· ·

Miten toimi ”määrittelemätön” majoitus? Äkkilähtökokemus Kreetan saarelle.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun lähdin matkalle, jolla oli odotettavissa ”määrittelemätön” majoitus. Pieni pelko persuksissa ja seikkailun halu mielessä varailin äkkilähtöä. Tästä matkakertomuksesta selviää, millaisin tunnelmin appa vietti viikon Kreetalla Agia Marinassa Deturin matkalla. Kun luet, saat vihiä kannattiko lähteä!

Follow ”Appamatkustaa” blog with Bloglovin

 

Äkkilähtö Kreikkaan

 

Tätä matkaa edelsi muutamien päivien pakonomainen tarve löytää jokin edullinen äkkilähtö. Mammu oli ilmoittanut jo hyvissä ajoin, että hän jättää tämän matkan väliin ja keskittyy kotoiluun. Kahlasin kaikki mahdolliset äkkilähdöt läpi tavoitteena löytää mahdollisimman edullinen, mutta riittävän hyvä reissu. Päädyin lopulta poikkeukselliseen yhtälöön: Lähdin ensimmäistä kertaa 10 vuoteen matkatoimiston järjestämälle valmislähdölle. Lento lähti Jyväskylästä ja kohteessa olisi ”määrittelemätön majoitus”.

Kohdemaaksi valitsin Kreikan ja saareksi Kreetan, jossa olemme olleet kerran eli vuonna 2000. Lähtö oli parin päivän kuluttua, hinta (lento+majoitus) 199 €, mutta yksin matkaajalle lisäbonusta sen verran, että jouduin maksamaan 269 € tuosta ”nuku missä sattuu” -reissusta. Lisäkustannusta tuli siitä, että Marjatan piti lähteä viemään minut Jyväskylään, koska aamulla ei ollut sopivaa bussikuljetusta tarjolla. Edestakainen matka Hanian lentokentältä hotelliin lisäsi menoja vielä 20 €, joten matkan kokonaiskustannukset olivat 269+20+ kotimaan kuljetukset (paluu maksoi 11,50 Onnibussilla).

Marjatta heitti minut Tikkakoskelle. Lento Hanialle oli päivän ensimmäinen kolmesta lennosta, joten tungosta ei ole tuolla kentällä. Kaikille tilaa riitti. Lensimme liettualaisella Small Planet -yhtiön koneella mikä oli ihan samanlainen oli kokemus kuin millä tahansa halpalentoyhtiöllä. Kaikki pelasi moitteetta, tälläkin kertaa.

Kreetalla meitä oli vastassa Deturin oppaita, jotka hoitivat noin 200 matkalaista neljään bussiin. Homma oli hanskassa. Kaikki sujui hienosti.

 

Määrittelemätön majoitus

 

Minua kiinnosti seikkailijana erityisesti saada kokemus ”määrittelemättömästä majoituksesta”. Ennakkoinfo antoi ymmärtää, että minut voidaan laittaa ihan mihin tahansa hotelliin, jopa sellaiseen, joka ei kuulu Deturin valikoimiin. Koska äkkilähtöjä oli tarjolla vielä edellisenä päivänä, päättelin, että päädyn johonkin tarjolla olevaan Deturin hotelliin. Sen verran matkatoimiston virkailija paljasti soittaessani hänelle Suomessa, että ”hotelli sijaitsee Kreetalla” ?. Ei nyt olisi tarvinnut niin tarkasti kertoa.

Kun pääsin Kreetalla oppaan luo, hän antoi minulle lapun, jossa lukia Eva Suites, joka sijaitsee Agia Marinassa noin 9 km Haniasta länteen, Plataniaksen naapurissa. Heti bussiin noustuani sain kuulla, että samaan hotelliin oli tulossa muitakin äkkilähtöläisiä.

 

Eva Suites haukkui (lopulta) hintansa

 

Saatuani avaimen käteen Eva Suitessa ja päästyäni huoneeseeni, totesin, että tämä ei taida nyt olla minun paikkani.

Huone oli ihan siisti, mutta pieni ja kylmä. Tähtiluokitukseksi määrittelin siinä vaiheessa 2. Olin varautunut siihen, että olen tuossa hotellissa 1. ja viimeisen yön kuljetusten vuoksi, mutta voisin myös vaihtaa hotellia ja maksaa lisää. Kävin kuitenkin kyselemässä löytyisikö suurempaa huonetta ja vastaanottovirkailija ilmoitti, että se voi olla mahdollista aamulla. Tämän viestin saatuani asia oli ok. Asetuin taloksi, mutta en purkanut laukkua, optimisti kun olen.

Ensimmäinen ilta Agia Marinassa oli sikäli vähän kurja, että pääsiäisestä (Kreetalla se oli siis viikkoa myöhemmin kuin Suomessa) johtuen kaikki kaupat olivat kiinni. Myös hotellimme ravintolapalvelut olivat kiinni eikä sieltä saanut edes vettä ostetuksi. Jossain lähettyvillä oli kuulemma joku konditoria-kahvila auki, joten sieltä voisi ostella jotain pientä. Ei alkanut homma kuin Stromsössä.

Minä päätin katsella formulat iPadiltani Freedomen avulla. Pääsin todistamaan, kun Räikkönen joutui keskeyttämään ajettuaan varikkomiehen jalan päältä saatuaan liian aikaisin lähtömerkin. Bottas sen sijaan taisteli Bahrainissa toiseksi häviten Vettelille 0,5 sekuntia. Sen jälkeen kävin ostamassa vettä ja leipää, jotta selvisin aamiaiseen saakka.

Heräsin kylmän yön jälkeen kauniiseen, mutta viileään aamuun. Eivät auttaneet pari vilttiäkään, kun kämppä oli ollut talven kylmillään, otaksun.

Kävin syömässä hotellin ulkoravintolassa englantilaistyyppisen 5,50 € aamiaisen, jonka jälkeen käppäilin lähiseutuun tutustuen. Ensiaskeleet rannallakin tuli otetuksi, tosin kengät jalassa. Kuulin jo edellisenä iltana, että pari päivää aiemmin tulleen suomalaisperheen lapsi oli astunut siellä jonkin piikkikalan päälle ja saanut sen verran myrkkyä jalkaansa, että oli joutunut turvautumaan lääkärin apuun. Vähän se pelotti raavasta miestäkin. Pitää olla varovainen tuolla rannalla.

 

Huoneen vaihto Smurffi-taloon onnistui Eva Suitesissa

 

Kello 10 jälkeen päätin kokeilla kepillä jäätä ja menin kysymään, voinko vaihtaa huonetta. Törmäsin matkalla ikäiseeni mieheen. Herra Costas, insinöörimies, osoittautui paikan omistajaksi . Samaan aikaan paikalla sattui myös naishenkilö, joka oli vastaanotossa töissä. Kerrottuani asiani, nainen alkoi selvittää huonetilannetta. Isäntä rohkaisi tekemään kaiken voitavan, että isompi huone löytyisi. Nainen kävi kaikki läpi ja näytti, ettei vapaata ole. Sitten hän veti ässän hihasta. Respaa vastapäätä oli talo numero 1, jossa oli vielä remontti menossa. Se oli kuitenkin sen verran loppusuoralla, että he lupasivat järjestää sen minulle iltapäivään mennessä. Olin tiedon kiitollisena vastaan ja lähdin kämpille lueskelemaan. Kävelyretkeltä palattuani kuulin, että huone olisi valmis, joten siirsin matkatavarat  Smurffi-taloon, kuten toinen vastaanottovirkailija sitä myöhemmin kutsui.

No Smurffi-taloltahan tuo saamani 2-kerroksinen huoneisto vähän näyttikin.

Herra ikätoverini ja rouva virkailija olivat syystäkin iloisia tehtyään asiakkaan iloiseksi.

Terassilla oli sopivasti tilaa.

Asettauduin taloksi ajatuksella, että saan olla siinä ainakin perjantaihin saakka.

Yläkerran makuuosasto oli ihan viihtyisä. Sänky oli tosin 191-centtiselle sen verran lyhyt, että jouduin nukkumaan nurkasta nurkkaan.

Heräsin ensimmäisen Smurffi-yön jälkeen kauniiseen kevätpäivään. Työmiehet olivat saaneet tehtäväkseen pestä ja maalata asuntoni edessä olevan uima-altaan. Se homma kestikin sitten koko viikon. Allas oli käytössä vasta lähtöyömme jälkeisenä päivänä.

Hotellissa oli toinenkin uima-allas, jonka käytön luovutin suosiolla muille suomalaisille. Muita kansallisuuksia ei ollut majoittunut ainakaan kesäkauden avausviikolla.

Tarjoilin itselleni kuohuviinillä kyyditetyn aamiaisen. Ei hävinnyt edellisen aamun sellaiselle, ei.

Tämä pariskunta tuli pitämään minulle seuraa. Syystä tai toisesta hauskanpito jatkui tuntikausia. Ja seuraavana aamuna taas! Taisivat tykätä! Ujoudesta ei ollut tietoakaan.

Tässä hieman videokuvaa huoneistosta ja rannalta.

 

Kierros hotellin yleisissä tiloissa

 

Eva Suitesin julkiset tilat olivat hyvässä kunnossa. Sohvakin oli saanut juuri uudet päälliset. Kirjakaapista löytyi runsaasti matkailijoiden jättämiä kirjoja. Kevensin omaakin laukkua yhdellä uutuuspokkarilla muille luettavaksi.

Isäntä kävi aina ajoittain jututtamassa ja kysymässä onko kaikki kunnossa. Muuten olikin, mutta huoneisto oli talven jäljeltä kylmä ja kostea. Kirvistelin siinä yön auringon helliessä päivällä ja lämmittäessä huoneistoa. Kun piti vaatetta riittävästi päällä, ei ollut ongelmia ja yöllä sukat jalkaan ja viltti päälle niin uni maistoi. Keskiviikkoaamu valkeni pilvisenä ja huomattavasti viileämpänä kuin aiemmat päivät. Marssin vastaanottoon ja vuokrasin itselleni kaukosäätimen ilmalämpöpumppuun. Maksoin mielelläni 3,5 €/vrk siitä, että sain kämpän lämpimäksi. Suotta olin odotellut, että kyllä aurinko lämmittää… Ei lämmittänyt. No, loppuviikko menikin miellyttävämmissä merkeissä Smurffi-talossani.

Noiden parin päivän hotellikokemusten jälkeen aloin jo selvitellä alueen parhaita hotelleja, sillä tänne kaunille saarelle haluan palata jatkossakin!

PS. Tein matkani aikana useita matkoja saaren länsiosaan. Linkit niitä esitteleviin matkakertomuksiin löytyvät tämä postauksen lopusta.

 

Summa summarum

 

Tässä vielä arvio siitä, mitkä kokemukset minulle tulivat matkalta, jolla oli ”määrittelemätön majoitus”, ensimmäistä kertaa eläissäni. Oliko se viimeinen?  N0, ei välttämättä. Kirjoitinhan, että olen vähän seikkailijaluonne, joka ottaa silloin tällöin pienieä riskejä. 🙂

DETUR

  • Selvittäessäni soitolla tilannetta Deturin kautta, virkailijanainen oli erittäin ystävällinen. Loistavaa asiakaspalvelua.
  • Kun kysyin matkaa edeltävänä päivänä, missä päin hotellini mahdollisesti tulee sijaitsemaan, seuraava virkailija ei ollut enää ihan ”samaa pataa”. Asiallinen kyllä, mutta olisin ollut kiitollinen, jos hän olisi sanonut sen sijaitsevan lähellä Haniaa tms. Se, että vastaus on ”Kreetalla”, oli lähinnä huono vitsi. Kiitos kumminkin.
  • Kohdeopas hoiti asiaa paikan päällä ystävällisesti ja lupasi kysellä Suomen toimistosta vaihtoehtoista hotellia. Kiitokset hänelle siitä!
  • Deturin vastaus ei sitten ollutkaan kovasti mieleinen. Paikallisopas ilmoitti, että heillä olisi tarjota yksi huone Plataniaksesta vastaavan tasoisesta hotellista rannan puolelta, mutta siitä pitäisi maksaa 190 € lisää ja päätös piti tehdä tunnin sisällä. Hassu ehdotus! Onneksi oli juuri saanut kuulla, että saan Eva Suitesta paremman huoneiston. Ei ollut hirveä hinku lähes tuplata menopuolta vähän (?) paremman huoneen vuoksi.

Tässä tapauksessa ”määrittelemätön majoitus” oli oikein hyvä valinta, kiitos Eva Suitesin omistajan ja henkilökunnan. Alkuperäisessä, 1. yön kämpässä en olisi viihtynyt koko viikkoa. Olin jo katsonut Haniasta sopivan vaihtoehdon kohtuulliseen hintaan, mutta onneksi sitä ei tarvinnut käyttää. Saatan hyvinkin kokeilla onneani toistekin.

Detur siis toimi, kuten nettisivuillaan kirjoittaakin, eli että majapaikka voi olla mikä ja millainen vaan. Aina sitä toki toivoo positiivisia yllätyksiä. Nyt ei olisi tullut heidän kauttaan. Lento- ym. järjestelyt sujuivat onneksi kaikin puolin hienosti. Kiitos siitä!

 

EVA SUITES

Annan 10 pistettä ja papukaijamerkin hotellin omistajalle Costakselle ja vastaanottovirkailijalle joustavasta ja miellyttävästä palvelusta. Olimme hotellin ensimmäisiä vieraita alkaneelle kaudelle ja väkeä lappasi ovista ja ikkunoista. Se oli täynnä suomalaisia Deturin matkalaisia. Ensimmäiset tulleet perjantaina, me sunnuntaina.

Hotelli on peruskuntoinen 3 tähden hotelli (ehkä 2 riittäisi nykykunnossa). Siisteys on kohdallaan lähes kaikilta osin. Puutteena koin, että pyyheliinoja ei vaihdettu ennen kuin jätin käytetyt lavuaarin päälle. Shampoota ei ollut ja yhdellä pienellä saippuapalalla piti tulla toimeen. No, sen sai, kun meni respaan pyytämään. Keittiön pöydällä aamulla puolikuolleena lepäilleet  kymmenet muurahaiset eivät miellyttäneet, vaikka ne saikin helposti siitä roskiin. Maalipensseliä saisi käyttää vähän siellä sun täällä, mutta onneksi hyvällä palvelulla tasoittaa monia kuoppia. Internet kuuluu hintaan, mutta on luokattoman hidas ja katkeilee ajoittain koko ajan. Osassa huoneista se ei toimi lainkaan.

Kuitenkin hinta ja laatu kohtasivat tällä kertaa mainiosti, kiitos vaihdon jälkeen saamani Smurffitalomajoituksen. ?

 

MUUT TÄMÄN REISSUNI MATKAKERTOMUKSET

 

Matkailin viikon aikana ympäri saaren länsiosaa vuokra-autolla ja bussilla. Valaisen myös hieman millainen paikka on Agia Marina ja sen kylkeen kasvanut suomalaisten suosikkikohde Platanias.

Viikon parhaat palat matkapäiväkirjoina ja videoina esittelevät vuokra-autolla tekemiäni vuoristoajelua ja rannikkokiertuetta. Tässä esimerkkinä yksi niistä:

https://appamatkustaa.fi/kreeta-osa-3-lansirannikon-kierros-mm-paras-ranta-elafonisi/

Muut matkakertomukset ja videot löydät täältä:

MATKAKERTOMUKSIA KREETALTA

Kreeta yllätti todella positiivisesti! KIITOS!

 

Jos olet kiinnostunut muista matkakertomuksistani, käy tykkäämässä Facebook-sivuani ”Appa matkustaa”. Saat viestiä, kun niitä ilmestyy sivustolleni, keskimäärin pari uutta viikossa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *