· · · · ·

Länsi-Välimeren risteily: Mallorca ja Sardinia

Länsi-Välimeren risteilymme ensimmäiset kohteet olivat Mallorca ja Sardinia. Saimme vierailla tällä Kristinan risteilymatkan aikana neljässä eri maassa ja kuudessa eri satamassa.

(Osittainen kaupallinen yhteistyö Kristinan kanssa.)

 

Piipahdus Palma de Mallorcan katedraalissa (La Seu – Catedral de Mallorca)

 

Olimme lentäneet Finnairin siivin aamulennolla Mallorcalle. Meille jäi  jokunen tunti aikaa ennen kuin pääsimme laivaan, joten hyödynsimme sen käymällä opastetulla retkellä Palma de Mallorcan katedraalissa

Kristina-oppaamme Teija Aartola-Jalonen pääsi itse asiaan jo bussimatkalla.
Laivamme odotteli jo satamassa, mutta katedraalikierros odotti sitä ennen.
Kristinan Tonavan matkan vuonna 2019 synnyttämä Team Transit oli jo kolmannella yhteiselle risteilyllä. Suomessa olemme tavanneet pitkälti toistakymmentä kertaa.

Palman tuomiokirkko eli La Seu (esp. La Seo) [kartalla] on vanhankaupungin ja merenrannan välimaastossa, ja se on alueella, jolla on paljon muitakin nähtävyyksiä. Tämä valtava katedraali on arkkitehtuuriltaan kaupungin merkittävin, ja se on eräänlainen Palman symboli. (Pieni matkaopas)

Kävelyreitti katedraaliin kulki tämän kauniin puiston kautta.

Vaikka meillä oli erinomainen paikallinen opas, en pystynyt millään taltioimaan kuultua, joten päätin hyödyntää Pienen matkaoppaan asiantuntevaa kerrontaa katedraalin (ja muiden Palma de Mallorcan nähtävyyksien) esittelyssä:

Samalla paikalla oli aikoinaan, maurien eli marokkolaisten kolme vuosisataa kestäneen vallan aikana, moskeija, mutta maurien valtakausi päättyi vuonna 1229. Monessa paikassa esille tuleva Jaume I valloitti Palman tuona vuonna, ja seuraavana vuonna alettiin rakentaa kirkkoa, josta tuli Euroopan suurin. Moskeija jäi kirkon sisälle Neitsyt Marialle omistetuksi kappeliksi, ja kirkko valmistui vasta 1600-luvun alkuvuosina. Kirkko rakennettiin renessanssityyliin, jossa oli goottilaisia vivahteita, mutta vuoden 1851 maanjäristys vaurioitti kirkkoa ja muutakin kaupunkia pahoin. Sitä ei perusteellisesti korjattu entiselleen vaan siihen tehtiin myöhäisgoottilaisia lisäyksiä, ja nykyisin nähtävä tuomiokirkko on yhdistelmä montaa eri tyylisuuntausta ja aikakautta. Tästä on yhtenä selkeänä todisteena pääsisäänkäynti, jossa voi nähdä kaikkein tyylilajien piirteitä. (Pieni matkaopas)

Mallorcan katedraali on 121 metriä pitkä ja 55 metriä leveä.  Sen sisäkorkeus on peräti 44 metriä ja siinä on kapeat ikkunat, jotta Välimeren aurinko ei paahda liikaa kirkon sisälle.

Tuomiokirkko ei ole mahtava rakennus vain ulkopäin vaan myös sen sisäosat ovat huikaisevaa nähtävää. Niistä ovat vastuussa Barcelonan suuri arkkitehti Antoni Gaudí ja merkittävä paikallinen nykytaiteilija, Miquel Barceló. Heidän panoksensa tekeekin tästä tuomiokirkosta varsin poikkeavan, mutta myös sen historia on pitkä ja värikäs. (Pieni matkaopas)

Ruusuikkuna tunnetaan goottisilmänä ja tässä tapauksessa siinä on halkaisija noin 13.8 metriä. Se on todella valtava, ja se sijaitsee keskialttarin yläpuolella eikä sen jaloissa. Sen lisäksi, että sen sisällä on kuusisakarainen Daavidin tähti.

Kirkon suojissa on valtava määrä kaikenlaista nähtävää, ja asiasta kiinnostunut voi hyvin viettää siellä tuntikausia. Siellä on monta erilaista aarretta, kuten 243 kiloa painavat hopeaiset kattokruunut, 1115 ruudusta muodostuva ikkuna, ”oculus maior” eli suuri silmä joka on maailman suurin goottilaistyylinen ruusuikkuna ja Gaudín vuosina 1904–14 tekemät työt, jotka muodostavat melkoisen sekamelskan. (Pieni matkaopas)

Miquel Barcelón uudelleen suunnittelema kappeli (Capella del Santíssim I Sant Pere, esp. Capilla del Santisimo) tuo myös varsin outoa tunnelmaa kirkon oikeanpuoleiseen osaan. Kappeli on rakennettu 15 tonnista keraamia, ja koko komeus valmistui vasta vuonna 2007. (Pieni matkaopas)

Tässä vielä videokooste katedraalivierailustamme:

Lippuja katedraaliin voi tilata ennakkoon täältä:

Visits | Cathedral of Mallorca | Official Website – Tickets and schedule (catedraldemallorca.org)

Täältä  voit katsoa vielä muita Palma de Mallorcan nähtävyyksiä:

Palma de Mallorcan nähtävyyksiä (pienimatkaopas.com)

Katedraalivierailun jälkeen siirryimme laivaan ja tässä ennen risteilyn alkua  aluksen esittely:

Länsi-Välimeren risteilyn ja laivan esittely

 

Laivan aurinkokansi oli etenkin meripäivän aikaan hyvin kansoitettu, mutta me nautimme mieluummin oman parvekkeen palveluista.
Risteilyjen parhaita hetkiä ovat ruokailuhetket. On etuoikeutettua saada istua valmiiseen pöytään ja odottaa, kun kaikki kannetaan eteen. Ei Askompaa!
Kävimme joka ilta katsomassa shown, jotka olivat ajoittain erittäin tasokkaita.

Vietimme seuraavan yön ja päivän merellä, mutta illalla saavuimme Olbiaan, Sardinian saarelle. Nyt voisi syystä sanoa, että lähdimme hyvän sään aikana Mallorcalta, sillä sieltä alkoi kuulua kummia. Uutiset kertoivat, että Palma de Mallorcalle oli saapunut hirmumyrsky, joka runteli paikkoja oikein kunnolla. Eräs risteilyalus oli kärsinyt satamassa niin kovia vaurioita, että merkittävä osa matkustajista oli joutunut keskeyttämään matkansa ennen kuin se edes alkoi.

Iltalehden uutinen Mallorcan myrskyn tuhoista

https://www.iltalehti.fi/palat/46be3503-f25b-4594-9abe-43cc5b205d6f?fbclid=IwAR0OP3t_vxD3aOLLe7pG1eRTcFGWjRVR1_fLbcHJIvyj4WpQdGb8VSbp78o

 

Olbia – Sardinia

 

Olbiassa laivayhtiö oli järjestänyt linja-autokuljetuksen vajaan 1 km päässä sijaitsevaan vanhaan kaupunkiin, mutta emme halunneet jäädä jonottamaan vaan etenkin meripäivän jälkeen oli hyvä kävellä.

Olihan sen hienoa astua ensimmäistä kertaa Sardinian maaperälle.

Tämä maailmanpyörä on hyvä maamerkki vanhan kaupungin reunalla.

Vanha kaupunki on pieni siisti kaupunki, joka ei tarjonnut mitään erityistä nähtävää. Siispä pienet yksityiskohdat kiinnittivät huomioni:

Olin saanut ystävältäni Jukka B:lta vinkin, että Sardiniassa valmistetaan hyvää yrttilikööriä mirtoa. Pakkohan sitä oli käydä maistamassa. Hyvää oli!
Ei kaupunkia ilman kirkkovierailua. Sellainen piti nytkin etsiä kilometrin päästä rannasta.

Kaupunkikävelymme merkittävimpiin nähtävyyksiin kuului tämä. suihkulähdepatsas. Team Transit – kuvaaja-Reima.

Pakkohan meidän oli käydä kaffeella ja mirtolla, kun löysimme viihtyisän kahvilan.
Kippis hyvälle seuralle ja risteilylle

VIDEOKOOSTE TÄHÄN

Laivaristeilyn parhaita hetkiä on se, kun laiva saapuu tai lähtee satamasta. Silloin kiittelee parvekehyttiä, josta on hienoa seurata maisemien vaihtumista.

Hyvästi Sardinia! Tämä saattoi olla ensimmäinen ja viimeinen visiittimme siellä. Never say never!

 

Länsi-Välimeren risteilymme kohokohdat  ovat edessä!

 

Nyt on aika paljastaa, että Länsi-Välimeren risteilymme kohokohdat  ovat edessä! Matkasimme jälleen yön yli ja seuraavana päivänä oli vuorossa huikea Pompeji ja piipahdus Napolin vanhassa kaupungissa. Siellä oli niin paljon nähtävää, että tuo  pysähdys vaatii oman postauksensa.

Sitten on vuorossa Pisa, Monaco ja mitä noita onkaan. Tarinoita, kuvia ja videoita riittää enemmän kuin blogilaki sallii, mutta ei haittaa…

 

Mikäli olet kiinnostunut risteilyistä, kannattaa sinun käydä lukemassa aiemmat risteilykokemuksemme tämän linkin takaa:

Kristina Cruises Archives – Appamatkustaa

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Tuo Palman tuomiokirkko näyttääkin hienolta, niin ulkoa kuin sisältä. Eikä olleet liputkaan lainkaan pahanhintaiset. Ja täytyy myös todeta, että kiinnostavia paikkoja on tosiaan jatkossakin ohjelman mukaan luvassa!

    1. Oli kyllä upea katedraali. Meillä on muutenkin tapana käydä katsomassa kaikki mahdolliset vähän komeemmat kirkot reissuillamme. Onhan se hienoa katsella kauniita koristeita ja rakennuksia. Tällä kertaa saimme vielä opastuksen, mikä oli plussaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *