Mikä on paras autoilureitti Tukholmasta Geirangeriin?
Meille tuli tarve etsiä paras autoilureitti Tukholmasta Geirangeriin, kun asuntoautoilimme ihailemaan maailman kauneimpia näkymiä Keski-Norjaan. Mikä on paras reitti, riippuu tietysti matkailijoiden tarpeista. Meille tärkein tekijä menomatkalla oli matka-aika eli tavoite ehtiä juhannukseksi Norjaan. Paluumatkalla vaikuttimena ei ollut edes tuota itsetehtyä kiireen tuntua, joten valitsimem maisematien ja se kannatti. Matkan varrella oli monenlaista pikkusievää nähtävää, mutta huippuna oli kuitenkin näiden kahden reitin kohtaamispisteessä sijaitseva Västerås ja sen kaunis tuomiokirkko, jonka ensimmäiset tiilet muurattiin noin 900 vuotta sitten.
(Teimme tämän matkan osittaisessa yhteistyössä Touring Carsin ja Norwegianin kanssa.)’
Matkasimme juhannusaattona 2024 Helsingistä lentäen Tukholmaan, vuokrasimme sieltä matkailuauton Touring Carsin toimipisteestä ja kiidätimme itsemme Norjaan. Voit lukea nuo kokemuksemme täältä:
Kumpi näistä on parempi autoilureitti Tukholmasta Geirangeriin?
Kumpi näistä on parempi autoilureitti Tukholmasta Geirangeriin, kas siinä pulma? Kuten alussa kirjoitan, menomatkalla meille oli paras reitti eteläisempi ja nopeampi Karlstadin kautta kulkeva reitti:
Paluumatkalla valitsimme pohjoisemman reitin, jonka varrella on kaunista nähtävää ja rauhallisempia tieosuuksia. Omasta kokemuksestamme voimme suositella ehdottomasti pohjoista reittiä, jota esittelen tässä postauksessa.
Yllä olevasta kuvasta löytyvät tässä postauksessa esitellyt kohteet eli Västeråsin tuomiokirkko, Ludvika (keskellä karttaa), Ekshärad (ylhäällä vasemmalla) sekä Finnskog (Norjan rajalla).
Västeråsin tuomiokirkko on kohde, jota ei kannata jättää väliin
Västeråsin tuomiokirkko on tuomiokirkko Västeråsin kaupungissa, Västmanlandin maakunnassa, Ruotsissa. Kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1244, ja se on vihitty käyttöön vuonna 1271. Torni on vuodelta 1417. Samalla paikalla on sijainnut myös pienempi, harmaakivestä rakennettu tuomiokirkko. (Wikipedia)
Menomatkalla meillä oli sen verran kiire Norjaan, että ajoimme nopeinta reittiä, lähes pysähtymättä. Paluumatkalla varasimme aikaa pysähdellä ja havaitsimme, että Västeråsin tuomiokirkko on kohde, jota ei kannata jättää väliin. Kuvat kertokoon, miksi.
Näiden oppaiden avulla voit tutustua Västeråsin kirkon aarteisiin ja historiaan:
Sisäänkäynti kirkkoon henkii juhlavaa tunnelmaa.
Minulla on tapana kokeilla kirkkojen akustiikkaa. Tein sen myös tuolla ja hyväksi havaitsin, kuten tuomiokirkoissa yleensäkin. Ajattelin, että kuoroni Laulu-Miehet voisi tulla pitämään tänne joskus konsertin. Saas nähdä kuinka käy…
Kaunista nähtävää riittää tuolla kauniissa tuomiokirkossa.
Ja lisää tietoa kirkon historiasta:
Tietoja Västeråsin tuomiokirkosta – Svenska kyrkan Västerås
Lopuksi edellisen linkin kauyya lainattua panoraamakuvaa Västeråsin tuomiokirkosta: Virtual Tour Created By Queen Media
Kauniissa kahvilassa ja Kyrkbackenin puukaupunginosassa kannattaa poiketa
Kirkkokierroksen jälkeen kannattaa poiketa sen vieressä olevassa kauniissa kahvilassa ennen kävelyä ”pikku Pietarin pihalle” eli todella upealle Kyrkbackenin puukaupunkiasuinalueelle.
Ei nyt mikään Pikku-Pietarin piha, mutta Malinin kumminkin.
Kyrkbackenin puutaloalue
Päätimme vielä käydä kävelyllä Pikku-Pietarin pihoilla eli Kyrkbackenin puutaloalueella.
Vastaavanlaisia kauniita puutaloalueita löytyy onneksi myös lukuisista Suomen kaupungeista. Tuollaisissa ympäristöissä mieli lepää ja suupielet vetäytyvät väkistekin onnelliseen hymyyn.
Meillä oli erinomainen visiitti Västeråsin tunnetuimpaan kaupunginosaan. Aikaa vierähti sen verran paljon, että ajokenkä alkoi jo kaivata toimintaa ja kaupungin muut alueet jäivät katsomatta. Ettei tulisi ähkyä… Tässä iässä ei enää jaksa kerralla sulattaa mahdottomia…
Ekshärad, Ludvika ja Finnskog
Matkan varrella on paljon kauniita vaara- , metsä- ja järvimaisemia, joista pysähdyspaikoiksemme valikoituivat mm. Ekshärad, Ludvika ja Finnskog. Tässä hieman tunnelmakuvia noista ihan suositeltavista kohteista.
Ekshäradin kaunis puukirkko on rakennettu 1600-luvulla
Kun ajelimme kirkon ohi, minun katseeni osui puukirkon seiniin. Ne on tehty hauskoista puupaloista ja ajattelin, että tuossapa on hieno sauvakirkko. Kuinka väärässä olinkaan. Piti ihan selvittää asia:
”Sauvakirkko eli piirukirkko (kirjanorjaksi stavkirke, uusnorjaksi stavkyrkje) on varhaiskeskiaikainen puukirkkotyyppi, jossa käytettiin pystysalvosta. Sauvakirkon seinät muodostuvat pystysuuntaisista lankuista, jotka on ladottu vaakasuuntaisista hirsistä ja pystysuuntaisista tukevista tolpista muodostuvaan kehykseen (stav = pysty).” (Wikipedia)
Pelkkä pinnoite ei siis tee kirkosta sauvakirkkoa, joten oppia ikä kaikki. Tuo on siis ”vaan” puukirkko. Silti seinät ovat persoonallisen hienot.
Ekshäradin kirkko muistuttaa paljon suomalaisia kirkkoja.
”Ekshäradin kirkko on puurakenteinen kirkko, joka vihittiin käyttöön vuonna 1688. Pidetään kansallisena aarteena puukirkkojen joukossa suurvallan ajalta. Kirkossa on esineitä kahdeksalta vuosisadalta, mukaan lukien kasteallas 13. vuosisadalta, tekstiilejä 13. – 14. vuosisadalta ja myöhäiskeskiaikaiset Madonna-kaapit. ”
Elämän puu -risti on kristillinen symboli, joka yhdistää ristin ja elämän puun teemat. Se perustuu Raamatun kuvauksiin elämän puusta, joka esiintyy sekä luomiskertomuksessa (1. Moos. 2:9) että Ilmestyskirjassa (Ilm. 22:2). Tämä symboli yhdistää Kristuksen sovitustyön ristin kautta ja iankaikkisen elämän lupauksen. (ChatGPT)
Elämän puu -ristit ovat yleistyneet hautausmailla erityisesti 2000-luvulla. Niitä käytetään symboloimaan kristillistä uskoa ylösnousemukseen, iankaikkiseen elämään ja toivoon, sekä elämän jatkuvuutta. Vaikka ne eivät ole perinteisiä hautausmaasymboleja, ne ovat saavuttaneet suosiota erityisesti Pohjoismaissa, joissa luonnon ja hengellisyyden yhdistäminen vetoaa moniin. Erityisesti Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa Elämän puu -ristit ovat melko yleisiä. Ne ovat suosittuja erityisesti uudemmissa hautausmaahautakivissä tai muistomerkeissä. (ChatGPT)
Ludvika jäi meille mieleen vain ja ainoastaan sen vuoksi, että sieltä löytyi tarpeisiimme sopiva yöpymispaikka.
Torsby Finnskogscentrum
Luokkakaverini Veikko seuraili matkamme etenemistä ja tiesi kertoa, että Norjan Torsbyssä on Finnskogscentrum – Värmlannin museo kertomassa suomalaisten vaiheista noilla alueilla.
”Vierailukeskus ja kohtaamispaikka, jonka keskiössä on metsäsuomalainen kulttuuriperintö. Kauttamme tapaat palan ainutlaatuista pohjoismaista historiaa ja erityisiä ihmiskohtaloita. Näyttely- ja museotoiminnassamme nostamme esiin suomalaisten uudisasukkaiden perintöä, mutta myös muita ryhmiä, jotka elivät ja muokkasivat pohjoisen rajatonta metsämaisemaa.” (Museon kotisivu)
Pakkohan sitä oli pysähtyä Torsbyssä tutustumaan suomalaisten historiaan Norjassa.
Valitettavasti olimme aikatauluttaneet matkamme huonosti, sillä museo aukeaa päivittäni vasta klo 11 ja me olimme liikkeellä aiemmin. Niinpä pääsimme katsomaan museota vain ulkoapäin. Jos suomalaisuus Norjassa kiinnostaa, aseta tuo paikka tavoitteeksi matkallasi:
Tietoja Torsby Finnskogscentrumista – Värmlands Museum
Torsby Finnskogscentrum – Värmlannin museo
Tällaista se on, se matkailuautoilijan elämä:
Asuntoautomatkamme vaihe vaiheelta
Tästä pääset nojatuolimatkalle upealle asuntoautomatkallemme Keski-Norjassa:
You searched for touring – Appamatkustaa
Tässä vielä diaesitys, jonka pidin Caravanmessuilla Lahdessa syyskuussa 2024. Esittelen siinä lyhyesti myös Pohjois-Norjan parhaita (matkailu)autokohteita karttoineen. Dioissa on myös linkit kaikki matkakertomuksiini.
NORJAN PARHAITA MATKAILUAUTOKOHTEITA – OneDrive
Paljon kiinnostavia paikkoja näyttää reitillä olleen. Aika usein tulee itse koitettua valita reitit juurikin noin, että meno ja paluu eri reittiä, niin näkee mahdollisimman paljon.
Niinpä niin Mikko! Toisaalta kyllä kauniilla paikoilla, kuten esim. vuonojen rannat ja vuoret, maisemat näyttävät ihan toisenlaiselta, kun niitä kulkee toiseen suuntaan.