· · · · ·

Himos-Jämsän alueen parhaita elämyspaikkoja

Esittelen tässä artikkelissa Himos-Jämsän alueen parhaita elämyspaikkoja. Meihin teki suuren vaikutuksen esim. vierailu Suomen parhaassa amerikkalaisten autojen museossa. Mielenkiintoisia paikkoja olivat myös ilmailumuseo, Suomen ainoat huopatossutehtaat sekä pari vuosikymmeniä toiminutta kivijalkamyymälää. Kävimme myös katsastamassa pari luonnon ihmettä eli Synninlukko ja Juveninkoski. Monta ihmeellistä asiaa mahtui kolmen päivän kiertueeseemme.

(Kaupallinen yhteistyö Himos-Jämsän kanssa.)

Saimme mieluisan kutsun lähteä tutustumaan Himos-Jämsän alueen matkailupalveluihin osana Uutta kilpailukykyä Himos–Jämsän matkailuun -hankkeen toimintaa. Esittelin 1. artikkelissa alueen majoitus- ja ravintolapalveluita.

Himos-Jämsän alue yllätti viehättävillä majoitus- ja ruokailupalveluilla

Nyt on vuorossa muut elämykset. Aloitetaan luonnosta ja jatketaan kierros huopatossutehtaille, jossa ei ollut ihan niin hiljaista kuin sanotaan.

 

Synninlukko ja Juvéninkoski ovat Himos-Jämsän alueen merkittäviä luontokohteita

 

Kun suunnittelimme tätä vierailuamme, tulivat Juvéninkoski ja Synninlukko Himos-Jämsän alueen merkittävinä luontokohteina  yhteistyökumppaniltamme suosituksina ja otimme vinkit mieluusti vastaan.

 

Synninlukko avattiin juuri uusilla kulkuteillä

Kaikki tiet johtavat Synninlukkoon, mutta… Meidät johti Google sellaista tietä, että ellei olisi ollut nelivetoauto, olisimme varmaan palanneet sateiden kostuttamalta tieltä takaisin. Onneksi hermomme kestivät ja löysimme perille. Silloin se ei edes ehdottanut tätä alla olevaa sinistä reittiä, joka on lyhin ja ehkä myös riittävän hyvä. Loppuosa on joka tapauksessa hyväkuntoista pientä metsäautotietä.

”Synninlukolle ajetaan Pääskysmäentietä Jämsästä Jämsänkosken suuntaan noin 6 km ja käännytään vasemmalle Haaralantielle Miekkainpetäjän hautausmaan jälkeen. Jatka tietä, kunnes näet vasemmalla opasteen ”2,0 Synninlukko”. Seuraa opasteita, kunnes näet oikealla P-alueen ja opasteen ”0,6 Synninlukko”  (www.himosjamsa.fi)

Samaisen Himos-Jämsä-sivulta aukeaa tällainen tarina:

”Hämyiset kalliot ovat tuoneet alueen ihmisille, kuten myös laitapuolen kulkijoille, suojaa ja turvaa piileskellä. Ison vihan aikaan Synninlukko on ollut väestön yleinen piilopaikka. Rotkon pohjalla virtaa lähde, josta saatiin juomavettä, ja jonka kerrotaan olevan niin syvä, että kun mullikka putosi rotkon reunalta lähteeseen, se löydettiin myöhemmin Jämsänjoesta, hurjimpien tarinoiden mukaan peräti Päijänteeltä.”

Pääsimme vierailemaan Synninlukossa kreivin aikaan, sillä sinne oli valmistunut juuri upeat kulkuväylät, jotka mahdollistavat kulun jopa pyörätuolilla.

Tästä läheltä parkkipaikkaa alkaa leveä kunnostettu reitti Synninlukolle.

Parkkipaikalta on 400m esteetöntä soratietä, jonka jälkeen matka jatkuu  65 m mittaisella puurakenteisella väylällä kohti Synninlukon rotkomaisemaa .

Hieman ennen rotkoa puureitti päättyy tällaiselle piknic-paikalle, jossa voisi pitää vaikka pienimuotoiset rotkotanssit.

Alue on rauhoitettu rehevän lehtomaisen kasvistonsa vuoksi. Siellä kasvaa myös harvinaisia kasveja, kuten rauhoitettu hajuheinä. Vetiset suokohdat ovat lähdeperäisiä. Kuumana kesäpäivänä ilma on viileää, sillä auringon säteet eivät yllä rotkon pohjalle. Keväällä rotkon seinämiä koristelee hieno jääpeite.  (HimosJämsä)

Rotkolaakso on 50 metrin levyinen ja 10-20 metriä syvä varjoisa rotko, jota rajaavat jyrkät ja jylhät kallionrinteet.

Kokemuksesta voin sanoa, että ainakin sateen jälkeen rotkoon kannattaa mennä kumisaappailla tai hyvillä maastokengillä.
Luonnonmukainen tila ja kauniit viherkasvit tekevät Synninlukosta taianomaisen kauniin paikan.

Tässä vielä omatekemä video Synninlukosta…

… ja hyvä blogikirjoitus  Synninlukosta:

Mielenkiintoinen nimi, mielenkiintoinen paikka, Synninlukko Jämsässä. – Retkipaikka

 

Juvéninkoski on eteläisen Suomen suurimpia  putouksia

Juvéninkoski oli sopivasti huopatossutehtaiden välissä (ks. kartta alempana), joten aloitimme luontomatkailun sieltä. Kävi ilmi, että siellä on yksi eteläisen Suomen suurimpia putouksia, putouskorkeus noin 6 metriä.

Juvéninkoski sijaitsee tien vieressä, joten sitä pääsee katsomaan muutaman kymmenen metrin kävelyn jälkeen.

Alasmeno ei olekaan yhtä helppoa. Pääsee kyllä, mutta pientä taiteilua se vaatii.
Tällaisena syöksyy alas tuo Nytkymenjoen yli 6 metrin korkuinen putous.

Tältä videolta pääset näkemään hieman tarkemmin aluetta ja kuulet vinkin miten päästä alas toista kautta.

 

Suomen ainoat huopatossutehtaat sijaitsevat Jämsässä

 

Olipa aikamoinen yllätys kuulla, että huopatossujen luvatussa maassa Suomessa toimii enää kaksi tehdasta ja molemmat vieläpä lähes naapureina Partalan kylässä Jämsässä. Uutta kilpailukykyä Himos–Jämsän matkailuun -hankkeen projektipäällikkö Nina Lehtomäki oli järjestänyt meille esittelyt molempiin tehtaisiin, joten ei kun menoksi.

Huopaliike Lahtiseen on lyhintä tietä vajaat 8 km ja siitä pari kilometriä Huopatehdas J. Alholle.

Huopaliike Lahtinen

Huopaliike Lahtinen, josta käytetään myös nimitystä Lahtiset, on Jämsän Partalan kylässä sijaitseva huopatuotteisiin erikoistunut huopatehdas sekä tehtaanmyymälä. Tässä Suomen suurimmassa ja kauneimmassa 😉 tehtaassa valmistetaan muun muassa huopikkaita, pannunalusia, reppuja, saunahattuja sekä tennareita.

Huopaliike Lahtisen perusti vuonna 1921 Alex Lahtinen. Nykyisinä yrittäjinä siinä toimivat sisarukset Jukka Lahtinen sekä Riitta Koskinen.

Tuotteitamme myydään omassa tehtaanmyymälässä ja verkkokaupassa, erilaisissa kenkä- ja lahjatavarakaupoissa sekä Halosen ja Carlsonin tavaratalossa, Partioaitassa ja Scandinavian Outdoorin myymälöissä.

Haastattelin yrittäjä Riitta Koskista ja kuulin mielenkiintoisia asioita huopatehtailusta.

Astuessamme Huopaliike Lahtisen myymälään, oli yllätys vastassa. Voi mitä kaikkea tehdäänkään nykyisin lampaan villasta!

Yhteistyö kenkäsuunnittelija Aki Choklatin kanssa on tuonut uusia tuotteita Lahtisille.
Kenkien lisäksi tuotevalikoimaan ovat ilmestyneet kauniit designlaukut, klassikkoja jo syntyessään.

Tähän loppuun vielä Riitta Koskisen kerrontaa huopatossujen tekemisestä.

Kiitos esittelykierroksesta Riitta!

Lukijoille tiedoksi, että pääsimme  tekemään myös tehdaskierroksen, mutta sovimme, että taltioimme  ainoastaan muistikuvia 🙂

 

Huopatehdas J.Alho

Parin kilometrin päässä Lahtisista sijaitsee Huopatehdas J.Alho, joka on alan toiseksi suurin tekijä Suomessa.

J-Alhon toimisto-, myymälä- ja kahvilarakennus.
J.Alhon myymälässä on myynnissä omien tuotteiden lisäksi myös muiden pienten yritysten tuotteita. Erinomaista yhteistyötä!
Mm. Vuoden Yrittäjä 2020 Jämsässä. Ei huono!
Huovasta on moneksi.

Kari-Pekka lähti näyttämään meille miten viimeistellään huopatossujen muoto. Videolla lisää:

Kätevästi kävi K-P:ltä lestittäminen. Suuret kiitokset näyttökokeesta. Läpi meni ja kirkkaasti 🙂

 

Pari myymäläsuositusta Jämsän keskustassa

 

Saimme vinkin, että kannattaa käydä tutustumassa pariin perinteikkääseen kivijalkamyymälään Jämsän keskustassa. Siispä ei kun menoksi.

Pajalan Kenkä

Valinta vuoden kenkäkaupaksi Suomessa on meriitti, jonka vain harvat ja valitut saavat. Jämsässä jo yli 50 vuotta toiminut Pajalan kenkä on kannuksensa ansainnut .

Marjaana Nikoskinen kertoi meille liikkeen historiasta ja myi mammulle kengät. Kiitos hyvästä asiantuntevasta palvelusta!

 

Vehkala Jeans Dealer

Vehkala Jeans Dealer on toiminut nykyisellä paikallaan peräti 85 vuotta jo kolmannessa sukupolvessa.

Yrittäjä Markku Vehkalan sitikka on tavallisesti luotettavien lähteiden mukaan tavaramerkki, joka löytyy farkkuliikkeen pihasta aina, kun omistaja on paikalla.

 

Suomen  paras amerikkalaisten autojen museo löytyy Jämsästä

 

Nyt se on nähty. Suomen ehdottomasti paras amerikkalaisten autojen museo Classic Garage Jämsä on toiminut Jämsässä kolme vuotta. Sieltä löytyy huikeat 40 harvinaista Amerikan rautaa ja satakunta kaksipyöräistä mopoa/moottoripyörää viideltä vuosikymmeneltä . Suu ammollaan piti kierrellä ja katsella.

Museon toinen omistaja Veli-Matti Mäkinen on varsinainen numeropää. Miten voi ollakin, että joku voi muistaa jokaisen auton tuotantoluvut, kuutiotilavuudet ja tehot, historian ja hinnan silloin, kun niitä alettiin myydä. Meillä on erilaisia lahjoja 🙂

Veli-Matti Mäkinen omistaa ajoneuvokokoelman yhdessä keräilijäystävänsä Hannu Haljalan kanssa. Ajoneuvoharvinaisuuksia herrat ovat keräilleet 1980-luvulta lähtien. Toista näin ainutlaatuista amerikkalaisen autojen kokoelmaa ei Suomesta löydy. Se on harvinainen myös Euroopan mittakaavassa.

Classic Garage Jämsä toimii kaupungin keskustassa Teollisuuskatu 7:ssä. Viitoitusta ei perillä ollut, joten ainakin meiltä loppui usko ja soitimme Veli-Matille löytääksemme perille. Siellähän se on kirpputorin takana. Helppoa kuin automuseon etsiminen, kun osaa etsiä 🙂

Olihan se suut auki loksauttava hetki astua teollisuushalliin noiden muskeliautojen keskelle. Annetaanpa Veli-Matin kertoa minne saavuimme:

Veli-Matin  puheissa nousee usein esille sana muskeliauto. Sellaiseksi kutsuttiin 1960- ja 1970-lukujen kaksiovisia urheiluautoja, joissa oli voimakas V8-moottori. Ymmärsin, että käsite koskee osin myös muita voimakasmoottorisia autoja ja olenpa kuullut sitä käytettävän myös joistain nykyautoista.

Veli-Matin silmäterä on tämä Cadillac-kaunotar. Täysin samanlainen on kuulemma ollut myös Marilyn Monroella.

Olemme Suomessa oppineet tuntemaan hieman toisenlaisia sixpackeja.

Chevrolet Corvette Sting Ray

Alla aukeavan videon lopussa Veli-Matti käynnistää vuoden 1965 Chevrolet Corvette Sting Rayn, joka on kuulemma vanhin yhtäjaksoisesti valmistettu urheiluauto. Onneksi video ei tallentanut kunnolla auton ääntä, sillä se oli vähintäänkin karmean kova 🙂

Veli-Matin moposilmää hivelee tämä Victoria Sputnik, jota hän sanoo maailman kauneimmaksi.

Kuuntele Victoria Sputnikin tarina tästä:

Autojen lisäksi hallista löytyy paljon autoiluun ja menneisiin vuosikymmeniin liittyvää rekvisiittaa.

Eipä ihme, että hallista löytyy myös Marilun Monroe, kun hänellä on ollut samanlainen auto kuin Veli-Matilla.

Varsinainen yllätys oli vasta edessä. Ovet auki ja simsala pim! Edessämme oli 100 kaksipyöräistä ja lisää Amerikan rautoja.

Mutta annetaanpa yrittäjän kertoa mitä herkkuja tuolta löytyy, mm. täydellinen sarja putkirunko-Tuntureita:

Varsin herkullinen tarina liittyy tähän alle esiteltävä Cadillaciin. Kävi ilmi, että tuossa kylähullussa Amerikan-autohullussa on suuri annos romantikkoa.

Tämän yllä olevan muskeliauton Viperin tarinaa voit kuunnella tästä:

 

Päätetään kierros tuossa huikean hienossa automuseossa näihin erikoisuuksiin, joiden mukana on myös pontikkamiesten auto! Katsele videolta miksi se on niin harvinainen, että se ei lähde edes isolla rahalla takaisin Jenkkeihin.

Suuri kiitos mielenkiintoisesta esittelystä Veli-Matti Mäkinen!

HUOM!

Jos kiinnostuit Classic Garagesta ja haluat kuulla lisää mielenkiintoisia tarinoita, kerää ryhmä ja varaa teille esittely. Museo on avoinna vain tiettyinä, ennakkoon ilmoitettuina ajankohtina sekä ryhmille tilauksesta velimatti.makinen61@gmail.com.

Liput 20 €/hlö, museoajoneuvojen esittely ja kertomukset 100 €.

 

Hallinportin Ilmailumuseo on suomalaisen lentokoneteollisuuden pioneerien näyttelypaikka

 

Taas tuli uutta tietoa. Museovierailumme  jälkeen tiedämme, että Hallinportin Ilmailumuseo on suomalaisen lentokoneteollisuuden pioneerien näyttelypaikka. Siellä on valmistettu pienkoneita sotaan ja siviilikäyttöön.

Toiminta käynnistyi vuonna 1938, kun kuntaan tuli Karhumäen veljesten lentokonetehdas, kun he löysivät Kuorevedeltä sopivan paikan lentokonetehtaalle. Veljekset olivat aloittaneet lentokoneiden valmistuksen Jyväskylän maalaiskunnan Keljosta ja muuranneet peruskiven lentoyhtiö Kar-Airin synnylle. Syksyllä 1939 Veljekset Karhumäki aloittivat rakentaa Halliin lentokonetehdasta

Ilmavoimien kanssa tehdyn sopimuksen pohjalta valtio rakensi samaan aikaan Kuorevedelle toisen lentokonetehtaan 1940. Valtion lentokonetehdas, jonka päätehdas oli Tampereen Härmälässä, joutui laajentamaa Suomen lentokoneteollisuutta tuntuvasti toisen maailmansodan syttymisen vuoksi, joten siitä tuli Halliin Kuoreveden työpaja VL2, joka teki pääasiassa koneiden huoltoja, korjauksia ja töiden varmistamiseksi koelennot. 1944 siellä työskenteli peräti 750 ihmistä.

Ensimmäiset koneet lensivät Hallin kentältä kesällä 1940 eli tehtaat ja lentokenttä olivat tuolloin jo toimintakunnossa. Nuo molemmat tehtaat toimivat omina yksikköinä Hallissa.

Meillä on hieno tilaisuus päästä museokierrokselle museojohtaja Seppo Valkeiskankaan opastuksella. Tämä eläkeläisvaari jaksaa vuodesta toiseen kiertää vapaaehtoistyönä kertomassa suomalaisen ilmailun historiaa. Ilmailualan koppalakki (tai ainakin suikka) nousee Sepolle ja kumppaneille, jotka ilman korvausta keräävät pienillä sisäänpääsymaksuilla rahaa ilmailumuseon ylläpitämiseen.

Hallinportin Ilmailumuseo (lentotekniikankilta.fi) sijaitsee Hallin kylässä 23 km Joutsasta.

Ilmailumuseon seinällä on kuvat kaikista Kuoreveden tehtaalla valmistetuista lentokoneista.
Pienoismalleina museolta löytyvät kaikki suomalaiset sodan aikaiset lentokoneet.

Seppo Valkeiskangas esitteli myös sodanaikaista sähköpostijärjestelmää eli kirjekyyhkykoteloa, jolla lintu lähetettiin lentokoneesta viemään postia osoitteeseensa.

Ilmailumuseossa on valtaisa määrä teknistä laitteistoa, jota on käytetty lentokoneissa.
Ei voi kun ihmetellä kuinka pitkälle lentokoneiden heittoistuimet oli kehitetty jo II maailmansodan aikana. Kannattaa mennä vierailulle museoon ja pyytää Seppoa kertomaan. Minä en osaa 😉

Toisessa hallissa on näytteillä myös muutama lentokone.

Tällä videolla on vähän tarinaa lentokoneista:

Suuret kiitokset Seppo mielenkiintoisesta museokierroksesta!

 

Todella suurenmoiset kiitokset Himos-Jämsä -matkailulle mahdollisuudesta käydä tutustumassa alueen matkailupalveluihin. Toivottavasti vielä kohtaamme, sillä pääsimme vasta vähän raapaisemaan pintaa. Niin paljon tuolla alueella on kaikkea mielenkiintoista.

 

Käyhän lukemassa matkailupalveluista näiden erinomaiset nettisivujen kautta:

Himos-Jämsän alueen matkailupalvelut

 

Jos innostuit näistä kohteista, katso täältä edellisestä Himos-Jämsä-artikkelistani muutama erinomainen majoitus- ja ruokapaikkavinkki:

Himos-Jämsän alue yllätti viehättävillä majoitus- ja ruokailupalveluilla

 

Katso lisää Himos-Jämsän matkailukohteista täältä:

Tekemistä Himoksella – miniloma Himos-Jämsässä – Kohteena maailma

Luonnonläheinen minirakkausloma Himos-Jämsässä

Katso myös Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Himos-Jämsän yhteistyösisältö on tuotettu osana Uutta kilpailukykyä Himos-Jämsän matkailuun -hanketta.

Samankaltaiset artikkelit

3 Kommenttia

  1. Tuo Synninlukon rotkomaisema näyttääkin todella hienolta! Todella vehreää kaikkine saniaisineen, ja rotkoa ympäröi upeat ja jylhät kalliot. Ja niin näyttää hienolta myös Juvéninkoski, vettäkin näyttää olevan koskessa runsaasti. Myös museotarjonta vaikuttaa kiinnostavalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *