Oulangan kansallispuiston parhaat palat
(Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa.)
Tästä kauniiden kuvien täyttämästä artikkelista aukeavat Oulangan kansallispuiston parhaat palat ja vieläpä ruska-aikana. Kävimme saman päivän aikana ruskaretkellä Rukalla, Pienen Karhunkierroksen varrella Jyrävällä ja lumoavalla Kiutakönkäällä.
Tuon päivän jälkeen jäi tunne, että kyllä on Koillismaata siunattu kauneudella, jota on vaikea edes käsittää. Ei ihme, että se on ollut koronakesän ja syksyn hittikohde. Havaitsimme, että suomalaiset ovat viimeistään nyt löytäneet oman maansa parhaat palat. Esim. Jyrävällä oli noin 2 km pitkä autojono pysäköitynä tien varteen. Kun sellainen väkimäärä pakkautuu samaan aikaan Pienelle Karhunkierrokselle, aiheuttaa se pakostakin jonoja riippusilloille. Saimme kuitenkin hyvän vinkin miten nuo jonot voi välttää ja paljastan se tässä artikkelissa.
Tämä elämyspäivä oli osa yhteistyöprojektiamme, jossa kierrän Holiday Club Resorst Oy:n brändilähettiläänä sen eri kohteita. Tällä kertaa olivat vuorossa syyslomamatka Kuusamon Tropiikkiin ja Holiday Club Sallaan.
Oulangan kansallispuisto parhaat palat ruska-aikana
Olimme saaneet jo hieman esimakua Koillismaan kauneudesta käydessämme Kuusamossa ja Rukalla.
Kuusamon Tropiikin ympäristö tarjoaa virikkeitä ja elämyksiä
Piipahdimme matkalla Kuusamosta Sallaan jo toista kertaa peräkkäisinä päivinä Rukan huipulla ihailemassa vuosituhannen maaruskaa. Sellaisen vaikutelman saimme luotettavista lähteistä saamiemme kommenttien perusteella. Meille se oli ainakin parasta mitä olemme eläissämme nähneet. Koska olimme kiertäneet Pienen Karhunkierroksen 40 vuotta aikaisemmin meillä oli jonkinlainen mielikuva siitä mitä tuleman pitää. Silti yllätyimme, positiivisesti!
Tästä kartalta pääsee käsitykseen välimatkoista Kuusamosta Kiutakönkäälle. Käymämme kokonaisuuden ehtii hyvin maistella päivän aikana.
Pieni Karhunkierros ja Jyrävän 9 metriä korkea köngäs on syksyn ruskaretken pakollinen kohde
Jatkoimme Rukalta matkaa Juuman kylään ja Pienelle Karhunkierrokselle. Paikalla oli väkeä käsittämättömän paljon. Autoja oli pysäköity tien varteen lopulta lähes 2 km matkalla. Jonossa oli muutamia tyhjiä paikkoja, mutta halusimme säästää paukkuja johonkin muuhun kuin soratiellä kävelemiseen, joten ajoimme kokeeksi perille saakka. Se kannatti, sillä sieltä löytyi yksi vapaa paikka eikä meidän tarvinnut palata vapaan parkkipaikan metsästykseen tien varteen. Siispä menoksi!
Pienen karhunkierroksen lähtöpaikalla on kioski, jossa voi juoda lähtökahvit ja ostaa tarvittaessa evästä kävelyä varten.
Kartan vasemmassa yläkulmassa on ”olet tässä” -merkintä eli siitä voi hahmottaa millaiselle kierrokselle on lähdössä.
Pienenä vinkkinä, että jos haluaa käydä mahdollisimman pikaisesti pelkästään Jyrävällä, voi auton ajaa toista kautta Myllykosken parkkipaikalle ja aloittaa vaellus siitä. Siinä säästää noin 1 km suuntaansa eli ajassa parikymmentä minuuttia.
Jyrävän 9 metrin korkea köngäs on sen verran vaikuttava nähtävyys, että tuo noin 3 km päässä oleva koski kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa vaikkei ehtisikään kävellä 12 km pituista Pientä Karhunkierrosta.
Lähtöpisteestä löytyy taustalla näkyvä komea kallioseinämä, joka antaa hieman osviittaa siitä mitä tuleman pitää.
Matkan varrella on pari riippusiltaa, joista ensimmäisen pääsee ylittämään jonottamatta. Vaelluspolku on mukavaa maastoa. Pääasiassa vaelletaan mukavilla metsäpoluilla, mutta välillä kuljetaan pitkospuilla tai kapeaa asfalttia, jota on kannettu helpottamaan valtavaa kuormitusta, kun sadat matkailijat tarpovat kapeaa reittiä päivittäin.
Myllykoski on suosittu retkipaikka
Noin 1,5 km päässä parkkipaikalta on suosittu koko perheen retkipaikka Myllykoski. jossa riittää nähtävää vaikka reitin pääkohteeksi, mikäli ei jaksa kävellä koko kierrosta tai edes Jyrävän könkäälle,
Vuonna 1926 rakennetun myllyn edessä on nuotiopaikka, WC ja tupa, jossa todennäköisesti voi vaikka yöpyä. Juuman ja Säkkilän kyläläisten rakentamassa myllyssä on jauhettu ohran jyviä ja jonkin verran myös ruista.
Myllykoski on reitin ensimmäinen vaikuttava nähtävyys, jota kannattaa katsella eri suunnista.
Myllykosken kohdalla on riippusilta, jonka yli pääsee jatkamaan Pientä Karhunkierrosta. Se on se tulppa, jossa voi joutua vilkaimpana aikana jonottamaan jopa puoli tuntia, sillä sillalle saa mennä minimissään 10 metrin välein.
Mikäli jonoa on, kannattaa jättää sillan ylitys väliin ja mennä suoraan Jyrävälle joen toista puolta, jota reitti sinne kulkee. Normaalisti kukin kiertää Pienen Karhunkierroksen myötäpäivään eli aloittaa sillan ylityksellä, mutta kukaan ei estä kulkemasta vastapäivään. Toki se jono voi olla toisinkin päin.
Olimme kuulleet lähtöpisteessä, että sillalle on noin 50 ihmisen jono, mutta kun tulimme sille, siellä oli vain muutama ihminen. Siksi ylitimme sillan ja kävimme vaeltamassa ja ihailemassa upeita Vattumutkan (Kitkajoki) koskia ja kallioita Myllykosken toisella rannalla.
Kävelimme sitä jonkin matkaa ja palasimma takaisin lähteäksemme Jyrävälle. Emme halunneet tällä kertaa kiertää koko 12 km reittiä, sillä halusimme käydä vielä Kiutakönkäällä ja ehtiä Sallaan.
Jyrävällä voi piipahtaa kulkematta koko Pientä Karhunkierrosta
Kun Myllykoskea on ihailtu eri suunnista, on aika lähteä kohti Jyrävän upeaa putousta.
Myllykoskelta on noin 1,5 km vaellus Pienen Karhukierroksen vaikuttavimpaan paikkaan eli Jyrävän kuohuville koskille. Reitit ovat säännöllisesti erittäin hyvin merkittyjä, joten eksymisvaaraa ei ole.
Matka Jyrävälle on yhtä kauneuden ilotulitusta, sillä reitti kulkee koko ajan Kitkajoen kanjonin reunalla korkeuksissa.
Hymy oli herkässä tälläkin vaeltajalla, jonka kamerassa paloi filmi niin ahkeraan, että akku oli koetuksella.
Metsähallitus on ollut hereillä, sillä koronakesään on varaudutta uusimalla portaita. Helppo oli vaeltajan vaellella, kun reitillä on portaita ja jopa asfalttia. Sauvakävelykin onnistuu, joten kannattaa ottaa nuo kuntosalit tehokkuudessaan hakkaavat välineet mukaan 🙂
Välillä laskeudutaan näinkin lähelle Kitkajoen pintaa. Oulangan kansallispuistossa on mahdollisuus myös koskenlaskuun. Tosin näillä kohdin kumiveneet tyhjennetään ja väki joutuu kävelyhommiin, sillä vene lähetään virran vietäväksi Jyrävän köngäsosuudelle.
Tällä videolla näkyy, miten kumiveneet siirretään ilman miehistöä läpi Jyrävän putouksen. Hyvä ajoitus kameramiehellä 🙂
Siinä se sitten on! Jyrävän 9 metriä korkea köngäs on ikuistettu miljooniin kuviin ja lukemattomiin tauluihin siveltimen ja värien avulla.
On se hieno!

Kun kahvit oli juotu, alkoi paluukävely autolle ja sitten kohti Kiutaköngästä.
Oulangan kansallispuiston parhaiden palojen Kiutaköngäs lumoaa ja sen kauneus saa kulkijan haukkomaan henkeä
Pienen Karhunkierroksen lähtöpaikalta on noin 30 km vielä vaikuttavammalle luonnon nähtävyydelle eli Kiutakönkäälle.
Kiutakönkään portilla voi valita minne kannattaisi lähteä. Tämä merkkiviidakko antaa hieman osviittaa, ettet vaan haukkaa liian suurta palaa.
Valitsimme tällä kertaa vajaan kilometrin päässä olevan Kiutakönkään, joka on osa kuuluisaa 82 km pituista Karhunkierrosta.
Tämä opastaulu ilmoittaa, että tämä on ollut 1890-luvulta alkaen osa uittoreittiä, jossa tukkeja voitiin uittaa Venäjän puolelle Vienanmerelle, kunnes raja laitettiin kiinni I maailmansodan jälkeen.




Suomen komein vesiputous Kiutaköngäs putoaa 325 metrin matkalla 14 metriä. Sen vartta kävellessä ei voi kuin ihmetellä: ”Löytyykö Suomestakin tällaista?”
Pyysimme ystävällisiä matkailijoita ikuistamaan meidät todistusaineistoksi. Siellä me kävimme!
Kiutaköngäs ja sen kalliot ovat Luojan luomaa taidetta
Vesiputousten lopussa on niin kaunista katsottavaa, että kuvat eivätkä sanat pysty välittämään sitä kaikkea, mitä näimme ja koimme.



Vaikka kuvien välityksellä tulee toistoa ja toistoa, halusin laittaa nuo ylläolevat kuvat voidakseni palauttaa tuon kauneuden mieleen hieman eri näkökulmista. Veikkaan, että tuo osa Kiutaköngästä on yhtä vaikuttava vuoden ajasta riippumatta.

Kuten kaikki kosket, Kiutaköngäskin rauhoittuu lopulta ja vesi pakkautuu kauniiseen erämaajärveen.

Paluukävely on valmis alkamaan. Koko kauneus näyttäytyy hieman eri valossa paluumatkalla auringon tehdessä temppujaan sateenkaarten ym. kujeiden muodossa.
Vaikkemme nähneetkään karhuja luonnossa, törmäsimme niihin luontonäyttelyissä, kuten tässä lähtöpisteen ravintolan ja neuvonnan eteisessä.
Kiutaköngäs oli nyt nähty! Jatkoimme ruskamatkaa kohti Sallatunturin maisemia. Pikavisiitistä jäi sellainen tunne, että tänne palaamme vielä, ehkä useinkin!
Hyödynnä tämä 15 % alennus:
VINKKI:
Nyt on juuri oikea aika alkaa etsiä majapaikkaa seuraavaa ruska-aikaa varten. Majoitustilat olivat ainakin nyt koronavuonna täynnä, joten hyödynnä esimerkiksi tämä alennus:
Holiday Club lupasi, että saat -15 % alennuksen koodilla ASKO15 Holiday Clubin verkkokauppaan. Tarjous on voimassa 31.12.2020 saakka ja koskee kaikkia lomia saatavuuden mukaan.
https://www.holidayclubresorts.com/fi/store/?&code=ASKO15
Yksi Holiday Clubin upeista kohteista löytyy esiteltynä tästä alta:
Hienoja maisemia. Pieni Karhunkierros on kiva patikkareitti ja onhan Kiutaköngäskin näyttävä, mutta varsinkin noin ruska-aikaan omat suosikkini ovat Pähkänäkallio sekä Kanjonin kurkkaus -reitti. Hieno kansallispuistohan Oulanka joka tapauksessa on.
Naapurini lähetti juuri Instassa kuvan tuolta Pähkänänkalliolta. Se lienee isomman Karhunkierroksen varrella, vai? Kuinka lähelle sitä pääsee autolla, ettei tarvitsisi koko päivää varata kävelyyn. Pitää laittaa muistiin tuo paikka ja Kanjonin kurkkaus. Olivat minulle outoja paikkoja molemmat. Miten pitkä kävelyn vaatii, että näkisi nuo molemmat vai kannattaako liikkua autolla välillä? Näyttävät olevan kaukana toisistaan ainakin autoreittiä pitkin.
Joo, Pähkänäkallio on lähes isomman Karhunkierroksen varrella, pienen poikkeaman reitiltä se vaatii. Pähkänäkalliolle pääsee varsin lähelle autolla. Se tosin vaatii noin 10 kilometrin ajamisen kapeaa soratietä pitkin, mutta kävelyä ei taida kertyä kuin kilometrin verran suuntaansa. Välimatka Pähkänäkallion ja Kanjonin kurkkauksen välillä kannattaa ilman muuta kulkea autolla. Kanjonin kurkkaushan on 6 km rengasreitti, jossa parhaat maisemat on aikalailla reitin puolivälissä.