Geirangerin vuono
· ·

Onko Geiranger Norjassa maailman kaunein vuono?

Jos joku kysyisi ”Onko Geiranger Norjassa maailman kaunein vuono?”, saattaisin kokemuksieni perusteella vastata, että ”kyllä!”. Geiranger on ainakin yksi tunnetuimmista syystä, että Norjan vuonoilla risteilevät alukset poikkeavat siellä katsomassa ”Seitsemää sisarta” ja ihailemassa satumaisen kauniita näkymiä. Onneksi tuon näkymän voi vangita myös automatkalla kulkemalla vuonoa pitkin lautalla auto mukana.

Teimme vuonna 2014 uskomattoman kauniin automatkan Norjaan. Kesän 2020 koronarajoituksista johtuen tuon matkailuhelmen kokeminen oli jonkin aikaa ainoa vaihtoehto ulkomaan matkailuun. Kesän 2021 lomailuun se saattaa olla edelleen ykkösvaihtoehtoja.

Katsopa olisiko Geiranger myös sinun matkakohteesi tulevana kesänä?

Olimme matkalla Oslosta Geirangerin kautta etelään. Edelliset matkakertomuksemme tältä matkalta löytyvät tämän postauksen lopusta.

Hieman ennen Geirangeriin saapumista tapahtui maisemissa oleellinen muutos.

Matkan etenemiseen tuli ratkaisevia ongelmia kuskin tarttuessa kameraan ja hypätessä tämän tästä autosta ikuistamaan huikeita näkymiä.

Oikea tuntuu olevan suunta…

Matkan varrella pysähdyimme luomaan käsitystä siitä, millaiseen ympäristöön saavuimme.

Nämä kauniit maisemat tuovat mieleeni ensimmäisen automatkamme Norjaan vuonna 1977, kun ajelimme pohjoisesta läpi Norjan vuorten 1. kertaa elämässämme. Noihin ei turistina kyllästy koskaan. Ne mielikuvat eivät unohdu.

Jos etelässä pitää varata rutkasti lisäaikaa autoiluun valtavien ruuhkien ja pikkuteiden vuoksi, Norjassa syyksi nousevat ensisijaisesta maisemat. Kiire kannattaa siis unohtaa, monestakin syystä.

 

Onko Geiranger maailman kaunein vuono?

 

Viimeinen osuus kohti Geirangeria oli Luojan mestaritöiden näyttelyä, joka kohta Dalsnibban näköalalle nousevan maksullisen poikkitien ohitettuamme avasi Geirangerin vuonon täydessä loistossaan.

Geirangerin vuono
Näkymä Geirangerin vuonolle

Edessämme oli yksi maailmankaikkeuden kauneimmista näkymistä ja filmi alkoi palaa entistä kiivaammassa tahdissa.

Ihailimme kilometriä ennen Geirangerin keskustaa tovin tuota mestaripiirrosta ja maltoimme lopulta laskeutua vuonon rannalle.

Selvitimme lautta-aikataulun, ostimme lauttaliput ja lähdimme sen jälkeen Ǿrnesvingenin maksuttomalle näköalapaikalle, joka sijaitsee pohjoiseen menevän tien varrella muutaman kilometrin päässä. (kartalla hieman Geirangerin yläpuolella)

 Ǿrnesvingenin näköalapaikalta Geiranger näkyy vuonon päässä .

Ǿrnesvingenin näköalapaikalta aukeaa huikean kaunis näkymä Geirangerin vuonolle.

Kelpasi sieltä ihmetellä alhaalla avautuvaa vuonoa satojen muiden turistien kanssa.

Ǿrnesvingenin näköalapaikalla kannattaa ehdottomasti käydä.

Ihmettelyn jälkeen nousimme vielä muutaman kilometrin päässä olevalle järvelle ja ajoimme sen pohjoispäähän keittämään kaffeet. Maistui sekä kahvit, että ympäristö.

 

Geirangerin kylä on äkkiä nähty

 

Ihailtuamme Geirangeria yläilmoista oli aika lähteä tutustumaan tuohon pieneen, kauniiseen kylään.

Laskeuduimme takaisin kylään, parkkeerasimme automme Hellesyltiin menevän lautan jonoon ja lähdimme tutustumaan vuoristokaupunkiin.

Geirangerin vuono on erittäin suosittu risteilykohde ja siellä käy yli 200 laivaa kesän aikana. Pienet yhteysalukset kuljettavat matkustajat rantaan. Suurin osa heistä pakataan satamassa odottaviin busseihin ja viedään Dalsnibbanin näköalapaikalle tallentamaan ikimuistoista vuononäkymää. Veikkaan, että vuorelle nousevasta bussista avautuvat lumihuippuiset vuoret ja lumiset järvenrannat ovat monelle vähintäänkin yhtä hieno elämys.

Kylä on pieni turistirysä, josta selviää helposti alle tunnin kävelyllä.

 

Lauttamatka pitkin Geirangerin vuonoa on ELÄMYS

 

Sitten olikin vuorossa automatkamme odotetuin osuus eli lauttamatka Hellesyltiin. Oli aika kokea onko Geiranger Norjassa maailman kaunein vuono?

Lautan kita imaisi matkailijat uomaansa.

Tuo ”vaatimattomat” 58 euroa maksanut reilun tunnin kestänyt siirtymä oli todella hintansa väärtti. Saimme istua auringonpaisteessa laivan yläkannella ja ihailla maailmaperintökohteen kauneutta.

Vesiputoukset ovat upea näkymä vuonolta nähtynä.

Seven Sisters Waterfall on lumoava näkymä Gerangerin vuonolta nähtynä.

Kapean vuonon molemmilla puolilla avautuvat satoja metrejä korkeat vuoret vesiputouksineen olivat ainutlaatuinen näkymä. ”Seven sisters Waterfall” on tullut tallennetuksi miljoonille kameroille samaan aikaan, kun huomattavasti suuremmat putoukset matkan varrella eivät saa samaa huomiota.

Jos olen ihan rehti, niin tunnin risteily vuonolla oli ihan riittävä aika osoittamaan mistä jää paitsi, ellei tuonne mene. Saimme ihmetellä matkan varrella myös sitä maatilaa, joka on rakennettu korkealle vuoren rinteelle tiettömälle alueelle, jonne nousemin vuono rannalta vie 2 tuntia. Miksi se tila on sinne rakennettu? Muut saa selittää.

Hellesyltiin saavuimme noin tunnin kuluttua. Olimme saaneet nähdä palan kauneinta Norjaa.

Tästä lauttamatkastamme lisää videon kautta:

Tässä vielä pidempi video, jossa on kuvattu matkamme aikaisempia vaiheita.

https://appamatkustaa.fi/riddersprangetin-kosket-luomoavat-vuoret-ja-geirangerin-vuono/

 

Se mitä koimme ennen Geirangeria ja miten matka jatkui tuossa satumaassa, selviää seuraavista matkakertomuksista. Kauneutta riittää!

Huikean hienon automatkamme pari ensimmäistä osa löytyvät täältä:

http://appamatkustaa.fi/norja-kasittamattoman-kaunis-maa-osa-1-oslo-vigelandin-puisto/

https://appamatkustaa.fi/norja-kasittamattoman-kaunis-maa-2-oslosta-geirangerin-vuonolle/

Samankaltaiset artikkelit

8 Kommenttia

    1. Kiitos! Hienoa, jos näistä on apua. Norjastakin on monta juttua, jotka kyllä kannattaa katsoa.

  1. Ihania kuvia 🙂 Huomenna lähdössä ensimmäistä kertaa automatkalle Norjaan ja Geirangeriin. Katson myös muut reissu kuvanne. Hienoa että löysin teidän blogin 🙂

    1. Kiitos palautteesta. Mahtavaa, että blogistani on hyötyä. Ihanasta paikasta on helppo ottaa ihania kuvia 😅 Olette tehneet hyvän valinnan. Paikka on maailman kauneimpia ja tuo koko reitti elämys. Hyvää ja turvallista matkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *