· · ·

Aurinkovuoren kaunis maisema lumoaa

Asikkalan Vääksyssä sijaitseva Aurinkovuoren kaunis maisema lumoaa vaeltajan. Noihin lähes ”Kolimaisiin” näkymiin kannattaa käydä tutustumassa vaikka kesken automatkan. Jos olet ajamassa erästä Suomen kauneimmista reiteistä eli Pulkkilanharjua pitkin Päijänteen läpi, pysähdy hetkeksi, nouse 236 askelta Aurinkovuoren portaita, nauti lumoavista näkymistä, syö retkieväät laavulla, patikoi upealla harjulla tai jatka matkaa.

Olivatpa tavoitteesi mitkä tahansa, älä unohda tätä paikkaa! Annan tässä postauksessa sinulle koordinaatit, joiden mukaan pääset kokemaan jotain, joka ei ihan heti unohdu. Ehkä ei koskaan!

Päätimme mammun kanssa erään toukokuun alun päivänä ajella mökillemme Vääksyn kautta käydäksemme katsomassa, miksi Aurinkovuori on niin ”kovassa kurssissa” vaeltajien ja retkeilijöiden parissa. Somemaailma kuhisee kuvia kauniista näkymästä.

 

Näin pääset ihailemaan Aurinkovuoren kaunista maisemaa

 

Suunnitellessamme vaellusmatkaa katsomme aina tarkkaan, mistä on paras aloittaa matkanteko, jotta pääsisi mahdollisimman lähelle lähtöpaikkaa 🙂 Hullua, mutta totta, emmekä taida olla ainoat noin toimivat.

Aurinkovuori sijaitsee vajaat 10 km ennen Pulkkilanharjun huikean kaunista autoilureittiä, joten nämä kohteet voi tarvittaessa yhdistää.

Me kävimme muutamaa päivää aikaisemmin vaeltamassa Pulkkilanharjulla. Tein tuosta visiitistämme erillisen postauksen:

Pulkkilanharjun kaunis luontopolku

Ohjelmasta riippuen tutustumisen Aurinkovuoreen voi aloittaa ajamalla autolla portaiden juurelle. Pulkkilanharjulle johtavan tien varressa vajaan 2 km päässä Vääksyn kanavasta on vasemmalla puolella tietä on selkeä opastus pysäköintipaikalle, josta on 100 m kävely portaille.

Vaihtoehtona on jättää auto Vääksyn kanavan pysäköintipaikalle ja kävellä sieltä läpi kauniin Vääksyn ja vaeltaa ns. toisen Salpausselän harjua pitkin Aurinkovuorelle. Sen reitin varrella voi aloittaa maisemoiden ihailun katselemalla miltä Vesijärvi näyttää noin 70 metrin korkeudesta.

 

Aurinkovuoren kuuluisat portaat on mainio kuntoilupaikka

Mikäli päädyt ajelemaan, kuten me, mahdollisimman lähelle näköalapaikkaa, pääset aloittamaan vaelluksen todellisella ponnistuksella. Edessä on mammun laskelmien mukaan 236 porrasta (”kalibrointia” ei hänkään ei tehnyt).

Jos haluaa ”verrytellä” ennen portaiden nousua, niiden alapuolella on ”luomukuntorata” ja nuotiopaikka, jossa voi pysähtyä mennen, tullen tai/ja palatessa. Toivottavasti puita riittää, ettei kuntovälineitä tarvitse ottaa korvikkeeksi 🙂

Aurinkovuoren portaat

Arvuuttelimme ala-asemalla, montako askelmaa portaissa on. Heitin lonkalta, että 218. Nousun aikana epäily alkoi nousta, ettei niitä kuitenkaan ole niin paljon.

Ainakin näin lähes karanteeni-ikäläisenä oli pakko pysähtyä välillä ”ihailemaan maisemia”, sillä kerralla en jaksanut suoritua tuosta urakasta.

Yläpäässä tuli vastaan yllätys eli eivät ne portaat vielä loppuneetkaan. No, käy katsomassa itse niin näet! Niin, niitä portaitahan oli 236, joten pieleen meni, onneksi vaan vähän.

 

Aurinkovuoren kaunis maisema lumoaa kiipijän

 

Kun Aurinkovuoren portaat on ”kärsitty”, avautuu eteen näköalatorni ja laavu. Ne ovat Suomen Ladun paikallisosaston Asikkalan Tallukkajalkojen rakentamat ja huoltamat. Portaiden alapäässä oleva laavu on kunnan tekoa.

4-metrinen näköalatorni parantaa sopivasti kulkijoiden maisemia, joten ihan kiva juttu. Onhan se hienoa katsella kuvankauniita maisemia sen jälkeen, kun on noussut muutaman metrin ylöspäin sopivasti huojuvia puuportaita. Korkeanpaikan kammoiselle tulee viimeistään siinä vaiheessa juuri ”sellainen” olo, että kannattaisi katsella kuitenkin maan pinnalta? Maisemat eivät nimittäin juuri kummene, mutta se tunne!

Eihän Samsungin kamera osaa vangita tällaista Päijänteelle avautuvaa kansallismaisemaa  yhtään. Vielä pitää odottaa kunnon kännykkäkameroita.

Laitan tähän väliin videopätkän, josta saa paremmin selkoa siitä millaisissa maisemissa tuolla saa vaeltaa.

 

 

Aurinkovuori on 25 km Aurinko-Ilves-vaellusreitin alussa päämääränä Evon retkeilyalue 

 

Aurinkovuorella on mahdollisuus valita eripituisia kävelyreittejä. Talvella siellä on valaistuja latuja.

Aurinkovuoren vaellusreitti

Jos ole oikein himovaeltaja, Aurinkovuori on erinomainen lähtöpaikka 25 km valleukselle, josta ripeä kävelijä selviää 5 tunnissa + pysähdykset. No, toinen mokoma sitten takaisin ellei selvitä miten Evolta pääsee julkisilla ihmisten ilmoille. Tuosta Aurinko-Ilves vaellusreitistä löytyy tietoa tästä:

Aurinko-Ilves

Evon retkeilyalueesta tarkemmin tästä linkistä:

https://www.luontoon.fi/evo

 

Me olimme nyt liikenteessä päätavoitteena käydä katsomassa paljon kehuttu Aurinkovuoren kaunis maisema.

Noin 100 metrin päässä näköalapaikalta kulkee tuo Aurinko-Ilves yhdysreitti. Kuten opastaulu kertoo, Asikkalan Vääksyyn on matkaa reilu kilometri. Toiseen suuntaa on sitten monenlaista vaellusreittiä. Seuraavalle laavulle on matkaa reilu puoli poronkusemaa.

Opastaulun tuntumassa on jälleen kuntoilupaikka. Taitavat tuolla Asikkalassa pitää huolta omistaan ja muistakin. En halua edes paljastaa, että joku oli tullut tuonne omalla autollaan. Luvallisesti vai luvatta, älkää kysykö! En minäkään kysynyt!

Meille luonnon ystäville tällainen näkymä tekee kutaa! Nyt oli sopivasti sinivuokkojen kulta-aika.

Harvinainen alppivuokko kasvaa Aurinkovuoren harjulla.

Näitä alppivuokkoja emme onnistuneet näkemään livenä vaikka niitä tuolla II Salpausselän harjulla kasvaakin. Tyydyimme ihailemaan valkovuokkoja.

Tässä vielä tarkempaa tietoa aurinkovuoresta. Kuten kuvasta voi päätellä, Aurinkovuoren eteläpuolella avautuvat kauniit maisemat Vesijärvelle. Harvinainen, ainutlaatuinen mahdollisuus.

Me valitsimme tällä lyhyemmän kaavan mukaisesti sellaisen reitin, että kävelimme ensin jonkin matkaa Vääksyä kohti nähdäksemme 70 metrin korkeudelta kotikaupunkiimme Lahteen ulottuvan Vesijärven. Miltä näkymät Vesijärvelle näyttävät, selviää yllä olevasta videokoosteesta.

Paluu parkkipaikalle onnistuu myös lähtemällä kohti Kuurnamäkeä ja sitten noin 400 metrin päästä oikealle ja siitä vielä 200 metriä.

 

Lisätietoa Aurinkovuoresta saat näistä linkeistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinkovuori

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Aurinkovuori(17119)

Aurinkovuori

 

Kaivahan lenkki-/vaelluskengät jalkaa ja suuntaa Aurinkovuorelle!

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

    1. Mielestäni Mikko nuo kannattaa ehdottomasti yhdistää, sillä Aurinkovuorella ei tarvitse kävellä kauaa. Jättäisin kävelyosuudet Pulkkilanharjulle.

  1. Pieni korjaus muuten hyvään ja informatiivisen tietopakettiin. Aurinkovuoren laavu ja näköalatorni ovat Suomen Ladun paikallisosaston Asikkalan Tallukkajalkojen rakentamat ja huoltamat. Portaiden alapäässä oleva laavu on kunnan tekoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *