Silja Serenade liikennöi taas

(Kaupallinen yhteistyö Tallink Silja Oy:n kanssa.)

Tuskastuttavan koronakauden parhaita uutisia on ollut, että pandemian selkä alkaa taittua, ovet avautuvat ja esim. Silja Serenade liikennöi taas. Otimme suurella ilolla vastaan Tallink Silja Oy:n pyynnön lähteä testaamaan miten laivaristeily hoidetaan mahdollisimman koronaturvallisesti. Tarkistimme kutsun saatuamme toki ensin miten turvajärjestelyt on hoidettu Tallink Siljan matkoilla. Ratkaisevimpia asioita päätöksenteossamme oli se, että Tallinnan satamaan ankkuroitavasta laivasta ei päästetä matkustajia ulos eikä sisään. Toinen hyvä päätös oli ollut, että laivaan otetaan vain rajallinen määrä väkeä. Ja kolmas merkittävä tekijä oli, että auton saa ottaa mukaan laivaan kesäjuomien hankkimista varten.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että tottakai laivaristeilylle lähdetään hakemaan elämyksiä, joista meille tärkein liittyy ruokailuun. Tässä tapauksessa tiesimme jo ennakkoon, että valintamme tulee olemaan Happy Lobster -ravintola, jossa olemme päässeet nauttimaan useita kertoja erinomaisista illallisista. Nyt päätimme kokea jotain ainutlaatuista. Mitä se oli, selviää kun lukee tätä artikkelia eteenpäin.

Tulen kertoilemaan kokemuksistamme risteilyn aikana sekä esittelemään Silja Serenaden palveluita ja viihdetarjontaa. Mutta sitä ennen vähän nostalgiaa.

 

Nostalgian makua, kun Silja Serenade liikennöi taas

 

Meillä on kymmenien vuosien suhde Silja Serenaden kanssa. Tapaninpäivänä 1990 tekemämme ensimmäinen Tukholman risteily juuri käyttöön otetulla upouudella, mahtavalla Silja Serenadella tuli vahvasti mieleen astuessamme laivaan ties monennenko kerran. Tällä 20 tunnin laivaristeilyllämme oli siis nostalgian makua.  Reilu 30 vuotta sitten Serenade oli yksi maailman upeimmista laivoista. Sitä on kunnostettu sen jälkeen useita kertoja ja aikoinaan ihastusta herättänyt Promenade on edelleenkin matkustajien mieleen. Kyllä kelpaa matkata tuossa laivassa edelleen.

Iloitsimme kovasti, että pääsimme DeLuxe-luokkaan, joka sijaitsee 11. kerroksessa. Hieman toivoimme, että pääsisipä edes kerran kokemaan Commodore-luokan, jossa mammu on saanut matkata kerran työmatkallaan, yksin ja sairaana. Voi että mikä säkä. Koska laivan parhaat hytit olivat varatut, emme päässeet edes vilkaisemaan millaista olisi matkata noissa ilmeisen upeissa hyteissä saati sitten sviitissä. Ehkäpä joskus tulee riittävän hyvä syy maksaa luksuksesta, sillä halpaa se ei todellakaan ole. Laivan paras hytti on Executive Suite, mutta varmaan meille riittäisi Junior Suitekin :-). Pääset kurkkaamaan hytteihin täältä:

VIRTUAALIKIERROS LAIVAN HYTTEIHIN

 

DeLuxe-taso oli luksusta 30 vuotta sitten

DeLuxe-tason hytti on tullut meille tutuksi useita kertoja aiemmin syystä, että niitä on saanut todella inhimilliseen hintaan bonuspisteitä hyödyntäen. Tällä kertaa meidät oli buukattu hyttiin, josta saattoi katsella laivan verkkaista kulkua lähes tyynellä Itämerellä. Vaihtoehtona olisi ollut promenade-puolen hytti, josta voi katsella millaista meno on tuolla aikoinaan ainutlaatuisella promenadella. Taisi olla ensimmäinen laiva maailmassa, johon älyttiin rakentaa hurjan korkuinen keskikäytävä.

Promenade oli uusinta uutta maailmassa vuonna 1990. Etenkin lapsemme tykkäsivät istuskella ikkunalla ja ihmetellä ”maailman menoa”. Nyt ei ollut tungosta.

DeLuxe-hytti oli luksusta laivan valmistumisen aikana. Nyt se ei taitaisi enää riittää siihen luokkaan.

Ripaus luksusta tulee siitä, että hytin jääkaapissa oli tarjolla juotavaa.

 

 

20 tunnin nautiskeluristeily Tallinnaan toteutettiin koronan ehdoilla

 

Suomen terveysviranomaisten tehotoimet koronan lannistamiseksi ovat purreet ja korona väistyy hyvää vauhtia. Tilanne on normalisoitumassa kaikilla osa-alueilla, ravintolat aukeavat ja kokoontumisrajoituksia lievennetään. Tämä oli suuri vaikuttaja päättäessämme ottaa vastaan Tallink Siljan pyynnön käydä testaamassa heidän uutuustuotteensa eli 20 tunnin risteilyn.

Olemme matkanneet Silja Serenadella Helsingin ja Tukholman väliä varmaan  lähes parikymmentä kertaa, mutta nyt pääsimme kokemaan jotain ainutlaatuista: matkasimme Tallinnaan. Koska edellisestä ulkomaan matkastamme oli koronan johdosta kulunut jo reilu vuosi, oli tässä risteilyssä jotain todella odotettua. Emme päässeet käymään maissa Tallinnassa, mutta se oli tällä kertaa hyvä juttu, sillä koronariski pieneni huomattavasti. En usko, että olisimme vielä olleet valmiit matkalle, jos laivasta olisi ollut mahdollista poistua tai sinne olisi tullut lisää väkeä Virossa.

Toinen hyvä juttu matkustajan (ei välttämättä Tallink Silja Oy:n) kannalta oli, että laivassa oli vain noin 500 matkustajaa. Tungosta ei esiintynyt missään vaiheessa, turvaväleistä pidettiin kiinni kaikkialla ja matkustajat käyttivät maskia erittäin tunnollisesti. Erinomainen suoritus meiltä kaikilta!

Laivalla oli koronaturvallisuus vedetty riittävän pitkälle. Käsidesiäkin oli joka puolella.

 

Laivaristeilyt ovat usein makuaistien juhlaa

Uskon, että suurin osa risteilymatkustajista nostaa ruokailuhetket kärkeen, mikäli kysyy mitä kukin odottaa risteilyltä. Me kuulumme ehdottamasti siihen enemmistöön. Nytkin tarkistimme ennakkoon ravintoloiden ruokalistat päättääksemme illallispaikan. Kuten alussa vihjaisin, olimme tehneet päätöksen mennä laivan kalaravintolaan, sillä kokemuksemme sieltä ovat olleet lähes poikkeuksetta hyviä.

Kaikkien matkustajien on pestävä tai desinfioitava kätensä joka kerta saapuessaan ravintoloiden tai kahviloiden ruokailualueille. Osalle laivoista on rakennettu ylimääräisiä käsipesupisteitä ravintoloiden läheisyyteen. Desinfiointipisteitä on kahvi- ja juoma-asemien vieressä ja lisäksi käsidesiä on saatavilla riittävästi joka puolella laivaa. Buffet-ravintoloissa on lisäksi saatavilla kertakäyttöhanskoja. Toivomme jokaisen desinfioivan kätensä useasti ruokailun aikana. Henkilökunta puhdistaa koneita ja kosketuspintoja usein ja säännöllisesti sekä vaihtaa ottimia tiuhaan tahtiin.

 

Happy Lobster -kalaravintola

Itämeren kuuluisimman kala- ja äyriäisravintolan antimet ovat taatusti tuoreita. Päivän saaliista riippuen, menussa komeilevat saksiniekat hummerista katkarapuihin sekä eri kalalajeja siiasta nieriään. Erityisen kuuluisa ravintola on huippusuositusta äyriäisvadistaan! Lapsetkin ovat tervetulleita herkuttelemaan Ahdin antimilla, mutta pienemmät tenavat (alle 12 v) voivat toki tilata omat herkkunsa myös lasten ruokalistalta. Happy Lobster -ravintola sijaitsee kannella 7, Grill House -ravintolan vieressä.

Huomasimme seisovamme Happy Lobster -ravintolan edessä ensimmäisenä jo klo 17.50 varmistaaksemme ikkunapöydän klo 18 aukeavassa ravintolassa, sillä pöytävarauksia ei otettu vastaan. Jotenkin haluamme mieluusti istua ikkunan vieressä, jos se vaan suinkin on mahdollista.

On varsin hienoa katsella Helsingin kauniita saaria ja siemailla alkudrinkiksi tilaamaamme kuohuviiniä. Taustalla näkyvään Vallisaareen pääsee nykyisin lautalla. Nyt pääsimme katsomaan sitä varsin läheltä laivaravintolasta.

Olimme ensimmäisinä paikalla ja tilanne näytti silloin tältä. Tungosta ei tullut missään vaiheessa mikä ei meitä häirinnyt. Turvavälit oli huomioitu myös pöytien kattauksessa.

Saimme toivomamme pöydän ja ruokien valinta saattoi alkaa. Lasillinen kuohuviiniä oli hyvää seuraa siinä vaiheessa, kun valitsimme ruokia ja juomia.

Olemme aiemmin katselleet ehkä hieman kateellisena kauniita äyriäislautasia. Koska Marjatta ei ole niin-kova-äyriäisten-ystävä kuin meikäläinen, päätimme ottaa yhden vadin ja jakaa sen. Tämä onnistui mainiosti ja ystävällinen tarjoilija toi meille molemmille ”pelit ja vehkeet”. Päätimme samalla testata laivan nimikkoviinit, joista edullisempi laivan viini oli yllättäen enemmän meidän makuumme kuin Itävallasta tuotu Captains Choice.

Yhden hengen äyriäisvati oli sitä luokkaa, että siitä riitti hyvin maisteltavaa kahdelle. Mammu jäi paitsi ainoastaan osterista, mutta ei hän olisi syönyt sitä ”mistään hinnasta”. Muutoin saimme molemmat maistella ihan riittävästi ja aloittaa makuaistien juhlan. Suuri suositus!

Pääruoaksi valikoitui tällä kertaa päivän kalana ollut paistettu kuha. Siitä on pakko sanoa, että tomaattipohjainen kastike ei nyt ihan sitä parasta. Jäin kaipaamaan aiemmin listalla ollutta nieriää, jossa oli hollandaise-kastike. Kansa vaatii sen takaisin! 🙂

Oli etuoikeus saada hyvää ruokaa ja palvelua väljässä, viihtyisässä ympäristössä. Kiitos!

 

Erikoisaamiainen italialaisessa Tavolata-ravintolassa

Uniikissa italialaisessa Tavolàta -ravintolassa kannella 6 perhe tai ystävät voivat kokoontua illalliselle yhteisen pöydän ääreen. Tavolàtan tyylikkään rennolta ruokalistalta voit valita tuoreista raaka-aineista valmistettuja yhdessä syötäviä ja jaettavia annoksia. Lapset (alle 12 v) voivat valita mieleisensä italialaisherkut ruokalistalta edullisemmin ja lomakausina heille on oma Buffet-pöytä. Yli 10 hengen ryhmille on oma ryhmämenu . Ravintolan sydän on Salumeria, jossa valmistetaan suuri osa ruokalistan antipasteista eli alkuruoista.

Valitsemme mielellään DeLuxe-hytin syystä, että siellä majoittuneille on luvassa erikoisaamiainen. Silja Serenadella paikkana on Tavolata Ristorante Italiano. Siellä voivat muutkin aamiaistella lisämaksusta, mikäli tilaa on. Hyvän aaimiaisen kruunaa  kuohuviini ja sellaista tuostakin ravintolasta luonnollisesti löytyy. Tarjolla oli erinomaista laivan kuohuviiniä, jota valitsimme kotiin vietäväksikin muutaman laatikon.

Kalaa ja äyriäisiä sai nauttia erikoisaamiaisellakin kuohuviinin toimiessa kyytipoikana.

Erikoiskahvit ja -teet ovat meikäläisten mieleen.

Grande Buffet -ravintola on yleisön suuri suosikki

Grande Buffet (kansi 6) tarjoaa makuja ympäri maailman Skandinaviasta Aasiaan. Noutopöydät on jaettu erillisiksi toreiksi, joiden sadosta voit nauttia haluamassasi järjestyksessä. Valitse mieleisesi vihannestorin antimista ja italialaisen antipasto-torin herkuista. Kaikkiruokainen valitsee lautaselleen myös kalatorin ja tex mex -torin herkkuja. Makeannälkä lähtee, kun koukkaat jälkiruokatorin makeiden ja juustojen kautta. Lapsille on ravintolassa oma lastenpöytä lihapullineen, mutta pikku kulinaristit voivat nauttia myös buffetin eksoottisempia makuja.

Grande Buffet -ravintolassa on tarjolla myös meriaamiainen, josta löydät varmasti omat aamiaisherkkusi. Huomioithan, että varaamasi aamiaiskattauksen aika on sitova, aamiaiskattauksen kesto 45 min. Näin turvavälit voidaan säilyttää ja ehdimme desinfioida tilat myös kattausten välillä.

Jos suurelta yleisöltä kysytään suosikkia, useimmat päätyvät Grande Buffet -ravintolaan. On pakko myöntää, että hinta ja laatu kohtaavat siellä etenkin, kun juomat kuuluvat hintaan. Pyysin ja sain luvan käydä katsomassa mitä lounaalla oli tarjolla vaikka emme sinne syömään menneetkään.

Buffet-pöydissäkin kala on se suuri juttu. Nam nam!
Maistuisi varmaan sinullekin?

Juomapisteellä on tarjolla jokaiselle jotakin.

Kuten yllä olevista kuvista voi päätellä, esillepano houkuttelee maistelemaan. Jokainen fiksu ruokailija muistaa käyttää maskeja ruokaa hakiessaan ja käyttää käsidesiä ennen kuin alkaa ruokailemaan. Ottimet ovat mahdollisia tartunnan aiheuttajia, mutta senhän me kaikki tiedämme.

 

Bon Vivant

Jo legendaksi muodostuneen Bon Vivant- ravintolan ulkoinen ilme on kokonaan uudistettu. Promenaden keskiosassa sijaitsevassa Bon Vivant -ravintolassa herkutellaan modernin pohjoismaalaisen keittiön antimilla. Ruokalistat muuttuvat vuodenaikojen mukaan ja raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä. Myös lapset voivat nauttia mieleisensä annokset (alle 12-v. edullisemmin). Herkutteluhetkeä siivittää asiantunteva ja henkilökohtainen palvelu sekä viinilistalta löytyvät annoksia upeasti täydentävät viinit. Promenadelle avautuva terassi ja viinibaari sopivat viininmaisteluun, leppoisaan seurusteluun ja pikkusuolaisten nauttimiseen.

Monipuolisen aamiaisen jälkeen eivät seisovat pöydät enää houkutelleet, joten valitsimme herkullisen mozzarella-salaatin Bon Vivant -ravintolassa.

Jäätelö ja mansikat kruunasivat makumatkamme.

Silja Serenadella on lisäksi monia muitakin ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Näet ne täältä:

Linkki Silja Serenaden ravintoloihin aukeaa tästä.

 

Silja Serenadella on viihdetarjontaa kaikenikäisille

 

Laivaristeilyjen must-juttu on riittävän tasokas viihdetarjonta. Silja Serenadella oli totutusti satsattu show-ohjelmiin. Tarjolla on kaksi erilaista kesäshowta, erilaiset meno-  ja paluumatkalle.

Kävimme katselemassa illalla klo 21 Rock On -shown, jossa nuoret esittivät vauhdikkaasti tuttuja rock-kappaleita. Esityksiä oli kaksi, jotta katsomoon ei tulisi liikaa väkeä korona-aikana.

Menoa ja meininkiä riitti ja yleisö viihtyi.

Housebändit esiintyivät sekä illalla että päivällä.

Illalla Promenade-kävelykadulla viihdytti matkaajia laivan korkeatasoisin duo ja trubaduurit kävivät pubissa vuorovaikutteista musiikillista keskustelua yleisön kanssa. Synttärit huomioitiin ja toivelauluja esitettiin, joten pieni mutta uskollinen kuulijakunta tuntui viihtyvän siellä mainiosti.

Viihdeohjelmaan voit tutustua tästä. 

 

Playstation junioreille

Silja Land -leikkihuoneessa kannella 5 on 290 m² tilaa temmeltää! Leikkimaailmasta löydät mm. kiipeilypuun, maalausseinän, leikkitalon ja hullunkurisia koristeita ja rakenteita (pallomeri on toistaiseksi suljettu). Junioreille on PlayStation-pelialue. Lasten leikkejä valvoo ammattitaitoinen aktivaattori, vaikka toki lapset ovat leikkihuoneessakin vanhempiensa vastuulla. Aktivaattori järjestää myös lisäohjelmaa, kuten laivasuunnistusta tai kasvomaalausta.

Leikkihuoneessa ja laivan ravintoloissa on mikroaaltouunit lastenruoan lämmittämistä varten. Voit myös lainata Silja Landista lastenrattaat panttia vastaan ja ottaa ne mukaan Maarianhaminan risteilyltä maihin.

Lapsille oli tarjolla myös ohjattua leikkitoimintaa laivan aurinkokannella.

 

Tarjonta lapsille löytyy tämän linkin takaa.

 

Sunflower Oasis kiinnostaa kaikenikäisiä

Matkustajia palvelee rentouttava Sunflower Oasis -kylpyläosasto kannella 12! Span viereen ulkokannelle on rakennettu baaritiski palvelemaan kesäisin ulkona olevia asiakkaita. Kylpylä on valoisa ja viihtyisä: mm. vaihtuvin valoin 3 poreallasta, kunnostetut saunat ja pienen lastenaltaan yhteydessä on lastenkalusteita.

Silja Serenaden suosituimpia viihdekeskuksia on ollut alusta lähtien kylpyläosasto Sunflower Oasis. Nytkin siellä tuntui riittävän menoa ja meininkiä.

 

Ostokset kruunaavat hyvän laivaristeilyn

 

Laivalla on runsaasti erilaisia ostosmahdollisuuksia muodista ja lahjatavaroista supermarketin valtaisaan juoma-, karkki- ym. tarjontaan. Löydät myymälät kätevästi tämän linkin takaa.

Yön yli Silja Serenadella -ostosristeilylle tai Päivä Maarianhaminassa -risteilylle Silja Serenadella voit varata henkilöauton ostoskassiksi, laivaparkin hinta alk. +40 €. Huom. autoa ei voi ajaa ulos Tallinnassa / Maarianhaminassa! Varatessasi henkilöauton laivaparkkiin saat yli 500 € tilauksesta 40 € alennuksen. Vaikket ota autoa mukaan voit silti tehdä ennakkotilauksen Pre-Order-palvelusta Yön yli risteilylle.

Suosituin ”ostospaikka” risteilyn aikana oli oma auto, sillä aloitimme ostosten miettimisen jo satamassa laivaan pääsyä odotellessamme. Homma toimi kätevästi. Jokaiselle autoilijalle lyötiin lähtösatamassa käteen tilauslista. Odotusaika sujui rettekästi tilausta tehden. Lista piti toimittaa tilauspisteelle illalla klo 20 mennessä ja juomalasti odotti auton takana aamulla klo 10, jolloin lastin saattoi siirtää autoon ennen laivan lähtöä takaisin Suomeen. Hieno homma!

Tällä risteilyllä kaikki autoparkkipaikat oli loppuunmyyty satamassa lippumyynnissä olleen kyltin perusteella. Veikkaan, että lähes jokainen hyödyntää myyntihoukutuksena olevan 40 € alennuksen yli 500 € ostoista 🙂

Olen antanut itseni ymmärtää, että Tallink Silja tekee myös 5 tunnin ostosristeilyjä, jonne auton voi ottaa mukaan. Tuonkaan matkan jälkeen ei tarvitse jäädä karanteeniin, ellei käy Tallinnassa maissa risteilyn aikana.

Mikäli innostuit, katso tästä edulliset hinnat Tallink Silja Oy:n risteilyvalikoimaan:

https://www.tallinksilja.fi/paras-hinta

 

Tallinnan ja Helsingin kauniit näkymät kruunaavat risteilymatkan

 

Perinteeksi on näillä laivamatkoillamme tullut upeiden ruokailukokemusten lisäksi tullut se, että Tallinnaa täytyy käydä ihmettelemässä laivan lipuessa kohti satamaa.

Kaunis auringonlasku johdatti meidät Tallinnan satamaan.

Tallinkin pari muuta laivaa oli jo saapunut satamaan ennen meitä.

Tallinan sataman aallonmurtajat on kuin taideteos.

Aamulla kiireisimmät pääsivät Helsinkiin jo reilusti ennen meitä.

 

Helsingin saariston ja silhuetin katseluun ei kyllästy koskaan

Etenkin Helsinkiin saavuttaessa pääsee ihailemaan kaunista saaristoa ja katselemaan pääkaupunkimme silhuettia.

Tässä vaiheessa on pakko käydä ”vilkuttamassa” eli viestimässä serkkuflikalle, jonka koti näkyy Suomenlinnassa.

 

Toinen WhatsApp-viesti lähti pikkuveljelleni, joka asustelee tuolla taustalla.

 

Tallink Silja kutsuu Sinut risteilemään

Tallink Silja Oy haluaa vielä tiedottaa kesän tulevista risteilyistä seuraavaa:

Silja Serenade tekee näitä Yön yli risteilyjä 22.6. asti, jonka jälkeen Silja Europa alkaa tehdä Yön yli risteilyjä samalla Helsinki-Tallinna-reitillä 23.6. alkaen.

Silja Serenade siirtyy 24.6. alkaen tekemään Päivä Maarianhaminassa -risteilyjä.

Lisäksi 22 h -risteily Silja Europalla Tallinnaan.

 

 

Tulipa mieleeni, että olen aiemminkin käynyt kääntymässä Tallinnan satamassa käymättä maissa. Tein silloin ensimmäisen pressimatkani matkabloggaajana. Sen reissun anti on luettavissa tästä:

https://appamatkustaa.fi/megastar-laivan-neitsytmatka-dsign-vertti-kivi-uusi-tahti-syttynyt-2/

Comments

  1. Taitaa tuo Serenade olla itsellänikin niitä ensimmäisiä risteilijöitä, joilla lapsena pääsi käymään, Europan lisäksi. Tuo äyriäisvati olisi itselleni kyllä ihan takuuvarma valinta, näyttää ja kuulostaa todella maukkaalta. Ja ei tuo ravintolavalikoima muutenkaan yhtään hassummalta vaikuta!

    1. Siljat Serenade ja Symphony ovat osa suomalaista risteilyperinnettä 1990-luvun alusta. Olemme olleet niillä varmaankin yhteensä vähintään 20 kertaa ja lisää on tulossa, kun korona tästä vielä hellittää lopullisesti ja uskallamme lähteä Ruotsiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.