· · · ·

Madeiran suosituin kävelyreitti on Funchal – Baia de Camara de Lobos

Levadoistaan tunnetun Madeiran suosituin kävelyreitti on upea noin 7 km pituinen reitti Funchalista Baia de Camara de Lobosiin.  Tunneliremontista johtuen sen reitti on nyt hieman pidentynyt ja muuttunut, mutta silti suuri suositus tuolle merenrantaraitille.

(Täydennetty ja korjattu 3.4.2022)

Funchalissakin on myös suosittu kaupunkilevada, mutta tämä viehättävä merenrantareitti on suosikkimme. Kaupunkilevadaa emme ole vielä tällä uusimmalla matkalla testanneet muuta kuin siltä osin, että sen alapuolelle on rakennettu ja rakennetaan valtavasti koko ajan. Olisikin mielenkiintoista nähdä onko kaupunkilevada enään kävelemisen arvoinen reitti.

(Jos olet tietoinen millainen tuo kaupunkilevada on tällä hetkellä, kerro se tämän artikkelin kommenttipalstalla. Teet vastapalveluksen meille ja palveluksen kaikille Madeiran kävijöille. Kiitos jo ennakkoon!)

Olemme kävelleet usealla matkallamme tuonne merkittävän englantilaisen poliitikon ja taiteilijan Winston Churchillin suosikkikylään. Voimme sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että ”älä jätä tätä väliin”!

 

Madeiran suosituin kävelyreitti on Funchal – Baia de Camara de Lobos

 

Madeiran kaunis saari tunnetaan etenkin saaren keskiosassa sijaitsevien levadojen varsilla kulkevien upeiden kävelyreittien saarena. Saaren suosituin on kuitenkin Funchalista siin kulkeva noin 7 km pitkä kävelyreitti.

Päätin kokea vuonna 2016 uudelleen tämän hyväksi havaitsemamme reitin, jonka pääsee nykyisin perille asti rantaa pitkin.  Kävelin Royal Savoysta Lidon alueelle 1,5 km päähän ja ostin sieltä juomapullon matkaevääksi. Sitten menoksi.

Madeira (63)
Tämä kuva on otettu Pestana Promenaden huoneistomme parvekkeelta vuonna 2013.

Ohitin edelliskertaisen (2013) majapaikkamme, upean Pestana Promenaden, jonne varmasti vielä palaamme.

Pestana Grand
Pestana Grandissa olimme vuonna 2010 eli muutama vuosi ennen Pestana Promenadea. Upea myös!

Madeira 2016 (173)

Pestana Grand

Pestana Grandin edustalla meren rannassa on maaginen pieni puutarha, jossa kävin pienellä tauolla ja kirjoittelemassa matkapäiväkirjaa.

Puutarha Pestana Grandin edessä.
Madeira 2016 (178)

Madeira 2016 (184)

Madeira 2016 (189)

Kaunista nähtävää riittää kaupunkialueella, kiitos hotellien.

Grandin jälkeen alkaa kävelyosio, jossa kulkuväylät on rakennettu puusta, kivestä, betonista ja metallista. Onpa väliin louhittu myös yksi noin 100 m pitkä tunneli, mutta mutta…

Sen verran vinkkinä,  että kun olette ohittaneet Pestana Grandin, näette alhaalla uimalan, joka koostuu rantakallioihin rakennetuista altaista. Sinne pääsee pientä maksua vastaan uimaan meressä. Samalla kohdalla on ravintola, josta on kivat näkymät merelle.

Reitti 1. (suljettu!)

Lyhin reitti on ollut läpi tunnelin kivikkorannoille 

(Kuulimme, että tunneli on toistaiseksi suljettu, sillä se on osittain sortunut syksyllä 2021)

Nyt vuonna 2022 yrittäessämme kulkea jälleen kerran tunnelin kautta, kohtasimme näyn, jota tosin tiesimme odottaa.

Tunnelin päässä on portti, joka on ja tuntuu myös pysyvän ehkä vuosia kiinni.

Tunnelissa on tunnelmaa, sillä sieltä on mukavat näkymät alas mereen.

Kävelyreitti Funchal – Baia de Camara de Lobos avautuu tunnelin jälkeen ensimmäiselle uimarannalle, kivikkoiselle tosin. Madeiralta ei löydy hiekkarantoja kuin parista paikasta ja nekin  ymmärtääkseni keinotekoisia Saharalta kuskattuja varpaistelupaikkoja.

Matkan varrella on muutama kahvila, joten omaa evästä ei tarvitse ottaa mukaan vesipulloa lukuun ottamatta.

Reitti 2.

Kiertotie Enkelipatsaan kautta

Ellei uinti ja kahvilakäynti ole tavoitteenasi, en suosittele laskeutumista portaita alas. Niitä on sen verran paljon, että harkitse pari kertaa säästätkö voimia kävelyyn kohti Baia de Camara de Lobosia.

Siispä jatka katua (ostoskeskus oikealla) pitkin eteenpäin  ja kävele kadun vartta kohti enkelipatsasta.

Anjo Caído – Praça ASSICOM.

Se on joidenkin mielestä ruma, mutta kauneushan on katsojan silmissä. Ainakin siitä on tullut kuuluisa.

Patsas on merkitty yllä olevaan karttaan punaisella täplällä. Jatka sen ohi muutama sata metriä ja koukkaa sitten oikealta sillan alle ja jatka sitä tietä rantaan. Kadun varressa on Beira Calhau -kylttejä.

 

Beira Calhausta Baia de Camara de Lobosiin on helppo kävelyreitti

Nämä pari reittiä kohtaavat kivikkoisen rannan päässä Beira Calhau – ravintolan kohdalla. Sen jälkeen alkaa sitten helppo loppureitti kohti Baia de Camara de Lobosia.

Beira Calhau Madeira
Beira Calhau ja Praia Formosa -ravintolat ovat hyvä kohde istahtaa syömään tai juomaan noin 4 km loppurutistusta aloitettaessa.
Viime vuosien aikana rantabulevardi on tehty oikein ”viimeisen päälle”.
Beira Calhau Madeira
Vuoden 2022 matkamme varrella oli otettu kantaa Ukrainan sotaan. Tämän matkan muistamme siitä, että meitä lähellä sodittiin eikä loppua ollut vielä näkyvissä.
Madeiralaista rantaelämää.
Reitille mahtuu yksi vesiputouskin, pieni, mutta vaatimaton.

Reitille sattuu myös sementtitehdas.

Upea kävelyreitti päättyy ”Churchillin” kylään

 

Noin 7 km kävelyn jälkeen edessä häämöttää kuuluisa kalastajakylä Baia de Camara de Lobos.

Madeira 2016 (181)

Madeira 2016 (186)

Madeira 2016 (190)

Kylää lähestyttäessä maisemat paranevat. Loppupätkä on palmuineen ja vehreine nurmikkoineen kaunista katseltavaa.

Kävelykadun varrella olevat pyykit olivat lähes söpö ilmestys.
Ydinperheemme kanssa kylää ihailemassa.
Tuo kylä voi olla paljosta kiitollinen Winston Churchillille, joka ihastui siihen niin, että asusteli siellä 1950-luvulla useita kertoja maalaamassa.

Madeira 2016 (174)
Kauniin kirjavat kalastaja-alukset tekivät Churchilliin vaikutuksen ja ovat toimineet malleina muiden kohteiden lisänä.
Madeira (90)
Vuonna 2013 rannassa oli tällainen kalanjalostuslaitos eli kalat kuivumassa auringon valossa.
Emme jääneet selvittämään pelasivatko nämä herrat rahasta vai kunniasta ja maineesta. Nämä pari äänekästä ryhmään jaksoivat pelailla ja pitää älämölöä. Neljä pelasi, muut kannustivat.

Vaelsimme läpi värikkään kylän mukavaa ruokapaikkaa etsien.
Pieni piipahdus paikalliseen kauniiseen kirkkoon.

Yllä olevan puron takaa rannasta löytyi hyvällä paikalla oleva kalaravintola.

Jälkiruokacappuccinot kävimme huhtikuussa 2022 nauttimassa kylän satamassa.

 

Pestana-ketju on laajentunut myös Baia de Camara de Lobosiin

Olemme vannoutuneita Pestana Groupin ystäviä, joten minua kiinnosti kovasti millainen on yksi ketjun uusimmista hotelleista eli Pestana Churchill Pay.

Hotelli sijaitsee karkkipaikalla ydinkeskustassa vastapäätä Churchill-ravintolaa pelimiesten nurkan takana. Vastaanotto ja ravintola ovat ihan sataman vieressä.

Pääministeri/taiteilija Churchill oli istunut taiteilemassa tuossa tovin ennen kuin poikamme Antti kävi häntä jututtamassa.

Vastaanoton ovelta Churchillin patsaalta aukeaa näkymä hotellihuoneisiin, jotka sijaitsevat rantabulevardilla kahdessa kerroksessa.
Hotellihuoneissa on pieni parveke.
Ainakin tässä hotellihuoneessa oli koko seinän kokoinen jäljitelmä Churchillin maalauksesta..

Parvekkeilta on kiva näkymä rantaan.

 

Bussilla tai taksilla takaisin Funchaliin

Mikäli päivän kävelykiintiö on tullut täyteen, paluumatka Funchaliin onnistuu bussilla tai taksilla.

Madeira 2016 (188)

Tämä kuva on otettu bussipysäkiltä, josta pääsee kätevästi Funchaliin parilla eurolla. Liput pystyi vuosia sitten ostamaan pysäkkiä vastapäätä toisella puolella tietä olevasta pienestä lippukojusta. En valitettavasti tiedä voiko nykyisin jo maksaa bussissa. Jälleen te, jotka tiedätte, vastailkaa keskustelupalstalla artikkelin lopussa.

 

Summa summarum

Kävelyreitti Funchal – Baia de Camara de Lobos on ehdottomasti suositeltava reitti, joka kuuluu jokaisen kuntoilijan pakollisiin kohteisiin. Suuri suositus!

 

Tässä lopuksi vielä pari muuta matkakertomusta matkoiltamme:

Madeiran korkein kävelyreitti Pico do Arieiro – Pico Ruivo kannattaa kokea

Madeira on upea kohde! Tässä saat monta hyvää vinkkiä!

 

Lisänipun artikkeleitani Madeiralta pääset lukemaan täältä:

You searched for madeira – Appamatkustaa

Madeira on suosikkikohteitamme ja myös erittäin monen muun matkaajan. Ellet ole käynyt siellä, kannattaa ottaa lomakohteeksi.

Samankaltaiset artikkelit

51 Kommenttia

  1. Madeira on suosikkipaikkojamme. Tämä oli jo viides matkamme sinne. Levadat ovat upeita, mutta onhan Madeira muutenkin aivan viehättävä saari. Minulla on täällä yksi toinenkin blogi (tuossa päällä linkki Madeira 2010) , joka Madeiran kävijän kannattaa katsoa.

 1. Voi miten moninaista luontoa! Rakastan itse tuollaisia merenäärellä olevia kallioita ja luolia vaikka samalla kamoankin niiden niljakkaita seinämiä 😀

  1. Seinämiä ei tule paljon mietityksi, sillä siellä on aika vähän valoa. Jalkineet hyvä olla sellaiset, että tunnelissa on yleensä vähän vesilätäköitä. Muuten lenkkarit/kävelylengät paras valinta.

 2. Tuohan vaikutti ihan kivalta kävelyreitiltä ja jos on kuuma ilma, niin eiköhän tuolla kivirannallakin uimaan pääse. Näkyykö tuolla pyöräilijöitä tai rullaluistelijoita vai onko pelkästään kävelijöille?

  1. Näin on Miika! Enpä ajatellut tuota rullaluistelua/pyöräilyä. Muistan sieltä ainoastaan kävelijöitä. Ainakaan rullaluisteluun se ei mielestäni sovellu koko reissun osalta, mutta pääosin sopii siihenkin.

 3. Ihanan näköistä, Madeira on unelmalistalla erittäin korkealla! Azoreilla jo kävimme, mutta tuonne pitäisi myös päästä. Lissabonista onneksi lentää niin halvalla, että varmasti jossain kohtaa tuleekin mentyä. Ei tuo Camara de Lobos nyt kovin köyhältä kyllä näytä, mutta ehkä se on ennen Churchilliä sitten ollut. 🙂 Onpa kiva, että olet muuttanut blogiasi lukijaystävällisempään suuntaan, ettei tarvitse enää klikkailla pdf-tiedostoja auki!

 4. Kiitos Johanna! Lukaise tuo yllä oleva kirjoitus. Siellä on esitelty hienoja paikkoja. Onko Azorit Ok? Kannattaako käydä?

 5. Juuri katselin jotain ohjelmaa Madeiralta. En ole ennen juurikaan ajatellut sitä matkakohteena, jonne tulisi lähdettyä, mutta nyt se on kyllä alkanut hieman kiinnostaa. Maisemat siellä näyttää olevan upeat!

  1. Ainakin meille varttuneemmille Madeira on ehdottoman hyvä lomakohde. Mukava sää, puhdas ilma, kauniit maisemat,… Sinne vaan!

 6. Olipa kivan oloinen matka. Juuri tuollainen matka lomalla päivittäin kuljettuna olisi virkistävää lomaa. Tuolla Madeiralla kun ilmeisesti on sopiva ilmastokin lenkkeilyyn. Monta kertaa on tullut pohdittua matkustaa joko Azoreille tai Madeiralle. Kyllä se vielä joskus tapahtuukin.

  1. Kiitos! Voin todella suositella Madeiraa. Kävelyreiteistä ei siellä ole puutetta ja sääkin on keskimäärin hyvä ainakin noihin vaelluksiin. Rantapaikkahan se ei ole syystä, että siellä ei ole juurikaan hiekkarantoja. Rantahotelleilla on yleensä sementtivaletut laiturit, portaat yms. Hieno saari!

 7. Madeiralla on tullut käytyä joskus vuosia sitten ja kyllä oli hienoa vaellella siellä vuoren rinteillä levadojen varsilla. Vahva suositus. Tuo rantareitti on varmasti ollut myös upea!

  1. Itse asiassa rantareitti on valmistunut tuohon kuntoon vasta jokunen vuosi sitten. Kun menimme sen 1. kerran, osa reitistä oli suljettu. Mitäs ma Madeiran tykkääjät. Meille se on vakiopaikkoja, jonne pitää päästä tämän tästä.

 8. Onpa ihan hurjan upeita maisemia! Tuon reitin sitä mieluusti kävelisi ja ehkä lopuksi vetäisi Churchillin tapaan pienen viskisiivun kun on päässyt perille. 🙂

  Erityisesti juuri nyt täällä Suomessa ulos katsoessa tuo teidän huoneistoparvekkeen näkymä vaikuttaa houkuttelevalta!

  1. Testaamiemme hotellien yhtäläisyys on ollut kaunista ja korkealta. Varmasti taas palaamme sinne joskus.

 9. Vaikuttaa helpolta ja leppoisalta reitiltä, ja maisemat on varmastikin upeat koko matkan varrella! Kätevää myös, että takaisin Funchaliin pääsee bussilla, ettei välttämättä tarvitse kävellä takaisin 🙂

  1. Tuon reitin iso plussa on helppo saavutettavuus eikä ainakaan 3 kerran jälkeenkään ole ilmennyt kyllästymistä.

 10. Madeiralle yritin katsella tuossa lentoja, mutta aikalailla oli kalliit lentoliput. Näyttää ihanan vehreältä 🙂

  1. Lennot ovat keskimäärin kalliita. Jos sinulla on aikaa pysähtyä muutamaksi tunniksi kokeile tätä: Norwegianilla Lontooseen. Siitä EasyJetillä, Monarchilla tms. Madeiralle. Hinta jopa alle 100€/sivu. Meidän matkailu on tällaista ja loungekortti helpottavat odotusta. Meille eivät välilaskut ole ongelma. Kun saavumme kentälle, aloitamme lomamme jo loungessa. Kiire loppuu siihen.

 11. Miulla on Madeirasta käsitys tosi vehreänä saarena. Ja tämä vaan vahvisti sitä. Lähtisin mielellään sinne joskus vaikka vaeltamaan. Ainoa miinus rantojen rakastajalle on hiekkarantojen puute. Viehättävän oloinen kylä, ei ihme, että Churchill ihastui. Sivut alkaa muuten näyttää oikein hyviltä!

  1. Kiitos palautteesta Anna! Olen itsekin jo kohtuullisen tyytyväinen, mutta paljon on vielä tehtävää. Meillä on näköjään sama vika: tykkäämme varpaistelusta yli kaiken 🙂 Silti Madeiran lumo on kauniissa levadareiteissä ja raikkaassa ilmastossa. Ja ainakin käyttämämme RCI-hotellit (Pestana-ketjua) ovat olleet todella hyviä, kaikki 5 tähteään ansainneet.

  1. Kiitos palautteesta! Lämmittää kaiken yrittämisen ja kantapään kautta opettelun jälkeen. Onneksi muut bloggaajat auttavat. On mielessä kirjoittaa blogi kokemistani ” taisteluista”, ettei kaikkien tarvitse mennä vaikeimman kautta.

 12. Onpas kaunista! Madeiralla ei ole tullut käytyä eikä se ole koskaan ollut edes vaihtoehto, mutta ehkä jonain päivänä. Ystäväpariskunta tykkää siitä kovasti ja on kehunut. Uusi blogialusta toimii muuten paremmin kuin edellinen ja on hyvännäköinen 🙂

  1. Kiitos Merja! Jokainen tykkää rapsutuksesta 🙂 Palaute on todella tärkeää, etenkin kun oma mielikuva hyvästä blogista syntyy ajan myötä, osin benchmarkauksen eli parastamisen avulla.

 13. Madeira on tosi kaunis ja siellä on upeeta luontoa ja hienoja kävelyreittejä. Kävin siellä pari vuotta sitten ja voisin kyllä mennä uudelleen. Kiva tää uus blogi!

  1. Kiitos Lotta. Yritän opetella teiltä muilta blogittamista. Hauska harrastus.

 14. Madeira kiinnostaa. Heillähän tavoite on saada sinne entistä nuorempaa väkeä, joten olisin heidän kohdeyleisöään parhaasta päästä. Veikkaanpa, että menen Madeiralle aika pian patikoimaan.

  1. Veikkaan, että ihastut. Muista Pestana-ketjun uudet hotellit Grand ja Promenade, mm.
   Katso matkakertomukseni vuodelta 2010. Siinä yksi hyvä reittivinkki levadakävelyyn,

 15. Kiitos erittäin kiinnostavasta postauksesta! Madeira on yksi ehdottomista suosikkikohteistani. Kävin siellä viimeksi vuosi sitten, ja silloin kuljimme tuon kauniin rantareitin kivikkorannalle asti, jossa kävin uimassa (oli muuten todella pelottava uimakokemus – virtaukset olivat ainakin tuona iltana yllättävän kovia, eli tuolla uidessa on varmana hyvä olla varuillaan) ja käännyimme sitten samaa reittiä takaisin. Ensi kerralla haluaisin kyllä kävellä Camara de Lobosiin asti!

 16. Taisin nyt lukea vanhan postauksen, mutta ei kai haitanne. Polku tuntui tutulta. Tuolla tunnelissa oli aika paljon vettä siellä ollessani, oli varmaan sen verran kova merenkäynti. En tiennytkään, että tuo kylä oli Churchillin lempipaikka, kaikenlaista oppii …

 17. Hei!
  Hienoja kuvia ja kiinnostava kertomus! Tuonne on tarkoitus mennä heti kun budjetti sallii.

  1. Kiitoksia! Madeira on yksi suosikeistamme. Käyhän katselemassa myös Santorinin matkakertomukset. Niitä on jo pari valmiina ja jokunen tulee lisää. Hieno saari!

 18. Tunneli suljettu ainakin 11.4.2018, samoin reitin loppupäässä kieltomerkit. Jotakin korjausta menossa. Tulipahan kuitenkin tallattua yläkautta.

   1. Kulkureitti tunnelin kautta on jälleen kunnossa. Kävelin tänään Funchalin keskustasta rantareittiä ja tunnelia pitkin Camara de Lobosiin, takaisin päin bussilla. Kiva kävelyreitti ja upeat maisemat!

    1. Kiitos tiedosta Hilkka! Tuo on hyvä viesti Madeiran kävijöille. Reitti on todella kaunis.

 19. Suosittelen Madeiraa lomakohteena varauksetta 27-käyntikerran kokemuksella.

 20. Me ei olla vielä käyty Madeiralla, mutta kiinnostaisi kyllä. Erityisesti tulisi varmasti tutustuttua levadoihin. Työkaverit pari vuotta sitten tekivät matkan tuonne, mutta silloin aikataulut ei valitettavasti oikein osuneet. Muuten olisin ilman muuta lähtenyt mukaan. Kuulemma oli ollut todella kiva matka ja hyvä kohde.

  1. Laitahan maailman matkaaja Mikko Madeira ehdottomasti tämän vuoden ohjelmistoosi. Madeira on kaunis saari, jossa on mukava ilmasto. Se on ennen kaikkea kävelijän saari. Hiekkarantoja sieltä ei kannata lähteä hakemaan, joten se ei ole varpaistelijan paratiisi yhtään. Hienoja hotelleja löytyy, mutta ykkönen on luonto.

 21. Madeira on täydellinen matkakohde ympäri vuoden. Camara de Lobosista sanoisin, että se on ollut 2000- luvun puolelle saakka kalastajakylä, jossa miehet pelaavat korttia satamassa ja siellä syötiin tuoretta kalaa ja simpukoita kotikutoisella kivetyllä aukiolla, josta on näkymä Capo Giraolle. Sanottiin, että joka perheessä oli vähintään kymmenen lasta ja sen huomasi, vaippahousuiset juoksentelivat pitkin betonikaiteita niin, että tasamaan tallaajia hirvitti.
  Nyt joka paikassa on betonia, turistikauppaa ja baareja, turismi on vallannut paikan. Eipä mitään, maailma muuttuu ja kylä on viehättävä edelleen ja siellä saa hyvää kalaa ja simpukoita edelleen, söimme kalaa v 2019 nyt sillä betoniaukiolla, joka on sen vanhan sijalla ja hyvää oli. Minulla matkoja ei ole 27, taitaa jäädä yksi vähemmäksi. 80-luvulla eka kerta ja 2019 viimeksi, nyt kesäkuun alussa mennään. Matkailu vaikka mihin on kivaa, mutta Madeiralla pitää käydä vähintään kerran vuodessa, siellä on kaikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *