· · ·

Tallinna – Miltä näytti Euroopan paras joulutori?

Olemme ottaneet tavaksi käydä katsomassa vuosittain jotain joulutoria. Vuonna 2018 osuimme oikeaan paikkaan, sillä kuulimme menomatkalla, että Tallinnan joulutori on valittu Euroopan parhaaksi. Odotukset nousivat korkealle, sillä olimme katsastaneet edellisenä vuonna peräti 5 joulutoria yhdellä reissulla.

Millaisin miettein tutkailimme tuota Euroopan parasta joulutoria? Se selviää, kun luet tämän matkakertomuksemme.

 

Miltä näytti vuoden 2019 paras joulutori?

 

Turha kysyä minulta, miksi Tallinnan joulutori valittiin vuonna 2018 vuoden 2019 parhaaksi joulutoriksi. En tiedä! Mutta systeemi on sellainen. Mutta käydäänpä kurkkaamassa:

 

Askeltaessamme joulutorille törmäsimme ensimmäiseksi joulupukkiin. Nuorimies oli kovassa paikassa käydessään laulamassa joulupukille. Jännää!

Vierailu joulutorilla oli varmaan tämän päiväkotiporukan kohokohtia vuonna 2018.

Joulukuusi hallitsee joulutoria ja appa tätä kuvaa. Väkeä riitti.

Voi vain kuvitella kuinka paljon aikaa on kulunut näiden koriste-esineiden tekemiseen. Sitä vaan jäin ihmettelemään, että kuka noita ostaa ja paljonko niitä jää myymättä? No, eivät happane ja voihan niitä myydä vuoden kuluttua uudelleen.

Jos olen ihan rehti, niin pakkohan myyntiepäilyjeni on oltava oltava turhia, sillä vastaavia tuotteita oli myynnissä useassa kojussa ja samaan ilmiöön törmäsimme vuotta aiemmin Krakovassa. Koristeet kuuluvat jouluun.

Jotain ostimme mekin. Tuuli puhalsi ajoittain todella kylmästi 6 asteen pakkasessa, joten mammun oli pakko ostaa lämpimämpi myssy päähänsä. Tuo 10 euron ostos osoittautui varsinaiseksi löydöksi, sillä erillinen vuori neulotun pipon sisällä teki siitä todella lämpimän. Ja onhan se hieno!

Sitäkin jäin hieman ihmettelemään, että miksi Helsingissä oli lähes vesikeli ja Tallinnassa pakkasta? Niin oli kuitenkin nyt paree!

Kauniit rakennukset myyntikojujen ympärillä ja upea taivaanranta antoivat hyvät puitteet joulutorivierailullemme.

Erilaiset kuumat juomat tarjosivat mukavasti lämmikettä pikkupakkasessa. Juomavaihtoehtoja riitti ja myyntipisteitä oli toistakymmentä. Hinnatkin olivat kohdallaan. Vaikka moni asia maksaa nykyisin Tallinnassa lähes yhtä paljon kuin Suomessa, jotain saa sentään edullisesti. Eläkeläisen lompakko kiittää…

Kuumien juomien ohessa joulutorilta sai myös epäterveellistä rasvaruokaa. Viron jouluun kuuluvat mm. verimakkarat. Tällä kertaa jätimme ne maistamatta, sillä meitä odotti pöytävaraus ravintolassa.

Kävimme välillä lämmittelemässä perinnekahvilassamme ja syömässä ravintolassa (joista tulee erillinen postaus), sekä lepäämässä hotellissa. Palasimme kuitenkin ihmettelemään joulutoria iltavalaistuksessa.

Raatihuoneen torilla sijaitsevat joulumarkkinat avautuvat 25.11.2022 ja niitä ehtii katselemaan 8.1.2023 saakka, joten laivalippuja hommaamaan ja menoksi.

https://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-joulumarkkinat

Tallinnan satumaisen kaunis joulutori avautuu marraskuussa

 

MITÄ PIDIMME TALLINNAN JOULUTORISTA?

On myönnettävä, että odotuksemme olivat realistiset ykkössijasta huolimatta. On vaikea kuvitella, millainen joulutorin tulisi olla, että poikkeaisi oleellisesti muista vastaavista. Oletamme, että myyntikojujen määrä, sijoittelu ja tarjonta ovat se juttu, jolla tunnelma luodaan. Tallinnan joulutori onnistuu tässä kaikessa mielestämme oikein hyvin eikä voittoa tarvitse hirveästi protestoida. Riittävän tiheään asemoidut kojut luovat tunnelmaa, päinvastoin kuin esim. Lahdessa, jossa suurella torilla on paljon vähemmän myyntikojuja kaukana toisistaan.

Voimme suositella vierailua Tallinnassa katsomassa joulutoria. Se on kuitenkin vain pieni osa sitä kaikkea, mitä tuossa Hansakaupungissa voi kokea. Vanhakaupunki on tunnelmaltaan niin upea, että siellä on todella mukava kierrellä ja katsella. On se vaan niin hieno.

Tästä aukeaa kirjoitus, josta löytyy 20 parasta joulutoria vuonna 2018. Sitä en todellakaan ihan ymmärrä, miksi on kyseessä vuoden 2019 paras, mutta näinhän se menee elokuva-alallakin…

https://autovouhotus.fi/euroopan-parhaat-joulutorit-top-20-tallinna-vuoden-2019-paras/

 

Lisää vuorokauden matkastamme löytyy tästä alta. Siitä saa muutaman vinkin siitä mitä Tallinnassa  voi tehdä vuorokauden aikana. Ihan mukavia juttuja, jotka kelpaisivat varmaan sinullekin.

Mitä tehdä Tallinnassa vuorokauden aikana, kun on jo ”kaiken” nähnyt?

Jos haluat saada viestin, kun uusi juttu ilmestyy, käy tykkäämässä Facebook-sivustoani:

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

 

Näistä alla olevista linkeistä pääsee tutustumaan muihin, vuoden 2017 joulutoreihin. Vertailu kannattaa…

http://appamatkustaa.fi/krakovan-joulutori-vierailun-vaartti/

Gdanskin joulumarkkinat ovat valojen juhlaa!

Ja täältä aukeaa vielä vertailun vuoksi muutama suomalainen kohde:

https://appamatkustaa.fi/joulumarkkinoita-suomessa-vuonna-2017-helsinki-lahti-ja-turku-mika-vei-voiton/

Samankaltaiset artikkelit

35 Kommenttia

 1. Muutama vuosi sitten kävin myös Tallinnan joulutorilla ja se oli hieno. Tallinnan vanhakaupunki on todella kaunis joten sinne on helppo ajatella kaunein joulutori. Tuota samaa olen toki itsekin joskus pohtinut, että kun joulutorit ovat idealtaan samanlaisia joka paikassa, millä tehdään jostakin paras, kaunein ja tunnelmallisin. Mutta varmaankin kaupungin tarjoamat puitteet vaikuttavat asiaan, ja se kojujen asettelu, tarjonta ym.
  Tänä vuonna ei tullut käytyä joulutoreilla, mutta ehkäpä vuoden kuluttua sitten taas..

  1. Jep! En todellakaan osaa oikein sanoa mistä se tunnelma viime kädessä tulee. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Viime vuonna Krakova oli kyllä positiivinen yllätys torina ja Gdansk taas ylivoimainen valoissaan. Täytynee taas ensi jouluna rientää jonnekin. Onhan noita joulutoreja kaikkialla Euroopassa. Tuo jutussani oleva lista kyllä yllätti kaupunkien perusteella.

 2. Tallinnan joulutori yllätti kyllä positiivisesti, kun siellä ensi kertaa tänä talvena vierailin. Vaikka en niinkään niistä myyntikojuista välittänyt, niin kyllä sielä torilla kupin kuumaa glögiä mielellään nautti joulukuusta ihastellen 🙂

  1. Se on vaan se jokin, joka vaikuttaa… Emme yleensä ostele toreilta glögin lisäksi juuri mitään. No tänä vuonna yksi edullinen ja hyvä pipo, viime vuonna edullinen ja kaunis käsintehty joulupallo Krakovasta sekä jotain perinnekeittoa. Syömme silmillämme ja nautimme tunnelmasta. Ovathan ne hienoja!

 3. Juuri palasimme joulun vietosta Tallinnasta. Tuo joulunakin auki oleva joulutori muodostaa kivan sydämen vanhalla kaupungille niin, että kaupunki on joulun pyhinäkin elävä, toisin kuin vaikka Helsinki. Joulutorin lisäksi joulua löytyi mukavasti Piparkoogimania-näyttelystä ja tietysti kodikkaasta hotellista ja hyvistä, valmiista, ravintolaillallisista – kaikki lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.

 4. Taidettiin käydä 3 vuotta sitten samalla torilla ja se on vuosikausiin ainut joulutori missä olen käynyt. Oli jo silloin erittäin miellyttävä kokemus ja näyttävät vain parantaneen entisestään. Onpa mukava idea kiertää erilaisia joulutoreja.

  Mukavaa vuodenvaihdetta ja tinan valamista!

 5. Kävin juuri Tallinnan joulutorilla ja minulta on mennyt aivan ohitse, että se on valittu Euroopan parhaaksi joulutoriksi tänä vuonna! Mietimme ystäväni kanssa juuri tuota viihtyisyyttä ja totesimme saman että myyntikojujen sijoittelu on onnistunut, pitkien suorien rivien sijaan, kojut ovat pienemmissä ryhmissä ja niitä pääsee katselemaan kahdelta sivulta. Tänä vuonna olin varovainen tuon glögin suhteen sillä viime vuonna tuli otettua todella tuhtia, maistoimme ihanaa omenanmakuista, mutta harmiksemme emme löytäneet tuota glögipohjan mausteista Vana Tallinnaa kotiinvietäväksi. Kiva kun Tallinnan joulutori on auki vielä joulun jälkeen, se on mukava käyntikohde välipäivinä!

 6. Kävimme Tallinnan joulutorilla juuri ennen kuin se sai maininnan ”Euroopan paras joulutori”. Tuli kyllä heti mieleen, että puitteet ovat kohdallaan tuolla. Mukavan tiivis ja löytyy vähän jokaiselle jotakin. Itse maistelin jostain kojusta inkivääriglögiä ja se oli kyllä vinkeä uutuus.

  1. Näinkin postauksesi. Etenkin se upea kuva torista jäi mieleen. Mistä pääsit sen nappaamaan? Taisit taas käyttää suhteita 🙂 Meinasin jopa kysyä, että saako sitä lainata artikkelikuvaksi, mutta tyydyin sitten ruohonjuuritason kuvaan. Tuota inkivääriglögiä en noteerannutkaan. Oli varmaan hauska tuttavuus. Testasin, tottakai, Vana Tallinna -glögiä, joka oli ”ihan jees”.

 7. Saiskohan sitä ensi vuonna aikaiseksi lähdettyä tuonne. Aina kun joku on väitetysti paras verrattuna muihin samankaltaisiin, herää epäilys että mitä siellä muka on niin erilaista ja erityistä. 🙂

  1. No jos olen ihan rehti, en täysin ymmärrä sitä listausta. Esim. Krakovan upea joulutori ei mahtunut 20 joukkoon, mutta listauksia tulee ja menee. Mutta Tallinnan joulutorin suhteen olen samaa mieltä, että hieno on! Siellä on se jokin, joka pitää aistia ja kokea.

 8. Tallinnan joulutori oli kyllä ihana ja onkin muodostunut itselleni jo jonkin sortin traditioksi. Toki olisi mukava kierrellä muitakin joulutoreja Euroopassa, mutta toisaalta miksipä ei vain Tallinnassa, kun on Euroopan paraskin 🙂

  1. On se niin hyvä, että tunnelmaan pääsee siellä vaikka joka vuosi. On kuitenkin kiva käydä muissakin kaupungeissa tarkistamassa tilannetta ja aistimassa joulua. Olemme nyt testanneet kymmenkunta vuosien varrella ja pakko sanoa, että liian suuret ovat liian suuria 🙂 Parhaimmat muistot tulevat tiivistunnelmaisista paikoista. Mukava on toki aina tutkailla ympärillä olevaa (vanhaa) kaupunkia. Hyvää uutta vuotta!

 9. Oi, ihanalta näyttää!:) Kävin itse Tallinnan joulutorilla ekaa kertaa viime jouluna, mutta se oli jo välipäivinä, ja eihän siinä ihan samanlaiseen fiilikseen enää joulun varsinaisten pyhien jälkeen päässyt…
  Nyt meillä on joulukuun puolivälissä Lontoon-reissu varattuna, ja odotan kyllä kovasti sitä kaikkea joulufiilistelyä siellä!!<3
  Olisi kyllä kiva käydä Tallinnankin joulutorilla joskus tuolla tavoin ennen joulua 🙂
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Me käytiin Tallinnan joulutorilla loppiaisen aattona eikä se ajankohta mitenkään tunnelmaa himmentänyt. Itse joulunpyhinähän ei kauppaa edes köydä ja noilla toreilla myydään yhtä sun toista tavaraa.

 10. Onhan Tallinnankin Joulutori ihan kiva. Parhaaksi näkemistäni olen arvottanut kuitenkin Vilnan Joulutorin. Muita näkemiäni toreja ovat Riika ja Praha.

  1. Kiitos vinkeistä. Tuo mainitsemasi ovatkin inhimillisen matkan päässä, joten pitäisiköhän alkaa katsella lentojen hintoja 🙂

   1. Vilnan lennot Helsingistä ovat mielestäni edullisia. 152 e yleensä maksan niistä. Niin oli myös viime joulukuun ekalla viikolla kun viimeksi siellä Joulutorien aikaan käytiin. Aika ajoissa täytyy toki varata.

  2. Mietin mitenkähän tuo arvoitus on tapahtunut eli onko jonkin äänestyksen tulos. Jos on käynyt vain tuolla torilla, silloin myös äänestää sitä. Monta Joulutoria on tullut nähtyä ja itse äänestäisin Vilnaa. Sen Joulutorit ovat upeimpia mitä olen nähnyt. Hieno tapahtuma ja upea Miljö on myös Skansenin joulumarkkinat jotka ovat myös Joulutori. Ne pidetään joulukuussa sunnuntaisin ja lauantaisin.

   1. Sas se Riitta! Onhan se Tallinnan joulutori ihan ok, mutta että paras 🙂 Varmaan noin, etteivät äänestäjät ole muualla käyneetkään. No, vitsi vitsi! Tuon Vilnan haluaisin kyllä nähdä.

 11. Onko joku jo ehtinyt käydä tämän vuoden joulutorilla Tallinnassa . Meille on mahdollista mennä tammikuun alussa.

  1. Moi Raija! Onneksi tori taitaa olla auki vielä alkuvuodesta, joten ehditte nautiskelemaan upeasta torista.

   1. Puolitoista viikkoa ja sitten taas katsastetaan Tallinnan Joulutori. Toivon mukaan silloin on edes hieman talvisempaa kuin juuri nyt on Helsingissä.

    1. Sas se Raija! Nyt tämä meinaa mennä ihan läskiksi 🙂 Kertoilepa millainen kokemus joulutori oli tänä vuonna, kun palaatte reissusta.

     1. Kerron sitten aikanaan ,miten koimme Tallinnan Joulutorin tänä vuonna. Tuskin sieltä mitään tulee ostettua, paitsi hotwine kuuluu asiaan. On vaan kiva kävellä siellä muiden joukossa ja toki siellä ilmeisesti tunnelmaa löytyy. Pakko vain oli järjestää aikaa tuolle.

 12. Joulutorilla tulee jos vain kumman syystä se oikea joulun tunnelma. Ei se tule esim jossain hälinää täynnä olevassa kauppakeskuksessa. Eikä Stockmann tavaratalossa…

 13. Vierailu Tallinnan joulutorilla oli ihan ok eli sellainen mitä odotimmekin. Kovin paljoa siellä ei kävijöitä ollut torstaipäivänä. Erilaista myytävää runsain mitoin ja tietysti glögiä. Glögiä ei torilla nautittu, matkakaveri oli sitä mieltä että glögit nautitaan jossain kahvilassa ja niin myös tehtiin , jopa kahdessa eri paikassa. Luin joltain sivulta että jokin määrätty matkareitti oli järjestänyt kyselyn Euroopan parhaista joulutoreista 2019. Siinä ykköseksi tuli Tallinna . Eli varmasti muitakin mielipiteitä löytyy.

 14. Mitenkähän Tallinnan Joulutori menestyy kisassa tänä vuonna . Luin just että Vilnan joulukuusi on äänestetty Euroopan kauneimmaksi joulukuuseksi tänä vuonna. 14000 henkilöä oli osallistunut äänestykseen. Tuohon voin mieluusti yhtyä vaikken äänestykseen ole osallistunut.

  1. Niinpä Raija. Kuka näitä tällaisia äänestyksiä ymmärtää? Mitkä ovat äänestyksen kriteerit? Miten voi vertailla, kun on nähnyt vain yhden jne? No, kansalle mitä kansa haluaa. Hyvää matkailuvuotta 2020!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *