· · ·

Juankoski ja Mikkeli Kristinan RAILS-junaristeilyn kohteina

(Kaupallinen yhteistyö Kristinan/Kristina Cruises kanssa.)

Juankoski ja Mikkeli olivat Kristina yhteismatkojen RAILS-junamatkan viimeiset kohteet. Kävimme kuvauttamassa itsemme Juicen patsaalla, syömässä Kartanoravintola Kaijalassa, yöpymässä Kyyhkylän kartanossa, kokemassa voimakkaita tunteita vasta avatussa Sodan ja rauhan keskuksessa Muistissa sekä ihailemassa Tertin kaunista kartanoa.

Pääset tämän matkakertomukseni avulla mukaan virtuaalimatkalle, josta saattaa tulla sinulle totta. Viimeisiä paikkoja myydään Kristinan uuden hittituotteen viimeiselle Itä-Suomen junaristeilylle, joten pidä kiirettä!

Olimme viettäneet upeat pari päivää Joensuussa ja Kolilla. Tein niistä matkakertomukset, jotka löydät tämän kirjoituksen lopusta. Nyt oli aika vaihtaa maisemaa ja lähteä käymään aluksi Juankoskella, joka on tullut tutuksi Juice Leskisen synnyinkuntana. Pakko tunnustaa, että vaikka olemme kalunneet Suomea ristiin rastiin, Juankoskella emme olleet aiemmin käyneet. Mielenkiintoista nähdä mitä tuleman pitää…

Karttakuvan perusteella on helppo päätellä, että Juankosken seudulla ainakin vettä riittää. Sen paljasti jo bussimatkammekin.

 

Juankoski here I come!

 

Juice Leskisen yksi tunnetuimmista kappaleista on hänen synnyinkunnalleen omistama laulu ”Juankoski here I come.” Tässäpä se, että pääset tunnelmaan 🙂

Teimme Juankoskelle päästyämme aluksi pienen kyläkierroksen. Paikallisen Kulttuurihistoriallisen Seuran puheenjohtaja Marja-Sisko Pihl toimi oppaanamme. Veikkasimme, että hän on opettaja emmekä pahasti erehtyneetkään. Google kertoili, että hän on toiminut liikunnan lehtorina Juankoskella.

Olimme ymmärtäneet, että tutustuisimme Juankosken kuuluisaan ruukkialueeseen. Yllätykseksemme näimme sen vain etäältä liikkuvan bussin ikkunasta.  Ei ymmärtänyt matkamme suunnittelijakaan, että painopiste esittelyssä olikin aivan jossain muussa kuin Ruukissa.

Kiersimme bussilla kylällä, katsastimme bussin ikkunasta kirkon, kävimme uudella uimaranta-alueella, jonne oli rakennettu erilaisia harrastusmahdollisuuksia yms. Kulttuurihistoriallisesti nämä valtaisat Pikonniemen hiiliuunit on vastikään restauroitu ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde.

Lopputulos kierroksesta oli, että Juankosken tunnetuin ja katsotuin nähtävyys lienee Juicen patsas Juicen torilla.

Pakkohan oli kuvauttaa itseni Juicen patsaan äärellä kuten ”kaikki muutkin”.

Tällaisena tuo patsas löytyi Wikipediasta.

Yllätys löytyi, kun katsoin Wikipediasta miltä patsas näytti alkuperäisenä. Muut saa selittää miksi se on muutettu? Villi veikkaukseni on, että tuo alkuperäinen ei ole kovin kaunis, muidenkaan mielestä 😉

Hauska oivallus oli, että toria ympäröiviin lyhtypylväisiin on kirjoitettu tekstejä Juicen sanoituksista.

Tämä torilla oleva kukkakauppa oli pakko kuvata, sillä se on kauneimpia torikukkakauppoja mitä vastaamme on tullut. Oletukseni on, että kyseessä on torikauppias Ritva Hämäläisen upea luomus. Korjatkaa, jos olen väärässä.

 

Lounas Kartanoravintola Kaijalassa

Kun Juankoski oli nähty, lähdimme lounaalle Kartanoravintola Kaijalaan. Tuo vanhaan kouluun remontoitu juhla- ja kokouspaikka osoittautui todella suositeltavaksi lounasravintolaksi. Etenkin salaattipöytä teki vaikutuksen.

Talon yrittäjäemäntä toivotti meidät tervetulleeksi ja esitteli hieman tiloja. Kävi ilmi, että Kaijalan toisessa päässä on Kammaripuoti, josta löytyy käsitöitä alueen yrittäjiltä. Ruokatilan perällä on myös mielenkiintoinen kirpputori.

Oikealla upea oppaamme Ulla Halsas kristiinanvihreässä paidassaan.

Kuinkahan moni juankoskelainen on aloittanut opintiensä tässä luokkahuoneessa, joka on jatkanut elämäänsä ruokapaikkana ja juhlatilana.

Nostalgiset kuvataulut ja virsikirjat ovat jääneet todistamaan kartanon aiemmasta elämästä.

Liekö koivun vitsalla ollut muuta käyttöä silloin ennen? Nyt siitä on saatu kaunis sisustuselementti.

Onko Mikkeliin menijöitä, juna män just?

Erinomaisen lounaan jälkeen olikin kiire bussiin, sillä meidän piti ehtiä Siilinjärveltä lähtevään junaan. Olihan tämän Rails-junaristeily 🙂 Meillä oli jälleen varattu paikat  Ekstra-luokassa. Matka MIkkeliin saattoi alkaa.

 

Kyyhkylän kauniiseen kartanoon illalliselle ja yöpymään

 

Kristinan tuotantojohtaja Birthe Suni oli valinnut majoituspaikaksemme Kyyhkylän kartanon noin 8 km päässä Mikkelistä.

Kyyhkylän kaunis kartanorakennus odotti illallistajia.

Kyyhkyla-2011-A3403

Ehdimme sopivasti majoittautua vuonna 2011 rakennettuun Hotelli Rustholliin ja sitten olikin taas aika lähteä syömään.

Hotelli Rusthollin seinässä on tämä kaunis reliiffi, jonka tarina jäi selvittämättä.

Saimme asiantuntevan opastuksen kartanon historiasta illallisen alussa. 1856 rakennettu Kyyhkylän kartano toimi 1920-luvulta asti vapaussodan invalidien kuntoutuksessa, kunnes sen viereen rakennettiin kuntoutuskeskus 1973. Mitä siellä nykyisin tapahtuu, selviää tästä linkistä.

Kartanon viihtyisässä ruokasalissa ja muissa huoneissa on historian siipien havinaa…

Kyyhkylä sijaitsee Saimaan rannalla, mutta kuvatuksi tuli näköjään vain tämä kaunis pensas, jonka takaa Saimaa pilkottaa 🙂

Hyvän, monipuolisen aamiaisen nautimme kartanorakennuksen parvekkeella. Ei Askompaa!

 

Vierailu Sodan ja rauhan keskuksessa Muistissa oli täynnä tunteiden vuoristorataa

 

Näin jälkikäteen on helppo todeta, että vierailu pari viikkoa aikaisemmin avatussa Sodan ja rauhan keskus Muistissa oli täynnä tunteiden vuoristorataa. Kuvat jäivät vähiin, mutta muistikuvia sitäkin enemmän.

Muisti on avattu vanhaan koulurakennukseen, jossa toimi myös Mannerheimin Päämaja sodan aikana.

Muisti koostuu erilaisista tarinoista ja näyttelyistä. Alussa pääset tunnelmaan, kun voit lähteä mukaan sodan kauheisiin kokemuksiin joko sotilaan tai lapsen kertoman tarinan perusteella.

TARINAT-näyttelykohteessa valitset henkilön, jonka kokemuksen sodasta haluat elää. TARINAT perustuvat aitojen henkilöiden elämään ja käsikirjoitukset ovat tehneet Sirpa Kähkönen, Petri Tamminen, Lasse Lehtinen, Ira Vihreälehto ja Leena Hangasmaa. Yksi tarinoista on toteutettu taiteen keinoin kuvanveistäjä Jarmo Vellosen, mediataitelija Marikki Hakolan sekä työryhmän toimesta. Valitsetko rivisotilaan, evakkonaisen, päättäjän, pasifistin vai lapsen tarinan? Tai ehkä etsit, ja löydät sodan tuoman yllätyksen?

Vierailija kulkee tilasta toiseen, saa kuulokkeet korviinsa ja pääsee aistimaan mitä sodan keskellä tapahtui. Koskettavaa!

TAISTELU kertoo sodan kovasta ytimestä, tappamisesta, haavoittumisesta, kuolemasta, mielenterveydestä mutta myös selviytymisestä. Kohde on suunnattu yli 12-vuotiaille ja siellä pääset kokemaan virtuaalisesti talvisodan taistelun Kannaksella. 

Vieras opastetaan kulkemaan näyttelyn läpi tunnelmasta toiseen. Vaikuttavin kokemus oli taistelu, kun pääsimme virtuaalilasien avulla keskelle rintamahyökkäystä Mannerheim-linjan Miljoonalinnakkeelle helmikuussa 1940. Olet mukana vartiopaikalla taistelukuopassa, näet kun vihollisjoukot lähestyvät, kuulet ja näet, kun valtava määrä pommikoneita lentää ylitsesi, katoavat horisonttiin. Seuraa hetken hiljaisuus ja sen jälkeen alkaa tykistökeskitys ja pommit putoavat ympärillesi. Meteli on karmeaa ja pommit räjähtelevät ympärilläsi. Enempää en kerrokaan, sillä tuo kannattaa kokea itse. Lohdullista on, että yksikään asiakas ei ole vielä kuollut tuossa taistelussa 🙂

Erittäin havainnollistava oli tämä pöytä, jossa värikuulilla osoitettiin millaiset voimasuhteet suomalaisilla oli verrattuna venäläisiin. On täydellisen käsittämätöntä miten Suomi pystyi taistelemaan vuosikausia murskaavaa ylivoimaa vastaan. Käyhän toteamassa!

Mannerheimin Päämajamuseossa pääset näkemään millaisissa olosuhteissa sodan johto työskenteli.

Päämajamuseo perustettiin vuonna 1974 avaamalla ylipäällikkö Suomen marsalkka G. Mannerheimin työhuone yleisölle. Vuosituhannen vaihteessa museo laajeni kahteen kerrokseen ja kuuteen eri näyttelytilaan, joista yläkerrassa on ennallistettu operatiivisen osaston maavoimatoimisto. Tuolloin kaikki Päämajamuseon tilat palautettiin sodan ajan asuun. Uusiutuvissa näyttelyissään museo keskittyy sodan johtamisen näkökulmaan, ylipäällikön persoonaan ja Mikkeliin päämajakaupunkina.

Tästä aukeaa Mannerheimin työtilaa esittelevä esimerkkivideo Muistin sivuilta.

Lisää tuosta virtuaalisesta näyttelystä voi katsella tästä.

Puhuttelevia yksityiskohtia löytyy näyttelystä paljon. Tuossa voisi olla jonkun perheen omaisuus karjalaisten evakuoinnin aikana.

Kannattaa myös pysähtyä näyttelyiden loppuvaiheessa olevalle VALTA-osastolle, jossa voit osallistua vuorovaikutteisesti päätöksentekoon esim. propagandan levittämisen ym. ihmisen arkeen liittyvissä asioissa. Siellä käsitellään sensuuria, valovontaa ja propagandaa ja tehtäväsi on tehdä päätöksiä, joiden merkitys vaikuttaa koko maan elämään. Huomaat, että päätöksen tekeminen on erittäin vaikeaa, mutta se on tehtävä. Niin vain käy, että kun toiselle kumarrat, toiselle pyllistät. Enpä olisi halunnut olla päättämässä mitä tehdä!

FINAL: Mikäli haluat päästä mukaan seinälle heijastettavaan kuvakavalkadiin, voit tehdä se viimeisellä käytävällä ennen ulosmenoa. Joukkomme nuorin edustaja sattui silmiimme, kun astuimme ulos vuorovaikutteisesta huoneesta.

Näet tämän linkin kautta mitä kaikkea Muistista löytyy.

Kiitos MUISTI!

 

Lounastauko Bistro Holvissa

Oli nälkä tai ei niin ohjelmassa luki lounas. Siispä kävely naapuriin teatteriravintolaan.

Meille tarjoiltiin erinomainen lounas Muistin vieressä vanhassa VPK-talossa Mikkelin teatterin yhteydessä olevassa viihtyisässä Bistro Holvissa. Päätin ”salakuvata” mainion ryhmämme ruokailua odotellessa. Pyysin tosin seurueeltamme luvan julkaista kuvia heistä ja julkaista artikkelissa. Yläkuvassa toinen oikealta on Kristinan tuotantojohtaja Birthe Suni, tämänkin matkan pääarkkitehti. Kiitos ja onnittelut hyvästä työstä Birthe!

Suurenmoinen kiitos kaikille mukana olleille. Meillä oli erinomainen ryhmä ja matka!

 

Upea Tertin kartano kruunasi onnistuneen RAILS-junamatkan

 

Birthe oli laatinut ohjelman niin, että se päättyi vierailuun 7 kilometrin päässä Mikkelin keskustasta sijaitsevaan Tertin kartanoon, jonka historia ulottuu peräti 1540-luvulle saakka. Hyvä päätös!

Tertin vuosisatoja vanha kartanorakennus on kaunista katseltavaa ja se toimii tällä hetkellä paitsi ravintolana ja hotellina, monessa muussakin tehtävässä. Lue sen monipuolisesta nykytoiminnasta tästä linkistä.

Tertin kartanon puutarhuri kertoi kartanon historiasta ja kierrätti meitä tiluksilla esitellen monenmoista mukavaa, kuten voitte alta todeta.

Pääsimme käymään Tertin kartanon ”kaikkein pyhimmässä” eli viilennetyssä kellarissa, jossa säilytetään itsetehtyjä herkkuja eli mausteita, yrittiseoksia, monenkirjavia kastikkeita ja säilykkeitä, kymmeniä erilaisia tuotteita. Voi sanoa, että tuo osasto on todellinen aarreaitta.

Hauska yksityiskohta on alakuvassa oleva shampanjapullojen ”pyöritysteline”. Olimme joskus Reimsissä Ranskassa shampanja-alueella tutustumassa Teitingerin viinitilalla shampanjan valmistukseen ja näimme kuinka tuhannet pullot olivat tuossa asennossa (tosin täysinä eikä tyhjinä). Niitä käytiin joka päivä pyöräyttämässä ”pari tuntia”, jotta sakka sekoittuisi oikealla tavalla pullossa. Nyt pullot olivat rekvisiittaa, ymmärettävistä syistä.

 

Todella kaunis Kartanon Salaisuuksien puutarha kannattaa käydä katsomassa

Kartanon Salaisuuksien puutarha kutsuu luokseen jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Se sijaitsee syrjemmällä, humalan peittämänä, miltein piilossa päätalon kävijöiltä kätkien puutarhurin majan ja navetan raunioiden kivihuoneen koristeelliset penkit. Lisäksi salaisuuksien puutarhasta löytyy ruusu- ja nurmihuone. Muuripuutarhaan voi tutustua ohjatuilla kierroksilla.

Voi todeta, että puutarhuri taisi kasvaa ylpeydestä muutaman sentin pituutta tultuamme puutarhaan. Eikä ihme!

Puutarhaan kuljettaessa oli pakko ikuistaa kameralla tämä puu, joka asennostaan huolimatta tuntuu kestävän kaikenmoisen myrskyt.

Eräs puutarhatyöntekijöistä oli jossain vaiheessa saanut oivalluksen, että kartanon logon voisi leikata nurmikkoon. Siinä se sitten on.

Muuri- eli salaisuuksien puutarhaan pääsee opastetulle kierrokselle heinäkuussa sunnuntaisin klo 14 tai sitten erikseen ennakkoon sovittuna ryhmille.

Vanhan navetan raunioihin rakennettu puutarha lumoaa kävijänsä.

Tällä sammakolla on tarina, jonka vuoksi siitä on tullut jonkinlainen Tertin maskotti. Niitä on siellä sun täällä.

Leonardon esityksessä alaston mies on piirretty seisomaan kahdessa asennossa: perusasennossa kädet sivuille levitettyinä ja haara-asennossa. Miehen ympäri on piirretty ympyrä ja neliö.

Tämä Leonardo da Vincin taideteoksesta ”Virtuviuksen mies” tehty metallijäljitelmä oli hauska yksityiskohta salaisuuksien puutarhassa. Minä muistan nähneeni tuon teoksen jossain Milanon liepeillä olevan taidemuseon tms. seinällä, mutta virallisesti sitä säilytetään Venetsiassa. Ehkä muistan väärin?

Mosaiikkipolut on suljettu yleisöltä syystä, että lapset innostuivat aikoinaan laittamaan kivet uuteen järjestykseen.

Mikäpä paremmmin istuisi entiseen navettaan kuin lentävät lehmät?

Jatkoimme vielä kierrosta päärakennuksen toiselle puolelle ihailemaan ruokalarakennusta toisesta näkökulmasta. Ruusuja riitti joka lähtöön vaikkei tässä kuvassa näykkään kartanon nimikkoruusua eli punastelevaa ruusua. Vaaleanpunainen, aivan kartanon päärakennuksen sävyinen ruusu on viihtynyt Tertin pihapiirissä jo toista sataa vuotta.

Alueella etäämpänä päärakennuksesta on myös Arboretum, jonne nimikkopuunsa on istuttanut mm. balettitanssija Vladimir Malakhov ja kapellimestari Valeri Gergijev..

Kahvilarakennuksen takana on yrittitarha, josta kartanon yriti lähtevät ravintolan ruokapöytään tai matkaajien mukana jalostettuna maailmalle erilaisissa pusseissa ja purnukoissa.

 

Tertin kartano tunnetaan myös erinomaisen ravintolansa johdosta

Jos jostain niin Tertin kartano tunnetaan erinomaisen ravintolansa johdosta.

Tertin pääravintola on tunnettu erityisesti lähiruoasta tunnetuksi tulleesta pitopöydästään. Ei ole suotta myönnetty tuolle ravintolalle arvostettua Chaine des Rotisseurs –kilpeä. Vilja, vihannekset, mausteyrtit, marjat ja sienet ovat omien maiden antimia.

Me pääsimme iltapäiväkahveille kahvilarakennuksen terassille, jossa meitä varten oli katettu voileipä- ja leivospöytä.

Vaikka napa oli pinkeenä maittavasta lounaasta en malttanut olla valitsematta vaihtoehtona ollutta savumuikkuvoileipää. Mammun valitsema kakunpala vei kielen mennessään, mutta muikkuleipä oli aivan erinomainen. Ellei ole suurempi nälkä, käy syömässä kahvilassa tuo hyvän hinta-laatusuhteen voileipä. Meille tarttui mukaan alakuvassa olevasta myymälästä mm. säilykepurkillinen muikkuja. Suuri suositus!

Saimme kahvilasta mukaan uuden tarjoiljan, joka lähti esittelemään meille Tertin kartanon putiikkeja.

Päämyymälässä oli tarjolla niin monenlaista myytävää viineistä ym. juomista erilaisiin salaatin kastikkeisiin, tertinruusuntuoksuiseen käsidesiin ym. ym., ettei sieltä voinut lähteä tyhjin käsin. Olipa paikka!

Se oli sitten siinä. Bussiin, joka kuljetti meidät asemalle, josta extra-luokassa kotia kohti. Mainio risteily, joille soisi mieluusti jatkoa.

 

SUMMA SUMMARUM:

Löydät aiemmat postaukseni tästä mainiosta RAILS-junaristeilystä täältä:

Kristinan uuden ajan hittituote RAILS-junaristeily käynnistyi Joensuusta

Kristinan RAILS-junaristeily poikkesi Kolilla Suomen kansallismaisemissa

 

Tervemenoa Kristina Cruisesin matkoille ympäri maailmaa

 

Mikäli innostuit, ehdit vielä varailemaan paikkoja kesän viimeisille RAILS-junamatkoille.

Varaa tästä Kristinan RAILS-junamatka tai jokin muu yksilöllinen yhteismatka! Osa matkoista on jo loppuunmyyty.

Löydät Kristinan yksilöllisen yhteismatkojen koko tarjonnan täältä:

 

TUTUSTU MUIHIN MATKAKERTOMUKSIINI KRISTINA CRUISESIN MATKOILTAMME:

Löydät lisää kirjoituksiani Kristina Cruisesin upeista matkoistamme tämän linkin kautta:

https://appamatkustaa.fi/category/yleista-suosituksia-vinkkeja/yleista-kristina-cruises/

PS. Tämä matka oli ehdoton helmi:

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla Swiss Diamondin kyydissä

 

HUOM!

Käy tykkäämässä Facebook-sivustoamme Appa matkustaa, jotta näet, kun uusia artikkeleita ilmestyy.

(12) Appa matkustaa | Facebook

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Sodan ja rauhan keskus Muisti kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Kuvailusi perusteella sinne on ehdottomasti päästävä. Onpa hyvä, että tämä tuli vastaan, kiitos. Ja Tertin kartano on toinen, joka näistä kohteista kiinnostaa.

    1. Moikkeli Marika! Hienoa, että innostuit Mikkelistä. Kyllä noiden kanssa voi elää 🙂 Hyvåä kesää ja mukavia reissuja teille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *