· ·

Hotelli Punkaharju henkii kulttuuria ja kaunista luontoa

Hotelli Punkaharju henkii kulttuuria ja kaunista luontoa. Hotelli sijaitsee ainutlaatuisen kauniissa maisemissa keskellä Suomen kansallismaisemaa. Jo auto- tai junamatka pitkin kuvankaunista Punkaharjua ohjaa matkaajan kulttuurimoodille, joka saa hyvälle mielelle.

Tein tyttäreni Maijun kanssa tutustumismatkan tuohon perinteikkääseen hotelliin. Testasimme molemmat kolme erilaista huonetta viikonlopun aikana. Miten koimme tuon kulttuurihotellin, selviää tästä artikkelista.

Minulla oli tällä reissulla matkaseuranani tyttäreni, sisustussuunnittelija Maiju Lampi, joka edusti matkalla omaa toimistoaan Design by Lampi.

Julkaisin jo yhden artikkelin tältä monikulttuuriselta matkaltamme.

Punkaharjun voimanaiset Johanna ja Saimi kutovat matkailurihmastoa

 

Hotelli Punkaharju henkii kulttuuria ja kaunista luontoa

 

Ei sille voi mitään, että aina kun ajaa pitkin Punkaharjua, ilmestyy naamalla tyytyväinen virnistys ja/leveä hymy. Vieruskaverille pitää kertoa, että ”katso nyt tätä luonnon kauneutta” vaikka hän ei saa katsettaan irti järvimaisemasta ja filmiä palaa enemmän kuin laki sallii.

Olin käynyt aiemmin muutaman kerran Punkaharjulla ja piipahtanut hotellissakin syömässä yms. Nyt oli kuitenkin edessä 3 yötä, 3 erilaista kokemusta. Odotukset olivat korkealla.

 

Päärakennus edustaa vahvimmin alueen perinteitä

”Päärakennuksen vanhin osa on rakennettu 1845 ja sitä on ajan saatossa useasti laajennettu ja korjattu. Viimeisin pieteetillä ja vanhaa kunnioittaen tehty peruskorjaus on vuodelta 2016. Pyydämme vieraitamme huomioimaan, että ”vanha rouva” seisoo edelleen ylväänä harjun laella ja edellyttää vierailtaan asianmukaista pukeutumista: talvisin voi olla viileää ja suosittelemme pukeutumaan lämmittävään ja kotoisaan villaan. Kesäisin kannattaa pukeutua kevyesti, koska ilmastointia ei ole.”

Pyysin muusikko Markus Nordenstrengiä malliksi tullessamme aamusaunasta. Kartanohotelli aukeaa upeasti alaviistosta koko komeudessaan.

Päättelin vierailumme jälkeen, että päärakennus eli kartanohotelli edustaa vahvimmin alueen perinteitä ja sitä todistavat myös huoneistosta ottamani kuvat.

Päärakennuksen huoneiden sisustus vie vuosikymmenien taakse lapsuuden ja nuoruuden kotiin. Nostalgista lähes museomaista perinnettä kunnioitetaan noissa huoneissa mukavuutta unohtamatta. Tämän Mesi-huoneen tarina aukeaa tästä linkistä: Mesi – Hotelli Punkaharju
Sama valinta ja linjaus on säilynyt tapeteissakin.

Pääset tutustumaan tarkemmin päärakennuksen huonevaihtoehtoihin ja niiden tarinoihin tästä linkistä:

Päärakennus – Hotelli Punkaharju

Katso huonevaihtoehdot ja yritä päästä suosikkihuoneeseesi majoittumaan.

 

Metsähuoneissa jaetaan elämyksiä

 

Hotelli Punkaharjun edullisinta ja vaatimattominta kategoriaa edustavat metsähuoneet. Ne sijaitsevat noin 500 m päässä päärakennuksesta. Alueen erikoisuus on, että metsähuoneisiin ei tule juoksevaa vettä eikä niissä ole wc:tä. Voisi kuvitella, että huussissa ja parakkisuihkuissa käyminen on sitä eksotiikkaa ja metsäromantiikkaa, jota he hakevat. Itseäni homma lähinnä nauratti hyväntahtoisesti. Nukutti ainakin oikein hyvin.

Metsämökkien tyylikäs sisustus on suunniteltu huolella. Söpöt mökit saivat hymyn huulille.

Metsähuoneet sijaitsevat noin 500 metrin päässä hotellin päärakennuksesta ja ovat käytettävissä kesäisin (touko-syyskuu). Metsähuoneet on kunnostettu 2016-2022 välisenä aikana ja ne on sisustettu ympäröivään luontoon sopivaksi. Laadukkaat vuoteet sijattuina hotellitason vuodevaatteilla takaavat maittavat unet jokaiselle.

Pääset metsähuoneiden tunnelmaan tästä aukeavan videon avulla:

Metsähuoneet – Hotelli Punkaharju

 

Keisarinnan huvila

 

Irrallaan päärakennuksesta järveen nähden alhaalla oikealla sijaitsee Keisarinnan huvila.

Keisarinnan huvila sijaitsee Saimaan rannalla, 200 metrin päässä päärakennuksesta. Keisarinna on rakennettu 1898 ja viimeisin peruskorjaus on tehty 2020. Kuten muutkin aikakautensa edustajat, Keisarinna edellyttää vierailtaan asianmukaista pukeutumista: talvisin voi olla viileää ja suosittelemme lämmittävää ja kotoisaa villaa. Kesäisin kannattaa pukeutua kevyesti, koska ilmastointia ei ole.

Auton voi jättää mäellä sijaitsevan, erinomaisesti ympäristöön istuvan Keisarinnan huvilan parkkipaikalle.

Jonkinlainen ”vau-efekti” alkaa toimia heti, kun astuu sisään huvilan aulatiloihin.

Valoisat, korkeat aulatilat tekevät herraskaisen vaikutuksen.

Herrasväki Dubergin huoneisto

Herrasväki Duberg oli saksalainen perhe, joka asui täysihoidossa Punkaharjun hotellissa kaikkiaan puolitoista vuotta, kevääseen 1918 asti. Pitkä täysihoitosuhde synnytti muitakin suhteita: perheen aikuinen poika luutnantti Georg Duberg kihlautui hotellin johtaja Albin Niirasen kauniin Kerttu-tyttären kanssa kevättalvella 1919. Kihlaus kuitenkin purkautui myöhemmin.

Minulla oli suuri kunnia päästä majoittumaan Herrasväki Dubergin huoneistoon. Ehkä arpa lankesi minulle siksi, että syntymävuoteni on -51 ja huoneen numero myös 51.

Upea Herrasväki Duberg -sviitti tarjoaa ainutlaatuisen yön historiallisessa Keisarinnan huvilassa. 45 m2  sviitissä on erillinen olo- ja makuuhuone, ylellinen kylpyhuone sekä katettu terassi, joista avautuu näkymä Saimaalle. Lisävuodemahdollisuus 1-2 hengelle levitettävällä vuodesohvalla.

Olohuoneen tyylikäs sisustus tapetteineen ja mattoineen vie ajassa kauas taaksepäin.

Avaran makuuhuoneen sisustus suurine sänkyineen ja tyylikkäine lamppuineen houkuttelee yöpymään.
Kylpyhuoneessakin on tilaa ja tyyliä.
Sviitin parvekkeelta aukeaa kaunis näkymä Saimaalle, niin kaunis, että minä harventaisin edessä olevaa puustoa.
Vierailijan istahtaessa parvekkeelle voisi helposti ajatella, että ”ei Askompaa”.

Neiti Gurinan huone

Venäläinen neiti Gurina asui Keisarinnan huvilassa noin 2,5 viikkoa ja teki kerman juonnin hotelliennätyksen, jota kukaan tuskin kukaan koskaan tulee rikkomaan.

Hyvä oli neiti Gurinan litkiä kermaansa yli 100 vuotta sitten tässä huoneistossa.

Meillä ei ollut mahdollisuus kurkkia täyden hotellin muihin tiloihin, mutta lisää kuvia Keisarinnan huvilasta löydät tämän linkin kautta:

Keisarinnan huvila – Hotelli Punkaharju

 

Hotelli Punkaharjun julkiset tilat

 

Luodaanpa sitten pieni katsaus Hotelli Punkaharjun julkisiin tiloihin.

Kolmen päivän vierailun aikoina saimme sen käsityksen, että Hotelli Punkaharju on todellinen kohtaamispaikka. Väkeä tuli ja meni, halauksia jaettiin, terassilla viihdyttiin. Itsekin tunsimme melko nopeasti kuuluvamme joukkoon ja tuttavuuksia syntyi Saimin rihmastoimana paljon.

Jos iski huikoopalan nälkä, kokki loihti eteemme esim. tällaiset kukkaiset saaristolaisleivät kera Saimin sienisalaatin. Herkullista!

Mukavin tuolein varusteltu aulatila oli oiva paikka pysähtyä rentoutumaan, kohtaamaan muita vieraita ja lueskelemaan päivän lehtiä.

Baarimestarin loihtima drinkkivalikoima on runsas ja mielikuvituksellinen.
Illan kääntyessä yötä kohti päivän kokemukset vaihtuivat ja uusia kontakteja syntyi.
Herkullinen aamiaispöytä oli koottu alueen tuotteista ja kaiken kruunasi kielen mennessä vienyt Saimin sienisalaatti. Luomutuotteet, siemenpuurot ja puristetut omenamehut loihtivat aamiaisesta maukkaan kokonaisuuden.
Voiko olla juurikaan upeampaa paikkaa aamiaisteluun kuin Hotelli Punkaharjun aamiaishuone?
Hotelli Punkaharju tapahtuu koko ajan. Taidenäyttelyä, konsertteja, illallisia, syntymäpäiviä, häitä,…
Pakko sanoa, että apan hattu nousi korkealle, kun seurasin hotelliyrittäjän ympäripyöreitä päiviä. Olimme viettäneet huikean hienon viikonlopun Rihmasto-Saimin emännöimänä. Hän oli mukana aamusta iltamyöhään ja taas maanantaiaamuna kouluttamassa uusia työntekijöitä. Kyllä tuollaisessa vauhdissa mitataan turnauskestävyyttä. Ilman tulenpalavaa intoa ja rakkautta lajiin tuollainen ei onnistuisi. Yrittäjyys on sydämen asia.
Kohtaamisia ja elämyksiä riitti myös aamun aikaan, kun toiset ovat menossa aamiaiselle ja toiset lenkkeilevät kauniilla Punkaharjulla.

Menisinkö torniin romanttiselle illalliselle?

Houkuttelevan hauska mahdollisuus on varata päärakennuksessa oleva torni omaan käyttöön ja pyytää sinne illallinen.

Maistuisi varmaan sinullekin illallinen katon yläpuolella Saimaata ihaillen täysin omassa rauhassa tarjoilijan huolehtiessa siitä, että kaikille aisteille riittää nautintoja.

Hotelli Punkaharjun ravintola pääsi TOP-50-listalle

 

Mikäpä voisi olla parempi palkinto hotellin ravintolalle, kun päästä Suomen 50 parhaimman ravintolan listalle?

Menestystä saavuttaneen Hotelli Punkaharjun ravintolan keittiömestarina toimii Pyry Nykänen.
Saimme nauttia viikonlopun päätösillallisemme päärakennuksen terassilla nuoren vuoropäällikkö Markus Hopian pitäessä huolta siitä, että kaikki pelittää. Ehdimme parin tunnin illallisen aikana reflektoida kokemuksiamme ja suunnitella Punkaharjun matkailun tulevaisuutta. Veikkaan, että Rihmasto-matkailun tulevaisuudelle löytyi uusia ideoita.

Helppo oli luoda uutta tällaisten namupalojen helliessä makuaistia.

 

Aamusaunalla parhaaseen päivään

Minulle oli  miellyttävä yllätys, että Hotelli Punkaharju hellii asukkaitaan aamusaunalla. Joka aamu on erikseen naisten ja miesten saunavuoro vapaassa käytössä ilman erillistä maksua.

Rantasaunasta on varsin kelvollinen näkymä Saimaalle. Porealtaankin voi varata saunan yhteydessä.
Kuvittelepa itsesi ja ryhmäsi nauttimassa saunan löylyistä ja Saimaan aalloista tällaisessa ympäristössä.

Kelpaisi varmaan sinullekin, joten ei kun varailemaan omaa saunavuoroa. Muina aikoina saunaa, poreallasta ja kokoustiloja voi varata pientä maksua vastaan:

Rantasauna ja ulkoporeallas – Hotelli Punkaharju

Tässä vielä linkki Hotelli Punkaharjun tarjoamiin monipuolisiin palveluihin:

Elämykset – Hotelli Punkaharju

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kiva nähdä Hotelli Punkaharjun huoneista kuvia. Omasta mielestäni nuo metsähuoneetkin näyttävät todella kivoilta ja viihtyisin tosi hyvin niissäkin. Joka tapauksessa todella idylliseltä vaikuttava paikka, jossa varmasti tulee joskus myös yövyttyä.

  2. Onhan tuo hotelli niin täynnä historiaa ja kulttuuria, että… Metsähuoneet ovat söpöjä ja onhan se muutteellista paskoa huussissa 🙂 Suihku ja vesi-wc-parakki on siinä lähitienoilla, joten hienohelmoillekin löytyy kyllä paikka. Kokonaisuudessa idyllinen, rauhallinen paikka. Aivan kuin mökillä olisi nauttimassa suven suloisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *