·

Kristinan uuden ajan hittituote RAILS-junaristeily käynnistyi Joensuusta

(Kaupallinen yhteistyö Kristinan/Kristina Cruises kanssa.)

Näyttää siltä, että RAILS-risteilyt ovat Kristinan uusi hittituote. Kävimme testaamassa Kristina Cruisesin uuden juna(-bussi)risteilyn sen 1. matkalla, joka suuntautui Joensuun kautta Kolille, Juankoskelle ja Mikkeliin. Nähtävää ja koettavaa oli niin paljon, etten saa mitenkään kaikkea mahtumaan yhteen artikkeliin. Päätin sen vuoksi jakaa matkan kolmeen osaan,

Junaristeily käynnistyi Joensuusta, jossa kohteina olivat Taitokortteli ja Ortodoksikirkko.

Kristina oli varannut RAILS-matkojen matkustajille paikat Extra-luokan vaunusta ja luksusbussin omaan käyttöön

 

Kristinan uuden ajan ensimmäinen uusi tuote on RAILS-matkoihin luettavat junaristeilyt, joita on alkuvaiheessa kaksi eri vaihtoehtoa. Toinen on tässä esiteltävä Itä-Suomen kierros ja toinen länsirannikko pohjoiseen pyyhkäisevä Pohjanmaa, Oulu & Kuopio -rengasmatka. Matkojen suosio oli sen verran suuri, että valikoimaan tuli vielä kolmaskin junaristeily Turku-Tampere-Jyväskylä.

Kristina on suunnitellut uuden tuotteensa junaristeilyn viimeisen päälle huolellisesti. Kulkuvälineen värikin on sama kuin Kristinan henkilöstön asuissa 🙂

Kristina on varannut matkoilleen junan Extra-luokan ryhmän omaan käyttöön. Jokaiselle matkaajalle on toistaiseksi varattu oma istuinpari, jotta koronaturvallisuus olisi mahdollisimman korkealla tasolla. Maskien käyttö on junissa ja busseissa pakollista.

Liekö sattumaa, että värit toistuivat myös käytössämme olleessa uuden karheassa bussissa 🙂 Kuvassa on mannekiinina Kristinan ammattitaitoinen opas Ulla Halsas, joka piti meistä hyvää huolta ensiaskeleista hyvään loppuun saakka.

Tämä oli kolmas Kristina Cruisesin järjestämä matka, johon osallistuimme ja sama tinkimätön ammattimainen palvelu ja opastus ovat tehneet meihin lähtemättömän vaikutuksen, jota on helppo kehua ystäville ja kylän miehille/naisille.

 

Kiertomatka Koli, Joensuu, Juankoski & Mikkeli käynnisti RAILS-risteilyt

 

Loppuviikkoon ajoittuva uutuusmatkamme tarjoilee yksilöllisen yhteismatkan sinulle, joka haluat nähdä ja kokea aidosti erilaista ja tutustua tavallisuudesta poikkeaviin kohteisiin.  Juna Helsingistä vie kohti itäisintä Suomea ja sen pääkaupunkia Joensuuta, missä vieraillaan Taitokorttelissa ja kaupungin keskustassa. Kolin huikeat kansallismaisemat ovat todellinen elämys….

Meillä oli kunnia olla koeponnistamassa kotimaisen matkanjärjestäjän Kristina Cruises Oy:n uutuustuote RAILS Koli, Joensuu, Juankoski & Mikkeli. Neitsytmatkalla oli mukana Kristinan tuotantojohtaja Birthe Suni, joka sai meiltä muiltakin arvokasta palautetta jatkokehittämistä varten. Vaikka junaristeily oli  tarkasti suunniteltu, aina löytyy kehitettävääkin. Seuraavalle matkalle pienet puutteet on jo saatu kuntoon.

Yllä olevaan karttaan on merkitty tämän RAILS:n pysähdyspisteet. Joensuussa kävimme tutustumassa ammattitaitoisen oppaan avulla kaupungin ehdottomaan must-paikkaan Taitokortteliin ja sen ympärillä olevaan joensuulaisittain merkittävään kulttuuriympäristöön. Toinen kohde oli Joensuun ortodoksinen kirkko ja ortodoksisen seminaarin yhteydessä toimiva kaunis Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko.

 

Joensuu oli junaristeilyn 1. tutustumiskohde

 

Aloitimme tämän RAILS-risteilyn Joensuusta, jonne saavuimme puolen päivän maissa. Bussi oli odottamassa meitä rautatieasemalla. Kun laukut oli saatu autoon ja matkalaiset löytäneet istuinpaikkansa, siirryimme pienen matkan Joensuun torin varrella Eliel Saarisen suunnitteleman kaupungintalon naapurissa sijaitsevaan Taitokortteliin.

 

Taitokortteli on Joensuun teini-ikäinen must-paikka

 

Taitokortteli on Joensuun keskustassa toimiva matkailu-, käsityö- ja kulttuurikortteli. Vuosien varrella Taitokorttelista on muodostunut matkailijoiden, kaupunkilaisten, käsityön ammattilaisten ja harrastajien keskus. Monipuolinen tarjonta koostuu kahvilan, myymälöiden ja taitokeskuksen palveluista. Alueella järjestetään korkeatasoisia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Viihtyisä ympäristö ja vanhan puutalokorttelin tunnelma kutsuvat viettämään aikaa ympäri vuoden ainutlaatuisessa miljöössä keskellä kaupunkia.

Opas kertoili, että Taitokorttelin uusi elämä alkoi 2000-luvun alkupuolella erään yrittäjänaisen kovien ponnistusten ansiosta. Muistelen, että alueelle on tuotu rakennuksia muualta ja koottu uudelleen osaksi historiaa. Klikkaa alla olevaa kuvaa ja tutustu Taitokortteliin tarkemmin.

Ilmakuva Taitokorttelista.

 

Kauppaneuvos Mustonen on Taitokorttelin ”isä”.

Teimme oppaamme johdolla kierroksen Taitokorttelissa ja sen ympäristössä. On varsin kiintoisaa kuunnella millaisten vaiheiden jälkeen mitäkin on tapahtunut vuosisatojen aikana. Ei olisi Joensuustakaan uskonut 🙂

Taitokorttelissa on useita ravintoloita. Tässä kävimme syömässä keittolounaan.

Mausteinen makkarakeitto oli kahvilan listalla ja se tuntui aluksi pieneltä pettymykseltä, mutta yllätti lopulta syöjänsä positiivisesti.

Tällä ei ole mitään tekemistä matkamme kanssa, mutta koska törmäsin ensimmäisen kerran eläissäni tuollaiseen kehotukseen, päätin ikuistaa tämän historiallisen hetken. Noinhan se on, kuten kaikki tiedämme 🙂 Samaan merkkiin törmäsin myöhemminkin tällä reissulla, joten se taitaa olla Pohjois-Karjalalle vähän niin kuin imagojuttu 😉

Kiinnitin huomiota tämän putiikin nimeen jo kierrellessämme Taitokorttelin ulkopuolella. Pieni Aiku ihana -kyltti ulkoikkunassa teki minuun lähtemättömän vaikutuksen, joten pakkohan siellä oli pistäytyä.

Päätin jututta Mervi Patrosta ja kysellä hieman putiikin ja sen nimen historiasta. Kävi ilmi, että omakeksimä nimihän se on. Hattu nousee myös siitä, että kaikki tuotteet kaupassa ovat Mervin tekemiä. Mukaamme lähti erilaisia kauniita kortteja ja hurmaava sika, joka löysi paikkansa mökkimme kiukaalta todella kuumista oloista. Siitä tulikin tosi sikamainen juttu!

Käsitöistä ym. kiinnostuneille tiedoksi, että Taitokorttelissa on paljon erilaisia toinen toistaan viehkompia pikkuputiikkeja, mutta en nyt nostele niitä tässä esiin. Käykää katsomassa!

 

Alueella on muutakin mielenkiintoista historiallista nähtävää

Opas esitteli meille lähialueen muitakin mielenkiintoisia kohteita.

Entisenä oululaisena tästä Pakkahuoneen rakennuksesta tuli mieleen luonnollisesti Oulun keskustassa oleva Pakkahuoneenkatu. Piti ihan googlata mistä tuo sana tulee ja kävi ilmi, että kyse on tullikamarista. Oppia ikä kaikki.

Satamassa oli Pakkahuoneen lisäksi kaunis vanha kahvila.

Joen toisella puolella oli mm. kuvassa näkyvä erikoisuus eli 14-kerroksinen lähes 50 metrinen puukerrostalo Lighthouse  Klikkaa tästä itsesi tätä ihmettä katsomaan.

Kun satamasta suuntaa katseensa Taitokortteliin, törmää hattutaiteeseen ja sen takana olevaan leikkipuistoon.

 

Lyhyt katsaus torille ja sen ympäristöön

 

Lounaan ja esittelykierroksen jälkeen jäi tovi aikaa kierrellä kaupungilla. Käppäilimme torilla, jossa katseemme kiinnittyi tähän kauniiseen rakennukseen, joka osoittautui Taidemuseo Onniksi. Voit tutustua tuon kauniin rakennuksen tarjontaan tämän linkin kautta.

Liekö tämä Suomen kaunein juoma-automaatti? Oli miten oli, taustalla näkyvällä modernilla tapahtumalavalla oli menossa karaoketuokio, jonka laulanta ei ollut välttämättä sitä kauneinta kuultavaa. Yritys oli kuitenkin kova ja siitä pisteet esiintyjille.

Morshukka-patsasta ei voinut ohittaa noin vaan. Huaska!

On heissä jotain samaa… 🙂

Ortodoksikirkoissa silmäkin lepää

 

Vierailujemme jälkeen ymmärrämme, miksi RAILS-matkan suunnittelija Birthe Suni oli päättänyt valita ortodoksikirkot tutustumiskohteiksi. Olemme lukuisissa kohteissa nähneet, että ortodoksikirkot ovat kauniita paikkoja upeine maalauksineen ja ikoneineen, mutta nyt meidät kyllä yllätettiin todella positiivisesti.

Joensuun ortodoksinen kirkko sijaitsee vajaan kilometrin päässä torilta. Toisessa päässä pitkää Kirkkokatua näkyy evankelisluterilainen kirkko. Hyvä kaavoitustekninen oivallus.

Pienehkö ortodoksinen kirkko ei ollut mikään erikoinen kokonaisuus. Tilaisuudet pidetäänkin pääsääntöisesti kulmittain  toiselle puolella katua olevassa seurakuntasalissa, jonne on viety osa kirkon kalusteista, ikoneista, tauluista yms.

 

Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko on varsinainen taidepyhättö

Muutaman sadan metrin päässä sijaitseva toinen ortodoksikirkko on Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko. Se sijaitsee samassa pihapiirissä kuin Ortodoksinen kulttuurikeskus ja ortodoksiseminaari.

Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkon edessä on tämä kaunis mosaiikki-ikoni.

Varsinainen taiteen ilotulitus on edessä hänellä, ken astuu kirkkoon.

Opiskelijanuorukainen esitteli meille miellyttävästi ja asiantuntevasti kirkkoa ja sen taideteoksia. Seinät ja katto olivat täynnä toinen toistaan kauniimpia ja värikkäämpiä tarinoita Raamatusta. Taideteokset on maalattu Kreikassa ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulksen ohjauksessa. Työryhmä maalasi ikonit kankaille, jotka on sitten kiinnitetty kirkon  seiniin ja kattoon.

Katso lisää näitä uskomattoman hienoja taideteoksia tämän linkin kautta:

Ortodoksinen kulttuurikeskus :: Pyhän Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkko

Tämä piispan tuoli on varattu vain ja ainoastaan hänen vierailujaan varten. Ei kulu kovasti Filippotesten veljesten veistämä tuoli ei.

 

RAILS-matkamme seuraava kohde oli Suomen kansallismaisema Kolilla.

Nähtävää ja koettavaa riitti tällä RAILS-matkalla yllin kyllin. Jatkoimme matkaa Joensuusta ihailemaan Suomen kansallismaisemaa Kolille.

Kristinan RAILS-junaristeily poikkesi Kolilla Suomen kansallismaisemissa

Eikä sekään riittänyt. Viimeisessä matkakertomuksessani käväisemme Juice Leskisen synnyinkunnassa Juankoskella ja päätämme junaristeilymme Mikkeliin pariin todella upeaan kohteeseen, uuteen Sodan ja rauhan keskus Muistiin sekä kauniiseen Tertin kartanoon.

Juankoski ja Mikkeli Kristinan RAILS-junaristeilyn kohteina

Mikäli innostuit, varaa paikat seuraavalle Itä-Suomen junaristeilylle täältä:

Varaa ajoissa, sillä junamatkat myydään loppuun yllättävän nopeasti.

 

Kristina Cruisesin uusi aika alkoi vuoden 2021 alussa

 

Voi sanoa, että Kristina Cruisesin uusi aika alkoi vuoden 2021 alussa. Vuonna 2023 kunnioitettavat 70 vuotta täyttävä moninkertaisesti palkittu yhteismatkailuun erikoistunut matkatoimisto laittoi operatiivisen johtoryhmänsä uusiksi ja on muuttanut myös virallisen nimensä.

Anu Markkanen Antti Partanen Birthe Suni Kristina Cruises
Kristina Cruisesin johtoryhmä 1.2.2021 alkaen on vasemmalta markkinointijohtaja Antti Partanen, toimitusjohtaja Anu Markkanen ja tuotantojohtaja Birthe Suni ja . (Kuva on kopioitu Kristina Cruisesin sivustolta.)

Uudeksi markkinointinimeksi tuli Kristina

Toinen suuri muutos on, että Kristina Cruises lanseeraa uutta nimeä Kristina tai Kristinan yhteismatkat. On pakko sanoa, että uuden nimen omaksuminen ei helppo ”sormien-napsaus-juttu”. Vanhan poisoppiminen ei ole helppoa.

 

 

TUTUSTU MUIHIN MATKAKERTOMUKSIINI KRISTINA CRUISESIN MATKOILTAMME:

Löydät lisää kirjoituksiani Kristina Cruisesin upeista matkoistamme tämän linkin kautta:

https://appamatkustaa.fi/category/yleista-suosituksia-vinkkeja/yleista-kristina-cruises/

Tämä matka oli ehdoton helmi:

Kristina Cruisesin jokilaivaristeily Tonavalla Swiss Diamondin kyydissä

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. tämähän onkin varsin hauskalta kuulostava konsepti ja kiinnostavia kohteita valittu mukaan. Muuten reitin kohteet ovat itselleni varsin tuttuja, mutta Joensuussa ei ole oikein tullut käytyä pizzeria Roihua lukuun ottamatta, josta saa mainiot pizzat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *