· · · · ·

Lahden keskustan parhaat kävelymaastot

Esittelen tässä postauksessa Lahden keskustan parhaat tuntemamme kävelyreitit. Saat tämän postaukseni avulla jonkinlaisen käsityksen kävelykohteista. Siitä varmaankin puuttuu vielä joitain hyviäkin paikkoja, mutta lisäilen niitä mieluusti tähän sitä mukaan, kun saan niistä vihiä.

Laita siis vinkki tulemaan vaikka postauksen perässä olevan kommenttikentän avulla eli missä meidän kannattaa ehdottomasti käydä näiden paikkojen lisäksi? Käymme testaamassa meille uuden paikan ja lisäämme niitä tänne kirjoitukseeni.

Kiitos yhteispelistä!

Vaikka olemme normaalistikin innokkaita sauvakävelijöitä, sai korona-aika meihin vielä lisää vauhtia. Olemme käyneet lähes joka päivä vähintään tunnin lenkin.

Olen jo pitkään ajatellut tehdä koosteen Lahden seudun parhaista kävelymaastoista sivustolleni, mutta vasta korona-aika sai minuun lisää puhtia, kun muut matkat loppuivat kokonaan.

Esittelen tässä postauksessa olevat kohteet lähinnä Instagram-videoiden avulla syystä, että huomasin ottaneeni koronaviikkoina lyhyitä videon pätkiä ja laittaneeni ne Instragramiin. Siirsin ne koneelleni ja videoiden muodostus alkoi. Pyydän anteeksi kapeaa pystykuvaa. Se nyt vaan sattuu olemaan tuon instagramsovelluksen tyyli, jota minä en ymmärrä, mutta olkoon!

Teen seuraavassa postauksessa vastaavan esittelyn Lahden lähiseutujen luontopoluista, joilla olemme sauvakävelleet viimeisten viikkojen aikana.

 

Tässä ovat Lahden keskustan alueen parhaat kävelymaastot

 

Lahden keskustan alueella on suuri määrä erinomaisen (sauva)kävelymaastoja. Koska asumme lähes ydinkeskustassa, ovat lähes kaikki niistä meille mukavan sauvakävelymatkan päässä.

Lahden parhaita kävelyreittejä

Esittelen tässä postauksessa ylläolevassa kartassa vihreällä merkatut kävelymatkan päässä olevat kohteet.

Karttasovellus aukeaa tästä linkistä.

 

Salpausselän urheilukeskus

 

Lahden ylivoimaisesti suosituin ja tunnetuin kävelymaasto on Salpausselkä, jonka alkupiste on Lahden urheilukeskus kuuluisine hyppyrimäkineen. Sieltä erkanee useita kävelyreittejä, joita pitkin pääsee helposti Hollolan mahtavia maastoja mittailemaan. Aloitetaan kuitenkin urheilukeskuksesta.

Lahden urheilukeskus on kuuluisa Salpausselän kisoista ja kolmesta maamerkistä eli hyppyrimäestä. Sen huipulla kannattaa käydä katselemassa miten upeasti Lahden kaupunkin aukeaa mäkihyppäjien eteen.

Alueella on myös yleisurheilukenttä, joka toimii myös FC Lahden jalkapallostadionina yhdessä Pallokentän kanssa. Alueella on myös Lahden Pelicansin jääkiekkoseuran kotihalli.

Erittäin suosittu nähtävyys on hiihtomuseo.

Piipahdimme lastenlastemme kanssa katselemassa hiihtostadionia yhden videonpätkän verran.

 

Salpausselän alueen ulkoilukartta

Alueen parkkipaikalla on kartta, josta voi katsella lähiseutujen kuntopolut, laavut yms.

Hiihtostadionin lähiseudulla on pari mielenkiintoista kohdetta.

Häränsilmän suppalampi on pieni jääkauden aikana syntynyt lampi, joka on rantojensa soistumisen johdosta kutistunut 1 hehtaarista 0,2 hehtaarin pikkulammeksi..

 

Teivaanmäen hengellinen hiljentymispolku kannattaa käydä katsomassa

 

Sen lähellä on lähtöpiste kauniille, noin 1 km mittaiselle Teivaanmäen hengelliselle hiljentymispolulle. Siitä tässä pieni instragramvideopätkä.

 

Salpausselän harjulla on valtaisa määrä risteileviä polkuja ja ladunpohjia. Yllä olevalta kartalta voi bongata niiden lisäksi mm. pari nuotiopaikkaa. Polut ja pikkutiet polveilevat harjua pitkin Tapanilan hiihtomajalle ja siitä edelleen Messilään ja muihin Hollolan kohteisiin. Kerrassaan upeaa kuntoilumaastoa.

 

Ankkurinrannan alkupiste Vesijärven satama on lahtelaisten olohuone

 

Etenkin kesäaikaan riittää Vesijärven satama-alueella vilinää ja huisketta. Siellä on pienellä alueella useita laivaravintoloita ja Lahden ehkä suosituin kahvila Kahvila Kariranta Vesijärven vanhan rautatieaseman tiloissa.

Kuva on Kahvila Karirannan nettisivulta.

Tuosta vanhoilla kalusteilla sisustetusta viihtyisästä kahvilasta saa suussasulavia leivonnaisia. Varaudu jonottamaan!

Tästä alueesta saa käsityksen tämän pienen videon alussa. Sen jälkeen videolla vaelletaan Ankkurinrantaa pitkin noin kilometrin päässä sijaitsevaan Ruoriniemeen. Tuo pätkä on Lahden suosituimpia kävelyreittejä.

 

Lanu-puisto on suosittu vierailukohde

 

Kariniemen ja Vesijärven sataman välissä on pala Salpausselän harjua jätetty, onneksi, puistoksi. Se on ollut lahtelaisten kävelyalue ”aina”, mutta viime vuosina sen painoarvo ja suosio ovat kasvaneet syystä, että sinne on perustettu lahtelaisen kuvanveistäjän Olavi Lanun kunniaksi Lanu-puisto. Alueella on 12 osin valtaisan kokoista betoniveistosta.

Team Transit Lanu-puistossa

Käymme siellä sauvakävelemässä muutaman kerran vuodessa. Yllä olevassa kuvassa jälleen eräät vieraamme saivat nauttia helmikuisesta kävelystä Lanu-puistossa.

Suosikkiajankohtamme on alkukevät, sillä sinivuokot alkavat kukkia siellä ensimmäisten joukossa. Nytkin törmäsimme niihin jo 28.3.2020.

Olemme käyneet siellä parin kuukauden aikana nyt muutaman kerran ja tässä niistä reissuista videokuvasatoa.

Lisää Lanu-puistosta näiden linkkien kautta:

https://propuu.fi/arboretum/lanu-puisto

https://radiovoima.fi/arkisto/rakkaudella-lahesta-lanupuisto

https://www.kotonajakaupungilla.fi/2020/03/patsaspuisto-lanupuisto.html

 

Kalmankierros kuuluu Lahden keskustan parhaiden kävelymaastojen joukkoon

 

Kotimme läheisyydessä on hyvä kuntopolku ja osa Lahden keskustassa kiemurtelevaa luontopolkua nimeltään ”Kalmankierros”. Nimensä se on saanut siitä, että tuo 1,3 km pitkä kuntorata kiertää Mustankallion hautausmaan ympärillä. Talvisin se toimii hiihtolenkkinä.

Läheisyytensä vuoksi käymme kävelemässä Mustankallion mäellä 2-3 kertaa viikossa ja ihailemassa sieltä aukeavia maisemia Lahden kaupungin ylle. Videokoosteen avulla saa hieman käsitystä millaisesta paikasta on kyse.

Kuten videolta käy ilmi, yksi suosikkipaikoistamme ovat Mustankallion kalliot, joista aukeaa hieno näkymä Lahden kaupungin ylle.

 

Muita Lahden keskustan parhaiden kävelymaastojen reittejä

 

Yllä on esitelty pääosa Lahden keskustan parhaista kävelymaastoista. Toki niitä riittää vielä muitakin, mutta tämän koronakevään aikana olemme testailleet nuo.

Katso myös viralliset Visit Lahti -sivut:

https://www.facebook.com/visitlahti/

Jos haluat lähteä liikenteeseen vähän pidemmälle kierrokselle Lahden keskustassa, voisiko se olla 11 km pituinen Lehmusreitti?

Lehmusreitti

Tässä on lueteltu kaikki Lahden keskusta-alueen kohteet:

Lahti

Tässä vielä netistä löytämiäni kohdetta, joissa monissa tulemme varmaankin vierailemaan tämän kevään aikana. Tässä kooste Lahden seudun luontokohteista kaikista

Etusivu

 

Kuten linkin kautta huomaat, meillä riittää vielä tarvottavaa. Onneksi!

Jos tiedät muita hyviä kohteita, kerro niistä tämän postaukseni jälkeisessä kommenttipalstassa tai laita sähköpostia osoitteeseen asko@leppilampi.com

 

Lahden alueen parhaita luontokohteita

 

Esittelen tässä vielä suosikkimme Lahden etäisemmistä ja naapurikuntien kävely-/luontokohteista, 30 minuutin automatkan säteellä. Tutustumme mm. Lapakistoon, Vierumäkeen ja Tiilijärvien ympäristöön Hollolassa.

 

Lahden alueen parhaat luontokohteet

Ja tässä vielä pari kohdetta Asikkalasta:

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

Aurinkovuoren kaunis maisema lumoaa

Toivottavasti näistä löytyi sinullekin sopivia kohteita. Mitä lisäisit luetteloon? Missä meidän kannattaisi käydä? Kerro siitä kommentointiosiossa.

 

Jos haluat nähdä, kun uusia postauksia ilmestyy, seuraa meitä Facebookissa Appa matkustaa.

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

 

 

Samankaltaiset artikkelit

3 Kommenttia

    1. Suuri kiitos Victor!

      Tuollainen lämmittää vanhan harrastelijabloggaajan mieltä 😊👍

  1. Nämä olikin kaikki meillekin tuttuja, mutta kyllä Salpausselkä on meidän suosikkikohteemme keskustan läheisyydessä. Naapurikuntien kohteet kiinnostaa erittäin paljon, sillä ne ovat meille vielä paljon vieraampia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *