·

Saimaan Taideluola on uusi Retretti

Koronakesän positiivinen uutinen on, että Saimaan Taideluola on nyt uusi Retretti. Kallioon louhitussa taidemuseossa on vielä 14.8.2020 saakka mahdollisuus käydä vaikuttumassa digitaiteeseen eli tietokoneiden, tekoälyn, projektorien ja valojen upean yhteistyön tuloksiin. Harvinaislaatuisen Retretin luolat ovat saaneet uuden elämän, josta tyytyväiset asiakkaat iloitsevat.

Esittelen tässä postauksessa teoksia, jotka tekivät meikäläiseen suurimman vaikutuksen. Nähtävää riittää tuolla ohjatulla noin 40 minuuttia kestävällä kierroksella, joka päättyy digikonserttiin luolaston konserttisalissa.

Lue tämä postaus ja nappaa sen lopussa oleva erikoistarjous vielä, kun ehdit.

(Tämä tutustumismatka on tehty yhteistyössä Saimaan Taideluolan kanssa.)

Punkaharju on yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista, kiitos Luojan, joka on muovannut sen huolella ja käsitellyt maastoa silkkihansikkailla. Se tunnetaan jonkilaisena taiteen ja kulttuurin keskittymänä kiitos Johanna Oraksen Taidekartanon, Saimi Hoyerin emännöimän Hotelli Punkaharjun, Luston asemalla sijaitsevan ”maanviljelijäveljesten” luoman Aseman Taidelaiturin, Luston eli Suomen metsämuseon, Punkaharju Resortin Kesämaan ja Seikkailupuiston ym. Alueella riittää touhua ja tarjontaa kaikenikäisille vauvasta vaariin.

Tein alueelle päivän vierailun ja päätavoitteeni oli käydä katsomassa historiallinen Saimaan Taideluolan näyttely. Jos ja kun jotain niin ainutlaatuista tapahtuu, että ”kuollut” herää henkiin, onhan se pakko omin silmin nähdä.

Esittelen tässä vierailuni ensimmäisessä osiossa Saimaan Taideluolan ja sen ympärillä oleva Taidepolun. Toisessa osiossa muutaman päivän kuluttua näytän miltä näytti muissa kohteissa. Sen voin vakuuttaa, että päivä oli erittäin kiintoisa, monistakin syistä, jotka selviävät sitten myöhemmin.

 

Saimaan Taideluola on uusi Retretti

 

Kävimme joskus kauan sitten Retretissä, kun se eli kulta-aikaansa. Silloin siellä oli korkealaatuisia näyttelyitä, joissa huipputaidetta lainattiin kotimaasta ja ulkomailta. Kävijöitä riitti, kunnes johto vaihtui ja tarjonta sen mukana. Homma kuihtui lopulta vuonna 2013 herätäkseen jälleen henkiin uusien omistajien uskoessa visionsa ja upean luolaston yhteenliittymään.

Vuonna 2018 luolasto alkoi jälleen heräillä henkiin, kun paikallinen yritys Luola Events Oy rupesi järjestämään Kalliosalissa viihdekonsertteja ja ravintolailtoja. Samalla alkoi itää ajatus siitä, että aika olisi kypsä koko taidekeskuksen uudelle tulemiselle. Vuonna 2020 vanhat maanpäälliset rakennukset purettiin kahta hyväkuntoista rakennusta lukuunottamatta. Uusi taidekahvila “Mutteri” rakennettiin näyttelytilaksi ja luolaston uudeksi pääsisäänkäynniksi. Samalla n. kuuden hehtaarin upealle alueelle syntyi monipuolinen taide- ja kulttuuripuisto, jonka avajaiset olivat heinäkuussa 2020.

Saimaan Taideluolan näyttelyn sisäänkäynti on tässä Mutteri-talossa, jossa on myös kahvio.

Luolakierrokset mahdollisuuksien mukaan joka päivä klo 10–17 tunnin välein Mutteri-rakennuksesta. Kierrosajat esillä Mutteri-rakennuksessa.

Luolakierros hinnat:

18 €/aikuinen, 10 €/lapsi

10 €/eläkeläinen/varusmies/opiskelija/taideseuran jäsen

50 € perhelippu (2 aikuista, 2 lasta)

Luolakonsertit iltaisin 10 €. Liput ovelta. Kulku saliin Kalliosalin (Konserttisalin) ovelta. Konsertit alkavat klo 19.00-20.00. Ei anniskelua. Opastus parkkialueelle kyltein.

Canal Cheong Jagerroosin näyttely alkaa pohjakerroksen aulatilasta.

 

Digitaalinen taidenäyttely on Taideluolan tavaramerkki

 

Koko luolasto on pinta-alaltaan n. 5500 m2. Näyttelyalue ja konserttisali ovat siitä vajaat 2/3. Reilu kolmannes on vielä suljettuna ja odottamassa tulevia lujitustöitä.

Taideluolaan pääsee (toistaiseksi) ainoastaan opastetuille kierroksille.

Meeri Hiltusen ”Ei irronnut lohkare vaan osa vuorta” toivottaa vieraat tervetulleiksi digitaaliseen taidenäyttelyyn.

Kiinalais-suomalaisen Canal Cheong Jagerroosin Floating Island-teos täyttää korkean hallin.

Ravintolasalissa vanhat kuuluisat taideteokset esitellään videoprojektorien avulla kuvien vaihtuessa koko ajan.

Tässä teoksessa Anni Murtosaari on käyttänyt liimaa apuna saadakseen aikaan hienon fosforiefektin.

Anni Murtosaari: Roots

Tässä teoksessa Anni Murtosaaren taide vaihtaa väriä ultraviolettivalojen tahtiin.

Värit ja louhittu luola on lumoavan kaunis yhdistelmä.

Tämä ulkonäkymä aukeaa kierroksen aikana vasta, kun opas nostaa sen edessä olevan sähköisen ikkunan/kankaan pois. Kovalla sateella tuossa taitaa olla ajoittain pienimuotoinen vesiputous.

Suvi Parrillan ”Ilmattaren synty” lumoaa kävijän

Taideluolassa on kauniita värejä ja hienoja digiteoksia, mutta yksi nousee ylitse muiden. Muistan kokeneeni ja nähneeni jotain samaa silloin, kun uusi taidekeskus Amos Rex avattiin Helsingissä pari vuotta sitten.

Suvi Parrillan digitaalinen animaatio kertoo Ilmattaren synnystä.

Suvi Parrillan digitaalinen animaatio teki minuun suurimman vaikutuksen Taideluolan teoksista. Niin suuren, että halusin osan siitä videolle:

Konserttisali on ympärivuotisessa käytössä

 

Ohjattu kierros päättyy konserttisaliin, jossa meidät istutettiin kuuntelemaan ja katsomaan digitaalista konserttia.

Ennen konserttia ihailimme mm. tätä Olavi Lanun valtavan kokoista patsasta, joka valmistui 1984 eli seuraavana vuonna Retretin avaamisen jälkeen.

Hologrammiefekti on saatu yllättävän aidon näköiseksi. Aivan kuin olisimme olleet live-konsertissa. Opas tosin kertoi, että suurteho-projektoria ei ole voitu remonttitöiden johdosta ripustaa oikealle paikalle kattokiinnitykseen ja että hologrammi ei siten toimi vielä täysin oikein.

Kierros oli ohi ja se on nyt todistettu: ”Saimaan Taideluola on uusi Retretti”.

 

Vuonna 2021 ”räjähtää”

Taideluolan kotisivuilta käy ilmi, että

Koronan vuoksi saneeraustyöt viivästyivät eikä luolastoa voitu avata kokonaisuudessaan vielä kesällä 2020, mutta luolaston tilat maan alla ja maan päällä tarjoavat silti paljon nähtävää ja koettavaa. Ne antavat sekä lupauksia että mahdollisuuksia suurille avajaisille kevätkesällä 2021.

Jäämme toiveikkaana odottamaan, että nuo suuret avajaiset toteutuvat. Asiassa on vielä lupa- ym. muita mutkia matkassa, mutta ohjelmaa suunnitellaan koko ajan. Tehtävä urakka on seuravanlainen:

Elokuun lopulla alkaa koko luolaston kiinteistötekniikan uusiminen. Sähkö, ilmastointi, tietoliikennekaapelointi rakennetaan uudelleen, luolastoon rakennetaan nopea dataverkko, sprinkler-järjestelmä yms. Sen lisäksi asennetaan lisää projektoreita, kameroita, valo- ja äänimaailma yms. Ja se pääjuttu on, että uuteen luolaosaan tulee uusi jännittävä digitaalinen sisältö. Sen jälkeen tämä visio voi toteutua:

Digitaide mahdollistaa uusia asioita ja mukautuu ongelmattomasti luoliin. Saman päivän aikana luolastossa voi vierailla kaksikin eri ryhmää, joille voimme tarjota erilaista sisältöä – nappia painamalla. Tällainen metodi laajentaa luolaston käyttömahdollisuuksia, ja tavoittelemme myös ympärivuotista toimintaa Saimaan Taideluola -konseptin vetäjä ja kehittäjä Sinikka Mäkelä kertoo. (YLE Mikkeli 29.7.2020)

 

PS. Oli mielenkiintoinen ”sattuma”, että vierailupäivänäni YLE julkaisi pitkän jutun Saimaan Taideluolasta. Olin siis liikkeellä keisarin aikaan:

https://www.facebook.com/166619556742075/posts/4097050050365653/?sfnsn=mo

Samana iltana 29.7.2020 TV1:n pääuutisissa klo 20.30 oli pitkähkö pätkä Taideluolasta.

 

Taideluolan pihalla on pari näyttelytilaa ja kahvio

Kun maan alla on vietetty vajaa tunti. voi kierrosta jatkaa vielä maan päällä. Maanpäällinen alue on noin 6 ha.

Bunkkerista löytyy mm. tällaisia taideteoksia.

Kahvila toimi heinäkuun alussa toteutuneen ohjelmallisen Punkaharju Art Up –tapahtuman näyttämönä.

Kahvilan sisäänheittotuotteina toimivat paistetut muikut (tietysti 🙂 ) ja pitisreunaiset muurinpohjalätyt. Nam!

 

Taidepolku kiertelee Taideluolan päällä maan pinnalla

 

Alueella on maailman toinen Lanun puisto, sillä se toinen sijaitsee Lahdessa, edesmenneen Lanun kotikaupungissa.

Tätä kuvaa suurentamalla voit katsoa mitä taideteoksia Taidepolulta löytyy.

Olavi Lanun ”Haljennut kivi” -teoksen ja Elise Kososen ”Nappijutun” takaa aukeaa kaunis järvinäkymä, Punkaharjun tavaramerkki.

Outi Savolainen ”Vuosirenkaat”

Anna-Mari Heiskanen ”Arktinen Aika”

Taidepuiston teokset ovat monenkirjavaa taidetta, joista kaikkien sanoma ei auennut täysin ainakaan minulle. Kannattaa käydä kokeilemassa, miten ne kolisevat sinun taidepäässäsi. Eikä maksa paljon, sillä tuo puisto-osuus on maksuton.

Alueen vieressä on pienimuotoinen ”sotamuseo”. Näiden ja muutaman muun sotilasajoneuvon merkitys jäi minulle epäselväksi. Varmaan joku lukija kertoo asiasta kommenttipalstalle? Kiitos!

 

Kun menet tutustumaan ensi kesänä Saimaan Taideluolaan, voisiko majoituspaikkana olla tämä?

Kerimaa on harrasteiden ja kulttuurin lomakeskus

Seuraavat postaukset

Lisää päivästäni Punkaharjun taidekeskittymässä voit lukea sivuiltani muutaman päivän kuluttua. Silloin esittelen lyhyesti muuta alueen tarjontaa, mm. Johanna Oraksen Taidekartanon ja persoonallisen Aseman Taidelaiturin. Kuulumisiin!

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

  1. Hienolta näyttää! Vaimo oli Retrettiä googlannut ennen meidän reissua, muttei ollut tämä tullut vastaan. Toki meidän reitti meni nyt hiukan kaukaa tuosta, mutta ehkä joskus – toivottavasti pysyy toiminnassa ainakin ens kesänkin vielä.

    1. Niinpä Timo! Laitoin tämän jutun vasta pari päivää sitten. Ensi kesänä sen pitäisi olla auki suurempana ja kauniinpana 🙂

  2. Sota-ajoneuvot on Punkaharjulaisen militaria harrastajan kalustoa. Häntä oli pyydetty tuomaan niitä sinne sivunäyttelyksi…eli jokaiselle jotain.
    Siinä oli pieni osa hänen keräilystään…Suomen suurimpua keräilijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *