· · ·

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku sijaitsee Asikkalassa, Päijänteen kansallispuistossa. Tuo 6 km pitkä harju (ks. yllä oleva artikkelikuva) on ehdottomasti yksi kauneimpia autoilureittejä Suomessa. Tutustumisretkelle kannattaa varana tunteroinen aikaa vaeltamiseen ja vaikka uimiseen, sillä Karisalmen sillan kupeessa olevalta pysäköintipaikalta alkaa noin 4,5 km pituinen kaunis kävelyreitti, jossa pääsee ihailemaan ja aistimaan Suomen luontoa parhaimmillaan.

Teimme pikapyrähdyksen Pulkkilanharjulle kävelemään. Kuvasin vaelluksen aikana muutaman minuutin videopätkän, jonka avulla pääsee näkemään millaisessa maastossa luontopolku kiemurtelee.

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku on keskellä Päijännettä sijaitsevalla harjulla. Ajelemme muutaman kerran kesässä sen kautta ihan vain nähdäksemme kauniita maisemia, yleensä autolla, joskus veneellä. Nyt lähdimme piipahtamaan harjulla testataksemme tuon kehutun luontopolun osana itsellemme asettamaan kävelyhaastetta. Haluamme käydä kävelemässä kaikki kauniit Lahden ympäristössä sijaitsevat luontopolut ja kävelyreitit.

Aloitimme tämän polkubongailun osin koronan johdosta. Koska ei ollut mielekästä jäädä kotiin makaamaan, teimme päivittäin sauvakävelylenkkejä. Jotta homman mielekkyys lisääntyisi, aloimme kartoittaa alueen lenkkeilykohteita. Kuvailin vaelluksilta aluksi lyhyitä instagramvideoita. Myöhemmin huomasin, että niitähän on tullut melkoinen joukko.

Innostuin matkabloggaajana tekemään videoiden ympärille Lahden alueen kävelykohteita esitteleviä postauksia, joihin laitan linkit tämän juttuni loppuun.

 

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku kannattaa kokea

 

 

Pulkkilanharjun luontopolun lähtöpiste on Karisalmen sillan kupeessa.Luontopolun lähtöpiste on helppo löytää. Se on harjun puolivälissä eli maisemista pääsee nauttimaan auton ikkunasta ennen kävelyretkeä.

Pulkkilanharjun harjupolku

Heti parkkipaikalta pääsee itse asiaan. Harjupolku kulkee nimensä mukaisesti aluksi harjun laelle.

Pulkkilanharjun harjupolku

Jo alkumatkasta muutaman sadan metrin päässä polku laskeutuu Päijänteen rantaan näitä hyviä portaita pitkin.

Harjupolku on merkitty erittäin hyvin. Sinisiä puihin maalattuja merkkejä on tiheästi.

Päijänteen kansallispuisto

Luontopolku kulkee ajoittain aivan järven rannassa. Tässä on erinomainen mahdollisuus vaikka pulahtaa puhtaaseen Päijänteeseen.

Harjupolun pituus on 1,9 km ja sen lisäksi toisessa päässä on 0,6 km mittainen Viinasaaren reitti.

Pikkumyrskyt ovat jättäneet käyntikorttinsa kansallispuistoon ja sinne ne varmaan jäävät lahoamaankin hamaan tulevaisuuteen saakka. Kunhan ei vai sattuisi jotain joskus…

Tästä videolta pääset aistimaan millaisesta kokonaisuudesta on kyse, kun kiertää noin 4,5 km pitkän Harjupolun. Kannattaa kiertää, monestakin syystä!

Mikäli innostuit Pulkkilanharjun vaellusreitistä, voit hakea lisää ennakkotietoa mm. tästä.

Pulkkilanharjun luontopolku

Pulkkilanharju

Pulkkilanharjun kartta

 

Muista Lahden seudun vaelluskohteista voit hakea vinkkiä tästä edellisestä postauksestani.

Lahden alueen parhaat luontokohteet

Lahden keskustastakin löytyy hienoja kävelyreittejä.

Lahden keskustan parhaat kävelymaastot

Samankaltaiset artikkelit

15 Kommenttia

 1. Tämä sattuikin hauskasti, juuri eilen puhuimme, kuinka olisi hienoa käydä Pulkkilanharjulla jo ihan lähiaikoina. Mukavalta ja rauhalliselta tuo retkipaikka näyttääkin. Ilmeisesti ihmisiä näin korona-aikanakaan ei ollut liikaa?

  1. Hienoa Mikko! Tuolloin muutama päivä sitten siellä ei ollut muita 🙂 Toki tilanne voi nyt olla toinen, sillä tämän juttuni luki jo eilen noin 1400 ihmistä. En kyllä usko, että on tungosta. Yhdistäkää reissuunne Aurinkovuori Vääksyssä. Siitä kirjoitan jutun lähipäivinä.

  2. Mikko! Huomasin, että kirjoittelet myös Suomen luontokohteista, kuten minäkin. Oletko tehnyt juttua Valkealasta ja sen mahtavasti kalliojyrkänteeltä? Olin siellä joskus tiimivalmentamassa porukkaa, kun tutkimme väen toimintaa pelko persuksissa kaikkien laskeutuessa alas sen vajaan 50 metrin jyrkänteen. Jäi mieleen ja nyt olisi ajatus mennä käymään lähes 20 vuoden paussin jälkeen.

 2. Suomessa on upeita luontopolkuja! Ehkäpä ne nousevat koronan aikana arvoonsa. Kiva, että nostit esiin Pukkilanharjun kauniin ja puhtaan Päijänteen alueella. Kappale kaunista Suomea.

  1. Niinpä. Mielellään löytäisimme vielä lisää hyviä kohteita, jotta voisi nostella niitä täällä esiin.

 3. Mukava lukea millaisia luontokohteita kotimaasta löytyy ja kauanko vaeltamiseen kannattaa varata aikaa.

  1. Kiitos Siiri! Pyrin saamaan tämän päivän aikana valmiiksi kertomuksen Aurinkovuoresta Vääksyssä eli nämä pari kohdetta voi halutessaan yhdistää, etenkin jos tulee paikalle kauempaan.

 4. Suomessa kyllä näitä ihania luontopolkuja ja metsää piisaa. Haikeana katselen näitä kuvia täältä toiselta puolelta maailmaa. Ennen niitäkin tuli pidettyä itsestäänselvyytenä mutta kun on asunut kauan ulkomailla, on vasta tajunnut kuinka upeaa Suomen luonto onkaan.

  1. Niinpä Paula! Kyllä Suomen luonnon ja koko Suomen arvostus kasvaa tämä kriisin myötä. Valitettavasti silmiemme aukaisun hinta nousee vaan kohtuuttoman kovaksi. Silti tästä selvitään.

 5. Mielenkiintoisen näköinen luontopolku! Kiitos siis vinkistä. Suomen matkailu ja Suomen luontoon tutustuminen ovat varmasti tänä kesänä arvossaan. Itselleni Saimaa on suurista järvistä tutumpi, vaikka olenkin asunut Päijänteen maisemissa 14 vuotta.

  1. Niinpä Anne! Suomen matkailu tulee nousemaan varmaan moninkertaiseksi, mikä on tietty hyvä juttu myös taloutemme kannalta. Myös maata pitkin matkailu lisääntyy maailmassa.

  1. Taina ollos hyvös. Ja nouskaa myös Aurinkovuorelle Vääksyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *