· · ·

Koe upea levadavaellus Madeiran vuoristossa

Jos minulta kysytään mitä tehdä Madeiran kauniilla saarella, vastaan ehdottomasti, että ”koe upea levadavaellus Madeiran vuoristossa”. Sanomiseni vakuudeksi esittelen tässä yhden niistä (25 lähteen reitti) ja linkkaan toiseen, ehkä vieläkin vaikuttavampaan vaelluskohteeseen.
Levadavaelluskohteita on Madeiralla todella paljon ja niistä löytyy jokaiselle vaikeusasteeltaan sopiva kohde.

Levada das 25 Fontes tunnetaan myös nimellä Levada Velha do Rabacal ja tavoitteena sen rakentamisessa oli tuoda 25 lähteen vedet Calhetan rinteiden kastelukäyttöön ja tuottamaan energiaa Calhetan vesivoimalasta. LÄHDE: Madeiran levadat
Meille on tullut tavaksi käydä vähintään yhdellä levadavaelluksella joka kerta, kun menemme Madeiralle. Tällä vuoden 2010 matkallemme valitsimme kohteeksi keskivaikean noin 10 km mittaisen  25 lähteen reitin kauniissa Rabacalin laaksossa.
Tämän kartan perusteella voi hahmottaa millaisesta kokemuksesta on kyse, kun lähtee vaeltamaan Levada das 25 fontes -reittiä.
Tuulimyllyt olivat meille vielä ihmetys vuonna 2010. Eivät ole enää 🙂
Torstaiaamuna hyppäsimme bussiin ja lähdimme (27 €/hlö) Rabacaliin (1064 m) levadavaellukselle. Huipulla maisemat muistuttivat Englannissa sijaitsevan Cornwallin alueen tai jopa Lapin luontoa tasaisine aroineen.
Bussi jätti meidät vajaan kilometrin päähän reitin alkupisteestä, jonne taivalsimme pikitietä pitkin.
Ilmeni, että omalla kyydillä levadavaellukset olisivat onnistuneet pl. loppuhuipennuksena olevaa 800 metrin tunnelia. Bussi odotti nimittäin eri paikassa lähellä Calhetan kaupunkia.
Madeiran levadavaelluksella saimme ihailla mm. saaren pisintä kanjonia (28 km). Reitti kulki metsän siimeksessä vuorten rinteillä.
Helppokulkuisella osuudella Rabacalissa kävimme satumaailmassa (”Liisa ihmemaassa”), sillä kanervat olivat puiden kokoisia, mustikat pensaiden ja ”voikukkakin” 1.5 m korkuinen.
Levadareitit, kuten muutkin vuoristossa, ovat hyvin opastettuja.
Alueella oli 2 reittiä, joista toisen huipentumana oli 25 pienen vesiputouksen kalliojyrkänne, jonka
alla oli kirkasvetinen lampi. Kaunis näky! Paikka kuului sarjaan ”hyvä nähdä kerran elämässä”.
Luonto on loistava taitelija. Sen pääsimme toteamaan jatkuvasti tällä 25 lähteen reitillä.
Luojan luomia taideteoksia oli matkan varrella monenlaisessa muodossa.
Ja jotkut Luojan luomista taideteoksista osasivat tehdä niitä myös itse.
Henkeäsalpaavia näkymiä riitti reitin varrella.
Tämä kuva paljastaa mistä levadoissa on kyse. Ne ovat ihmisen luomia, älykkäitä kastelujärjestelmiä, joilla vesi kuljetetaan hallitusti vuoristoista ihmisten käytettäväksi rannikoille saakka eri puolille Madeiran saarta.
Korkeanpaikankammoisten ei välttämättä kannata vaivautua Madeiran vuoristoon. Turvallisiahan nämä reitit ovat, mutta joitakin saattaisi alkaa hieman huimaamaan.
Nuoripari mammu & appa onnellisena yhden lähteen reunalla vesiputouksen alapuolella.
Matka läpi pimeän 800 metriä pitkän tunnelin kohti bussiamme alkakoon…
Reilun 10 km:n vaellukseen meni aikaa suuresta ryhmästä (18) ja lukuisista muista turisteista (satoja) johtuen yli 3 tuntia. Kaunis sää lisäsi pisteitä, joten olimme todella tyytyväisiä valintaamme. Huippuvaellus, jota voi todellakin suositella!
Hotelliin päästyämme uintia, tukan pesua, Housea … Seitsemän jälkeen Helena ja Paavo tulivat
maistelemaan kärsimyshedelmälikööriä aperitiiviksi, jonka jälkeen Lidon alueelle intialaisravintolaan syömään. Otimme 4 erilaista annosta, jotta pääsimme maistamaan eri sortteja. Onnistuneen, maukkaan illan hinnaksi lasseineen, talon viineineen (9 € ja hyvä!) ja jälkiruokineen tuli 43 €/pariskunta, joten halvalla sai!

Muita vaellusreittejä Madeiralla

 

Kuten alussa mainitsin, levadat ovat meille tärkeitä kohteita Madeiralla. Olen kirjoittanut pari muutakin matkakertomusta vaelluksistamme, joten olepa hyvä:

Madeiran korkein kävelyreitti Pico do Arieiro – Pico Ruivo kannattaa kokea

Tämä kolmas reitti on kokemistamme helpoin. Sen olemmekin kävelleet jo useasti.

Madeiran suosituin kävelyreitti on Funchal – Baia de Camara de Lobos

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Vihreältä ja kauniilta näyttää maisemat tuonkin levadavaelluksen varrella. Erityisen upealta näyttää tuo vesiputouskuva. Kun olette useita Levadavaelluksia Madeiralla tehneet, niin mitkä niistä ovat teille jääneet kaikkein upeimpina mieleen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *