· ·

Luxemburg yllätti pääkaupunkina positiivisesti Kristinan matkalla

Tämän kokemuksen myötä Luxemburg yllätti pääkaupunkina kokeneetkin matkailijat positiivisesti. Saimme tehokkaan opastuksen avulla lyhyessä ajassa sen verran hyvän käsityksen tuosta kauniista kaupungista, että sinne menisi mieluusti joskus pidemmäksikin aikaa.

Esittelen tässä artikkelissani muutaman Luxemburgin kaupungin mielenkiintoisimmista tutustumiskohteista.

(Osittain kaupallinen yhteistyö Kristina Yhteismatkat kanssa.)

Tämä artikkeli on yksi osa blogisarjaa, jossa esittelen kokemuksiamme 4 joen risteilystä, joka alkoi Luxemburgista. Olen julkaissut matkastamme aiemmin kaksi artikkelia, jotka löytyvät tämän artikkelin lopusta.

Laivamme odotti Remichissä, jonne bussi jätti meidät ensimmäiseksi yöksi.

Olimme aiemmin autoilleet kerran Luxemburgissa joskus 1980-luvulla ja toistamiseen tehneet pikapyrähdyksen maassa, josta ei ollut jäänyt mieleen muuta kuin Villeroy & Bochin tehtaanmyymälä, josta lähti mukaan iso määrä astioita isolla alennuksella. Olihan meillä sen vuoksi toiveena, että pääsisimme käymään siellä tälläkin reissulla, mutta se ei sopinut ohjelmaan. Laitoin kyllä jatkoa varten toiveen Kristina Yhteismatkoille, että harkitkaa sitä yhdeksi (vaihtoehtoiseksi) pysähdyspaikaksi 4 joen risteilylle, sillä matkan varrella on toinenkin VB:n outlet. Kerro kommenteissa, jos olisit kiinnostunut sellaisesta. Vien terveisiä matkan järjestäjälle 🙂

 

Luxemburg yllätti pääkaupunkina positiivisesti

 

Siirryimme bussilla Remichistä noin puolen tunnin matkan  Luxemburgiin, jossa meitä odotti paikallinen opas.

Erinomaisesti ranskaa hallitseva Ira Multaharju käänsi sujuvasti monisanaisen paikallisoppaan kerrontaa.
Luxemburgin kaupunki on rakennettu tämän rotkon ympärille. Pont Adolphe on kivikaarisilta, jonka päältä aukeaa kaunis näkymä alla olevaan puistoon. Taustalla näkyy hulppeita pankkirakennuksia.
Rotkon molemmilla puolilla on Luxemburgin merkittävimpiä rakennuksia. Tässä taustalla näkyy paikallinen Notre Damen tuomiokirkko, jossa pääsimme käymään sekä I maailmasodan muistomerkki laakeripäinen kullattu nainen.

Claus Cito on luonut tämän  muistomerkin (The Monument of Remembrance). Se on yksi Luxemburgin kansallisista symboleista. Patsas on rakennettu niiden luxemburgilaisten muistoksi, jotka kuolivat vapaaehtoispalveluksessa liittoutuneiden joukkojen kanssa ensimmäisessä maailmansodassa. Muistomerkin päällä on kullattu pronssipatsas ”Gëlle Fra” , jolla on laakeriseppele. ”Kullattu nainen” näyttää pitävän sitä Luxemburgin kansan yllä.

Tämä Golden Lady -patsas on kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä.

Tässä tuokiokuvia kävelyn alusta:

 

Kohtaaminen arkkipiispan kanssa

Luxemburgin kaupungissa sijaitseva roomalaiskatolinen Notre-Damen katedraali (Kathedral Notre-Dame) rakennettiin 1600-luvun alussa myöhäisgoottilaiseen tyyliin, ja siihen lisättiin myöhemmin joukko houkuttelevia renessanssipiirteitä. (Matkailublogi.org)

Kirkossa oli alkamassa jokin merkittävä tilaisuus, joten saimme ohjeen, että kuvia ei suositella otettavaksi. Omatuntoni venyi tämän verran… Olisihan tuota tuomiokirkkoa mieluusti katsellut vähän tarkemminkin, mutta nyt siihen ei ollut mahdollisuutta.

Tuon päivän yksi kohokohta oli, kun saimme jutella Luxemburgin arkkipiispan, kardinaalin Jean-Claude Hollerichin kanssa paikallisessa Notre Damen kirkon takaovella.

Piispa oli ottamassa siellä messuvieraita vastaan ja hänellä oli hyvin aikaa rupatella suomalaisryhmän kanssa.

Juha todisti kamerallaan, että minäkin pääsin kohtaamaan piispan.

 

Luxemburgin kaupungin historiallinen vanha kortteli

 

Luxemburg muinaisine linnoituksineen on yksi historiallisesti merkittävimmistä kaupungeista Euroopassa. Se nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994.

Suurherttuan palatsi

Luxemburgin kaupungin ehdoton maamerkki, suurherttuan palatsi (Groussherzogleche Palais) on upea renessanssirakennus vuodelta 1572, joka toimii maan hallitsevan monarkin, suurherttua Henrin virallisena asuinpaikkana. Se rakennettiin kaupungin alkuperäiseksi kaupungintaloksi vuonna 1572, ja se toimi siinä vuoteen 1795 asti. Vuonna 1890 se siirtyi lopulta nykyiseen käyttöönsä suurherttuan paikaksi. (Matkailublogi)

Suurherttuan palatsi on edelleen herttuan kokopäiväinen koti, jonne yleisö pääsee vierailemaan heinäkuun puolivälistä syyskuun ensimmäiselle viikolle. Sinne järjestetään erikoiskierroksia ja se on silloin kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Kierroksia on päivittäin yhdeksän, ja niitä pidetään useilla eri kielillä, mm. englanniksi. Lippuja saa Luxemburgin kaupungin matkailutoimiston toimistosta Place Guillaume II:lla.

Vaeltelua Luxemburgin vanhassa korttelissa

Luxemburg on toiminut merkittävien historiallisten tapahtumien näyttämönä jo muinaisen Rooman aikana. Siksi sieltä löytyy edelleen arkeologisia jäännöksiä.

Opas kuljetti meitä Luxemburgin kaupungin vanhassa korttelissa, joka sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa. Siitä on lyhyt matka Saksaan ja Ranskaan, joten linnoituksen ja korkeiden kallioiden merkitys korostuu sen johdosta.

Tältä videolta voi kuulla ja nähdä hieman lisäinfoa Unescon maailmanperintökohteesta Luxemburgin vanhasta kaupungista.

Bockin kalliot ja maanalaiset verkostot

Kuljimme pätkän Cornichen muureja pitkin, joita on kutsuttu ”Euroopan kauneimmaksi parvekkeeksi”. Sieltä on upeat näköalat alapuolella sijaitsevaan jokilaaksoon.

Ymmärsin, että Bockin kalliolta (Bockfiels) linnoituksineen ja tykkiaukkoineen löytyy sisäänkäynti kuuluisaan 21 kilometriä pitkään, kiinteästä kalliosta hakattuun maanalaisten käytävien verkostoon Casematesiin (Casements du Bock). Se pystyi aikoinaan suojaamaan tuhansia puolustajia, varusteita ja hevosia. 40 000 neliömetrin tunneliverkostosta osa on peräisin Espanjan vallan ajalta vuodelta 1644 ja siellä oli aikoinaan myös työpajoja, keittiöitä ja teurastamoita.

Luxemburgin linnoitusta on kutsuttu myös ”pohjoisen Gibraltariksi”  ja vaikka alkuperäinen linnoitus purettiin vuosina 1867-1883, sen vaikutus vanhaan kortteliin on nähtävissä kaikkialla.

Matkaseurueemme Team Transit oli viikon aikana ”yhtä pataa” joka paikassa, joten pitihän meistä otattaa kuva myös tällä kauniilla näköalapaikalla. Vasemmalta Juha, Raija, Leea, Reima, Marjatta ja Asko (appa).
Tämä vanha vuonna 1735 rakennettu linnan silta (Pont du château) on kaunis maamerkki muinaisesta rakennustaidosta. Sen päällä opas kertoi vanhaa tarua, josta kuulette alla aukeavalta videolta.

 

Melusinan tarina yms.

Tämä Melusina-merenneidon tarina on osa luxemburgilaista kansanperinnettä:

Jatkoimme tarinatuokion jälkeen vielä omatoimisesti kiertelyä Luxemburgin kaupungissa.

Tämä vanha apteekki on varsin kuvauksellinen, joten…

Paikallisessa kauppahallissa valikoiva tarkkaavaisuuteni osui näihin ostereihin, jotka jäivät tällä kertaa makutestaamatta.
Luontainen uteliaisuuteni sai minut selvittämään miksi Luxemburgin kaupungin torin vieressä on Helsinki Concept -liike? Kävin juttelemassa ja myyjä kertoi helsinkiläisen naisen perustaneen tämän skandinaavista designia myyvän tyylikkään liikkeen. Suositus!
Vaeltaessamme takaisin bussille katseeni kiinnittyi kultaisen ladyn vieressä olevan myymälän hauskaan tuotemaailmaan. Arvostan tuollaista luovuutta, jossa taiteilija laittaa osaamisen likoon ja hauskuuttaa väkeä oivallusten ansiosta.

 

Lisää infoa Luxemburgista

 

Vierailumme Luxemburgiin on lyhyt, mutta sen verran pitkä, että kiinnostua kaupunkia kohtaan syttyi. Mikäli sinäkin haluat tutustua sen nähtävyyksiin, näistä linkeistä voisi löytyä apua:

Matkailublogi

Luxemburg nähtävyydet top 5 – Euroopan nähtävyydet – Matkailu-opas

Luxemburg – PARHAAT kierrokset ja nähtävyydet 2022 – Ilmainen peruutus | GetYourGuide

 

4 joen risteilyn artikkelit

Olen koonnut tähän 4 joen risteilyn artikkelit. Niitä ilmestyy vielä muutamia.

https://appamatkustaa.fi/4-joen-risteilyyn-kolmessa-maassa-on-lastattu-sopivasti-elamyksia/

https://appamatkustaa.fi/jokilaiva-leonardo-da-vinci-oli-kotimme-viikon-ajan/

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Hienosti ehditte Luxemburgiin tutustumaan. Kohde on sellainen, että itsekin siellä joskus haluaisin päästä käymään. Erityisesti Pont Adolphen kivikaarisilta olisi pakko päästä myös itse näkemään.

    1. Sen verran ehdimme nähdä, että kiinnostus heräsi. Kuten noista muista linkeistä voi nähdä, siellä riittäisi hyvinkin katsottavaa pariksi kolmeksi päiväksi. Kivan oloinen kaupunki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *