· ·

Kerimaa on harrasteiden ja kulttuurin lomakeskus

Punkaharjun tuntumassa Kerimäellä golfkentän kupeessa sijaitsee Kerimaan lomakeskus, jolla on tarjota monipuolisten harrasteiden lisäksi jopa oma lohilampi. Mikäpä on mukavampaa ja rentouttavampaa kuin kokeilla onneaan lomakylän lammessa ja yrittää saaliksi kirjolohta, nieriää, taimenta, siikaa tai haukea.

Kalastus ja golf ovat vain pieni osa Kerimaan harrastusmahdollisuuksista. Niistä riittää jokaiselle jotakin. Ja ellei riitä, voi lähteä hakemaan lisävirikkeitä Suomen kauneimmalle harjualueelle Punkaharjulle tai 15 km päässä sijaitsevaan Savonlinnaan. Kerimaan lomakylä on valinnut loisteliaasti sijaintinsa.

Esittelen tässä postauksessa Kerimaan lomakeskuksen pääpiirteissään sekä annan pari taidevinkkiä Punkaharjulta. Piipahdamme Johanna Oraksen Taidekartanossa sekä Aseman Taidelaiturissa. Ei ole Luoja säästellyt kauneudessa luodessaan tuota aluetta. On tainnut olla vähän kallellaan sinne päin. Joku voisi pitää tuollaista ”puolueellisena pelinä” vaikkei sillä ollut mitään tekemistä puoluepolitiikan kanssa 🙂

(Tämä tutustumisvierailu on tehty yhteistyössä Kerimaan lomakeskuksen kanssa.)

Kävin heinäkuussa 2020 tutustumassa renesanssiaan elävään Retrettiin, jota nimeä ei saa enää käyttää vaikka tilat ovatkin samat. Nykyisin se on auki nimellä Saimaan Taideluola. Tein tuosta tämän vajaan vuorokauden kestäneen vierailuni ”pääjutun”, joka löytyy tästä alka aukeavasta linkistä:

Saimaan Taideluola on uusi Retretti

 

Kerimaa on harrasteiden ja kulttuurin ympärivuotinen lomakeskus

 

Tutustuttuani Saimaan Taideluolaan ajelin yöpymään Kerimaan Lomakeskukseen, joka on reilun 10 kilometrin päässä Retretistä. Se on osa isoa lomakiinteistöjen maailmaa, jossa risteilee Kerigolfin golfkentän väyliä. Kerimaa on todellinen harrasteiden ja kulttuurin lomakeskus.

Olemme monipuolinen ympärivuotinen lomakeskus Itä-Savossa n. 15 km päässä Savonlinnan keskustasta. Tarjoamme majoitusta niin yksityisille kuin yrityksillekin. Majoituspalveluiden lisäksi meillä voit järjestää häät, merkkipäivät, tyhy-päivät, peijaiset ja muut tapahtumat. Lisäksi voit vuokrata vaikka rantasaunan paljun tai ulkoporealtaan kera. Sivuiltamme löydät myös esimerkkejä ohjelmapalveluistamme.   (Ote Kerimaan sivuilta.)

Karhut toivottavat vieraat teretulleiksi Kerimaan lomakeskukseen
Kerimaan lomakeskuksen vastaanotto ja ravintola

Kerimaan lomakeskuksella on noin 40 vuokrattavaa huoneistoa ja oma ravintola.

Viihtyisät ravintolatilat toivottavat vieraat tervetulleiksi.

Pääsin testaamaan juuri uusittua keittiötä. Kun en osannut päättää, tilasin yhdistelmän kanaa ja ylikypsää possun niskaa. Molemmat maistuivat, mutta niska oli aah niin suussa sulavaa, että…

Hyvistä tiloista ja ruoasta johtuen Kerimaa on suosittu juhlien pitopaikka.

Ravintolan terassilta aukeaa kaunis näkymä omalle yksityiselle lammelle.

Tilava grillikatos toivottaa vieraat tervetulleiksi grillailemaan ja vaikka pienimuotoisella picnikille. Erinomainen palvelu asiakkaille.

 

Huoneistoja on noin 40 eri puolilla lomakeskusta

 

Sain alueen huoltomiehen oppaakseni esittelemään laajalla alueella olevia taloja ja huoneistoja, joita on noin 40. Hieno juttu, sillä omaehtoinen tutustuminen olisi vienyt kohtuuttomasti aikaa ja laittanut eläkeläisen suunnistustaidot ehkä liiankin kovaan testiin.

Luhtihuoneistot (hotellihuoneet) sijaitsevat kahdessa eri rakennuksessa.
Kerimaan luhtihuoneisto

Sain asunnokseni hotelliosassa sijaitsevan luhtihuoneisto, joka on käytännössä studiohuoneisto omalla pienoiskeittiöllä ja saunalla.

Mukavuutta on se, että alemman kerroksen huoneistoista aukeaa käynti avaralle pihalle.

Huoneisto on varsin miellyttävä ja monipuolinen asuinpaikka vaikka pidemmäksikin aikaa. Golfarit huom!

Koko lomakylässä on yksi keskeneräinen kiista Savonlinnan kaupungin kanssa, joka liittyy  kunnan vesilaitoksen talousveden toimittamiseen alueelle. Kaava-alueelle talousvesi tulisi toimittaa kaikkiin alueen yksityisiin loma-asuntoihin, mutta nyt näillä lomamökeillä on käytösä Kerimaan oma kaivovesi, josta ei saa käyttää nimitystä talousvesi (juomavesi). Asukkaat peräävät oikeuksiaan käräjillä. Asiasta en mitään tiedä, mutta ihmettelen vaan. Muut saavat selittää. No, siitä seuraa, että majoittujille kannetaan jatkuvasti lähdevettä juotavaksi toisesta vedenottopaikasta, mikä myöskään ei ole vesilaitoksen vettä. Todella hyväähän se on, mutta oudolta tuntuu Nyky-Suomessa sellainen, ettei hanasta saada byrokratia-kiistan takia täydellisen juomakelpoista vettä.

Mikäpä on miellyttävämpää kuin päästä saunaan golfkierroksen ja sauvakävelylenkin jälkeen ja ottaa parit huurteiset huoneiston terassilla tai parvekkeella.

Pääsin piipahtamaan parissa huoneistossa. Yllä olevat talot ovat lomakeskuksen uusimpia rakennuksia.

Kaikki lomakeskuksen huoneistot hintoineen löydät tästä linkistä:

Kerimaan lomakeskuksen huoneistot

Tässä vielä erilaisten asuntojen luettelo:

Kerimaan loma-asunnot

 

Kerimaan monipuolisella lomakeskuksella on savusauna ja  jopa oma lohilampi

 

Asiakkaidemme käytössä ovat laajat valikoimat erilaisia pihapelejä ja urheiluvälineitä ja tietenkin alueen laavu sekä urheilu-, leikki- ja grillipaikat. Lisämaksusta voit vuokrata esimerkiksi pyörän tai soutuveneen.  Tekemistä ja näkemistä löytyy kaikenikäisille. Tutustu tarkemmin alueen tarjontaan tästä.  (Ote Kerimaan sivuilta.)

Catch and release -kalastaminen onnistuu Kerimaan lomakeskuksen omassa lammessa.

Kerimaan monipuolisessa lomakeskuksessa pistää silmään, että sillä on jopa oma lohilampi. Siinä pääsee innokas kalastajaisä/äiti opastamaan jälkikasvuaan kalastamisen saloihin pienellä maksulla. Itse en tällä kertaa ehtinyt testata kuinka innokkaasti lampeen istutetut kirjolohet, nieriät, taimenet ja siiat ovat tarttumaan uistimeen, mutta pientä maksua vastaan se kuulemma onnistuu. Ja yhden kalan saa jopa mukaansa paistettavaksi. Haukiakin siitä kuulemma nousee.

Vuokraveneitä ja -kanootteja löytyy alueen uimarannalta.

Lomakeskuksella on pari tavallista saunaa ja hulju eli ihmispata.

Saunojen yhteydessä on myös tilavia kokoontumistiloja.

Hulju ja poreallas ovat myös vuokrattavissa eri maksua vastaan.

Jos hakee eksotiikkaa, kannattaa varata käyttöön savusauna. Sen lämmittäminen ei ole mikään pikkujuttu, joten kannattaa tehdä varaus hyvissä ajoin.

Savusaunan edustalla on uimaranta, tottakai!

Lapsille löytyy alueelta monipuolista toimintaa. Tämä paikallinen ”Pokemon”-sovellus on ladattavissa maksutta vieraille. Moomin Move -peliä voi pelata kaikkialla, mutta monipuolisempana se toimii Kerimaalla.

Tässä vielä hinnasto alueen palveluista.

Jos kiinnostuit Kerimaasta, kannattaa tutustua myös sen mytologiaan. Paikan omistaja Pekka Nurminen on tehnyt vaikuttavan kirjan, jota voi lukea myös Kerimaan sivuilta. Alueella on paikka, jossa voi tehdä historiamatkan menneisyyteen.

https://kerimaa.fi/alue/tarinat/

 

Punkaharju on taiteen ja kulttuurin keskittymä

 

Punkaharju tunnetaan nykyisin taiteen ja kulttuurin keskittymänä. Saimaan Taideluolan vieressä on Johanna Oraksen Taidekartano. Vähän matkaa Suomen kauneinta tietä ajettuaan satunnainen matkailija löytää majoitus- ja ravitsemuspaikakseen Saimi Hoyerin emännöimän Hotelli Punkaharjun. Toisen tien varressa on Luston asemalla sijaitseva ”maanviljelijäveljesten” luoma varsin eriskummallinen nähtävyys Aseman Taidelaituri, jonka vieressä on Lusto eli Suomen metsämuseo. Lisäksi alueella on mm. Punkaharju Resortin Kesämaa ja Seikkailupuisto. Punkaharjulla riittää touhua ja tarjontaa kaikenikäisille vauvasta vaariin.

Minulla oli tiukasta aikataulusta johtuen aikaa nähdä alueen mielenkiintoisista nähtävyyksistä ainoastaan pari kohdetta Saimaan Taideluolan lisäksi. Tässä lyhyt katsaus niihin:

 

Johanna Oraksen 50-vuotisjuhlaa vietetään teemalla “I´m Every Artist” Taidekartanossa

 

”Kuvataiteilija Johanna Oras viettää 50-vuotisjuhlavuottaan näyttelyiden ja tapahtumien merkeissä ja uusimmat teokset ovat nähtävillä juuri Saimaan rantojen syleilyssä ainutkertaisessa kartanomiljöössä Punkaharjulla.

Teemana on tänä vuonna I’m Every Artist, joka raottaa salaperäisyyden verhoa Johanna Oraksen monipuolisesta tekemisestä ja multilahjakkaasta persoonasta.

Verhon takaa paljastuvat Oraksen signaturekukan, kallan, uudet seikkailut sekä Kallan nousu täysin uudelle tasolle designmaailmassa. Onko tässä uusi klassikko?

Johanna Oras yhdistää taiteessaan ennakkoluulottomasti maalaustaiteen klassikoita, populaarikulttuuria, tulevaisuuden visioita ja luonnon harmoniaa sekoittaen näitä järisyttävän voimakkaalla estetiikan kaipuullaan.

Teosten takana kumpuilevat tarinat koskettavat, hauskuuttavat ja ärsyttävät katsojaansa. Johanna Oraksen taiteilijaelämä hakee vertaistaan kuvataidekentässä. Hän ei mahdu mihinkään valmiiseen muottiin, hän ei halua lokeroitua eikä kulkea valmiiksi tasoitettua polkua. Hän maalaa oman tiensä itse!”

(Lainaus Taidekartanon kotisivuilta.)

Punkaharju on Johanna ja Reijo Oraksen koti kesäisin. Siellä käy bussilasteittain väkeä reilun parin kuukauden aikana minkä taidekartano on auki kesäkautena.

Tutustuimme Johannan ja Reijon kanssa Tunisiassa vuonna 2003, kun satuimme lomailemaan samassa hotellissa. Minä vein silloin vanhempani lomailemaan ja Orakset olivat matkoilla tyttärensä Olivian kanssa. Sen jälkeen olemme tavanneet useita kertoja siellä täällä, viimeksi Matkamessuilla. Onpa yksi Johanna tilaustyökin päätynyt kotiimme Lahteen.

Johanna Oraksen Taidekartano lienee Punkaharjun taidekeskittymän suosituimpia kohteita. Kukapa ei haluaisi nähdä maksutta kymmeniä upeita maalauksia. No, punaisella lapulla oli merkattu niin moni taulu, että aika monelle vierailu ei ollut kovin halpa. Johanna alkaa olla maailman tähti ja se näkyy hinnoissa.

Johanna kertoili, että koronakausi on ollut taiteilijan kannalta vilkasta kaupantekoa. Veikkaampa, että monet ulkomaan matkoihin varatut rahat ovatkin muuttuneet taiderahoiksi. Olen seuraillut taiteilijan touhuja somen ym. kautta ja todennut, että on hän kova tyttö tekemään töitä. Ja somevideo paljasti, että monitaituri osaa myös tanssia 🙂

Johannan apuna myymälässä oli hänen ystävänsä Minna Kauppila ”Anfista”. Juttelumme meni pitkäksi aikaa matkailuun ja kohta paikalle tuli muutakin alan väkeä.

Johanna on laajentanut taidettaan designiin. Hänen tuotannossaan on monenlaista ”kallaa”, mm. kaunis mustavalkoinen oloasu, joka taipuu vaikka juhlavaatteeksi.

Kalla on Johannan kukka ja se näkyy nykyisin monissa hänen maalauksissaan. Mm. ”Pyhä ehtoollinen” on saanut uudet hahmot pöydän ääreen.

Tapasin myös Olivian, joka on auttelemassa vanhempiaan Taidekartanossa. Ei ollut suuri yllätys, että hän kertoi suuntana olevan ”teit isäin astumaan”. Hän on perustanut oman firman ja hänestä tulee taidegalleristi. No ainakin oppi-isä on huippua.

Hieman erilaista Johannaa…

Pienessä piharakennuksessa oli valloittava pukunäyttely, jossa esiteltiin Johannan juhla-asuja vuosien varrelta erilaisista gaalailloista yms.

Silmää löytyy ”nuorelta” rouvalta myös asujen valintaan.

Tämän kesän näyttely ehti juuri sulkeutua, mutta ensi kesänä taas…

 

Persoonallinen Aseman Taidelaituri

 

Aseman Taidelaituri on Hannu Huitin ja Mikko Ranta-Huitin kesämökki, jonka ovet ovat avoinna kaikille vierailijoille! Vanha Punkaharjun asema on entisöity galleriaksi piharakennuksia myöten. Näyttely on auki 1.6–31.8.2020 joka päivä klo 10–17. (Lainaus Aseman Taidelaiturin Facebook-sivulta)

Toinen taidekeskittymä on Luston edelleen käytössä olevan rautatieaseman vanhaan rakennukseen loihdittu Aseman Taidelaituri. Taiteen keräämistä harrastava maanviljelijäpariskunta osti sen aikoinaan saattaakseen keräämänsä taiteen kaiken kansan nähtäväksi. Sittemmin he ovat neuvotelleet yhteistyökuvioita tunnettujen ja vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kanssa. Siellä on nykyisin vaihtuvia taidenäyttelyitä, joissa maalaukset vaihtavat omistajaa ja yleisö pääsee nauttimaan monipuolisesta taiteesta. Vierailevista tähdistä mainittakoon Minna Äkkijyrkkä ja  Hannu Palosuo, joiden taidetta on jäänyt taloon Taidelaiturin omistajien halutessaan niitä täydentämään jo muutenkin laajaa kokoelmaansa.

Kun astuu sisään Aseman Taidelaiturin näyttelytiloihin, vastassa tämä rautatievirkailija. Pääsymaksu näyttelyyn on 5 euroa, mutta jos kirjoittaa nimensä vieraskirjaan, maksua ei ole 🙂 Hyvä idea saada nimet talteen.

Kesän 2020 näyttelyn teemana on Rakkautta Harjulla. Lisätietoa taiteilijoista tästä linkistä.

Näyttävästi siellä on esillä  Leonardo da Vilhu eli Risto Vilhunen. (Valitettavasti kaikki linkit sivustossa eivät toimi.)

Se ei selvinnyt, keitä taiteilijoita on esillä vuoden kuluttua, mutta mutta… Taiteilija Soile Yli-Mäyry oli syystä tai kolmannesta käymässä Taidelaiturissa ja… Saas nähdä. Tässä kuvassa hänen seurassaan ovat talon isännät Hannu Huitti ja Mikko Ranta-Huitti sekä kiuaskuningatar Sari Harvia-Jyllinmaa.

Aiempien vuosien taidenäyttelyihin ja osaan taiteilijoista voi tutustua tästä:

Aseman Taidelaiturin taidenäyttelyt

Odotussalin seinältä käy ilmi, että aika moni Hannu Palosuon näyttelystä on jäänyt ”maanviljelijäveljesten” omistukseen.

 

Aseman taidelaituri on myös museo

Osa huoneista toimii paitsi omistajien kesämökkinä myös museona.

Muissa huoneissa on näytillä runsaasti vanhoja muotokuvia.

Laitimmainen huone on kuin asuntomuseo, mutta taitaa olla edelleen omistajien käytössä, sillä hehän ostivat Luston asemarakennuksen aikoinaan kesämökikseen.

Tällaiset arvot ja ajatukset taitavat ohjailla myös Hannun ja Mikon elämää, sillä taulu löytyy rakennuksen seinältä.

 

Pihapiirissä on näyttelytiloja ja pieni kappeli

 

Myös Minna Äkkijyrkän taidenäyttelystä on unohtunut taidetta poikien omistukseen.

Kuvanveistäjä Juhani Vuorisalmi on näyttävästi esillä Aseman Taidelaiturissa.

Luston asemalla on myös pieni kappeli.

Viehättävä lehtipuukuja johdattelee kävijät kävelyllä kauniiseen Punkaharjun luontoon.

Ja kenties joku pääsee asemalta myös tällaisella kyydillä.

Jos aikaa olisi ollut, olisin käynyt viereisessä Lustossa eli Suomen metsämuseossa. 

Ja sen jälkeen olisin mennyt syömään Hotelli Punkaharjuun. Nyt oli muita suunnitelmia, joten se vierailu jäi toiseen kertaan.

Kävimme siellä edellisen kerran lounastelemassa ja tutustumassa hotelliin Reijo Oraksen kanssa vuonna 2016. Saimi Hoyer on tehnyt kulttuuri- ja matkailuhistoriaa nostaessaan vanhan arvostetun hotellin uuteen kukoistukseen.

 

Suomen kaunein maisema?

 

Punkaharju on käsite. Jo kouluaikana opimme, että se on Savonlinnan lähellä sijaitseva kuvankaunis paikka, jonka harjutie on pakko käydä katsomassa.

Kävin, jälleen kerran, ajelemassa Punkaharjun kauniin maisematien, jonka Suomen Tieyhdistys on valinnut vuosisadan tieksi.

Onhan se erinomaisen kaunis reitti, joka kannattaa ehdottomasti ajella vaikka molempiin suuntiin, jos siellä päin liikkuu.

Kauneus on katsojan silmissä. Voi hyvällä omalla tunnolla väittää, että Punkaharju olisi Suomen kaunein maisema. Meikäläinen lahtelaisena vetää tietysti kotiinpäin väittäessään, että sellainen löytyy Asikkalasta, jossa kävimme sauvakävelemässä keväällä 2020 Pulkkilanharjulla. Tällainen vaellusreitti todistelee, etten minäkään ole täysin väärässä.

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *