· · · ·

Matka antiikin aikaan: Pompejin unohdetut tarinat ja antiikin Rooman lumo

Meillä oli mahdollisuus tehdä Länsi-Välimeren risteilyllämme matka antiikin aikaan. Pääsimme kuulemaan oppaan avulla Pompejin unohdettuja tarinoita ja aistimaan antiikin Rooman lumoa, kun Pompeji ja Napoli olivat pysähdyskohteina. Pompejin arkeologinen alue on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka antavat kiehtovan kuvan antiikin Rooman aikaisesta elämästä.

Tutustumme tässä artikkelissa myös pikaisesti Napoliin ja perehdymme mistä tulee lause ”Nähdä Napoli ja kuolla”.

(Kaupallinen yhteistyö Kristinan kanssa.)

Teimme syyskuun alussa 2023 Länsi-Välimeren risteilyn, jonka operoi Kristina Yhteismatkat. Saimme vierailla neljässä eri maassa ja kuudessa eri satamassa. Voit tutustua aiempiin kohteisiin tämän postauksen lopussa aukeavista linkeistä tai suoraan tästä.

 

Pompejin unohdetut tarinat ja antiikin Rooman lumo

 

Pompejin unohdetut tarinat ja antiikin Rooman lumo tulivat meille tutuiksi matkatessamme antiikin aikaan osana Länsi-Välimeren risteilyämme. Pompeji on tuhkan alta kaivettu antiikin Rooman kaupunki lähellä nykyistä Napolia Italiassa. Se oli kukoistava ja vauras kaupunki Rooman valtakunnassa, kunnes se peittyi paksuun kerrokseen tulivuoren tuhkaa ja laavaa Vesuviuksen purkauksessa 79 jKr.

Pompejin arkeologiset kaivaukset alkoivat 1700-luvulla ja ovat tarjonneet arvokasta tietoa antiikin Rooman kulttuurista, arkkitehtuurista, taiteesta ja arkipäivästä. Hyvin säilyneet rauniot ovat mahdollistaneet historioitsijoille ja arkeologeille kaupungin rakenteen, sosiaalisen rakenteen ja erilaisten antiikin roomalaisen yhteiskunnan näkökohtien tutkimisen.

Yllä olevassa kuvassa taustalla näkyvän Vesuviuksen purkaus oli katastrofaalinen tapahtuma, joka kesti kahden päivän ajan ja hautasi alleen Pompejin ja lähikaupungit kuten Herculaneumin ja Stabiaen. Kaupunki säilyi tuhkan alla hämmästyttävän hyvin ja kaivauksien ansioista meillä on mahdollisuus kurkistaa antiikin Rooman arkipäivään.

Oppaamme näyttää kartalta paikan jossa olimme tuolloin eli Forumin.

Nykyään Pompejissa vierailevat voivat tutkia raunioita ja saada käsityksen siitä, millaista elämä oli tässä antiikin kaupungissa. Kaivettuun alueeseen kuuluu taloja, katuja, julkisia rakennuksia, temppeleitä, teattereita ym. Vierailu alueella tarjoaa elävän kuvan arkipäivän elämästä antiikin aikoina ennen Vesuviuksen purkauksen katastrofaalista tapahtumaa.

Forum (Forum Romanum) oli Pompejin keskus, jossa sijaitsi julkisia rakennuksia, kauppoja ja temppeleitä. Se oli kaupungin poliittinen, taloudellinen ja uskonnollinen keskus.

 

 

Via dell’Abbondanza eli Pompejin pääkatu

Via dell’Abbondanza eli Pompejin pääkatu on mielenkiintoinen katu, jossa voi tutustua kaupungin pääkadun jäänteisiin. Se tarjoaa kuvan antiikin aikaisesta kaupunkielämästä leipomoineen ja ilotaloineen.

Viemärijärjestelmä ei ollut kaikilta osin vielä kunnossa antiikin Rooman aikaan. Sen vuoksi kadut oli kivetty alemmaksi kuin jalkakäytävät. Hevosvankkurit ja (jäte)vedet kulkivat sulassa sovussa pääkatua pitkin.

Nämä kivet on laitettu katuun, jotta ihmiset pääsivät kulkemaan kadun yli kuivin/puhtain jaloin. Kivipainalluksesta voi päätellä, että vankkureita on kulkenut katua pitkin tuhansia kertoja ennen Vesuviuksen purkausta.

On helppoa kuvitella elämää Pompejissa, kun pääsee kulkemaan raunioiden keskellä.

Opastetaulut kertoivat missä mennään

Opastetaulut kertoivat missä ja minne mennään jo antiikin Rooman aikana. Yksi mielenkiintoisimmista rakennuksista tässä suhteessa on bordelli (lupanar), joka sijaitsee Via della Augustalin varrella. Siinä on kymmenen huonetta kahdessa kerroksessa. Sen vuoteet ovat kivestä.

Mitenhän kaupungin julkisivulautakunta suhtautuisi nykyään tällaisiin opasteisiin?
Tervetuloa ilotalokortteliin!
Myös menut olivat ajan tasalla Rooman keisarikunnassa eli voi todeta, bordelli oli kattavasti koristeltu eroottisella taiteella ja piirtokirjoituksilla .
Kävelet sisään ja valitset menusta mitä saisi olla tällä kertaa.
Vaikea kuvitella, että tuollaisessa sängyssä voisi olla kovin kivaa… Lyhyitä ovat muuten hmiset olleet silloin.
Tyynyä tuskin vaihdettiin joka vierailun jälkeen.

Pompejin teatteri

Pompejin teatteri (Theater of Pompeii) on roomalainen teatteri, joka on hyvin säilynyt ja joka oli tärkeä osa kaupungin viihde-elämää.

Roomalaisaikanakin ihmiset pystyivät varaamaan itselleen vakiopaikat teatterissa.

Pompejin amfiteatteri (Amphitheater of Pompeii) oli antiikin Rooman ajan suuri amfiteatteri. Se oli tärkeä viihdekeskus, jossa järjestettiin gladiaattoriotteluita ja muita tapahtumia.

Tässä osa suomalaisryhmää. Meillä oli kaksi opasta eli paikallinen tietäjä sekä oma oppaamme Teija Aartola-Jalonen, joka väänsi opastukset suomeksi, kuten Kristinan matkoilla on tapana.

Tutustu erilaisiin asuintaloihin, kuten Casa del Fauno ja Villa dei Misteri, joissa on upeita freskoja ja arkkitehtonisia yksityiskohtia.

Thermal Baths

Thermal (Baths) kylpylät olivat tärkeitä paikkoja sosiaalisille tapaamisille ja hygienialle.

Kannattaa käydä näissä kauniisti koristelluissa kylpylöissä, jotka ovat esimerkki antiikin roomalaisista kylpylätavoista.

Tästä aukeaa video kävelyretkestämme tuossa upeassa laavan alta kaivetussa kaupungissa:

Freskoja sekä kauniita seinä- ja katumaalauksia

Pompejin alueella on valtava määrä hyvin säilyneitä freskoja, kauniita seinä- ja katumaalauksia. Tässä joitain niistä:

 

Villa dei Misteri on yksi Pompejin kuuluisimmista taloista, ja siellä on upeita freskoja, mukaan lukien ”Mysterioiden huone”, joka on saanut nimensä näiden mystisten kuvien perusteella. Alueelta löytyy mm. Casa del Poeta Tragico (House of the Tragic Poet) asuintalo, jossa on kauniita mosaiikkeja ja freskoja, ja se on saanut nimensä mosaiikista, joka esittää surullista runoilijaa.

Tässä vielä bonuksena erinomainen animaatiovideo Pompejista:

 

Mene Antiquarium di Pompeimuseoon

”Pompejin antikvariaatti on Pompejissa sijaitseva arkeologinen museo, joka kerää joitain löytöjä samannimisen muinaisen kaupunginarkeologisista kaivauksista, jotka haudattiin vuonna 79Vesuviuksen purkauksella yhdessä HerculaneuminStabiaen ja Oplontisin kanssa.” (Wikipedia)

Kannattaa varata aikaa käydä myös tuota Antiquarium di Pompei -museoa, jossa on esillä mm. kipsivaloksia purkauksen uhreista.

Museossa on myös pronssista ja kivestä tehtyjä veistoksia.

Opas näytti myös tekniikkaa, jolla kaivaukset on tehty.

 

Korumyymälässä Antiquarium di Pompei kannattaa piipahtaa

Pompejin reissulla kannattaa käydä myös myymälässä, jossa valmistetaan koruja, patsaita ym. Ymmärsin, että kouluttautuminen noiden korujen valmistamiseen kestää useita vuosia. Myymälä onkin varsinainen taidenäyttely, jossa on nähtävissä vaikka mitä.

Pompejin arkeologisella alueella sijaitseva korumyymälä on yleisesti tunnettu nimellä ”Antiquarium di Pompei”. Tämä on museomyymälä, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden ostaa antiikin Pompejin alueelta peräisin olevia koruja, replikoita ja muita historiallisia esineitä. On kuitenkin huomioitava, että myymälöiden ja tarjolla olevien tuotteiden tilanne voi muuttua ajan myötä, joten suosittelen tarkistamaan ajantasaisen tiedon ennen vierailua.

Taidetta löytyy myös myymälän kattofreskoista.

Pannapa tuohonkin äkkinäinen. Perusteita löytyy sille, että kouluttautuminen alalle kestää vuosia.
Myymälässä on myytävänä ja ihmeteltävänä toinen toistaan kauniimpaa pronssi-, kivi ym. esinettä.
Tässä pronssiin valetussa ”Viimeisessä ehtoollisessakin” on saattanut muutama tovi vierähtää. Upea teos tuokin.

Pieni oppitunti mestarien maailmaan:

 

Summa summarum

Oman kokemuksemme perusteella voimme nyt todeta, että

  1. Varaa riittävästi aikaa kiertää alue huolellisesti, jotta voit todella uppoutua antiikin Pompejin tunnelmaan ja historiaan. (eli muutama tunti)
  2. Hanki, jos mahdollista, opas. Kävimme samassa paikassa parikymmentä vuotta aiemmin omin päin ja saalis jäi silloin paljon köyhemmäksi.

”Nähdä Napoli ja kuolla”

 

Napoli on kaupunki Etelä-Italiassa, joka on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan, taiteestaan, historiastaan, ruoastaan ja kauniista maisemistaan. Jokainen on kuullut lauseen ”Nähdä Napoli ja kuolla”, mutta sillä ei ole muuta tekemistä tämän artikkelini kanssa kuin että toki sitä piti muistella astellessamme tuon pizzakaupungin katuja.

Napolin taustalla näkyy Vesuvius-tulivuori, jonka purkautuminen aiheutti Pompejin tuhon.

Lauseen Nähdä Napoli ja kuolla alkuperästä on lukemattomia selityksiä. Enimmäkseen ne viittaavat Napolin kauneuteen. Jonkin lähteen mukaan alkuperäinen lause ”Vedere Roma e morire” viittaa Rooman kaupungin kauneuteen ja vaikuttavuuteen, joka voisi olla niin ylivoimainen kokemus, että sen näkeminen voisi tyydyttää elämän ja kuoleman. Se ei ole kirjaimellisesti tarkoitettu kuolemaan vaan ilmaisee voimakasta vaikutusta tai tunnelmaa.

”Nähdä Napoli ja kuolla” on muunnos tuosta alkuperäisestä lauseesta viitaten nyt Napolin kaupungin vetovoimaan ja vaikutukseen. Koska se oli kuulu kauneudestaan ajateltiin, että kun on nähnyt kaupungin kauneuden omin silmin, oli jo kokenut kaiken elämässä kokemisen arvoisen. Siksi Napolin nähtyään saattoi kuolla rauhassa, tietoisena siitä, että kaikkein kaunein oli tullut koetuksi.

Edellisellä reissulla kävimme myös Caprilla ja sieltä tuli esiin selitys, että Caprin saaren vankilassa kuolemantuomiota odottava vanki sai katsoa Napolia viimeisen kerran ennen kuolemaansa.

Ettei Napolista saisi liian ruusuista kuvaa, on hyvä katsoa totuutta silmiin. Jos marketin ovensuu on tämän näköinen, se jo kertoo jotain. Etenkin edellisen reissumme aikana oli pakko todeta, että Napoli on aikalailla roskainen paikka.

Kiertelimme Napolin vanhan kaupungin kapeilla kujilla ihmettelemässä kaupungin menoa. Turisteja ja muita riitti.

Tällaisia pienoismalleja myyviä liikkeitä oli ainakin tämän kadun varressa pilvin pimein.
Ei ole vaikea päättää millä pyyhkisi tällä hetkellä…

Kävelyreittimme varrelta löytyi varsin viehättäviä paikkoja.

Elena Ferranten myös suomeksi käännetyt hittikirjat ovat viime vuosina kasvattaneet Napolin suosiota. Ympäri maailmaa villinneessä ja televisioonkin versioidussa Napoli-sarjassa kaupunki on tärkeässä roolissa.

Muistamme syöneemme ”maailman parhaan pizzan” edellisellä Napolin reissulla ostaessamme sen kadun kulmassa sijaitsevasta kioskista. Tällä kertaa olimme syöneet laivalla salaatit, joten pizzat jäivät väliin. Olisi ehkä pitänyt maistaa oliko taso säilynyt, mutta…

Napolin tuomiokirkko

Koska meillä ei ollut Pompejin vierailun jälkeen paljon aikaa pyörähtää Napolissa, otimme yhden kohteen eli tuomiokirkon tavoitteeksemme. Olemme käyneet kymmenissä kuuluisissa kirkoissa eri puolilla maailmaa, joten se oli nähtävä.

Napolin tuomiokirkko eli Duomo on eteläitalialaisen Napolin kaupungin tärkein kirkko. Se on omistettu Pyhälle Januariukselle (ital. San Gennaro). Kirkossa säilytetään Januariuksen kuivunutta verta, joka vuosittain muuttuu nestemäiseksi. Legendan mukaan Napolia kohtaa jokin onnettomuus, ellei näin tapahdu. 

The Blood Miracle of St. Januarius | uCatholic
(Microsoft Bing kuvapankki)

Pyhän Januariuksen veripullo tuodaan esiin kolme kertaa vuodessa, toukokuun ensimmäisenä lauantaina, 19. syyskuuta ja 16. joulukuuta.

Napolin tuomiokirkko on upea ilmestys.

Kattotaidetta

San Gennaron kappeli 

Napolin tuomiokirkon sivuosassa on useita upeita kappeleita. Etenkin San Gennaron kappeli teki meihin suuren vaikutuksen:

Video Napolista aukeaa, kun klikkaat alla olevaa kuvaa:

https://youtu.be/wgHhwUuj07k
Tuomiokirkkokierroksen jälkeen olikin aika suunnata laivalle.
Reima oli seuranamme Napoli-kävelyllä. Muiden kävelykiintiö oli tullut täyteen jo Pompejissa. Harmi heille 🙂
Oman hytiimme parvekkeelta saatoimme drinkkilasin kera luoda vielä katseen Napoliin.
Matka jatkui seuraavana yönä kohti Pisaa. Siitä seuraavassa postauksessa.

Aiemmat kirjoitukseni tästä Länsi-Välimeren risteilystä

Länsi-Välimeren risteily: Mallorca ja Sardinia

 

Länsi-Välimeren risteilyn ja laivan esittely

Jos kiinnostuit tästä ja/tai muista risteilyistä, käy tutustumassa Kristinan risteilyvalikoimaan täältä:

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Pompeiji ja Herculaneum olisi mukavaa joskus päästä näkemään, samoin kiipeäminen Vesuviukselle kiinnostaisi, totta kai. Samoin Napolissa olisi mukavaa käydä ja tietysti herkutella pizzalla jos toisellakin, toki pitää ymmärtää, että rosoisuutta on luvassa.

    1. Niinpä Mikko. Teidän kannattaa ehdottomasti laittaa matkasuunnitelmiinne tuo alue. Siellä lähellä ovat myös sopiva vaelluskohde Capri, Sorrento, Amalfi etc. Ei kun menox!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *