·

Sveitsin Saas-Feen alueen suurin ja kaunein järvi Mattmarksee on upea vaelluskohde

Sveitsin Saas-Feen alueen suurin ja kaunein järvi Mattmarksee on upea vaelluskohde. Toteutimme sen siirtymällä hotellipakettiimme kuuluvalla maksuttomalla bussikuljetuksella Saas-Feestä Mattmarkiin. Tuo alue on täynnä erinomaisia vaelluskohteita ja olen niistä jo kirjoittanutkin aiemmin. Lisää esittelyjä on tulossa sivuillani, mutta tämä 2-3 tunnin vaellus on ehdottomasti suositeltavien kohteiden listalla.

Matka alkoi bussilla Saas-Feestä ja ensimmäinen vaihto oli Saas-Grundissa josta toinen bussi lähti lähes välittömästi kohti Mattmarkia. Sveitsissä julkiset kulkuneuvot liikkuvat lähes kellon tarkasti ja aikataulut on suunniteltu hyvin.

En muista, että matka olisi kestänyt noin kauaa kuin Googlen kartta näyttää, mutta kyllä tuon kauniin reitin kulkemiseen ainakin tunti vierähti. Matkan varrella on mitä hienoimpia maisemia ja vaellusreittejä, mutta tämän päivän olimme varanneet Mattmarkille.

Bussi kulkee kerran tunnissa perille Mattmarkiin saakka. Tässä on reitin pääteasemalla sijaitseva ravintola, jonne bussit jättävät matkaajat.

Näkymä alas Saas-Almagellin laaksoon, jossa bussin ikkunasta pääsi ihailemaan paitsi Alppeja, lukuisia vesiputouksia.

Lähdimme kiertämään järveä vastapäivään. Kiertosuunnassa on ”puolensa”. Nyt ainakin oli ihan hyvä, että vaelsimme lähes kahdestaan ison eläkeläisryhmän kiertäessä toiseen suuntaan. Tämä luonnon taideteoksilla ympäröity tunneli muutaman sadan metrin päässä lähtöpaikasta.

Tämä tekoallas lienee noin 3 km mittainen. Uintipaikaksi siitä ei ole savisten rantojen vuoksi.

Luojan ja ihmisen yhteistyö on tuottanut tällaisen näkymän.

Parasta tuolla kierroksella ovat kuitenkin massiiviset vesiputoukset, jotka kuljettavat Alpeilta tulevaa sulamisvettä altaan kautta laaksoon.

Kelpasi siellä apan ja mammun vaeltaa kaikessa rauhassa luontoa ihaillen. Juomavettäkin riitti.

Jos joku lukija tunnistaa tämän kasvin, kerro siitä kommenttipalstalla artikkelini perässä, kiitos! Tässä vaiheessa nimeämme sen alppikatkeroksi.

Alppien luonto tarjoaa valtaisan määrän erilaisia kauniita kukkia. Pulsatilla Alpina eli kylmänkukka on varsin yleinen, kaunis kasvi.

Eihän tuo veden väri ole paras mahdollinen, mutta kokonaisuus ratkaisee. Ja se on hyvä!

Tässä vaiheessa olimme patikoineet järven toiseen päähän noin 3 km matkan. Vesihuikat, tervehtiminen murmelin kanssa, lyhyt lepo ja menoksi. Tuossa vaiheessa alkoi elää ajatus siitä, että ehdimmeköhän seuraavaan bussiin? Vaikka kiirettä ei ollut, ajatus siitä, että odottaisimme vajaan tunnin ravintolassa ei kiehtonut. Siispä matkaan!

Vuorilta tulevia vilkasliikkeisiä jokia on reitin varrella paljon.

Pitihän sitä ottaa yksi selfie onnellisista eläkeläisistä.

Alppiruusu liene Alppien yleisin kukka?

On pakko myöntää, että olemme jääneet koukkuun noihin vesiputouksiin.

Tässä vaiheessa kiertomatkaamme olimme jo vaeltamassa kuvassa altaan toisella puolella näkyvän vuorenrinteen kohdalla. Noin puoli km pitkä pato näkyy alimmassa kuvassa.

Ettäkö ehdimmekö bussiin??? Kyllä! Taivalsimme patoa pitkin erittäin nopein askelin ja se oli pidempi kuin laki sallii sellaisessa tilanteessa. Olin kävelemässä padon päällä reilun 100 m päässä, kun bussin kuljettaja havaitsi minut. Mammuhan oli nuorena pitkän matkan kävelijänä juossut jo hieman edeltä, mutta eksynyt kiertämään kauempaa. Olisimme jääneet bussista ellei kookas hahmoni räiskyvän punaisessa paidassaan olisi herättänyt kuskin huomion 🙂

Eihän siinä lopulta ollut mitään järkeä kiirehtiä tuollaiselta paikalta ripeästi pois, mutta kun uudet haasteet odottivat vielä tuonakin päivänä.

MUUT TÄHÄN MENNESSÄ ILMESTYNEET VAELLUSREITIT TÄLTÄ MATKALTAMME LÖYTYVÄT TÄSTÄ ALTA:

Sveitsi Saas-Grund: Kreuzbodenin helpot, mutta kiehtovat vaellusreitit

Sveitsin Saas-Feen parhaita patikointikohteita testaamassa

Sveitsin Saas-Fee on erinomainen vaelluskohde: Hannig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *