· · · ·

Punkaharjun voimanaiset Johanna ja Saimi kutovat matkailurihmastoa

Kävimme katsomassa mitä tarkoittaa käytännössä se, kun Punkaharjun voimanaiset Johanna Oras ja Saimi Hoyer kutovat matkailurihmastoa. Pääsimme mukaan Hotelli Punkaharjun ja Taidekartano Johanna Oraksen kesäkauden avajaisiin. Saimme seurata tapahtumien keskipisteessä mitä on, kun ”laitetaan tuulemaan”.

Vakuutuimme vierailumme aikana, että voimanaisten ja heidän lähipiirinsä merkitys Punkaharjun matkailulle on vähintäänkin kullan arvoinen.

Miten päädyimme tähän tilanteeseen?

Tämän vierailun alkusanat juteltiin Matkamessuilla 2019 ja 2020. Pitkäaikaiset ystäväni Johanna ja Reijo Oras sekä hotellialan yrittäjä Saimi Hoyer olivat mukana, kuten aiempinakin vuosina.

Vuoden 2019 matkamessuilla kohtasivat mm. Saimi, Johanna ja Marjatta.
Sama porukka oli paikalla myös vuoden 2020 messuilla, mutta kuvaan pääsivät tällä kertaa Reijo, Johanna ja Asko.

Vuonna 2020 kohtasimme kaikki toistamiseen. Nyt oli aika alkaa sopia konkreettista tutustumiskäyntiä Punkaharjulle, mutta korona tuli väliin. Tammikuussa 2022 viestittelimme ja totesimme, että tuleva kesä olisi juuri oikea aika toteuttaa yhteinen päätöksemme.

Asko-appa ja Marjatta-mammu olivat maaliskuusta lähtien reissussa lähes koko ajan, joten mammu päätti jäädä nyt mieluummin kotiin.

Onneksi matkaseuran löytäminen ei ollut vaikeaa. Tyttäremme Maiju Lampi oli vaihtamassa ammattia. Hän opiskeli sisustussuunnittelijaksi ja perusti oman yrityksen Design by Lampi. Sain houkutelluksi hänet mukaan kahdessa sekunnissa ja niin isä-tytär-matka oli sovittu.

Maiju teki rohkean vedon heittäytyessään osaviikkoiseksi yksityisyrittäjäksi. Kun olin jonkin aikaa seurannut hänen tekemisiään uudessa ammatissa, kannustin häntä heittäytymään ja kun katsoo hänen aikaansaannoksiaan Instagrammissa, ymmärtää miksi.

https://www.instagram.com/design_by_lampi/

Onnea tulevaisuuspäätöksiin ja design-matkaan Maiju!

 

Hotelli Punkaharjun kesä alkaa toden teolla näyttelyviikonlopusta

 

Sovittuamme vierailusta, meille valkeni, että Punkaharjun kesä alkaa varsinaisesti näyttelyviikonlopusta, joka oli tällä kertaa kesäkuun toinen viikonloppu.

Valokuvaaja Lauri Erikssonin näyttely avautui hotelli Punkaharjun tiloissa

Olimme saaneet kutsun Hotelli Punkaharjun tiloissa pidettävään valokuvaaja Lauri Erikssonin näyttelyn avajaisiin, joka samalla käynnisti viikonloppuvierailumme.

Hotelli Punkaharjun yrittäjä Saimi Hoyer tuli tutuksi tästä näkymästä. Hän piti viikonlopun aikana niin monta puhetta, etten pysynyt laskuissa mukana. Ja ymmärrän kyllä miksi. Hän on erinomainen puhuja! Nyt oli vuorossa tervetuliaispuhe näyttelyvieraille.
Kun kuohuviinilasit ja snacksit oli saatu käsiin, alkoi tutustuminen. Etenkin Maijulla oli useita tuttuja paikalla.
Maiju tutustui mm. taidemaalari Johanna Oraksen äitiin Seija Jätinvuoreen.
Veikkaan, että Johanna Oras ja Maiju Lampi tulevat kohtaamaan jatkossakin. Sen verran sielunsiskoja nämä taiteilijapersoonat tuntuivat olevan.
Tämä ystävyys juontaa vuosikymmenien taakse 1990-luvulle, kun Maiju ja Pipsa Hurmerinta olivat tutustuneet mallin hommissa. Pipsan aviomies muusikko Markus Nordenstreng tuli tutuksi illan mittaan loistavana muusikkona, kun hän piti konsertin Tuomo Prättälän kanssa.
Sitten oli vuorossa taiteilija Lauri Erikssonin vuoro. Hän kierrätti näyttelyvieraita hotellin käytävillä esitellen upeita valokuvateoksiaan ja niiden taustoja. Oli mielenkiintoista kuulla miten taidekuvat syntyvät.

Kierroksen jälkeen oli aika pysähtyä kuuntelemaan Laurin tyttären kaunista laulua ja kanteleen soittoa.

Esittelykierros jatkui vielä ravintolasalin puolelle, jossa on syyskuuhun saakka nähtävissä useita Erikssonin valokuvia.

Vuoden 2022 Saimi Hoyer-nahkatakki paljasti, että Saimi onkin sieni

Valokuvanäyttelyn avajaisten jälkeen oli vuorossa vuoden 2022 Saimi Hoyer -nahkatakin paljastus. Jo useana vuonna aiemmin joku tunnettu taiteilija on tehnyt Saimi Hoyerille uniikin nahkatakin, jossa on jokin tarina takana. Kupletin juoni on, että taidemaalari Johanna Oras maalaa aina takkiin Saimia kuvaavan sloganin ja niin oli tehty jälleen.

Voimanaiset Johanna ja Saimi esittelivät ensin edellisten vuosien luomukset eli niiden tarinat ja vaatesuunnittelijat. Mielenkiintoista kuultavaa.
Tämänkertaisen kunnian päästä tekemään vuoden Saimi-nahkatakki oli langennut muotisuunnittelija Harri Niskaselle, jonka piti olla esittelemässä luomus. Sairaus puuttui kuitenkin peliin ja Harri lähetti kirjeen, joka luettiin juhlayleisölle. Sain Saimilta luvan julkaista kirjeen blogissani.
Vuoden 2022 slogan ”Minä olen sieni” on oiva valinta. Hotelli Punkaharju on kuuluisa emäntänsä Saimi Hoyerin rakkaudesta sieniin. Viimeistään nyt kävi  kaikille selväksi, että Saimi onkin sieni! Johanna Oras paljasti tämän upean poronahkaisen takin aploodein saattelemana.

Jokaiselle, joka tuntee Saimi Hoyerin, on käynyt selväksi, että hän on varsinainen sieni-intoilija. Siitä kumpuaa tämän artikkelin otsikko ”Punkaharjun voimanaiset Johanna ja Saimi kutovat matkailurihmastoa”. Ei ole myöskään ihme, että Suomen paras sienisalaatti valmistetaan hotelli Punkaharjun keittiössä. Mm. aamiaisella tuli maistelluksi joka aamu Saimi-sienisalaattia. Nam nam!

Nyt kun ruokahalu  oli herätetty, olivat illalliset valmiit alkamaan.

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin konsertti kruunasi avajaisillan

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin konsertti kruunasi avajaisillan. Minulle musiikin ystävänä duo Tuomo & Markus oli uusi,  todella positiivinen yllätys.

Reilun tunnin konsertti vangitsi illallisvieraat täydellisesti. Tuomon ja Markuksen yhteissoitto oli joka suhteessa taitavaa musisointia. Illan emäntäkään ei malttanut pysyä paikoillaan vaan hänen oli pakko lähteä fanittamaan ja kuvaamaan taitavaa kaksikkoa.

Tässä muutama kuvaamani pätkä tuosta upeasta konsertista:

 

Illan tähdet ovat loistaneet. Lauri, Markus, Tuomo ja Saimi ovat ”yhdet” ansainneet.

Hymy oli herkässä onnistunee illan päätteeksi.Tarkempi esittely Hotelli Punkaharjusta tulee erillisenä postauksena lähiaikoina tänne blogiini www.appamatkustaa.fi.

 

Onko Taidekartano Johanna Oraksen näyttely kaikkien aikojen paras?

 

Nyt on todella hyvä syy kysyä onko Taidekartano Johanna Oraksen kesän 2022 näyttely kaikkien aikojen paras? Tämä oli kolmas kesä, kun kävin siellä taidenäyttelyssa ja kaikki ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Johanna on on Taiteilija isolla T:llä.

Nappasimme Maijun kanssa Saimi Hoyerin kyytiin ja kuskasimme avajaisten pääpuhujan kaunistumaan Johannan ateljeehen. Hovikampaaja odotti ja tulos oli toiveiden mukainen.

Koska saimme olla pääpuhujan hovikuljettajana, saavuimme paikalle tuntia ennen avajaisia. Tästä johtuen meillä oli mahdollisuus tutustua näyttelyyn kaikessa rauhassa, haastatella Johannaa ja Reijoa yms.

Taiteilijan työhuoneesta löytyivät myös avajaisten musiikkitähdet Jyrki Anttila, Hannakaisa Nyrönen ja Maija Anttila.
Johannan ja Reijon esitellessä meille tauluja ja niiden tarinoita oli välillä aikaa pysähtyä myös kuvattavaksi.

Tämänkesäisessä näyttelyssä on kyllä jotain taianomaista. Esim. se, että Johanna ennakoi kesän värimaailman liittyvän Ukrainaan on jotain selittämätöntä. Kuuntele taustatarina tästä haastattelusta ja siirry sitten katsomaan näyttelyä.

 

Näyttelyssä on 54 öljyvärimaalausta, joista 45 on uutta 

Vuoden 2022 näyttelyssä on esillä 54 öljyvärimaalausta, joista peräti 45 on uusia. Lisäksi nähtävillä on vedoksia.

Tässä muutama kiinnostava kohde näyttelystä:

On kyllä todellinen elämys kulkea taidekartanon valoisissa huoneissa ihailemassa Johannan maalauksia. Kannattaa mennä katsomaan.

 

Kallary Showroomissa ssa on näytteillä Johanna Oraksen uutta sisustustuotantoa

Taidekartanon vieressä on pienempi talo Pikku Villa oli saanut nimen Kallary Showroom. Siellä ”uudet värit kutsuvat designin syleilyyn”.

Johanna Oras on laajentanut valtavasti sisustuspuolelle ja se on hyvä se.

Saattaisi kelvata meillekin 🙂
”Art Shop on tänä kesänä ehkä houkuttelevampi kuin koskaan ennen!”

Johanna Oras – Usko.Taide.Rakkaus / Faith.Art.Love

12.6.-14.8.2022
Avoinna joka päivä klo 10-18
Juhannusaattona klo 10-16
Vapaa pääsy 

Tuunaansaarentie 5
58450 Punkaharju

 

Taidekartanon virallisen avajaiset olivat puhe- ja laulutaiteen mestarinäytös

Kyllä nyt voi todeta, että Taidekartano Johanna Oraksen kesäkauden virallisen avajaiset olivat puhe- ja laulutaiteen mestarinäytös.

Hotellipomo, rihmaston kutoja Saimi Hoyer oli hälytetty edellisenä iltana avajaisten pääpuhujaksi, kun ennakkoon ilmoitettu puhuja joutui perumaan tulonsa.

Luulen, että jokainen tilaisuudessa läsnäollut oli sitä mieltä, että hieno taidenäyttely sai parhaan mahdollisen puhujan paikalle. Saimi Hoyerillä on käsittämätön kyky pitää edellisenä yönä ideoitu puhe sellaisella intensiteetillä, että kansa oli sitä kuunnellessaan haltioissaan. Toki hänellä on sellaiset geenit, ettei muuta voi odottaakaan.

Saimi piti puheen sellaisella paatoksella ja niin upealla sisällöllä, että jos minä asuisin tuolla seudulla ja olisin jonkin puolueen johtotehtävissä, houkuttelisin Saimin kansanedustajaehdokkaaksi välittömästi. No, tuon viikonlopun jälkeen olen varma, ettei hän suostuisi. Saimin rihmastotalkoot ovat niin pahasti kesken, ettei Punkaharjulla ole varaa menettää häntä Arkadianmäelle. Hyvä niin!

Avajaisten musiikkitaiteellisesta puolesta vastasi taidokas operettikolmikko. Oopperalaulajat Jyrki Anttila ja Hannakaisa Nyrönen sekä pianisti Maija Anttila valloittivat omalla esityksellään yleisön. On se helppoa, kun osaa:

 

Pääsinpä juttelemaan avajaisten jälkeen myös Anttilan pariskunnan kanssa. Kävi ilmi, että meillä on Jyrkin kanssa sama peruskoulutus ja muutakin yhteistä. Hauska, miellyttävä tapaaminen.
Sommittelin tyttäreni Maijun ja Anttiloiden kuvauksen taiten niin, että taustalta voi tarkkanäköinen lukija todeta, että heidän seuraava suuri produktionsa on ooppera Raatteentie.
Avajaisten jälkeen oli aikaa keskustella taiteesta. Maijukin on maalannut sen verran, että mestarin ajatuksia on hyvä kuunnella.
Ennen lähtöä illalliselle oli oikea aika heittäytyä kuvattavaksi. Vauhdissa Saimi, Johanna ja Maija.

Saimi Hoyer ja Maiju Lampi tapasivat toisensa ensi kerran Pariisin metrossa. Molemmat olivat siellä 1990-luvulla mallin töissä. Juttelivat kuulemma ensin vartin englanniksi, kunnes kävi ilmi, että suomi olisikin mieluisampi kieli 🙂 Illalliselle hotellin kautta, jossa vielä ”à votre santé” ja sitten taidenäyttelyn avajaisillalliselle Wanhalle koululle.Palaan noihin illallisiin vielä myöhemmin, mutta paljastan niistä yhden kuvan verran:

Taidekartano Johanna Oraksen avajaiset ovat takana ja illalliset edessä. Johanna, Reijo ja Olivia saavat olla tyytyväisiä taidekauden avaukseen. Hyvältä näyttää.

 

Jäähyväisillallinen oli kokemusten jakamista ja tulevaisuuden suunnittelua

 

Olimme sopineet, että reflektoimme viikonlopun kokemuksia porukalla ja mietimme mitä niistä voisi oppia. Toimme Maijun kanssa omia näkemyksiämme esiin ja jos kaikki menee hyvin, tulemme yhdessä laajentamaan ja vahvistamaan  rihmastoa Punkaharjun matkailun kehittämiseksi. Ideoita ainakin tuli niin paljon, että homma on tekemistä vaille valmis.

Illalliselle osallistui merkittäviä henkilöitä rihmaston kehittämisen kannalta. Niistä myöhemmin lisää…

Hotelli Punkaharjun keittiö tarjosi puitteet keskusteluille:

Keittiöhenkilökunta oli loihtinut meille erinomaisen illallisen, jonka jälkeen ymmärrämme, miksi tällainen tunnustus kohdistui juuri heille:

Onnittelut Saimi ja hotelli Punkaharju. Aika kova saavutus! Ja kiitos vieraanvaraisuudesta ja onnistuneesta viikonlopusta.

Kiitos myös perhe Oras, jonka kävimme vielä hyvästelemässä läksiäisaamuna. Meillä oli paljon hienoja kohtaamisia kanssanne. Palaillaan!

Jatkoa seuraa…

Tiedän, että ongelmani bloggaajana on monikuvaisuus ja -sanaisuus. Ensin ajattelen, että yhdellä jutulla selviää, mutta aineistoa tuli taas niin paljon, että niitä tuleekin useita.

En osaa ennustaa montako artikkelia tästä matkastamme tulee, mutta luulen, että vielä pari. Toisessa niistä esittelen vielä hotelli Punkaharjun huoneistoja yms. ja toisessa kerron Punkaharjun ja Savonlinnan alueiden muusta tarjonnasta. On tulossa mielenkiintoista tarinaa laivaristeilystä, toisesta tunnetusta taiteilijasta, vanhasta koulusta ym.

Pysy siis kanavalla!

 

Tässä vielä aiempaa kirjoitussatoa Punkaharjun maisemista. Artikkelin lopussa kerron mm. Taidekartano Johanna Oraksen vuoden 2020 näyttelystä, esittelen Aseman Taidelaituria sekä yhtä Suomen kauneimmista maisemateistä eli harjutietä.

ILMESTYY TÄHÄN …

 

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. Olisi mukavaa joskus yöpyä ja / tai ruokailla Hotelli Punkaharjussa. Paikalla olen kyllä käynyt useampaan kertaan, mutta en vielä hotellin aukioloaikana. Tuli muuten uutena tietona minulle, että Suomen 50 parasta ravintolaa -listalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *