·

Viva El Toro! – Lahden legendaarisin pippuripihvin kotipaikka

Jokainen hyvän pippuripihvin ystävä tietää, että sellaisen saa, kun menee syömään El Toro -ravintolaan Mariankatu 9 Lahdessa. Päätimme selvittää, onko tuo Lahden legendaarisin pippuripihvi edelleen maineensa veroinen. Kuinka testissä kävi, selviää, kun luet tämän artikkelin. Samalla otimme muutenkin selvää Hämeenmaan ravintoloihin kuuluvan El Toron historiasta ja nykypäivästä.

(Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä Visit Lahden kanssa osana Nostalgia-teemaa.)

Lahen nostalgiaviikko

Kaikki alkoi siitä, kun sovimme Visit Lahden kanssa, että tutustumme muutamaan lahtelaiseen paikkaan osana tulevaa nostalgiaviikonloppua. Toukokuun alussa 2024 Lahdessa keskitytään nostalgiaan ja tehdään aikamatka lähihistoriaan?

Viikon innoittajana on Classic Motorshow, jonka kävijöille halutaan tarjota aiempaa laajempi kattaus lahtelaista elämäntyyliä menneiltä vuosikymmeniltä. Keväinen Classic Motorshow kokoaa 4.-5.5.2024 Lahden Urheilu- ja messukeskukseen klassikkoajoneuvojen ystävät, mutta nostalgiasta kiinnostuneille on paljon muutakin tarjontaa. Tule tuolloin Lahteen ja yhdistä reissuusi muistoja menneiltä vuosikymmeniltä – makuja, maisemia, musiikkia.

Katso tästä huikean viikon nostalgiavinkkimme ja tule Lahteen:

Nostalgisia kohteita ja tunnelmia Lahden seudulla – VisitLahti

(5) Lahden keskustan Nostalgiaviikko | Facebook

El Toro on espanjalaishenkinen ravintola, joka tarjoaa hyvää ruokaa ja viiniä. Herkullisista ja kookkaista pihveistään sekä maukkaasta välimerellisestä ruoastaan tunnettu ravintola on palvellut asiakkaitaan Lahden keskustassa jo vuodesta 1981.
Ruokalistallamme on runsaasti vaihtoehtoja, ja löydät varmasti jotain sopivaa,.”

Päijät-Hämeen Osuuskaupalle 1970-luvulla työskennelleet Aimo ja Maria Bonden alkoivat suunnitella oma-aloitteisesti uutta italialaista ravintolakonsepti Rossoa, joka sai niin hyvän vastaanoton, että SOK päätti tehdä Rossosta ketjun. Bondenit suunnittelivat kaikkiaan 37 uutta Rossoa.

”Ensimmäinen Rosso avattiin vuonna 1978 Lahden Aleksanterinkadulle,. Sen seiniä peittivät matkatoimistojen Italia-julisteet, pöydillä oli punavalkoruudulliset pöytäliinat ja salissa soi italialainen musiikki.” (HS)

SOK kutsui Bondenit sitten kaivatun espanjalaistunnelman luojiksi. Kaikki taisi alkaa Espanjan Aurinkorannikolta ja Kanarialta, jonne Kalevi Keihänen lennätti suorilla täysillä charter-lennoilla. Keihäsmatkat kuljetti 1970-luvun alussa parhaimmillaan 100 000 suomalaista vuodessa etelään. Keihäsmatkat ja sen seuraaja Seiväsmatkat opettivat suomalaiset reissaamaan (ja rällästämään) etelän rannoilla.

Kerrotaan, että oman aikansa legenda Keihäsmatkat olisi inspiroinut espanjalaisravintolan ideoijia ja suunnittelijoita. Matkaajat olivat ihastuneet espanjalaiseen meininkiin sen verran lujasti, että matkakuumeen laskijaksi piti perustaa espanjalaistyylinen ravintola. Ja suunnittelijoiksi SOK kutsui Bondenit. Vuonna 1981 syntyi El Toro! El Toro -ravintoloista piti myös tulla maan kattava ketju, mutta se jäi Rossojen ja Fransmannien jalkoihin. El Toro syntyi Lahden lisäksi mm. Tampereelle ja Jyväskylään. Hengissä lienee enää Lahden ravintola, joka tosin porskuttaa sitäkin vakuuttavammin.

El Toro -ravintolan espanjalaisen tunnelman luojiksi valittiin ruoan lisäksi värimaailma (mm. punaiset pöytäliinat), viuhkat, häränkuvat, puuastiat ja saviruukut. Useimmat noista tunnelmanluojista ovat edelleen mukana konseptissa.

Tässä El Toron portaikosta löytyvässä julisteessa on nähtävissä ravintolan alkuperäistä sisustusta.
Tervetuloa El Toroon!
Tämä El Toron alkuperäinen ruokalista paljastaa, että pippuripihvi maksoi tuolloin 98 markkaa (mikä tarkoittaa nykyrahassa 52 euroa). Listalta löytyy muitakin edelleen listalla olevia ruokia. Toki niitäkin oli pakko maistaa.

Katsaus El Toro -ravintolamiljööseen

Kun astuu Hämeenmaan omistamaan El Toro -ravintolaan huomaa heti, että on tullut oikeaan paikkaan.

El Toron alkuperäinen tunnelma on säilynyt hyvin yli 40 vuotisen taipaleen ajan. Ainoastaan punaiset pöytäliinat ovat saaneet katteekseen valkoiset liinat. Myös erinomaisest ympäristöön sopivat lampunvarjostimet ovat vaihtuneet vuosien saatossa.
Seinälle ripustetut jättiruokailuvälineet on hauska yksityiskohta.
Espanjalaista tunnelmaa löytyy kaikkialta ravintolassa.

Voihan pippuripihvi!

Lahden legendaarisimman pippuripihvin kotipaikassa El Torossa paistettiin ensimmäisen pippuripihvit vuonna 1981. Heti El Toroon sisään astuessa huomaa, että puitteet ovat kunnossa, mutta entä ruoka? Siitähän me lähdimme ottamaan selvää.

Mammu kiinnitti heti huomiota siihen, että jokaisessa pöydässä on aito ruusu toivottamassa tervetulleeksi.
Ravintolapäällikkö Jenni Torkkel piti huolta, että asiakkaat viihtyivät ja johdatti meidät a la carten saloihin.
Käydessämme läpi ruokalistaa, Sinikka kertoili, että sieltä löytyy useita alkuperäisiä annoksia. Pippuripihvin lisäksi vakiosuosikkeja ovat aina olleet El Toron blinit ja mätiä, Andalucialainen kalakeitto, Paella Valenciana ja Crème brûlée
Blinit maistuvat aina…
Kaunis esillepano on tärkeä osa ruokailunautintoa.
Alkuperäisten tarjottavien joukkoon kuuluu myös härkäviini. Sangre de Toro sopii mainiosti pippuripihville.
Se on siinä! El Toron kuuluisin annos pippuripihvi kera uuniperunoiden. Kaiken kruunu on mausteita paljastamatta se, että annos tuodaan kuumassa paistinpannussa pöytään. Ruokailijat kiittävät!
Mammu valitsi lempiruokaansa kalaa, tällä kertaa kuorrutettua kuhaa. Sekin tuotiin tulikuumassa kulhossa, joten avot!
Mammu ja appa pääsivät nauttimaan erinomaisen päivällisen. Kyllä kelpaa suositella El Toroa kaikille hyvän ruoan ystäville.

Kun kysyimme mikä on El Toron menestyksen salaisuus, saimme vastaukseksi, että vakiintunut vuodesta toiseen käyvä asiakaskunta on kivijalka toiminnalle. Siitä vakuutena on mm. se, että myös korona-aikana asiakkaita riitti. Laadun takeena on hyvä tasalaatuinen ruoka ja huomioiva palvelu, johon kiinnitetään paljon huomiota.

Suurenmoinen kiitos El Toro ja sen upea henkilökunta. Asiakas tykkää siitä, että jokainen tervehtii ja huomioi. Tunsimme itsemme todella tervetulleiksi. Hyvä asiakaspalvelu on hyvän ravintolan ehdoton tavaramerkki!

PS. Pieni vinkki! Vaihtakaa alkupalaleiväksi patongin sijaan jokin omatekoinen leipä, joka tuodaan lämpimänä pöytää kera hyvä levitteen 🙂

Älä unohda näitä:

El Toro on osa Osuuskauppa Hämeenmaata ja S-ryhmää. Kävimme Solo Sokos Hotel Seurahuoneella edellisenä syksynä ja teimme siitä postauksen. Seurahuone sijaitsee vain parin korttelin päässä El Torosta.

Miten olisi staycation Lahdessa? Suosittelemme!

Ja kannattaa muistaa, että puolen kilometrin päästä löytyy erinomaisia elokuvia näyttävä elokuvateatteri Kino Iiris:

Äläkä unohda Lahden nostalgiaviikkoa!

Keväinen Classic Motorshow kokoaa 4.-5.5.2024 Lahden messukeskukseen klassikkoajoneuvojen ystävät mutta nostalgiasta kiinnostuneille on paljon muutakin tarjontaa. Yhdistä reissuusi muistoja menneiltä vuosikymmeniltä – makuja, maisemia, musiikkia. Katso nostalgiavinkkimme ja tule Lahteen.

Nostalgisia kohteita ja tunnelmia Lahden seudulla – VisitLahti

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Tässä tulikin heti alkuun yllätys, enpä ollut tiennyt, että Lahden Rosso on se ensimmäinen. Täytyy myöntää, että emme ole koskaan käyneet El Torossa, vaikka monet muut alueen ravintolat ovat hyvinkin tuttuja, ja kehuja olen kyllä kuullut. Täytyypä laittaa lähiaikoina käyntilistalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *