· · · ·

Solo Sokos Hotel Torni, Suomen 1. pilvenpiirtäjä pesi kasvonsa

Solo Sokos Hotel Torni, Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä pesi kasvonsa sopivasti pandemian aikana. Pääsimme katsomaan millaiseen lopputulokseen sisustussuunnittelijat olivat päätyneet ja pakko myöntää, että hyvältä näyttää! Restaurointi on toteutettu tyylikkäästi vanhaa kunnioittaen. Tässä apan ja mammun näkemyksiä ja kokemuksia vuorokauden mittaiselta staycationilta, jossa pääsimme kurkkaamaan uudistunutta hotellia vähän myös ”rivien” välistä. Kannattaa käydä tutustumassa!

(Kaupallinen yhteistyö Sokos Hotelsin kanssa)

Jatkoimme hyvin alkanutta yhteistyötämme Sokos-hotellien kanssa ja lähdimme staycationille eli lyhyelle lomalle Helsinkiin. Pääsyy vierailuun oli tutustua uudistettuun Solo Sokos Hotel Torniin, mutta ehdimme käydä parin päivän aikana myös Habitare-messuilla, suursuosion saavuttaneessa Albert Ededfelt-näyttelyssa sekä Mannerheim-museossa.

(Artikkelissa olevat kursivoidut lainaukset ovat Torni-hotellia esittelevästä opaskirjasesta.)

Solo Sokos Hotel Torni oli valmistuessaan Suomen 1. pilvenpiirtäjä

 

Solo Sokos Hotel Torni nostaa sinut arjen yläpuolelle ja tarjoaa taidetta, designia ja hemmottelua huokuvan hotellikokemuksen. Tornissa kohtaavat tyylikkäitä hotelleja etsivät matkailijat ja tunnelmallisten ravintoloiden ystävät. Historiallinen hotelli Torni on avattu täysin uudistettuna keväällä 2022.”

Historian kirjat väittävät, että arkkitehtiveljesten Jung & Jung suunnittelema Sokos Hotel Torni oli valmistuessaan vuonna 1931 Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä ja maailmaluokan hotelli.  Nykyisin tuollainen tieto lähinnä hymyilyttää, mutta jostainhan sitä on pitänyt aloittaa. Hotelli ei ollut muutenkaan kooltaan kaksinen, mutta sitä laajennettiin sittemmin niin, että viereinen asuintalo liitettiin osaksi hotellia. Nytkin pääsimme  majoittumaan tuohon laajennusosaan uudistetussa juniorisviitissä.

Saapuessamme Torniin minulle tuli vahva muistikuva siitä, kun nuorena Oulun Normaalikoulun ala-asteen rehtorina astelin lukiomme rehtorin Pauli Anttilan ja yläasteen rehtorin Timo Lapin kanssa 1970-luvun lopulla majoittumaan tuohon Paulin suosikkipaikkaan. Olimme tuolloin tulleet tapaamaan muiden Norssien rehtoreita kuten pari kertaa vuosittain aina vuoroin eri paikoissa teimme.

Tuohon ne muistikuvat loppuivatkin. On pakko myöntää, että muita muistikuvia siitäkään reissusta ei ole jäänyt vaan kokemukset sekoittuvat kaikkiin muihin kohtaamisiin eri puolilla Suomea.

 

Sokos Hotel Tornin julkiset tilat lumoavat tyylikkyydellään

 

Vierailumme sai aikaan ainakin sen, että Solo Sokos Hotel Tornin julkiset tilat lumosivat meidät tyylikkyydellään. Vaikea sanoa miltä vuosikymmeneltä mikäkin oivallus on, mutta ainakin Tornista löytyy pääsääntöisesti alkuperäistä designia ja taidetta. Jo pelkkä kierros hotellissa on kuin kävisi designmuseossa.

Sokos Hotel Torni
Hotellipäällikkö Jasmin Korpinen ja sisarensa Kirsikka olivat meitä vastaanottamassa. Mukana myös vastaanottovirkailija Saska.
Sokos Hotel Torni
Vastaanoton tyylikkäät tilat tekevät vaikutuksen. Uusi muotoilu puskee läpi etenkin  huonekalujen verhoilussa.

Sokos Hotel Torni
Helppoa oli nauttia elosta ja olosta tällaisessa tuolissa. Todellinen laiskanlinna!
Sokos Hotel Torni
Meihin tekivät vaikutuksen eri puolilla hotellia olevat kauniit kukat!
Sokos Hotel Torni
Tyylillä on tekijänsä.

Väitetään, että Suomen boheemein taidekokoelma löytyy Tornista – sokoshotels.fi Käypä katsomassa, pitääkö tuo väite paikkansa. Tässä alla pieniä kurkkauksia Tornista löytyvään taiteeseen.

Sokos Hotel Torni
Taidetta kupolikatossa ja sen alla.
Sokos Hotel Torni
Tämän vuonna 1903 rakennetun ”Kyllikki”-asuintalon porraskäytävä on eräänlainen taidenäyttely.
Sokos Hotel Torni
Porraskäytävätaidetta.
Sokos Hotel Torni
Kun silmä lepää…
Kauniin ikkunan läpi näkyy alla olevaan sisäpiharavintolaan.

Sokos Hotel Torni
Tämän oven läpi on virrannut paljon mielenkiintoisia tarinoita, jotka kaikki eivät välttämättä kestä päivänvaloa.
Sokos Hotel Torni
Samaisessa eteisessä on tämä taideteos.

Sokos Hotel Torni

Sokos Hotel Tornin hienouksia on mittava taidekokoelma, johon kuuluu maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvataidetta. Tornin omaa vuosikymmenien aikana hankittua taidetta on täydennetty myös SOK:n kokoelmasta poimituilla teoksilla, jonka avulla  kokonaisuuteen on saatu monikerroksisuutta.

Tornin taidetta voivat käydä ihastelemassa hotellivieraiden lisäksi myös hotellin tarinoista ja taiteesta kiinnostuneet kaupunkilaiset ja matkailijat,  sillä järjestää erikseen Tornin talokierroksia. Kierros maksaa 20€/hlö sisältäen cocktailin kierroksen aikana tai 15€/hlö ilman cocktailia,. Lisätietoa saa hotellin vastaanotosta.

Sokos Hotel Torni
Moderni kuntosali on hotelleiasukkaiden vapaassa käytössä.

 

Hotellihuoneet on suunniteltu vanhaa kunnioittaen viihtymistä varten 

 

Sokos Hotel Tornin hotellihuoneet on suunniteltu vanhaa kunnioittaen viihtymistä varten. Pääsimme testaamaan yhden Jugend Junior sviiteistä. Ne sijaitsevat hotellin jugend-puolella, helsinkiläishienoston entisissä loistohuoneistoissa.

Sitä tarinat eivät kerro keitä kuuluisuuksia on majoittunut samassa huoneessa kuin me, mutta se selvisi oppaasta, että hotellissa on yöpynyt tai ruokaillut sellaisia nimiä kuin Roger Moore, Mika Waltari, Josephine Baker, F.E. Sillanpää, Freddie Mercury, Jean Sibelius unohtamatta Euroopan kuninkaallisia ja maailmankuuluja näyttelijöitä. Nyt listaan voi siis lisätä myös apan ja mammun 🙂

Jokainen hotellin huone on erilainen, joten kannattaa yöpyä useasti. Me saimme tehdä pienen kierroksen ja nähdä muutaman huoneen.

Sokos Hotel Torni
Tämä alkoholiton moctail oli todella hyvää. Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo marjat ja timjami.
Sokos Hotel Torni
Kippis Tornille!
Sokos Hotel Torni
Tilava, tyylikäs huoneisto oli meidän makuumme. Alkuperäinen kaakeliuuni on kiva yksityiskohta.

Sokos Hotel Torni
Työmatkalaisia eikä bloggaajiakaan ole unohdettu.
Sokos Hotel Torni
Televisio on piilotettu tänne monitoimikaappiin.
Sokos Hotel Torni
Tämä jalallinen romanttinen amme pakotti pulahtamaan ja nauttimaan.

Lisää tästä huoneesta:

Sokos Hotel Torni
Teimme Kirsikan opastuksella tutustumiskierroksen, jonka aikana saimme nähdä muutaman huoneiston, mm. tämän alkuperäisessä rakennuksessa sijaitseva Solo Supreme Queen Triple -huoneiston.

Tutustu Tornin monipuoliseen huonevalikoimaan tämän linkin kautta:

Solo Sokos Hotel Torni | Hotelli Helsinki | Huoneet – sokoshotels.fi

 

VARAA HOTELLIHUONE SOKOS-HOTELLISTA TÄÄLTÄ:

Huomaa S-etukortti ja S-Card -alennukset!

 

VARAA HOTELLIHUONE SENIORIHINNALLA TÄÄLTÄ!

Seniorihinta on todella edullinen!

Huikeiden näkymien Ateljee Bar suunniteltiin osin GrafZeppelin-ilmalaivan vieraille

Kukapa olisi arvannut, että huikeiden näkymien Ateljee Bar suunniteltiin osin GrafZeppelin-ilmalaivan vieraille? Näin kuitenkin on.

Sokos Hotel Torni
Ateljee Barin kattoterasseilta avautuu huikeat näkymät eri puolille Helsinkiä. Jos niiden vuoksi kannattaa käydä nauttimassa lasilliset tuossa historiallisessa paikassa.

Sokos Hotel Torni
Baari on ymmärrettävästi varsin suosittu kokoontumispaikka.
Sokos Hotel Torni
Ateljee Barin katossa on kulkuaukko, josta GrafZeppelin-ilmalaivalla matkaavien turistien piti tulla cocktaileille. Laiva ei koskaan tullut, mutta aukko jäi.

”Yksi keskeinen hotelli Torni taideteosten kartuttaja on ollut hotellin Ateljee Barissa jo vuodesta 1951 järjestetyt vaihtuvat taidenäyttelyt. Jokainen näköalabaarissa näyttelyn pitänyt taiteilija on jättänyt sovitusti taloon yhden teoksen. Kauniita maisemia, näköaloja, ihmisiä, kaipuuta ja kaukorakkautta – näiden teosten aiheissa voi aistia Tornin hengen.”

Sokos Hotel Torni
Tämä on varsin mielenkiintoinen yksityiskohta Ateljee Barissa. Sen ylähyllyillä on suuri määrä maalauksia, jotka taiteilijat ovat antaneet baariin joko vuokrana taidenäyttelytiloistaan tai maksaakseen syömingit ja juomingit hotellin ravintoloissa. Taide on kuulemma ajoittain esillä suurelle yleisölle. Pitääpä olla tarkkana, jotta pääsisi näkemään keitä kaikkia siellä on vieraillut persaukisena 😉
Sokos Hotel Torni
Kun Yhteishyvä-lehdessä esiteltiin kesällä Torni-hotellia, siellä oli kuva Helsingin kuvatuimmasta WC-näkymästä. En ollut käydessämme täysin varma muistinko oikein, joten luovutin ja kävin nappaamassa kuvan vapaana olevasta viereisestä WC:stä.

O´Malleys on suosittu irkkupaikka, jossa on myös laulava baarimikko

O´Malleys on Suomen ensimmäinen irkkubaari, jossa on myös laulava baarimikko. Siellä käy silloin tällöin vierailevia taiteilijoita joko pyynnöstä tai pyytämättä.

Sokos Hotel Torni
Pubi-iltojen markkinointiin ei satsata tämän enempään. Facebook ja puskaradio hoitelevat loput.
Sokos Hotel Torni
Tämä baarimikko Esa on siinä mielessä erikoinen heppu, että hän yllättää ajoittain asiakkaansa laulamalla ja soittamalla.

American Bar

”American Bar on Helsingin kenties tyylikkäin cocktailbaari Tornin upean kupolikaton alla. Yllätyksellisen cocktaillistan lisäksi luvassa on ainutlaatuista tunnelmaa. Kaikki juomien ainesosat, kuten siirapit ja marjapölyt, valmistetaan käsityönä Tornin keittiössä.”

Sokos Hotel Torni
Hotelli Tornissa aukesi vuonna 1960 Suomen ensimmäinen amerikkalaistyylinen cocktail-baari American Bar pyöreine baaritiskineen. Sama baari toimii edelleen.

Sokos Hotel Torni
Coctail-baarin arvokkaimmat osat löytyvät sen seinältä. Näitä Paavo Tynellin suunnittelemia lamppuja oli alun perin 6, mutta pari niistä on hävinnyt mystisesti jonnekin. Sattuisiko joku tietämään missä ne ovat? 😉

Lue lisää historian siipien havinasta tämän linkin kautta:

Historia – Solo Sokos Hotel Torni – sokoshotels.fi

 

Torni-hotellin gourmet paikka on OR-ravintola

Meillä oli mahdollisuus käydä testaamassa ja toteamassa, että Torni-hotellin todellinen gourmet paikka on OR-ravintola

OR Restaurant & Bar | Raflaamo.fi

Sokos Hotel Torni
OR-ravintolaan mennessä ohitetaan tämä viihtyisä taideteoksia täynnä oleva tila. Siellä voi myös aamiaistella, jos paikka houkuttaa.

Sokos Hotel Torni

Jo aamiaishuoneeseen astuminen oli matka terveellisen ruoan maailmaan. Ensimmäisenä iskee silmää monipuolinen, värikäs hedelmävati ja sen vieressä olevat smoothiet. Erinomaista kansanvalistusta!

Sokos Hotel Torni
Aamiaistarjottavat ovat kauniisti esillä.
Sokos Hotel Torni
Olemme panneet merkille lukuisissa vierailemissamme uusituissa Sokos-hotelleissa, että aamiaistarjonta on esitelty kauniilla käsialalla kirjoitetuilla tauluilla.
Sokos Hotel Torni
Meitä miellyttää se, että hotelleissa tarjoillaan nykyisin lähiruokaa ja paikallisia erikoisuuksia. Niitäkin löytyi, mutta 1. kertaa eläissämme törmäsimme sous vide -munankeittimeen, joka piti lämpötilan koko ajan 49,6 asteessa ja munan pehmeyden sopivana. Tuon idean varastimme itsellemme niitä hetkiä varten, kun klaanimme on meillä aamiaisella.
Sokos Hotel Torni
Väri-iloittelua ja matka mausteiden maailmaan.
Sokos Hotel Torni
Kuulimme sisustussuunnittelijatyttäreltämme Maijulta, että tämän ravintolan akustiikkaan on kiinnitetty erityistä huomiota, ja sen kuuli 🙂
Sokos Hotel Torni
Ainakin meihin sisääntulolla ym. oli positiivinen vaikutus.

Kuulimme hotellin  johdolta, että Solo-hotellien aamiaisia uudistetaan ja kaikkiin Solo-hotelleihin tulee lisämyyntituotteina omat erikoisannoksensa. Aamiaisen erikoisuuksia tehdään itse omassa keittiössä, kuten mainetta niittänyt paikan päällä päivittäin leivottava Irma-hapanjuurileipä, tai erilaiset Tornin keittiössä itsetehdyt hillot sekä pikkelöidyt vihannekset. Asiakas voi valita, miten haluaa aamiaisensa, sillä aamiaisvaihtoehtoina on myös tilata runsas huoneaamiainen tai uniikki näköala-aamiainen Ateljee Bar 12. kerroksessa (nykyään saatavilla ke-su klo 8-12) á 28.00€ (majoittuville). Hotellin aamiaiselle ovat myös ulkopuoliset vieraat lämpimästi tervetulleita nauttimaan aamiaisesta niin katutasoon kuin kattojen ylle.

Matka OR_ravintolan gourmet-maailmaan

Olimme varanneet illallisen hotellin OR-ravintolasta. Emme tienneet, että se tulisi olemaan matka gourmet-maailmaan.

Torni esitevihkosessa lukee, että OR-ravintolassa on ”herkuteltu ensi kertaa Suomessa ostereilla, hanhenmaksalla ja hummerilla”. Sen vuoksi Tornin tunnuslauseeksi valikoituikin 1950-luvulla ”Aina uutta Tornissa”.

Sokos Hotel Torni
Emme voineet vastustaa tarjousta aloittaa illallinen hotellin omalla nimikko-samppanjalla. Monellako hotellilla olette sellaisen nähneet?
Sokos Hotel Torni
Kippis ja kulaus!

Hetken ruokalistaa selailtuamme päädyimme Zeppelin-menuun. Se on 72 € maksava viiden ruokalajin illallinen, jossa hinta ja laatu kohtasivat.

Sokos Hotel Torni
Menun alkuun tuotiin herkullista talon leipää ja ruskistettua voita. Alkuruokana oli kampasimpukkaa ja osterikastiketta. Nam nam.
Sokos Hotel Torni
Tartar lisukkeineen vei kielen mennessään.
Sokos Hotel Torni
Hummerikeitto katkarapuineen!!!

Sokos Hotel Torni
´Paistettu taimen pyreineen ja kastikkeineen.
Sokos Hotel Torni
Tyrni-valkosuklaaganache, marinoitua tyrniä ja tuilekeksiä. Vau mikä kokonaisuus kera hyvin valittujen viinien. Suuri suositus!

Jos Solo Sokos Hotel Tornin monipuolisuus ja muotokieli ei vielä täysin auennut, tee tämä ammattilaisvideon avulla vielä kertausmatka hotelliin.

 

 

HUOM!

Lisää kirjoituksiamme Sokos-hotelleista voit lukea tämän linkin kautta:

Sokos Hotels Archives – AppamatkustaaYou searched for sokos – Appamatkustaa

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. Enpä tiennyt Tornin olevan noinkin vanha. Itse en siellä ole ikinä majoittunut, mutta täytyypä pitää mielessä – kiinnostaa. Niin ikään tuo O´Malleysin konsepti oli itselleni tuntematon, mutta kuulostaa kiinnostavalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *