vierailin. Vaikka en niinkään niistä myyntikojuista välittänyt, niin kyllä sielä torilla kupin kuumaa glögiä mielellään nautti joulukuusta ihastellen 🙂

  1. Se on vaan se jokin, joka vaikuttaa… Emme yleensä ostele toreilta glögin lisäksi juuri mitään. No tänä vuonna yksi edullinen ja hyvä pipo, viime vuonna edullinen ja kaunis käsintehty joulupallo Krakovasta sekä jotain perinnekeittoa. Syömme silmillämme ja nautimme tunnelmasta. Ovathan ne hienoja!

 8. Muutama vuosi sitten kävin myös Tallinnan joulutorilla ja se oli hieno. Tallinnan vanhakaupunki on todella kaunis joten sinne on helppo ajatella kaunein joulutori. Tuota samaa olen toki itsekin joskus pohtinut, että kun joulutorit ovat idealtaan samanlaisia joka paikassa, millä tehdään jostakin paras, kaunein ja tunnelmallisin. Mutta varmaankin kaupungin tarjoamat puitteet vaikuttavat asiaan, ja se kojujen asettelu, tarjonta ym.
  Tänä vuonna ei tullut käytyä joulutoreilla, mutta ehkäpä vuoden kuluttua sitten taas..

  1. Jep! En todellakaan osaa oikein sanoa mistä se tunnelma viime kädessä tulee. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Viime vuonna Krakova oli kyllä positiivinen yllätys torina ja Gdansk taas ylivoimainen valoissaan. Täytynee taas ensi jouluna rientää jonnekin. Onhan noita joulutoreja kaikkialla Euroopassa. Tuo jutussani oleva lista kyllä yllätti kaupunkien perusteella.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *