· ·

Kehräämöstä elämystehtaaksi – Orimattilan vetonaula kerää väkeä ympäri Suomen

Saimme kutsun tutustua vanhan kehräämön tiloihin rakennettuun elämystehtaaseen. Vietimme ikimuistoisen vuorokauden Orimattilassa nukkuen hotelli Teltassa, nauttien suolahoidosta, Äänisen aalloista ja hieronnoista hemmottelukeidas Hellimössä, tutustuen kynttilän valmistukseen Maria Drockilan Kynttiläpajassa, tanssien maakunnankuuluissa torstai-iltapäivätansseissa 150 muun kanssa. Ei tarvitsisi apan ja mammunkaan lähteä merta edemmäs kalaan saadakseen hemmotella itseään monin tavoin. Tästä matkakertomuksesta käy ilmi, mitä kaikkea löytyy entisen villatehtaan 100-vuotiaasta kehräämöstä tällä hetkellä.

Eivät tainneet Mäkelän veljekset ja kolmas yrittäjä aavistaa mihin päänsä pistivät ostaessaan 15 000 neliön kiinteistön 17 vuotta sitten. Heillä oli näky, joka on kantanut ja kantaa edelleen. Ollin tarinointia kuunnellessa tulee mieleen, että helpommallakin olisi voinut edetä. Halu tehdä jotain erilaista ja antaa maineikkaalle kiinteistölle uusi elämä ei ole ainakaan vielä karkoittanut hymyä veijarin kasvoilta. Rivien välistä oli luettavissa, että yrittäjät toivoisivat Orimattilan kaupungilta tukea paljon mainetta tuovan kokonaisuuden ylläpitämiseen.

Tästä pienoismallista voi päätellä kuinka suuresta kompleksista on kyse. Jos pelkät lämmityskulut vievät pahimmillaan 10 000 euroa kuukaudessa ja kun tiloja pitää mieluummin täysinä kuin tyhjillään riippumatta siitä, pystyykö vuokralainen maksamaan vuokraa vai ei, ymmärtää yrittäjien tuskan.

Ainakaan sivullisena matkalaisena ei oikein ymmärrä Orimattilan kaupungin avustamattomuuspolitiikkaa tilanteessa, jossa Kehräämö on kunnan tunnetuin matkailunähtävyys. Kai sekin jotain kertoo, että kaupungin virallinen ilmoitustaulu on Kehräämön käytävällä.

Enpä halua edes kuvitella, mitä poliitikot meinaisivat, jos yrittäjät laittaisivat lapun luukulle. Ei naurattaisi ketään se!

 

Hemmottelukeidas Hellimö on hyvän olon kehräämö

 

Orimattilan Kehräämö on valtaisa kompleksi, jossa terveyskylpylä Hellimö ilmoittaa tarjoavansa palveluja kaikille aisteille. Hellimö on huonekalusuunnittelija,  designeri Antti Evävaaran ideoima ja suunnittelema.

Hellimö toimii paitsi terveyskylpylänä ja hyvinvointikeskuksena, myös kokous-ja koulutustilana ja juhlapaikkana. Puitteet ovat upeat joka suhteessa.

Olisipa mukava pitää vaikka johtoryhmän palaveria tällaisessa ympäristössä.

Hellimöstä löytyy suomalaisen ja höyrysaunan lisäksi taustalla näkyvä infrapunasauna, hierontahuone, pyramidi yms. Edessä oleva äänieristetty akustinen Silence-tuoli, jolla Hellimön suunnittelija Evävaara teki kansainvälisen läpimurtonsa. Tuolin eri variaatioita löytyy lentokentiltä, hotelleista, toimistoista,…

Saunamaailmassa on, tottakai, myös palju, jonne voi pulahtaa saunaristeilujen välissä.

Pääsimme testailemaan terveyskylpylä Hellimön joitain palveluja. Suolahuone on erikoisuus, jossa etenkin hengitysteiden vaivoista kärsivät voivat hakea apua tukkoisen nenän, allergian, astman ym. oireisiin. Suolageneraattori puhaltaa puhtaasta suolasta vastajauhettua hienojakoista suolapölyä huoneeseen, jossa asiakkaat istuvat 40 minuuttia paljain jaloin. Hämärässä huoneessa soi vaimea musiikki ja kyllä siinä istuessa unikin pääsi yllättämään. Pieni suolan aistimus suussa tuntui ajoittain, mutta muuten saimme vain nauttia. Ymmärryksemme mukaan tarvitaan muutaman kerran kuuri, jotta suolahuoneen tehot saisi irti.

 

Pyramidista ym. lisää erillisessä Hellimöä esittelemässä matkablogissa, joka aukeaa tästä alta:

Terveyskylpylä Hellimö on suosittu hyvinvointikeskus Orimattilan Kehräämössä

Elämyshotelli Teltta tarjoaa retkielämyksen tehtaan vintillä

 

Antti Evävaara ja Orimattilan visionäärinen yrittäjäkolmikko loihtivat ensin Hellimön Kehräämön tiloihin. Sitten he totesivat, että se tarvitsee kylkeensä majoitustilat. Ajatusleikistä syntyi vanhalle vintille rakennettu Hotelli Teltta. Tämä ainutlaatuinen elämyshotelli on löytänyt asiakkaansa. Yhteistyöstä muiden Kehräämön yrittäjien kanssa hyötyvät kaikki ja nykyisin hotellissa yöpyy paljon matkailuryhmiä, joille on suunniteltu tehdasrakennuksen muita palveluja hyödyntäviä elämyspaketteja, mm. kynttilänvalukursseja.

Nykyinen hotelliyrittäjä Pirjo Pylväläinen kertoo, että viikonloppuina hotelli on lähes täyteen varattu koko loppuvuodeksi. Lisäksi erilaiset leirit ja satunnaiset matkaajat täyttävät hotellin sen verran, että liiketoiminta on kannattavaa. Yhteistyö on tässäkin avainasemassa. Tässä lounasseurana yrittäjä Olli Mäkelä, joka on tämän Orimattilan ihmeen luoja ja voimahahmo. Ilman Ollia ei tätä lähes 80 henkeä työllistävää elämystehdasta olisi.

Hotelli Teltan aamiaishuone on viihtyisä sekamelska kyliltä kerättyjä designhuonekaluja 🙂 Toimii hienosti kuin junan vessa silloin aikoinaan.

Hotellissa on 11 ”telttaa”, jotka Antti Evävaara on suunnitellut entisen villatehtaan vintille.

Teltan seinät on vuorattu kangastapeteilla tunnelman luomiseksi. Ahdasta, mutta erilaista.

Hotelli on täynnä mielenkiintoisia, tarkoin harkittuja yksityiskohtia.

Jokaisen ”teltan” välissä on taidokkaasti tehty asetelma.

Elämyshotelli Teltasta löytyy erillinen postaus. Siinä kerromme miltä maistui vuorokausi ”teltassa”, jossa aamiaiskahvikin tarjoiltiin Airamin termospullosta niinkuin retkellä kuuluukin. Sen verran voin jo paljastaa, että tuosta hotellista on moneksi. Se on erinomainen paikka ryhmille ja ennen kaikkea erilaista kokemusta hakeville pariskunnille ym. Telttaan pääsee tästä alta:

Hotelli Teltta on elämyshotelli Kehräämön vintillä

 

 

Kynttiläpaja Maria Drockila oli elämys vierailijalle

 

Meillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan, miten valmistuvat suurta suosiota saavuttaneet käsintehdyt kynttilät. 20-vuotisjuhlaansa viettävä Maria Drockilan kynttiläpaja valmistaa nykyisin Orimattilassa 300 000 tuotetta vuodessa. Jotain nykytilanteesta kertoo se, että tehdas avaa lähiaikoina 26 myyntipistettä eri puolelle Suomea. Joulumarkkinat ovat kynttilöiden kulta-aikaa eli 80 % tuotannosta myyydään joulukuussa.

Kaiken A & O erikoiskynttilöiden valmistuksessa on silikonimuotti, josta kaikki lähtee liikkeelle.

Muottien tekeminen ei ole halpaa hommaa, joten esim. ylimmässä kuvassa näkyvien munan muotoisten ympärille kannattaa loihtia erilaisia vaihtoehtoja, kuten alakuvasta voi todeta.

Yllätys oli, että jokainen kynttilä syntyy käsityönä. Pintaan tehdään kuvioita pääsääntäisesti vapaalla kädellä, joten kahta täysin samanlaista kynttilää ei ole helppoa löytää. Hattu nousee!

Jokainen kynttilä maalataan sitten vielä yksitellen. Enpä olisi uskonut.

Siinä niitä siten on ostajien ihaltavina.

Kynttilöiden teosta jäävä ”jäte” hyödynnetään ulkokynttilöiden tekemiseen.

Myyntitila on myös tyylillä sisustettu. Siellä silmä lepää.

Hauskana yksityiskohtana on katosta roikkuva vanha hissi, jolla on nostettu villoja värialtaasta.

Alakerrassa voi käydä katsomassa miltä kynttilät näyttävät palaessaan. Varsin tunnelmallinen tila!

 

Muuta mukavaa Kehräämössä

 

Lounaspaikkamme parina päivänä oli Ravintola Kehräämö. Siellä saa maukasta ruokaa 8 euron hintaan.

Tämä ravintolan seinälle kiinnitetty ainutlaatuinen uuninluukku muistuttaa, että vastaavanlaiset luukut olivat eräässä Titanicissa…

Kehräämöllä on toimintaa kuin pienessä kylässä. Sieltä löytyy ties mitä automyymälästä -pesulaan. Ravintolasta aukeaa käytävä kauppakujalle, jossa on orimattilalaisten käsityöläisten osuuskunnan ylläpitämä Käsityövakka 

Romanttinen kahvila

 kirpputori

Pitsitupa (Ks. Putiikit ja palvelut). Onpa kiinteistössä myös ammattimaisiin äänityksiin erikoistunut Studio Inka.

Pääsimme kurkkimaan kuntosali Gym 23:a ainoastaan ikkunoiden takaa. Valtaisan kokoinen sali lukuisine laitteineen herätti kuitenkin liian vähän kuntoilevien apan ja mammun kunnioitusta.

Mammu sentään kävi testaamassa seniorien kuntopiiriä.

Maakunnan kuuluisimmat iltapäivätanssit

 

Iso juttu Orimattilassa ja Kehräämössä on maakunnankuulut torstai-iltapäivätanssit, joihin tanssiorkesterit kilpailevat päästäkseen esiintymään.

Parhaimmillaan 430 tanssin harrastajaa kerääntyy joka torstai klo 14 paitsi hakemaan ”sitä jotain”, aistimaan vanhaa kunnon tanssilavameininkiä.

Jotain tanssien merkittävyydestä kertoo, että 91-vuotias Veijo Rautio tulee joka torstai paikalle myymään lippuja. Hän väitti olevansa muuten eläkkeellä, mutta hitsatuksi tulee kuulemma harva se päivä. Mistä noita teräsmiehiä oikein tulee?

On vähintäänkin nostalgista ja hellyyttävää, että naiset istuvat omassa nurkassaan ja miehet kerääntyvät joka toisen kappaleen jälkeen samaan paikkaan odottamaan seuraavaa biisiä ja valmiina ryntäämään pokkaamaan seuraavaa tanssitettavaa. Hieno meininki!

Perimätieto kertoo, että Ollin isä on ollut aikoinaan perustamassa tanssilavatouhua Orimattilaan. Ei ihme, että Olli esittelee ylpeänä kuinka suosittu tuo viikon kohokohta on. Väkeä virtaa ympäri maakuntaa linja-autolasteittain Lappeenrannasta, Kotkasta, mistä milloinkin.

Jokaisen hyvän tapahtuman takana on nainen. Tässä tapauksessa hän on tanssitapahtuman ansiokas vetäjä Raija Anttila, jonka Olli kaappasi kainaloonsa kuvausta varten.

Mitäpä olisi mitkään lavatanssit ilman kunnon tarjoiluja? Hotellin teltan omistajapariskunta Pentti ja Pirjo Pylväläinen paistoivat tuoreet pullat tanssijoiden energiatason turvaamiseksi. Hyviä olivat. A-oikeudet omaava ravintola pitää huolen siitä, että pientä rohkaisuakin on saatavilla.

 

Olli kertoi esittelykierroksen aikana, että hän oli tehnyt samaa kierrosta aikoinaan jonkun herran kanssa, joka oli vaikuttunut näkemästään. Kierroksen loppupuolella hän oli todennut, että ”täältähän puuttuu enää kappeli”. Olli ohjasi hänet siltä seisomalta tähän huoneeseen, jossa toimii paikallisen seurakunnan kokoontumispaikka. Vaikuttavaa!

Vaikuttava oli tämäkin taulu. Mammu ja Appa matkustivat vuosia sitten Pietarin Eremitas-taidemuseoon nähdäkseen tämän taulun. Nyt vedos siitä löytyy aidon kokoisena tuon kappelin sisääntulo-oven vierestä. Tuhlaajapoika on palannut!

Hyvät lukijat!

Kehräämön elämystehdas on kulttuuriteko, jonka esittelyä en osannut tehdä lyhyesti. Kiitos, että jaksoit lukea. 

Tervemenoa Kehräämöön!

Käy tykkäämässä Facebook-sivua Appa matkustaa, niin saat tiedon sähköpostiisi heti, kun se on luettavissa.

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Mahtavaa että viihdyitte. Harmi, ettei Orimattilan teatterin huoneteatteri Olahuoneella siellä Kehräämöllä ollut juuri esityksiä silloin kun kävitte ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *