Geiranger – Norjan kaunein kylä? (Keski-Norja osa 3)
Voin kyllä omien kokemusteni perusteella aidosti kysyä, että onkohan Geiranger Norjan kaunein kylä? Kun katselen asiaa eri näkökulmista ja suunnista, saatan jopa ajatella, että kyllä on. Geirangerin kauniit maisemat ovat syöpyneet lähtemättömästi muistikuviini jo aiemmin ja vakuutuin asiasta yhä enemmän tämän viimeisimmän matkamme johdosta. Kävimme tuossa kuvankauniissa kylässä tällä kertaa asuntoautolla ihailemassa maisemia ja esittelen tässä postauksessa sen parhaita puolia.
(Teimme tämän matkan osittaisessa yhteistyössä Touring Carsin ja Norwegianin kanssa.)
Olimme viettäneet edellisen yön Eidsvatnet Laken kauniilla levähdyspaikalla. Siitä ja edellisestä päivästä kertova matkakertomuksemme löytyy tämän linkin takaa:


Tämä video antaa realistisen kuvan siitä millaista oli matkanteko vuorelta meren pinnan tasalle:
Geirangerinvuono, jonka National Geographic Traveler lehti on valinnut sen koko maailman kauneimmaksi UNESCO:n maailmanperintöluettelon kohteeksi. Enpä ihmettele yhtään.

Geirangerinvuono on Storfjordeniin kuuluva sivuvuono Møren ja Romsdalin läänissä Länsi-Norjassa. (Wikipedia)
Kuvankaunis Geiranger elää turismista
Geiranger on pieni Geirangerinvuonon perukassa, Strandan kunnassa Norjassa sijaitseva kylä.[1] Lähinnä Geirangeria sijaitseva kaupunki on Ålesund. Geiranger on Norjan kolmanneksi vilkkain risteilyalusten satama. Nelikuukautisen turistikauden aikana siellä käy 140–180 laivaa. Kylässä asuu vakituisesti 250 asukasta, joiden pääasiallinen työllistäjä ovat jokakesäiset useat sadat tuhannet turistit. Laivaliikenteen aktiivisessa käytössä oleva Geirangerinvuono otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005.[2]
Mitäpä olisi Geiranger ilman turismia? 250 asukkaan kylä nukkuu silloin, kun risteilyaluksia ei tule satamaan.



Matkasimme edellisellä Geiranger-matkallamme tuon lauttamatkan ja hyväksi havaitsimme. Tie jatkui etelään kauniita vuonojen rantoja pitkin (mm. Sognevuono). Tässä matkakertomuksemme, jossa esittelemme mm. tuota lauttamatkaa:





Fossevandring on erinomainen kävelykohde
Vaellus ylös tai alas 327 askelmaa, tasankoa ja korkeita, ilmavia näköaloja, tapahtuu lähellä pauhaavaa Storfossenia. Vesiputouskävely kulkee Geirangerin keskustasta Norjan vuonokeskukseen ja Hotel Unioniin tai päinvastoin. Villin luonnon ja jännittävän arkkitehtuurin yhdistelmä herättää huomiota. Waterfall Walk -hankkeen hintalappu oli 12 miljoonaa Norjan kruunua, ja se on yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteisyritys. Hankkeen prosessi kesti yli 20 vuotta. (Visit Norway)
Geirangerin kylästä lähtee kävelyreitti Fossevandring, joka on erinomainen kävelykohde. Hyviä leveitä portaita ja kulkuväyliä pitkin pääsee nousemaan noin kilometrin päässä sijaitsevaan maailmanperintö- ja vierailukeskus Norks Fjordsenteriin. Vaihtoehtoisesti voi ajaa autolla keskuksen parkkipaikalle ja lähteä sieltä vaeltamaan tuota vesiputouksen vartta kulkevaa kaunista kävelyreittiä alas kylää kohti, kuten me teimme. Tuo on must-kohde!









Flydalsjuvetin näköalapaikalla kannattaa pysähtyä
Onneksi älysimme tällä kertaa pysähtyä Flydalsjuvetin näköalapaikalla. Viimeksi emme tajunneet millaiset näkymät sieltä on ja porhalsimme ohi.


Matkamme jatkui kohti etelää – seuraavana Billingenin mahtavat kosket
Vaikka päivä ei ollut vielä täynnä, kuvamateriaalia oli jo syntynyt sen verran paljon, että lienee parasta keskeyttää postaus tähän ja jatkaa tarinointia seuraavassa matkakertomuksessa. Edessä on yksi reissumme mieleenpainuvimmista kohteista, kun entuudestaan vieras levähdyspaikka Billingen järjesti meille matkamme pelottavimman kokemuksen. Siitä kerron sitten seuraavassa postauksessani, joka ilmestyy viikon sisällä.
Tässä vielä hyvä matkakertomus Geirangerin alueelta:
Geiranger – Norjan kuuluisin vuono – Kerran elämässä (kerranelamassa.fi)
Ja kun mietitte mihin jatkatte, tästä linkistä löytyy Norjan loistavat kohteet.
Huh, onhan tuo ihan todella kaunis paikka! Saapuminen risteilijän kyydissä noihin maisemiin on varmasti elämys, mutta näyttäähän paikka uskomattoman kauniilta näköalapaikoilta katsottuna. Tuonne on joskus päästävä!
Sitä se on! Lisäsin muuten nyt videoitakin juttuun, joten käy vielä katsomassa ne. Ja lisää upeutta on luvassa seuraavissa matkakertomuksissa. On se huikea maa tuo Norja!