· · ·

Kristinan RAILS-junaristeily poikkesi Kolilla Suomen kansallismaisemissa

(Kaupallinen yhteistyö Kristinan/Kristina Cruises kanssa.)

Moni varmaan ihmettelee kuinka on mahdollista, että Kristinan RAILS-junaristeily poikkesi Kolilla Suomen kansallismaisemissa? Mekin ihmettelimme, kunnes tutustuimme tämän uutuustuotteen ohjelmaan. Lopputulos oli, että löysimme itsemme ihailemasta Kolilta aukeavaa kansallismaisemaa, joka ei jätä ketään kylmäksi. Emme meinanneet millään malttaa lähteä illalla kämpille, mutta koska tiesimme palaavamme sinne aikaisin aamulla uudessa valossa, kävimme välillä nukkumassa ja hyvällä aamiaisella.

Tämä artikkeli on toinen osa juttusarjaa, jossa esittelen kokemuksiamme Kristinan uusimmasta innovaatiosta, 3-päiväisestä juna-bussi-kiertueesta Joensuu-Koli-Juankoski-Mikkeli. Koli kolisi todella komeasti. Olimme näkemäämme todella tyytyväisiä.

Tästä voit lueskella matkan taustoja ja tutustua sen ensimmäiseen kohteeseen, joka oli Joensuu.

Kristinan uuden ajan hittituote RAILS-junaristeily käynnistyi Joensuusta

 

Kristinan RAILS-junaristeily poikkesi Kolilla

 

Olemme vierailleet Kolilla joskus 2000-luvun alussa ja mieleemme oli painunut muistikuvia, joita sieltä ei saa enää pois. Odotuksemme olivat siis korkealla, mutta niin vain kävi, että ne ylittyivät. Löysimme Kolin huipulla sellaisia reittejä ja näköalapaikkoja, että niitä on vaikea laittaa paremmiksi, missään!

RAILS-junaristeilyn Extra-luokan vaunu oli vaihtunut uuden karheaan luksusbussiin, joka keinutti meidät Joensuusta läpi kauniiden pohjoiskarjalaisten maisemien kohti se korkeinta kohtaa, Kolia.

Jo kartasta voi päätellä, että alueella on paljon järviä ja maaston muodotkin ovat jotain aivan muuta kuin Pohjanmaan lakeuksilla.

Bussi olisi vienyt meidät ”Palanderin mutkien” kautta suoraan hotellin pihaan, mutta olihan meidän noustava edes kerran hissillä huipulle kun sellainen oli sinne tehty. Kuten kyltistä käy ilmi, autot tulee pysäköidä alatasanteen pysäköintialueelle. Matkatavarat saa toki käydä viemässä hotellille, kun ei innostu pysäyttelemään siellä yli 15 minuuttia. Syy on yksinkertainen: ylhäällä ei ole tilaa.

Majoituimme Break Sokos Hotel Koliin. Näytti siltä, ettei sille ollut juurikaan kilpailijoita ainakaan tuolla huipulla, joten mahtanee olla väkeä tuossa hotellissa.

Ukon Puhe -installastio löytyy hotellin käytävältä. Taideteoksen tarina luettavissa alla:

Meille oli arvottu tällä kertaa näkymät Luontokeskukseen päin, joten maisemat kävimme katsomassa ulkona.

Vaihtoehtona olisi ollut katsella näitä hienoja maisemia suoraan hotellihuoneen ikkunasta, mutta aina ei voi voittaa, ei edes joka toinen kerta.

Aamiaisella noudatettiin useista ravintoloista tutuksi käyneet koronaturvajärjestelyt, jotka ovat puskeneet läpi kaikkialla Suomessa. Hyvä niin!

Jean Sibelius on päässyt ravintolassa kunniapaikalla. Hän tuli sinne lankonsa Eero Järnefeltin kanssa syyskuussa 1909. Koli iski Janneen niin voimakkaasti, että stressaantuneessa säveltäjässä syttyi uusi luomisen kausi. Muistelen, että Sibelius-elokuvassa on kohtaus, jossa Janne kuljettaa jopa pianonsa veneellä Kolin lumoavien maisemien äärelle. Ei ihme, että sävellystyö pääsi jälleen hyvään vauhtiin. Voi siis ajatella, että Kolilla oli vaikutus myös suomalaisen säveltaiteen mestaritöiden syntyyn.

Kristinan RAILS-junariesteilyyn kuuluivat aamiaiset, lounaat ja päivälliset. Aamiaispaikasta aukeni Suomen kauneimpin ravintolanäkymien joukkoon lukeutuva uskomaton kansallismaisema

Illallispaikaksi meille oli valittu muutaman kilometrin päässä sijaitseva Kolin Ryynänen.

Ateriointi alkoi lupaavasti tällä herkullisella sienitäytteisellä lätyllä, mutta mutta… Kaikille oli valittu pääruoaksi poronkäristys, joka ei tällä kertaa ollut mikään ihmeellinen makuelämys. Keskustelimme ruokailun jälkeen elämyksistämme ja totesimme, että seuraavalla reissulla saattaa olla vaihtoehtona paistetut muikut tai jokin muu kalaruoka. Ja terveiset Ryynäsen vauhdikkaalle tarjoilijaherralle, että kielenkäyttöä kannattaisi hieman harkita, joten pitäisikö mennä käymään ”liha- tai kielikurssilla” 🙂

Positiivinen kokemus oli paikallisen panimon olut. Maistelin tätä Belgian Ale, joka osoittautui hyväksi valinnaksi muutaman vaihtoehdon joukossa. Valitettavasti tuota pienpanimon tuotetta ei saa muulta Suomesta.

 

Suomen kansallismaisema lumosi Kolilla suomalaiset taiteilijat jo 1800-luvulla

 

Koli oli ollut taiteilijoiden suosikkipaikka jo 1800-luvulta saakka. Mm. Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Akseli Gallén-Kallela ja Eero Järnefelt ovat ikuistaneet Kolin maisemia.

Yllä oleva Eero Järnefeltin maalaus ”Maisema Kolilta” löytyy kansallisgalleriastamme Ateneumista.

Maalarimestari Eero Järnefelt on viihtynyt taiteilijoista parhaiten Kolilla. Osin siitä johtuen hänen reliefinsä on ikuistettu Kolin kallioseinämään.

 

Erinomaiset luontopolut johdattavat Suomen kansallismaisemaa ihailemaan Ukko- ja Akka-Kolille

Hotellin yläparkkipaikalta Luontokeskuksen nurkalta on lyhyt matka Ukko- ja Akka-Kolille ym. näköalapaikoille. Lyhin (mutta vaativin) reitti Ukko-Kolille on nousta 167 (?) porrasta, mutta heikompijalkaisten kannattaa valita oikeanpuoleinen reitti, joka on huomattavasti helpompikulkuinen.

Emme ehtineet purkaa edes matkalaukkua ennen kuin olimme jo matkalla Kolin ”kaikkein pyhimpään” eli Ukko-Kolille. Onneksemme väkeä ei ollut pilvin pimein liikkeellä, joten saimme ihailla maisemia kaikessa rauhassa. Noihin maisemiin ei voi kyllästyä.

Ajoittain jopa vaarallisenkin sileäksi kuluneet kalliot tarjoavat näkymiä myös etelään.

Pielisen yli avautuva maisema on kuitenkin ”SE” juttu!

 

Kristinan ohjattu vaellus on samalla matka Kolin historiaan

Perjantaiaamuna ”aimiaistelun” jälkeen liityimme Kristina Yhteismatkojen RAILS-junaristeilyn ainoalle erillishintaiselle retkelle. Ryhmä kokoontui hotellin edessä ja 2,5 tunnin vaellus saattoi alkaa.

Kuljimme korkeita portaita pitkin vajaan 1 km päässä olevan Ukko-Kolin huipulle, joka on Pohjois-Karjalan korkein kohta eli 347 metriä meren pinnan yläpuolella. Helppo oli ihmisen ihailla sanomattoman kauniita maisemia.

Ystävällinen ja avulias oppaamme Ulla halusi ottaa kaikista omilla kameroillaan kuvat. Ei huonoa ottanut hän, ei! Kiitos Ulla Halsas! Edustit reissullamme erinomaisesti sitä erinomaista palvelutasoa, johon olemme saaneet tottua parilla aiemmalla Kristine Cruisesin matkalla. Jäin ihan miettimään, että ovatko Kristinan oppaat luonnostaan niin ystävällisiä vai ohjataanko heidät siihen mitä ovat. Oli miten oli, jatkakaa samaan malliin 🙂

Koli Activen opas Pasi kertoili Kolin historiasta ym. tarinoita ja johdatteli meitä katsomaan lähialueen parhaat paikat.

Mammu ja Kristinan tuotantojohtaja Birthe Suni ihailemassa Suomen kansallismaisemaa.

 

Niin kaunis on maa!

 

Kolin laella on myös alttari, jossa pidetään jopa vihkimistilaisuuksia.

Paluureitti kulki läpi kauniin metsän. Siellä kävi ilmi, että valitettavasti mäkärät ovat liikkeellä heti, kun ilma lämpenee. Ullalla oli tähänkin konstinsa ja hän kiersi suihkuttamasta kaikki halukkaat.

Ohjatun vaelluksen viimeinen etappi oli nokipannukahvit Koli Activen kodassa, joka sijaitsee noin kilometrin päässä pääparkkipaikalta. Kahvit maistuivat tunnelmallisessa kodassa, mutta mutta…

VINKKI:

Juttelimmekin Birthen kanssa siitä, että jatkossa kannattaa lyhentää reittiä, sillä kävely kodalle ei enää maistunut upeiden kulttuurimaisemien jälkeen. Jatkossa kannattanee tulla takaisin toista puolta vaaran huippua ja tarjota nokipannukahvin ”pääministerin nuotiapaikalla” hotellin vieressä. Nimi on kuulemma tullut siitä, että Paavo Lipposelle tarjottiin kaffeet siellä.

SEURAUS:

Sain Kristina Cruisesista viestin, että retkestä on mennyt palautetta Koli Activelle ja retkisuunnitelmaa muutettu sen perusteella. 

Ryynäselle oli myös mennyt terveisiä tarjoilijan räväkästä käytöksestä ja muikut tulivat vaihtoehdoksi poronkäristykselle.

Hienoa reagointia!

 

Kolin luontokeskus Ukko on Metsähallituksen luomus matkaajille

 

Hotellia vastapäätä on moderni Kolin luontokeskus Ukko, jonne teimme lyhyen vierailun. Pääsimme katsomaan näyttelyt sekä Mustarinta-lyhytelokuvan.

Näyttelyssä oli vuorovaikutteinen videosali, jossa kävijät pääsivät valitsemaan millaista elämää Kolilla haluaa katsoa. Jokin valinta vei meidät osaksi videokuvaa susien keskelle. Siitäkin selvittiin ilman fyysisiää vaikeuksia, psyykkisistä en mene takuuseen.

Aulatiloissakin on sopivasti nähtävää ja matkamuistomyymälä.

PS. Varaa aikaa Vuoden luontokuvat 2020 -näyttelyn katsomiseen! Tässä siitä pari näytettä:

Me ihastuimme paitsi upeisiin valokuviin, niiden herskyvän hyväntuulisiin nimiin.

Koli herätti meissä sen verran matkailunälkää, että seuraavalla kerralla varaamme kunnolla aikaa vaellella maastossa. Nyt meiltä jäi näkemättä esim. Pielisen ranta, jossa on pieni laiva-/venesatama. Ellei jaksa kävellä, sinne pääsee myös maisemahissillä. Monta muutakin paikkaa jäi seuraavaan kertaan.

Näe ja koe Koli tämän linkin kautta.

Nähtävää ja koettavaa Kolilla!

 

RAILS-junamatka jatkui Juice Leskisen synnyinseudulle ja Mikkeliin

 

Jatkoimme Kolilta matkaa kauniita pohjoiskarjalaisia maisemia ihaillen Juice Leskisen synnyinpaikkaan Juankoskelle, ruokailimme kauniissa entisestä koulusta tehdyssä ravintolassa, matkasimme junalla Mikkeliin, jossa majoituimme Kyyhkylän upeaan kartanoon.

Seuraavana päivänä pääsimme näkemään uunituoreen Muisti-museon, joka on Sodan ja rauhan keskus Mikkelin keskustassa. Matkamme viimeinen kohde oli Tertin kartano, jossa riitti nähtävää.

Näistä kaikista kokemuksistamme löytyy matkakertomus tästä:

Juankoski ja Mikkeli Kristinan RAILS-junaristeilyn kohteina

HUOM!

Käy tykkäämässä Facebook-sivustoamme Appa matkustaa, jotta näet, kun uusia artikkeleita ilmestyy.

(12) Appa matkustaa | Facebook

 

Varaa tästä Kristinan yksilöllinen yhteismatka!

 

Varaa tästä Kristinan RAILS-junamatka tai jokin muu yksilöllinen yhteismatka! Osa matkoista on jo loppuunmyyty.

Löydät Kristinan yksilöllisen yhteismatkojen koko tarjonnan täältä:

 

TUTUSTU MUIHIN MATKAKERTOMUKSIINI KRISTINA CRUISESIN MATKOILTAMME:

Löydät lisää kirjoituksiani Kristina Cruisesin upeista matkoistamme tämän linkin kautta:

https://appamatkustaa.fi/category/yleista-suosituksia-vinkkeja/yleista-kristina-cruises/

Tämä matka oli ehdoton helmi:

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla Swiss Diamondin kyydissä

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Koli on kyllä upea. Useampaan kertaan tullut käytyä siellä, niin kesällä kuin talvellakin. Nyt kiinnostaisi lähteä käymään sinne erityisesti ruska-aikaan. Saa nähdä, jos tulevan syksyn aikana onnistuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *