· ·

Automatkailua Kreetan kuvankauniissa vuoristossa

Jos haluat harrastaa utomatkailua Kreetan kuvankauniissa vuoristossa, tässä on yksi hyvä reittivaihtoehto. Käy tutustumassa Kreetan kasvitieteelliseen puutarhaan sekä vilkaisemassa näkymää Samarian rotkon alkupisteessä Omaloksessa? Lue tämä matkakertomus ja mieti, sopisiko tuo reitti sinulle?

Koska edellisestä Kreetan matkastamme oli kulunut lähes 20 vuotta, olin unohtanut kuinka kaunis saari se onkaan. Maisemista tuli paljolti mieleen Madeira, jossa olemme olleet useasti. Suuren vaikutuksen minuun tekivät appelsiiniviljelmät, joita näin kierroksellani PALJON! Niin paljon, että kukaan ei varmaan koskaan ehdi niitä kerätä saati sitten myydä, Kuinkahan suuri osa sadosta jää hyödyntämättä? Muut saa selittää 🙂 Tämän kierroksen jälkeen minulle tuli tunne, että kohtaamme vielä, Kreeta!

Tämä matkakertomus on osa huhtikuussa 2018 tekemääni äkkilähtöä Kreetalle. Rohkenin ottaa ”määrittelemättömän majoituksen”, kun halavalla sai. Siitä kokemuksesta on erillinen matkakertomus, joka löytyy tästä alta.

Miten toimi ”määrittelemätön” majoitus? Äkkilähtökokemus Kreetan saarelle.

Tutkailin matkaoppaita ja etsin sopivaa päivämatkakohdetta Kreetan saarelle. Lopputulos oli, että päätin lähteä aluksi ajelemaan vuoristoon nähdäkseni miltä Kreetan saari näyttää. Näyttihän se! Yllätys oli, kun katselin jälkikäteen kuvia edellisestä Kreetan matkastamme. Olimme silloin ajelleet samoja reittejä, mutta en muistanut.

Matkojen unohtuminen ja paikkojen sekoittuminen toisiinsa oli alun perin blogi-innostukseni syy. Aloin kirjoitella matkakertomuksia aluksi omiin tarpeisiimme 10  vuotta sitten syystä, että muistaisimme missä olemme käyneet. Hyvä niin, sillä pelkät kuvat eivät näköjään riitä meille. No, siitä alkoi sitten jokunen vuosi sitten tämä blogiharrastukseni.

Vuokrasin pariksi päiväksi auton tavoitteena käydä vuoristoajelulla ja länsirannikolla katsomassa paljon kehutut uimarannat. Hotellini Eva Suitesin lähistöltä löytyi autoliike, joka vuokrasi pikkupirssin käyttööni 55 eurolla pariksi päiväksi ilman omavastuuta. Se oli sopiva hinta eläkeläiselle.

 

Automatkailua Kreetan kuvankauniissa vuoristossa kohteena kasvitieteellinen puutarha ja Samarian rotko

 

Ensimmäisenä ajopäivänä tein alla olevassa kuvassa näkyvän reilun 100 km reitin, jonka tavoitteena oli katsella Kreetan vuoristoa.

 

Appelsiinien valtava määrä yllätti

Autoajeluni ensimmäiset yllätykset tulivat vastaan jo muutaman ajokilometrin jälkeen. Tien varsilla kasvoi valtava määrä appelsiinipuita. Kun matka jatkui, puiden määrä kasvoi koko ajan.

Olin niin ihmeissäni, että minun oli pakko pysähdellä tämän tästä kuvaamaan näkyä, joka oli tälle ”maailmanmatkaajalle” outo. Olin nähnyt appelsiinipuita useasti monessa maassa, mutta nyt niiden valtava määrä teki pysäyttävän vaikutuksen.

Yhden pysähdyksen aikana näin appelsiininpoimijoita työssään ja menin pyytämään maistiaista. En kehdannut suomalaisena ottaa niitä luvatta vaikka niitä olisi voinut nykäistä auton ikkunasta vauhdissa mukaan. Ystävällinen mies ei puhunut englantia, mutta tulin ymmärretyksi. Kohta sylissäni oli muutamia appelsiineja kiitospalkalla. Maistelin niitä myöhemmin ja hyväksi havaitsin. Olin hieman yllättynyt, että satokausi on keväällä. Liekö syksyllä toinen?

Ajellessani syvemmälle saaren keskiosaan huomasin tienvarressa tavernan, jonka edessä oli myytävänä appelsiineja ja pöydällä muutama pullo mehua. Minun oli pakko pysähtyä ostamaan pullo janojuomamaksi testatakseni kuinka hyvää on juuri puusta poimitun, vastapuristetun appelsiinin mehu. Rouva haki jääkaapista litran pullon, josta maksoin 5€.

Kävihän se mielessä, että onpa aika kova hinta appelsiinimehusta tuolla seudulla, mutta maistettuani autoon istuessani tuota kylmää mehua en enää pitänyt hintaa korkeana. Mehu oli sanoin kuvaamattoman hyvää! En ikinä ole maistanut missään saman veroista.

Käsitykseni erilaisista appelsiinimehuista menivät juuri uusiksi. Nyt ymmärrän mitä on hyvä, tuorepuristettu mehu. Sen verran opin vielä, että tuollainen säilyy jääkaapissa 2-3 päivää, toki määrästä riippuen 🙂 Yksi litra ei varmasti säily kolmea päivää, sillä niin hyvää se oli. No, ostamani pullollisen säilyvyys oli kyllä alle 2 tuntia, joten petkuhuiputtivat minua, kun sanoivat sen kestävän parikolme päivää.

Noustuani ylemmäs kohti vuoren huippua, appelsiinipuut loppuivat, mutta luonnon vehreys ja kauneus lisääntyivät.

 

Kreetan kasvitieteellinen puutarha

 

Olin lueskellut, että kasvitieteellisessä puutarhassa voisi olla kiva piipahtaa. Koska se sattui matkan varrelle, pitihän siellä käydä. Opastauluista ym. selvisi millaisesta kokonaisuudesta oli kyse.

Kreetan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee jyrkähkössä rinteessä. Yllä olevista kuvista käy ilmi reitti, jota pitkin kävely ohjaantuu. Lähdin vaeltamaan reittiä, jolla ei ollut tungosta. Näin koko aikana vain muutamia ihmisiä.

Välimeren yrttialueella riitti monenlaista nähtävää ja yrttien kokoluokka oli ajoittain paljon suurempi kuin kotomaassamme.

Päivä oli lämmin ja aurinkoinen, joten kävely puiden varjossa oli varsin miellyttävää. Reitti on kaunis vaikka tuolloin ei ollutkaan vielä paras kukinta-aika.

Kuvat puhukoon puolestaan.

Alla laaksossa on pieni lampi, jonka varrella pieni eläinpuisto.

Satulamallia vuodelta xxxx

Reitin varrella olevien palaneiden puunrunkojen perusteella alueella on ollut kauan sitten tulipalo, josta oli jätetty merkkejä sinne tänne.

Viimeisen kilometrin aikana polku kulki sitruspuualueen läpi. Loppumatkasta kukat tulivat yhä näyttävimmiksi.

Olen aina mieltänyt, että papukaijakukat kuuluvat Madeiralle, mutta tämän matkan kokemusten perusteella päättelin, että Kreeta on hyvin monessa suhteessa samanlainen, äärimmäisen kaunis saari. Meistä tuli kavereita Madeiran tavoin.

Lähdin jatkamaan matkaa. Kauniita maisemia riitti…

Kasvillisuudesta voi päätellä, että 2 km korkeus alkaa olla lähellä.

 

Automatkailua Kreetan vuoristossa kohteena Samarian rotko

 

Jatkoin automatkailua Kreetan vuoristossa asetin matkan edetessä päätavoitteekseni käydä katsomassa miltä näyttää Samarian rotko. Se on Kreetan pisin n. 16 km pitkä rotkovaellusreitti joka päättyy rannikolle. Tuo kapeimmillaan 3 m levyinen rotko on erittäin suosittu vaellusreitti, joka ei ollut vielä auki. Se aukeaa vasta toukokuun alussa.

Tämä kiveen hakattu tienviitta löytyi kuvattuna myös 18 vuotta aiemman matkani kuvien joukosta, joten pieni tuntuu saari olevan 🙂

Onhan se huikean hieno rotko, joka olisi joskus kiva kävellä. Ehkä seuraavalla reissulla.

Ajelin takaisin toista reittiä, vaihtelun vuoksi. Kyllä kannatti, sillä olihan siellä paljon kaunista nähtävää. Omaksumiskynnys alkoi olla jo lähellä, joten en enää jäänyt kuvailemaan vaan otin tavoitteeksi päästä mahdollisimman pian takaisin hotellille. Sen verran piti auton ikkunasta kuvata, että sain otoksen saaren rikkakasvista (?), jonka nimeä en tiedä. Noita keltaisia, kauniita kukkia riitti vuorten ylimmässä osassa.

Olin pannut menomatkalla merkille, että alueella on viinitila. Halusin käydä maistamassa miltä paikalliset viinit maistuvat. Matka tilalle olikin monta kilometriä päätieltä. Ehdin paikalla juuri klo 18, kun myymälää oltiin sulkemassa. Maistoin kuitenkin vielä paria viiniä, mutta en ostanut mitään. Noin 12 € hinta viinitilalla pullosta oli mielestäni vähän ylihintainen. Eivät ne niin hyviä olleet.

Jatkoin hotellille ja valmistauduin seuraavan päivän kiertueeseen. Se suuntautui länsirannikolle ja tavoitteena oli tarkistaa saaren kuuluisimmat uimarannat. Siitä ilmestyi erillinen matkakertomus.  Sanoisin, että kannattaa lukea, sillä etenkin toinen varpaistelemistani rannoista oli UPEA!

https://appamatkustaa.fi/kreeta-osa-3-lansirannikon-kierros-mm-paras-ranta-elafonisi/

Tässä Kreetan matkakertomusteni muut osiot

https://appamatkustaa.fi/suomalaisten-suosikkikohteen-kreetan-parhaita-paloja-ja-muutakin/

 

Samankaltaiset artikkelit

8 Kommenttia

 1. Kävelin viime syksynä Samarian vaelluksen mieheni kanssa sen vuoksi, että jäin eläkkeelle. Oli melko kova rutistus, mutta selvittiin! Pari varpaankynttä muuttui mustaksi. Suosikkipaikkamme on tuo Botanical Garden. Viime reissulla kävimme myös Terra Cretan tehdasopatuksella. Olemme olleet myös Vamoksen kokkauskursseilla.

  1. Monta juttua olet kokenut, joita meikäläinen voi laittaa tulevaisuuden tavoitteisiin. Voisin aloittaa tuosta vaelluksesta. Sola oli kiinni, kun menin sinne. Siinä vaiheessa taisi olla parempi niin 🤣

 2. Hieman erilainen kasvitieteellinen puutarha, missä minä olen käynyt. Itse vierailin viimeksi Edinburghissa Britannian toiseksi vanhimmassa kasvitieteellisessä puutarhassa ja oli kyllä hieno paikka. Kreetalla en ole vielä koskaan käynyt, mutta kauniiden maisemien ystävänä vaikuttaa upealta paikalta, jossa täytyy joskus vielä käydä! 🙂

 3. Me tykätään matkustellessa tosi paljon käydä kasvitieteellisissä puutarhoissa, muun muassa Berliinissä sellaisessa vierailtiin. Ja onhan tämä meidän Helsingin Kaisaniemenkin puutarha ihana!:)
  Mutta niin etelässä ei vielä olla oltu, että noin ihanille appelsiiniviljemille oltaisiin päästy, voi kuinka näyttää ihanalta!<3 Varmasti upea kokemus!
  Ida
  Kotona kaupungissa -blogista

  1. Niinpä Ida! Kasvitieteelliset ovat meidänkin vakiokohteita. Ja nuo appelsiiniviljelmät tekivät ainutlaatuisuudessaan ja oikea-aikaisuudessaan suuren vaikutuksen.

   1. Hei. Juuri tulleena Kreetan Haniasta täytyy kehua myös tuota Botanical Park puutarhaa, myös siinä olevaa ravintolaa… parhaat sapuskat koko reissusta. Tekevät kaiken kasvis ruuat oman puutarhan tuotoksista. Nam! Rotko vaelluksen tein Agia Irinin solaan ja täytyy sanoa, että vaikka olen suht’peruskuntoinen oli yllättävän raskas 7km (tosin mittari näytti 10km) . Hillittömän isoja kiviä ja kivikkoa. Ihmettelin tuota koska kuitenkin sanotaan olevan ”helpohko”. Asuntomme talonmies sanoi että alueella oli ollut jotain kivivyöryjä 😳 tuo ja 30 asteen helle ei ehkä paras yhdistelmä. Hieno reissu kuitenkin 😀🌞

    1. Harmi, että jäi tuo ravintola testaamatta, kun ei ollut vielä sen aika 🙂 Olettepa ottaneet mittaa itsestänne, ehkä vahingossa. Seuraavalla kerralla haluamme kyllä kokeilla jonkin rotkovaelluksen Kreetalla. On se kaunis saari!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *