· · · · ·

Himos-Jämsän alue yllätti viehättävillä majoitus- ja ruokailupalveluilla

Nyt voimme todeta kokemuksen syvällä rintaäänellä, että Himos-Jämsän alue yllätti meidät viehättävillä majoitus- ja ruokailupalveluillaan. Ehdimme kolmen päivän aikana vierailla muutamassa kohteessa, joista jokainen oli erilaisuudessaan varsin viehättävä, mielenkiintoinen kohde. Hienoa oli myös se, että yrittäjät ovat vanhaa kunnioittaen herättäneet rakennukset uuteen kukoistukseen ja antaneet niille uuden elämän.

(Kaupallinen yhteistyö Himos-Jämsän kanssa.)

Saimme mieluisan kutsun lähteä tutustumaan Himos-Jämsän alueen matkailupalveluihin. Vaikka aikaa oli ainoastaan pari vuorokautta, ehdimme nähdä ja kokea paljon, kun meille oli laadittu hyvä ohjelma. Kiitos  siitä hankkeen projektipäällikkö Nina! Näkemistä oli niin paljon, ettei sitä kaikkea voi mahduttaa yhteen artikkeliin. Päätin siis tehdä kaksi.

Aloitan tämän kokemustemme esittelyn majoitus- ja ruokapalveluista, joihin ehdimme tutustua. Toisen artikkelini sisältö käsittelee käyntiämme huopatossutehtailla, vierailujamme Suomen parhaassa amerikkalaisten autojen museossa sekä ilmailumuseossa. Esittelemme myös pari merkittävää luontokohdetta ym.

 

Witikkalan kartanon lifestylemyymälä ja lounasravintola

 

Vitikkala on Jämsän kantatiloja, joka mainitaan jo 1500-luvun maakirjoissa. Vitikkalan suurtilan isännät ovat vuosisatojen aikana olleet paikkakunnan vaikuttajia, joiden joukossa on ollut niin valtiopäivämiehiä, nimismiehiä, tuomareita sekä muita vaikutusvaltaisia Jämsän persoonia. (Vitikkalan historiaa)

Monien omistajavaihdosten jälkeen, jo 10 vuotta autiona olleen päärakennuksen osti liikemies Mikko Simonen vuonna 2000, kunnostaen sen museoviraston ohjeita ja vanhaa rakennusperinnettä noudattaen nykyiseen asuunsa. (Vitikkalan historiaa)

Witikkalan kartano sijaitsee Jämsän ydinkeskustassa. Sen omistajat ovat tehneet täydellisen remontin tuossa 1860-luvulla rakennetussa kartanossa.

Sisääntulo kartanoon on varsin kaunis. Tässä talossa puhuttaneen myös kukille 😉
Witikkalan kartanon eteisessä pääsee kokeilemaan miltä tuntuu istua lähes kuninkaallisessa tuolissa.

Kartanon suosittu lounasravintola

Witikkalan kartanossa toimii toimii suosittu lounasravintola, jossa ympäristö ja henkilöstön ystävällisyys luovat mukavan tunnelman. Kävimme parina päivänä ja väkeä oli varsin paljon. Otin kuvat tarkoituksella niin, ettei heitä näy kuvissa.

Himos-Jämsä
Lounasravintolan lisäksi kartano toimii myös suosittuna kahvilana, jonne emännät leipovat itse pullat ja kakut.
Lounasravintolassa tarjoillaan päivittäin vaihtuvia kotiruoka-annoksia, joissa lähiruokaa arvostetaan. Kiinnitimme huomiota esim. erinomaisiin keittovalintoihin, kuten viikon listalla olleet mustajuuri- ja palsternakkakeitot. Harvinaista herkkua lounaspaikassa.
Himos-Jämsä
Lounasravintolan perimmäisessä kammarissa on helppo tehdä aikamatka vuosikymmenten taakse.
Himos-Jämsä
Kartanon huolellisesti harkitut sisustuksen yksityiskohdat herättävät asiakkaiden mielenkiinnon.

Monipuolinen lifestylemyymälä on varsinainen ”karkkikauppa” ilman karkkeja

Jopa tällaiseen miehen körilääseen monipuolinen Lifestylemyymälä | Witikkalan Kartano teki vaikutuksen. Oli ilo kierrellä suurehkossa kartanossa, jossa huoneet eivät tuntuneet loppuvan ja tavaraa riitti.

Himos-Jämsä
Sisustukseen ja hyvinvointiin keskittyvä osasto on täynnä mitä mielenkiintoisempia ostohoukutuksia. Yleisilme sai hymyn irtoamaan.
Kartano on todellinen kodin sisustajan aarrearkku.
Vaatekauppapuolella on tarjolla monia merkkituotteita. Esim. Gant-huoneessa riittää tavaraa ja siellä käy asiakkaita ympäri Suomen hakemassa erikoisuuksia.

Sisustukseen on ymmärrettävästi kiinnitetty huomiota. Esim. näitä persoonallisia lamppuja ja kristallikruunuja oli useassa huoneessa. Ovat kuulemma isännän Tallinna-hankintoja.

Tässä hyväksi lopuksi yrittäjä Vuokko Pihlaisen kertomana Witikkalan kartanon historiaa ja nykypäivää. Kiertelen samalla myymälässä ristiin rastiin. Kiitos haastattelusta Vuokko!

Lue lisää Witikkalan kartanosta Keskisuomalaisen artikkelista

”Maalaisromanttista lifestylea!

Löydät Witikkalan kartanon myös Instagramista 

ja Facebookista 

 

Witikkalan kartanosta on 9 km matka Ravintola Patapirttiin.

Ravintola Patapirtti ja Uusi-Yijälän maaseutuhotelli huokuvat historiaa

 

Meidät ohjattiin illalliselle  Ravintola-Patapirttiin ja yöpymään kartanorakennukseen Uusi-Yijälän maaseutuhotelliin.  Ja hyvä, että ohjattiin, sillä pääsimme nauttimaan rantasaunasta ja erinomaisesta illallisesta, jonka jälkeen yövyimme maaseutuhotellin punaisessa huoneessa. Tämä kartano sijaitsee Himoksella, noin 8 km Jämsän keskustasta.

Kartanon isäntäpariskunta Tarja ja Markku Uusipaasto raatavat tuolla monipuolisella tilalla niin, että meikäläisiäkin hengästytti seurata. Tarja on ilmeisesti tilan varsinainen sielu. Hän on viettänyt lapsuuttaan tuossa samaisessa paikassa mummolassa ja ihastunut siihen niin, että omistaa sen nyt Markun kanssa.

Uusi-Yijälän tilan 1. asuinrakennus Pytinki rakennettiin 1700-luvun lopulla ja se toimii edelleen osana Patapirtti-ravintolaa ja Uusi-Yijälän maalaishotellia/viinitilaa.

Tarja Uusipaasto esitteli meille talon historiaa lapsuudenmuistojensa siivittämänä. Erityisesti hän nosti esiin pellavan, joka on ollut eristeenä vanhassa osassa alusta saakka. Mielenkiintoisia tarinoita.
Kartanon uudistettu saunarakennus sijaitsee Yijälänsalmen/Patalahden toisella puolella vastapäätä Himoksen rinteitä.
Uudet saunatilat houkuttelevat nauttimaan järven rannalla.

Poreallas kuuluu nykysaunaan, myös maalla. Kelpasi ainakin minulle.

Kiitos saunan lämmityksestä, jääkiekkomaalivahti Markku!

Uusi-Yijälän maaseutuhotelli

Uusi-Yijälän maaseutuhotellissa on viisi majoitushuonetta, joissa kaikissa suihku/wc. Vuodepaikkoja on 10 – 16.

Toisessa kerroksessa on majoittujia varten yhteinen oleskelutila ja erillinen lasten leikkihuone.
Himos-Jämsä
Kartanon majoitushuoneet (yhteensä 7) on sisustettu vanhoja perinteitä kunnioittaen. Meidät ohjattiin tähän punaiseen huoneeseen.
Rakennuksessa on myös sauna poreammeineen vieraiden käyttöön.
Asukkaan roolissa oli varsin hienoa istua aamiaiselle, kun emäntä oli väkertänyt herkulliset voileivät valmiiksi. Eikä tuossakaan tarjoilussa ollut unohtunut oman tilan tuotteet. Arvostan!

Ravintola Patapirtti tarjoaa huikeita paikallisia herkkuja

”Miten pystymme tarjoamaan Sinulle unohtumattomia elämyksiä? Pyrimme käyttämään kunkin sesongin mukaisia tuoreita kotimaisia raaka-aineita. Paikallisia herkkuja ovat mm. jämsäläisen Seppälän tilan karitsan file, Ari Sorvarin kalastama Päijänteen kuha, Metsäleimun Eräpalvelun peltopyy ja peuran sisäfile sekä Karisalmen ja Vanha-Savelan luomutilojen Ylämaan naudan sisäfile ja jauheliha. Näitä eläintuotteita voi hyvillä mielin suositella kaikille vastuullisesti vihreille ruokailijoille!”

Valtavan kokoinen uuni on hyvä tunnelman luoja ja lämmittäjä.
Himos-Jämsä
Voitko kuvitella romanttisempaa ruokailupaikkaa kuin tämä?

 

 

Tässä yllä katsaus Patapirtin ruokavalikoimaan. Vesi nousee kielelle jo tuota lukiessa, etenkin kun tietää millaisia makuja niitä tilatessaan saa.

Söimme muutaman ruokalajin yllätysmenuun. Liikkeelle lähdettiin lämpimällä makoisalla juomalla, joka on tehty oman pihan sadosta.

Karisalmen ja Vanha-Savelan luomutilojen Ylämaan naudan sisäfile, Seppälän tilan karitsan file ja jostain piilosta taiottu poron file muodostivat herkullisen illalliselämyksen.

Ravintola Patapirtin menu aukeaa tästä.

 

Huippukokki Tapio Matikaisen loihtiman illalliskokemuksen jälkeen voimme todeta, että gourmeeta pukkasi. Ei Tarja-emäntä suotta kehu ravintolaa alueen ykköspaikaksi.

Uusi-Yijälän viinitila

Etteivät  hommat vaan loppuisi yrittäjäpariskunnalta, ovat naapurin lampaat siellä ”hoidossa” kesäkauden. Mahtavaa yhteispeliä! Lisäksi he ovat he perustaneet sinne myös viinitilan syystä, että Tarja on valmistunut vuonna 2004 viininvalmistajaksi. Se tietysti on vaatinut sen, että kartanon piha-alueella on valtavat määrät viinimarjapensaita.

Tuloksena tästä rakkaudesta on, että viinitilalta voi ostaa monentyyppisiä viinejä, joilla on peräti hauskat nimet. Antaapa Tarjan kertoa:

”Uusi-Yijälän Viinimyymälästä saat ostaa mukaasi tilan omat viinit – tällä hetkellä valmistuksessa ruokaviinit Musta Mortti, Yijän Ylpeys ja Kultainen Mataleina sekä makeat seurustelu- ja jälkiruokaviinit Kaunis Elina, Musta Mortti, Yijän Ylpeys ja Hullu Pappi. Myyntivalikoima vaihtelee pullotusten mukaan.

Tilaviinejä saa myydä nykyisen asetuksen mukaan joka päivä klo 9 – 21 välisenä aikana. Meillä palvellaan lain sallimissa rajoissa aina, kun emäntä on paikalla ja varmimmin ravintolan aukioloaikoina!
Soita ja tarkista tilanne p. +358 45 651 1405.

Myymme lähialueen yrittäjien herkkuja ja hervokkeita: karamelleja, hunajaa, lihajalosteita, käsitöitä ja musiikkia. Saat tuliaiset ja kotiinviemiset helposti saman katon alta. Muistathan pistäytyä tarkistamassa valikoimamme.”

Viinitila Uusi-Yijälä on Keski-Suomen paras tilaviinimyymälä (patapirtti.fi)

Hattu nousee tuollaisesta yrittäjyydestä, jonka ohessa ehtii vielä tehdä kunnallispolitiikkaakin 😉

Loydät Ravintola Patapirtin täältä.

Patapirtti Facebookissa

Patapirtti Instagramissa

 

Himos-Jämsä pähkinänkuoressa

”Himos-Jämsän alueelta löytyy loputtomasti värikästä tekemistä jokaiselle vuodenajalle. Himoksen vilkas matkailukeskus, Keski-Suomen monipuolinen luonto sekä laaja aktiviteettitarjonta kutsuvat matkailijoita viihtymään Jämsään. Himos-Jämsän seudun matkailuyritykset tarjoavat ohjelmapalveluja laskettelusta ja koiravaljakkoajelusta melontaan ja värikuula-ammuntaan. Jämsässä tekemistä löytyy rauhasta nauttivalle, kuten myös aktiviteeteista innostuneille.

Alueelta löydät useita herkuttelu- ja ostospaikkoja sekä virkistäviä hemmotteluhoitoja. Seudun ravintolat ja kahvilat tarjoavat suussa sulavia elämyksiä ja rentoa tunnelmaa. Innokkaat shoppailijat pääsevät kiertelemään ihastuttaviin huopaliikkeisiin ja muihin erikoismyymälöihin. Palveluja löytyy jokaiselle lomailijalle. Tutustu laajaan valikoimaan ja yhdistele juuri sinun lomaasi sopivat palvelut.”

Tästä avautuu video, jonka katsottuasi alat varailla lomareissua Himos-Jämsään:

HIMOS-JÄMSÄN ALUEEN ELÄMYKSIÄ

 

Boutique Hotel Villa Klubiranta loistaa kauniilla sisustuksellaan

 

Kannatti ajaa parikymmentä kilometriä Halliin yöpymään, sillä Boutique Hotel Villa Klubiranta teki meihin vaikutuksen kauniilla sisustuksellaan. Jenni Kunnas ja Pasi Vanhatalo restauroivat tuosta 1940-luvulla rakennetusta Valtion lentokonetehtaan työntekijöiden asumisrakennuksesta hotellin. Sen sisustussuunnittelusta on vastannut taidokkaasti emäntä Jenni ja on tehnyt siitä näköisensä. Nyt sitä kehtaa suositella paitsi yöpymiseen myös pienimuotoisille juhlille.

Sydämellä sisustettu boutiquehotelli ja kahvila Villa Klubiranta sijaitsee kirkasvetisen Eväjärven rannalla Hallissa, noin 19 km päässä Jämsän keskustasta.

Buotique-hotellissa on 7 huonetta ja sinne mahtuu mukavasti majoittumaan noin 15 henkilöä. Tulipa mieleemme, että voisimme varata klaanillemme joskus tuon koko hotellin pariksi yöksi. Olisi mukavasti tilaa temmeltää ja juhlia ketään ja kenenkään häiritsemättä. Puitteen ovat erinomaiset, joten 800 €/yö siitä mahdollisuudesta on kohtuullinen summa.

Tämä parveke on talon yläkerrassa parin huoneen yhteiskäytössä.

Tässä katsaus huoneisiin:

 

Kauniit yhteistilat luovat kodinomaisuutta oleskeluun

Hotellissa wc:t ja kylpyhuoneet ovat yhteistiloissa, mutta niitä on useampia, joten sopu sijaa antaa.

Tämä yläkerran tila toimii myös pienimuotoisena keittiönä.
Kelpaisi varmaan sinullekin tällainen olohuone, jossa majoittuvat voivat kohdata toisiaan.
Kaunista vanhan ajan tyylikkyyttä.

Aamiaispöytä
Kesäaikana Villa Klubiranta toimii suosittuna kahvilana. Jenni nousee joka aamu klo 3 leipomaan konditoriatuotteet ja siitä se yrittäjän päivä jatkuu sitten iltaan saakka. Huh huh!
Villa Klubiranta sijaitsee kauniilla paikalla Eväjärven rannassa. Mukava olisi tuolla hiekkarannalla kesäpäivää viettää ja kanootilla meloskella. Villa Klubiranta vuokraa SUP-lautoja, kajakkeja ja myös sähköpyöriä, joka on suosikkivälineeni.

Villa Klubiranta Facebookissa

Villa Klubiranta Instagramissa

 

HUOM!

Tuossa tiedon toisella puolella on ilmailumuseo, josta kirjoittelen seuraavassa Himos-Jämsä-postauksessani.

 

Kahvila Koulu ja Bistro & Pub Hilpeä Hirvi

 

Meillä oli mahdollisuus käydä vierailumme aikana syömässä ja juomassa parissa muussakin paikassa.

 

Kahvila Koulu

Kahvila Koulu sijaitsee vanhassa kauniissa Jokivarren puukoulussa, joka oli valmistuessaan 1884 Jämsän ensimmäinen kansakoulu. Nykyisin siinä toimii lounaskahvila, jonka lisäksi siellä on Jämsän kaupungin kokoustiloja. Kahvila  Koulussa saa ihania salaatteja ja lämpimiä keittoja herkullisten kahviherkkujen lisäksi.

Puukoululle on tullut uutta elämää, kun yrittäjä Jaana Lyyra avasi viime viikolla kahvilan Jämsän kaupungilta vuokraamiinsa tiloihin. Kahvila Koulu sijaitsee puukoulun musiikkiopiston puoleisessa päässä.

Kulttuurista kiinnostuneelle yrittäjälle oli helppo päätös hakeutua vanhan puukoulun kahvilayrittäjäksi, kun kaupunki alkoi sellaista etsiä.

– Minusta puukoulu on kulttuurikohde, jonka käyttöä tulisi lisätä. Ajattelenkin, että tästä voisi kehittyä kulttuurikahvila. Täällä voisi järjestää esimerkiksi pieniä näyttelyitä sekä runo- ja musiikki-iltoja, hän suunnittelee.

Kahvila koulusta saa tilattua tarjoilut kaikkiin puukoululla järjestettäviin tilaisuuksiin. Myös kahvilan tiloja voi vuokrata erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Kahvittelemaan mahtuu kerralla noin 40 henkeä, maksimissaan tiloissa saa olla 50 henkeä.

Kahvila Koulu on tällä hetkellä auki arkipäivisin kello 10-15 ja ensi viikolla kello 11-15. Tarjolla on suolaisia ja makeita leivonnaisia, kahvituotteita, virvoitusjuomia, jäätelöä ja lounassalaatteja. Myöhemmin myyntiin on tulossa keittolounas. Lyyra korostaa, että aukioloajat ja kahvilan tarjonta muokataan asiakkaiden toiveiden mukaan. Jämsän kaupunki ePressi

Ruotsulan Hovin yrittäjänä kymmenkunta vuotta toimineelle Jaana Lyyralle helppo saavutettavuus oli yksi syy, miksi hän päätyi avaamaan Kahvila Koulun.

Kävimme syömässä salaattilounaan ja pidimme palaverin Uutta kilpailukykyä Himos–Jämsän matkailuun -hankkeen projektipäällikön Nina Lehtomäen kanssa.
Tämä luokkahuonemuseo toimii tarvittaessa myös kokoustilana.
On sitä osattu ennenkin. Vanhin Tarja Lyyran löytämä merkintä pulpeteista on 1900-luvun alusta.

Puukoulun tiloissa on nähtävissä useita taideteoksia. Niiden nimet ja sijainnit löytyvät kahvilassa olevasta esitteestä.

Kahvila Koulu  Facebookissa

Kahvila Koulu Instagramissa

 

Bistro & Pub Hilpeä Hirvi

Jämsän ydinkeskustan kauppakeskus Foorumin toisessa kerroksessa sijaitsee suosittu ravintola Bistro & Pub Hilpeä Hirvi. 

“Toivotan asiakkaat tervetulleeksi Hilpeään Hirveen!
Olen pitkän linjan ravintola-alan tekijä ja tullut jo tutuksi Himokselta Ravintola/Zoo Hirvikartanon sekä Himos Cateringin yrittäjänä ja  “jokapaikan höylänä”. Olen paljasjalkainen jämsäläinen ja täällä pysyn!’

Susanna Viiankorpi

Hilpeän Hirven kotisivuilla kirjoitetaan myös näin:

”Hilpeän Hirven bistrossa nautitaan koko perheen ja ystävien yhdessä olosta herkullisen ruoan äärellä, viikon jokaisena päivänä.

Kokkimme löivät kauhansa yhteen ja loihtivat makunystyröitä hemmottelevia annoksia – pihveistä artesaanipizzoihin. Makuja täydentämään valittiin tarkoin myös palan painikkeet, joita voit tulla nautiskelemaan pubin puolelle ilman pääruokailuakin.”

Pääsimme nauttimaan Hilpeässä Hirvessä varsin maukkaat ruoka-annokset, jotka olivat kauniisti esillä.

Bistro & Pub Hilpeä Hirvi Facebookissa

Bistro & Pub Hilpeä Hirvi Instagramissa

 

Saimme kuulla, että Susanna Viiankorven poika Paavo Partio omistaa Ravintola Hirvikartanon, jonne emme valitettavasti nyt päässeet vierailulle hirvien kiima-ajasta johtuen. Ehkä sitten ensi kerralla.

Etusivu – Ravintola Hirvikartano, Himos, Jämsä

 

Kahvila Akuliina

Piipahdimme hörppäämässä lähtökahvit vielä Jämsän ydinkeskustasssa sijaitsevassa Kahvila-Ravintola Akuliinassa.

Akuliina sijaitsee ihan Jämsän kaupungin sydämessä.
Konditoriatuotteita kannatta käydä testaamassa.

On hyvä huomioida, että Akuliinalla on kesällä Jämsänjoen varrella kesäinen Popup-rantakahvila Joki. Ks.

Facebook Popup-Rantakahvila Joki

Teimme samalla kävelyn jokirantaan. Ihmettelimme miksi siellä on noinkin suuria laivoja. Asia selvisi, kun katsoi karttaa. Jämsänjoke pitkin onkin suora yhteys Päijänteelle, noin 10 km.

 

Katso lisää Himos-Jämsän matkailukohteista täältä:

Tekemistä Himoksella – miniloma Himos-Jämsässä – Kohteena maailma

Luonnonläheinen minirakkausloma Himos-Jämsässä

 

Lisää elämyksiä Himos-Jämsän alueella

Himos-Jämsän alueen elämyksiä esittelevän artikkelisarjan toinen osa on myös ilmestynyt. Esittelen siinä Suomen ainoat huopatossutehtaat Huopaliike Lahtiset ja Huopatehdas J.Alho. Vierailimme myös Suomen parhaassa amerikkalaisten autojen museossa Classic Garagessa sekä Hallinportin ilmailumuseossa. Kävimme lisäksi parissa merkittävässä luontokohteessa eli Juveninkoskella ja Synninlukossa.

Himos-Jämsän alueen parhaita elämyspaikkoja

Kaupallinen yhteistyö Himos-Jämsän kanssa.

 

Himos-Jämsän yhteistyösisältö on tuotettu osana Uutta kilpailukykyä Himos-Jämsän matkailuun -hanketta.

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Varsin pätevältä kuulostaa niin majoitus- kuin ravintolatarjontakin. En olekaan Himoksen suunnalla ollut kuin talvella, mutta tekemistä varmaan löytyisi tosiaan kaikkina vuodenaikoina. Kiinnostavaa päästä lukemaan tarkemmin myös alueen museo- ja aktiviteettitarjonnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *