· ·

Miten löytää halvat lennot?

Lähes jokaisen matkaajan vakiokysymys on ”Miten löytää halvat lennot?”, jotta voisi käyttää säästyvät eurot johonkin muuhun. Meillä tämä homma on kirjattu jopa sivuillemme näin: #eläkeläiselämää matkustaen – matkustamme halvalla, mutta luksus kelpaa, mieluusti 🙂

Haluamme auttaa teitä paitsi matkakohteiden löytämisessä, myös muissa asioissa. Siksi laadin tämän halpojen lentojen bongaamiskoosteen. Olisin todella kiitollinen, jos laitatte tämän kirjoitukseni perään muita sivustoja, blogeja ym. joista voisi olla hyötyä lentojen hakemisessa. Voit lähettää halutessasi myös yksityisviestin. Poimin niistä sitten osan osaksi tätä koostetta täydentämään kokonaisuutta.

(Päivitetty 1.4.2024)

Ilolla voimme todeta onnistuneemme toteuttamaan sloganiamme meitä tyydyttävällä tavalla. Olemme matkailleet vuodesta 2000 ulkomaille keskimäärin 9 kertaa vuodessa, joten jotain siinä ajassa on oppinut.

Blogisivustomme päätarkoitus on kertoa lähinnä itsellemme missä olemme olleet ja mitä kokeneet. Lisäksi täältä löytyy monia matkailuun liittyviä käytännön vinkkejä. Ilahduttavasti näitä juttujamme lukee parhaimmillaan jo lähes 20 000 yksittäistä matkaajaa yli 32 000 kertaa kuussa, joten muutkin ovat kirjoituksistani kiinnostuneet ja näyttävät niistä hyötyvän. Olen kiitollinen teille!

Vinkkejä edullisten lentojen löytämiseen

Olen kerännyt tähän vinkkejä edullisten lentojen lentojen löytämiseen:

Olen pannut merkille, että lentojen hakeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin eli heti, kun ne tulevat myyntiin (jopa noin vuotta aiemmin).  Itse seuraan hintojen kehittymistä viikoittain ja nappaan lennon siinä vaiheessa, kun se tyydyttää minua. Edullisten lentojen löytäminen on minun sudokuni. Jonkin teorian mukaan paras aika ostaa lennot on noin 2 kuukautta ennen matkaa.  Alla Skyscannerin viestissä väitetään, että paras aika on 6-8 kk ennen matkaa. Revi tästä! Suosittelen seurailemaan ja tekemään päätöksen, kun hinta ja matkaan käytetty aika kohtaavat. Huomioi matkalaukuista koituvat lisähinnat!

Toinen keino on sitten lentoyhtiöiden tarjoukset muutamaa kuukautta aiemmin lähtöpäivän lähestyessä, elleivät koneet ala täyttyä. Niistä voi saada todella halpoja löytöjä. Esim. Finnairin ja yhteistyökumppanimme Norwegianin tarjoukset luen tarkkaan, jos lento on vielä varaamatta.  Suosittelen tilaamaan lentoyhtiöiden viikko-/uutiskirjeet, joissa noista tarjouksista kerrotaan.

Kannattaa myös vierailla ajoittain esim. Rantapallon,  Napsun ja matkatoimistojen äkkilähtösivuilla halpojen lentojen ja pakettien toivossa. 

Etsin lentoja eri sivuilta (Momondo, Skyscanner, Rantapallo, Kayak, Supersaver ym. ym.). Kun olen löytänyt mieluisan, katson vielä mitä lennot maksavat lentoyhtiön omilla sivuilla.  Hyödynnän myös sivustoilla olevaa hintahälytystä, joka ilmoittaa sähköpostiini, mikäli hinnat laskevat oleellisesti. Huomaa, että joidenkin verkkomatkatoimistojen sivustot ilmoittavat edullisen hinnan, mutta maksuvaiheessa sellaista ei enää olekaan! Silloin ottaa kyllä pattiin ja osin siksi suosinkin lentoyhtiöiden omia sivuja.

Skyscanner antaa seuraavanlaisia ohjeita edullisten lentojen löytämiseen:

🔎 Milloin kansainväliset lennot kannattaa varata? Kansainväliset lennot julkaistaan yleensä 11 kuukautta etukäteen, ja tutkimusten mukaan saat parhaan tarjouksen varaamalla 6–8 kuukautta etukäteen.

🔎 Milloin kotimaanlennot kannattaa varata? Jos et lennä kauas kotoa, saat yleensä hyvän hinnan 2–3 kuukautta etukäteen. Paitsi tietenkin jos onnistut löytämään viime hetken tarjouksen edeltävällä viikolla!

📅 Minä päivänä varaus kannattaa tehdä? Tiistaina! Useimmat lentoyhtiöt julkaisevat uusien tarjousten ja kampanjoiden lennot tiistaina maanantain sijaan. Aseta siis muistutus, jotta muistat tarkistaa lennot.

✈️ Minä päivänä kannattaa lentää? On selvää, että viikonlopun alussa lentäminen on kallista, koska ihmiset haluavat aloittaa lomansa perjantaina. Etsi sen sijaan lentoja tiistaina, keskiviikkona ja lauantaina!

LÄHDE: Skyscannerin uutiskirje

Halpalentoyhtiöt ovat ansa sille, joka ei osaa niitä käyttää

Käytämme halpalentoyhtiöitä, koska haluamme säästää matkakustannuksissa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ne ovat ansa niille, jotka eivät osaa niitä käyttää. Olen katsonut, että jotkin niistä ryöstävät matkailijaa laittamalla matkatavaroille järjettömiä hintoja! Voi olla, että matkalippu maksaa 30 € ja ruumaan menevä matkatavara 90 € ja enemmänkin.  Samalla käsimatkatavaraksi voi alennushintaan ottaa ainoastaan istuimen alle laitettavan pienehkön käsilaukun. Lentolaukusta pitää sen sijaan maksaa  jopa useista kymppejä.

Useimmat lentoyhtiöt ilmoittavat nämä hinnat aikaisin varaamisvaiheessa. Esim. yhteistyökumppanimme Norwegianilla on kolme eri hintakategoriaa ja näet lippua varatessasi mitä hinta sisältää. Kätevää, järkevää ja läpinäkyvää. Voit tutustua noihin kategorioihin tarkemmin tästä postauksestani:

Lentoyhtiö Norwegianilla suorat lennot 21 kohteeseen Helsingistä

Muita vinkkejä ja linkkejä halpojen lentojen etsimiseen

Muita säästö- ym. vinkkejä loytyy tästä alla olevasta blogikirjoituksestani. Niiden klikkaamalla aukeavien ohjeiden varassa reissaamme nykyisin ja alussa oleva ”halvalla, mutta luksusta” -mottomme toteutuu mielestämme hyvin.

10 vinkkiä matkustaa edullisesti ja mukavasti luksusta unohtamatta

Sain matkabloggaajakollegaltani vinkin, että “hanki vpn, aseta itsesi serverin kautta edullisempaa maahan ja katso lentojen hintoja ja buukkaa lennot sieltä.”

Hankin itselleni vuosia sitten tuollaisen ohjelmiston ja valitsin Freedomen.

F-Secure Freedome – jokaisen matkaajan ”pakollinen” kumppani

Tämän artikkelin lopussa on tällainen vinkki, jota kannattaa myös kokeilla algoritmien harhauttamiseksi:

”Ja hakusivustoilla surffatessa kannattaa olla incognito – tilassa niin saa rauhassa tehdä vertailuja ja tutkia hintoja.” (by Sini)

Reissu-Jani vinkkaa siihen myös, että kannattaa tyhjentää selaimen välimuistit. Janin mielestä kannattaa etsiä lentoja kaukokohteisiin lähinnä Qatar Airwaysilta. Hän laittoi myös linkin uuteen hakukoneeseen

https://matkabongaukset.fi/

Mika laittoi loppuun linkin siitä, miten lentoja voi katsella eri kentiltä.

FlightConnections – All flights worldwide on a map!

Tässä pari vuotta sitten julkaistu kattava artikkeli halpojen lentojen metsästykseen:

Miten varaan halpoja lentoja? – Finnoy Travel

Hyvä halpojen lentojen etsimiseen erikoistunut sivusto on Lentodiilit-sivusto.  Sivuston ylläpitäjät näyttävät päivittäin uudistuvia tarjouksia sivuillaan, joten kannattaa tutustua.

Tästä artikkelistä löytyy vinkkejä halpojen lentojen etsimiseen ja kirjoittajan yksityiskohtaisia neuvoja välilaskukohteiden etsimiseen.

Edullisten lentojen hakukone – SINUN lentosi PARASHINTA (absolutviajes.com

Tässä Reissu-Janin vinkki, jota en ole vielä käyttänyt:

Escape :: Travel inspiration by price and COVID-19 safety (greatescape.co)

Katselin tuota sen verran, että sen perusteella löytää kyllä todella edullisia lentoja. Siinä näyttää olevan erillinen maksullinen versio, joka tuo mukanaan parempia ominaisuuksia.

Vastaavia sivustoja on muitakin, kuten blogikirjoituksestamme

”10 VINKKIÄ MATKUSTAA EDULLISESTI JA MUKAVASTI LUKSUSTA UNOHTAMATTA ”

käy ilmi. Googlaamalla esim. ”halpojen lentojen etsiminen” löytyy tähän asiaan evästystä aivan riittävästi.

HALVAT LENNOT – Halpojen lentojen hakukone

Äkkilähdöt – Äkkilähtöhinnat ympäri vuoden – Top 10 Matkatarjoukset

Pyrin keräämään tänne vastaavia sivustoja ja lisäilen niitä sitä mukaan, kun löydän näitä yllä esittelemiäni täydentäviä osoitteita.

Edullista ja turvallista matkaa!

Appa Talouselämä-lehden haastattelussa

PS. Tämä juuri lukemasi artikkeli oli herättänyt sen verran huomioita Talouselämä-lehden toimittajassa, että hän halusi haastatella minua lehden verkkoversioon. Haastattelu on luettavissa täältä:

https://www.talouselama.fi/uutiset/himomatkailija-asko-kertoo-miten-loydat-halvat-lennot-yksi-ansa-kannattaa-valttaa/7bdb4585-4371-4d90-bff2-7c5aa32a5d8f

Huomaa, että haastattelun voi lukea ainoastaan tilaaja. Siksi sinun pitää tilata lehti 2 kk ajaksi. Tilaaminen ei maksa muuta kuin tilaamisvaivan ja tilaus päättyy automaattisesti jakson loppuun, joten miksi ei tilaisi?

Samankaltaiset artikkelit

17 Kommenttia

 1. Ja hakusivustoilla surffatessa kannattaa olla incognito – tilassa niin saa rauhassa tehdä vertailuja ja tutkia hintoja.

  1. Tuo pitää paikkansa Sini. Etenkin siinä vaiheessa, kun alkaa tehdä lopullista valintaa. Algoritmit mokomat nostelevat helposti hintaa, kun tunnistavat etsijän. Oletko huomannut noita hintaeroja surffaillessasi?

   1. Kerran mokasin, kun en ollut incognito – tilassa ja hain lentoja tietyille päiville tiettyyn kohteeseen. Päätin vielä harkita matkaa yhden vuorokauden. Seuraavana päivänä samat lennot olivat 50€ kalliimmat, mutta maksoin ne silti, kun päätös matkasta oli tehty.

 2. Hyviä vinkkejä kaikki — näitä kaikkia käytän, ja lisäksi mm. greatescape.co sivustoa, jossa määrittelet lähtöpaikan ja ajankohdan. Tämän jälkeen kartalta sitten aukeavat lentoreitit. Aika koukuttava sivusto. Itse lennot varaan aina suoraan lentoyhtiön sivuilta, koska tällöin muutokset, upgradet, tiedotukset yms on helppo tehdä suoraan operoivan lentoyhtiön kautta.

  Tuo incognito on syytä muistaa tai ainakin se että tyhjentää selaimen välimuistit, jos käy uudestaan sivustoilla katsomassa hintoja. Ne on tehty siten (esim. KLM) että cookien perusteella tunnistavat uudestaan vierailevan ja hinnat voivat yleensä nousta.

  1. Kiitos Reissu-Jani! Tuo Escape-sivusto on minulle tuntematon. Tutkailen sitä hieman ja lisään juttuuni. Näytti ainakin selkeältä ja monipuoliselta. Kokemus osoittaa sitten, onko hyvä. Ilmeisesti sinä olet sen hyväksi havainnut?

  1. Aika usein etenkin vuosia sitten käytin tuota sivustoa, mutta nykyisin onnistunut paremmin muualta.

 3. Päivitystä tilanteeseen. Koronan kuumimman ajan jälkeen oli aluksi hieman vaikeaa löytää ”halpoja” lippuja – oli ylipäätään kiva että pääsi taas lentämään jonnekin, ja aluksi ei hinnalla niin ”väliä”. Nyt on alkanut taas tulemaan ”halpoja” lippuja markkinoille, koska lentoyhtiöt haluavat palauttaa uskon matkustamiseen ja saada asiakkaita taas lennoilleen, mutta niitä lippuja on rajatusti koska toki yhtiöt yrittävät kuroa kassavajetta kiinni. Esim. Finnarilla on ollut pitkin kesää ja syksyä tämmöisiä ”halpoja” lentoja. Helsingistä aloittavalla Ryanarilla on myös nyt edulliset liput myynnissä. Norwegian alkoi myymään jo kesää 2022, mutta kuten muidenkin yhtiöiden kanssa niin maksa aina luottokortilla. Itse olen nyt varaillut lentoja kaukokohteisiin lähinnä Qatar Airwaysilta. Matkabongaukset.fi sivustolla on myös alkanut löytymään tarjouksia.

 4. Eri sivustoja tulee kyllä käytettyä, mutta tässä aiheessa itselläni olisi parannettavaa. Yleensä menen niin vahvasti kohde edellä, että lennot tulee joka tapauksessa ostettua haluamaani kohteeseen. Toki lähtöpäivää ja reittiä tulee mietittyä, jolla pystyy usein saamaan hyvän säästön, mutta ei sillä tavalla esim. noihin Lentodiilit sivuston hintoihin ikinä päästä.

 5. Kiitos näistä vinkeistä. Monta tuttua juttua, mutta nuo mihin mistäkin pääsee lentämään sivustot oli uusia ja ihan huippua. Nyt jo pohtinut montaa reissua 😄
  Aina oppii jotain uutta. Itse käytän monesti hakukoneita, mutta aina olen kuitenkin varannut suoraan lentoyhtiöltä. Ajatuksena mahdollisten muutosten helppous. Vaikka vain kerran Islannin tulivuoren purkauksen vuoksi ongelmaan törmännyt. Ne puhelut Englantiin eivät olleet helppoja ja mukavia.

  1. Niinpä Maria! Ihan samat ajatukset. Minullekin tuo sivusto oli uusi tuttavuus ja on edelleen. En ole vielä testannut vaikkakin harrastan juuri sitä, että katson usein lentovaihtoehtoja kaupungeista, joista on lento päämäärään. Esim. se, että lentää Finnairilla Berliiniin ja sieltä Madeiralle, oli löytö. Näitä vastaavia on ja minun sudokuni on yrittää ratkoa noita haasteita 🙂
   Tuo, että ostaa suoraan lentoyhtiöltä kannattaa ehdottomasti käydä aina läpi. Valitettavaa on, että en ole löytänyt esim. SAS:lle suoraa sähköpostia, jonka välityksellä voisi neuvotella ja varmistella. Samoin se, että SAS:llakaan ei ole suomenkielistä palvelua, on hidaste ja yllättävää. Mutta nämä ovat näitä Asko Toursin haasteita, joista aina olen selvinnyt tavalla tai toisella.

 6. Kiitokset vinkeistä. Minä olen käyttänyt vain tuota Googlen ITA matrix-softwarea. Sieltä ei voi varata lentoja, joten olen tilannut lennot lentoyhtiöiltä. Voipa olla, ettei tuo sivusto näytä niitä halvimpia, mutta se on helppokäyttöinen – se hakee tietyn kuukauden halvimmat lennot jos syöttää perilläolopäivien lukumäärän. Tuo Flightconnections-sivusto oli mahtava löytö.

  Nyt taidetaan vaan haaveilla matkoista noiden koronarajoitusten takia, vaikka jonnekin lämpimään kyllä tekisi mieli mennä vaikka sitten lyhyemmäksi ajaksi. Mitähän maata suosittelisit?

  1. Kiitos kommentista ja tuosta uudesta vinkistä. Pitääpä tutustua. Flightconnections-sivustoa en ole itsekään vielä käyttänyt, mutta istuu kyllä minun ”sudoku”-ajatteluuni eli tavoitteeseen etsiä ne halvimmat/parhaat lennto. Parin viikon kuluttua pääsemme taas lämpimään. Itse lähdemme vaihteeksi Kanarialle. Palaan suosikkeihin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *