·

Kino Iiris – lahtelainen legenda jo eläessään

Jokainen Lahdessa vähän pidempään elänyt tietää Kino Iiriksen, tuon piskuisen Saimaankatu 12:ssa sijaitsevan  elokuvateatterin, josta voi sanoa, että ” lahtelainen legenda jo eläessään”. Aloitimme blogiyhteistyön Visit Lahden kanssa ja sieltä suositeltiin, että tutustuisimme vähän tarkemmin millaista tarjontaa Kino Iiriksellä on.  Veikkaan, että yllätyt tämän artikkelin luettuasi paitsi teatterin erinomaisesta elokuvatarjonnasta myös muista palveluista mitä legenda tarjoaa.

(Tämä postaus on tehty yhteistyössä Visit Lahden ja Kino Iiriksen kanssa.)

Jokaiselle Kino Iiris tuo ensimmäisenä mieleen elokuvatarjonnan. Koska Lahdesta löytyy myös suurin ja kaunein eli Finnkinon Kuvapalatsi, tulee mieleen ajatus, että miksi menisin pienempään teatteriin? Sitä mekin kysymme itseltämme, kun valitsemme katsottavia elokuvia. Jos tarjonta on vielä samaa, ratkaisevaksi tekijäksi nousevat lipun hinta ja teatterin puitteet.

Etenkin meille eläkeläisille hinta on merkittävä tekijä. Kaikissa teattereissa on Lahdessa hyvät tuolit ja äänentoistokin riittävää luokkaa. Tosin Kino Iiriksessä ollaan tätä asiaa ehostamassa tulevan kesän aikana, mikä on toki hyvä juttu. Etenkin nuoret vaativat jopa ääneltä viimeisen päälle olevaa tekniikkaa. No, tiedän, että jokainen hifistelijä kiinnittää huomiota tällaiseen osaan elämyksestä.

En tiedä hirveästi näytön tekniikasta, kuvakankaan tarjoamasta leveydestä yms., mutta sen verran olen nyt kiinnittänyt huomiota, että joidenkin elokuvien kuvakoot jäävät kohtuullisen kapeaksi Kino Iiriksessä. Jotenkin sitä kaipaisi mahdollisimman laajaa kuvaa, mutta taitaa olla elokuvan asetuksista homma kiinni ja näyttäjä ei siihen voi vaikuttaa.

Kino Iiriksen tunnetaan monipuolisen ohjelmiston lisäksi korkeatasoisesta asiakaspalvelusta. Lapsiystävällisessä elokuvateatterissa on korotustyynyt lapsikatsojille, esteetön pääsy sekä maksuton sisäänpääsy vammaisen avustajalle.

Pieni ongelma se, että salin koko aikaansaa pientä haittaa tekstin lukemisen suhteen etenkin pienemmille katsojille. Liekö se syynä, että teatterin nurkassa on iso kasa istuinkorokkeita, joita myös aikuiset voivat halutessaan laittaa pepun alle, jotta näkisivät paremmin. Sitten tulee tosin mieleen, että entä takana oleva katsoja, jonka pitäisi sitten myös laittaa koroke alle, vai? No, tämä on pikkujuttu, joka on korjattavissa, mikäli istuu niin, ettei edessä olevan pää ole esteenä näkökentälle. Me ratkaisimme nämä ongelmat niin, että istumme mahdollisimman edessä, jolloin kenenkään pää ei ole edessä.

Elokuvien hinnoissa Kino Iiris on niskan päällä. Päivänäytösten hinnat ovat yleensä 10 € ja iltaisin 12 €. Näissä Kino Iiris pärjää 2-3 euroa, tosin eläkeläisten kohdalla hinta osin sama.

Meitä ilahduttaa kovasti Kino Iiriksen elokuvatarjonta ja selkeä markkinointi. Kannattaa ehdottomasti tilata viikkokirje, josta näkee suoraan tulevan viikon elokuvatarjonnan esittelyineen ja trailereineen. Muutenkin Kino Iiriksen sivut ovat selkeät. Sieltä on helppo löytää omat suosikkinsa.

Olemme käyneet viimeaikoina katsomassa pari elokuvaa ja Opettajainhuone kolahti meihin oikein moukarin tavoin. Se pyörii Kino Iiriksessä vielä jonkin aikaa, joten pidä kiirettä!

OPETTAJAINHUONE – Elokuvateatteri Kino Iiris

Pari muuta meitä kiinnostavaa elokuvaa on tällä hetkellä ohjelmistossa. Nämä on/oli pakko nähdä:

ONE LIFE – Elokuvateatteri Kino Iiris

MADELEINEN PARIISI – Elokuvateatteri Kino Iiris

Kävimme katsomassa tämän kiehtovan elokuvan, jossa 95-vuotias Line Renaud hämmästyttää suorituksellaan. Kyllä eräät jaksavat! Elokuvassa on ajoittain hauskaa kerrontaa, mutta nenäliinallekin voi olla käyttöä.

MYRSKYLUODON MAIJA – Elokuvateatteri Kino Iiris

Tiina Lymin ohjaama Myrskyluodon Maija jatkaa viikosta toiseen Kino Iiriksessä. Elokuva on kerännyt jo yli 400 000 katsojaa lyhyessä ajassa. Onhan se kaunista katsottavaa ja Rauno Ronkaisen kuvaus saa kiitosta. Hieno elokuva, jonka pituutta olisi voinut leikata puoli tuntia. Lopussa tuli nimittäin jo katsotuksi kelloa muutaman kerran ja se on huono merkki elokuvan lumovoimasta.

Meitä oopperan ystäviä ilahduttaa, että Kino Iiriksen tarjonnasta löytyy myös oopperoita. Meillä oli tilaisuus käydä katsomassa Puccinin ooppera ”Turandot”, joka kolahti etenkin minuun syystä, että sain olla laulamassa Lahden Oopperakuoron 60-vuotisjuhlakonsertissa ja ohjelmistossa oli myös pari laulua ”Turandotista”. Olipa huikeaa kuulla mm. ”Nessun Dorma” Pariisin Kansallisoopperan esityksessä ja ennen kaikkea tutustua tuohon oopperaan, jota emme ole aiemmin nähneet. Meidän solistinamme toimi upeaääninen Johannes Vatjus, mutta pakko tunnustaa, ettei Pariisin oopperassa laulanut amerikkalainen Brian Jadgekaan huonosti selvinnyt roolistaan 😊

Seuraavana on vuorossa Adolphe Adamin ” Giselle” 22.4. klo 18 ja ti 23.4. klo 12. Lippujen hinnat ovat 25 € sisältäen väliaikatarjoilua.

Oopperoiden ja balettien väliajalla (iltanäytöksissä) pääsee maistelemaan väliaikatarjoiluja, jotka kuuluvat lipun hintaan.

Tästä pääset katsomaan ajantasaisen elokuvaohjelmiston:

Jos tulevat ensi-illat kiinnostavat, katso ne tästä.

Jotta pysyt mukana viikoittain vaihtuvassa ohjelmistossa, tilaa Kino Iiriksen Uutiskirje tästä.

Oletteko huomanneet, että toukokuun alussa 2024 Lahdessa keskitytään nostalgiaan ja tehdään aikamatka lähihistoriaan? Kino Iiris on luonnollisesti mukana.

Viikon innoittajana on Classic Motorshow, jonka nostalgiannälkäisille kävijöille halutaan tarjota aiempaa laajempi kattaus lahtelaista elämäntyyliä menneiltä vuosikymmeniltä.

Milloin viimeksi olit Lahdessa? Miltä Lahti näytti ennen ja miten kaupunki on kehittynyt?

Käy katsastamassa mm. tänä vuonna 40 vuotta täyttävän Riku Motorsin moottoripyörämuseo.

Yhteistyökumppaneita haetaan

Tiedoksenne, että Nostalgiaviikolla 29.4. – 5.5. Lahti City ry koordinoi Lahden keskustaan tapahtumia ja tilaisuuksia sekä muita ohjelmia ja tempauksia, joilla tavoitellaan nostalgisia fiiliksiä.

Lähde mukaan Nostalgiaviikolle

Mikäli olet kiinnostunut tuottamaan omaa ohjelmaa, tempausta, tuotteita tai palveluja Nostalgiaviikolle yhteistyökumppanina, ota yhteyttä järjestäjätahoon tämän linkin kautta:

Varsin mielenkiintoinen mahdollisuus on vuokrata elokuvasalia tai kokous-/juhlatiloja yksityistapahtumiin tai yritysten ym. juhliin. Elokuvasaliin mahtuu 90 katsojaa. Sinne hankittu uusi lasertykki ja leveä valkokangas antavat luennoitsijalle terävän kuvan omien esitystensä pitämiseen. Tilassa voi myös näyttää videoita 4K-laadulla.

Mietipä vaikka perhejuhlia, jossa halutaan yllättää päivänsankari(t) vaikkapa elämäkertaelokuvalla, jonka jälkikasvu on koonnut dioista ja videoista sekä tehnyt siitä omilla taidoillaan tai tekoälyä hyödyntäen koosteen juhlasankarin elämästä suurta kangasta ja erinomaisia kaiuttimia hyödyntäen. Ehkäpä jopa musiikki on tehty omin voimin, joten kyllä sankari(e)n kalpaa!

Sen jälkeen juhlaväki siirtyy  Tammisaliin nauttimaan pitopalvelusta tilatusta (tai itse valmisteluista) tarjoilusta kuohuviineineen. Sinne sopii noin 50 juhlavierasta.

Toinen houkutteleva mahdollisuus on varata koko elokuvasali tarjoiluineen erikoisnäytökseen, jossa elokuva on valittu omien mieltymysten mukaan joko meneillään olevasta tarjonnasta, tilatusta elokuvasta tai vaikka omasta dvd-hyllystä napatusta elokuvasta, sukujuhlataltioinnista tms., joka halutaan katsoa isolla porukalla.

Tällainen mahdollisuus ei paljoa maksa, sillä Kino Iiriksen salivuokra on vain 124€/tunti (sis.alv.24%) arkisin ennen klo 16.00, sen jälkeen ja viikonloppuisin 186€ (sis.alv.24%). Juhlasalina toimivan Tammisalin vuokra on 62€/tunti (sis.alv.24%).

Lienee paikallaan paljastaa, että Kino Iiriksen toimintaa pyörittää Päijät-Hämeen Elokuvakeskus ry . Sen toiminta-alueita ovat mediakasvatus, sosiaalinen toiminta, perinnekasvatus ja monipuolinen elokuvatarjonta.

Elokuvakeskus järjestää monenkirjavaa toimintaa kaikille ikäryhmille vauvasta vaariin. Vuoden 2023 toimintakertomus paljastaa, että yhdistys järjestää ohjaaja/taiteilija/tekijävierailuja, erikoisnäytöksiä päiväkoti-ikäisille, koululaisille  ym. ym.

Päijät-Hämeen elokuvakeskus tarjosi edelleen alueellisille elokuvan tekijöille ja elokuvan harrastajille tilat oman tuotantonsa julkiselle esittämiselle. Elokuvakeskuksen tavoitteena on ollut vuosittain tuottaa ainakin yksi elokuva ja korostaa näin alueen elokuvataiteellista identiteettiä sekä vahvistaa harrastajien ja ammattilaisten työskentelymahdollisuuksia.” (Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen toimintakertomus)

Yhteistyöpalaverissa vasemmalta Päijät-Hämeen Elokuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ulla Koskinen-Laine, elokuvasihteeri Leena Niemimäki, Henri Keränen, matkabloggaaja Asko Leppilampi (Appa matkustaa -blogi) sekä elokuvasihteeri Markus Lehtinen.

Elokuvakeskus työllistää 3 henkilöä täysipäiväisesti ja yhden osa-aikaisen työntekijän sekä vuosittain vähintään yhden projektityöntekijän. Lisäksi se tarjoaa työkokeilupaikkoja pitkäaikaistyöttömälle sekä työssäoppimispaikkoja alan opiskelijoille. Lisäksi elokuvakeskuksessa työskentelee  lukuisa joukko vapaaehtoisia.

Päijät-Hämeen elokuvakeskus toimii kompaktisti kahdessa tilassa, joista elokuvayleisö tuntee lähinnä 90-paikkaisen elokuvasali Kino Iiriksen. Toiminnan sydän on teatterisalin vieressä sijaitseva yhdistyksen toimisto/monitoimitila Tammisali, jossa järjestetään kokouksia sekä koulutus- ja luentotilaisuuksia. Kino Iiriksen nostalginen aulatila toimii myös näyttely- ja tarjoilutilana.

Varsin erikoinen tilaisuus oli esim. se, kun Siiri Äitee-Rantasesta kertova elokuva sai ensi-iltansa ja paikalla olivat äiteen lisäksi esim. toinen hiihtolegenda Sami Jauhojärvi.

Siiri ”Äitee” Rantanen, Sami Jauhojärvi & co. Palvelukeskus Onnelanpolulla (Kuva Keijo Skippari)

Tämä on yksi postaus, jossa esittelen kotikaupunkiamme Lahtea yhteistyössä Visit Lahden kanssa. Jatkamme tätä nostalgiakierrosta muissa merkeissä. Tulevia kohteita ovat mm. El Toro -ravintola, jonka legendaarista pippuripihviä on pakko käydä taas maistamassa ja selvittämässä onko sen erinomainen taso säilynyt.

Muita kohteita tulee olemaan mm.

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan Juuret-näyttely

Teerenpeli 30 vuotta! Vapaudenkadun ”Teeris” on ollut aito lahtelainen tapaamispaikka jo vuodesta 1994 ja viettää 30-vuotissyntymäpäiviään maaliskuussa 2024. Onnenpekka-olutta on tehty vuodesta 1997, Lempi Mustikka -siideriä vuodesta 1999 ja Vauhtiveikko-vehnäoluttakin jo vuodesta 2001. Käynti ja tutustuminen panimoshoppiin Laatikkotehtaankadulla.

Opiston kunkku, entinen Kansanopisto, keskellä kaupunkia on yksi Lahden keskustan kiinnostavista arkkitehtuurikohteista.

Sopenkorven Kisälli – vintagefanien aarreaitta ja kirpputorikansan pyhiinvaelluskohde.

Eli mielenkiintoinen kevätpuhde on meillä edessä! Pysy kanavalla ja tule itsekin kokemaan näitä lahtelaisia elämyksiä!

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Kyllä se Mikko niin on, että kannattaa. Käykäähän aluksi katsomassa Opettajainhuone, joka menee vielä ainakin ensi torstaina. Nyt lähdemme katsomaan One Lifea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *