· · · ·

Madeiralla joulun alla: Royal Savoy ja kävelyretki Funchalin kauppahalliin

Meillä on viime vuosina ollut pyrkimyksenä käydä katselemassa joulutoreja ja -valoja eri puolella Eurooppaa. Vuonna 2016 kohteeksi valikoitui Madeiran pääkaupunki Funchal, joka on tullut kuuluisaksi ennennäkemättömän kauniilla valoillaan. Olihan se pakko päästä näkemään, pitävätkö tarinat lainkaan paikkansa.

Tutustumme tässä 1. matkakertomuksessa perinteiseen Royal Savoy -hotelliin, kävelemme keskustaan ja piipahdamme kauppahallissa.


Kaikki alkoi kirjamessuista tai paremminkin ruoka- ja viinimessuista. Siellä oli osasto, jossa mainostettiin, että Royal Savoy -hotellista Madeiralta saisi huoneiston käyttöön viikoksi 350 eurolla. Alkoihan se heti kiinnostaa, sillä olimme tuossa samassa hotellissa vuonna 2006 ja havaitsimme sen hyväksi. Kun voucher olisi voimassa 3 vuotta, ostimme sen.

Meni lopulta vain pari päivää ja olimme varanneet lennot Madeiralle sekä studion Royal Savoysta. Tavoitteemme oli kaiken muun ohessa käydä katsomassa Madeiran kuuluisat jouluvalot, joita paketin myyjäkin kovasti suositteli. Kun Marjattakin hokasi, että jouluvalmistelut voi osin tehdä jo ennen matkaa, asia oli sillä selvä. Ostin meille lennot Lontooseen jälleen kerran Norwegianilta (50€/hlö), josta jatko Monarchin lennolla (46€) Funchaliin. Paluumatkan varaaminen olikin haastavampaa, mutta ostin lopulta KLM:n lennot Amsterdamin kautta 150 eurolla. Lopputulos mielestämme riittävän hyvä.

Matka Madeiralle

Taksi haki meidät ma 12.12. aamulla klo 5 jälkeen. Tarkoituksemme oli mennä klo 5.30 junalla, mutta olimme matkakeskuksessa sopivasti niin, että ehdimme 5.15 lähtevään bussiin. Vaikka hinta olikin muutaman euron kalliimpi kuin junalla, hyppäsimme mukavuussyistä siihen, etenkin kun aseman odotushuoneen ovi oli vielä lukossa. Olimme myös näin lentokentällä 10 min aiemmin kuin junalla.

Kävimme Olohuone-loungessa aamiaisella ja skoolasimme kuoharin avulla hyvät matkat itsellemme. Tällä kertaa se tosin ei auttanut…

Lontoossa Gatwickin kentällä oli muutaman tunnin odotus, jonka hyödynsimme parhaalla mahdollisella tavalla jo tutuksi käyneessä loungessa Number 1. Johtuen siitä, että jouduimme ruuhkan vuoksi odottelemaan tunnin loungeen pääsyä, menimme sinne juuri, kun aamiainen muuttui lounaaksi. Tarjolla olikin hyviä keittoja ja salaatteja sekä tietysti juustolautanen, jossa on aina mukana huippuhyvää englantilaista stiltonjuustoa.

Lensimme Monarchilla ensimmäistä kertaa eläissämme. Ihan perushyvä halpalentoyhtiö oli se. Salli 10 kg käsimatkatavarat yhtenä tai kahtena laukkuna. No, eivätpä nuo ole tainneet koskaan missään punnita laukkuja… Silti kotona tulee aina varmistaneeksi, että pysymme painorajoissa. Niin suomalaista että…

Saapuessamme Madeiran kansallissankarin Christiano Rolandon mukaan nimetylle Funchalin lentokentälle marssimme etsimään bussia, jolla pääsisimme kaupunkiin. Se olikin helppo nakki. Heti ulostultaessa oven edessä on bussikatos, jossa mainostetaan suurin kirjaimin Aerobussia hintaan 5 euroa siivu. Kävi ilmi, että jos ostaa menopaluulipun, hinta on 8 €. Bussit lähtevät yleensä vartin yli tasan ja matka keskustaan kestää noin 30 min. Bussi menee keskustasta vielä muutaman kilometrin ohi eli Forum-ostoskeskuksen lähelle, jossa sijaitsee myös Pestana Grand, yksi suosikkihotelleistamme.

 

Hotelli Royal Savoy oli tuttu paikka meille

 

Hyppäsimme pois hotellimme Royal Savoyn lähellä olevalla pysäkillä, josta kävelymatkaa jäi noin 200 m. Rullautimme 4-pyöräisemme mäkeä alas hotelliin. Sain pienen neuvottelun jälkeen upgreidauksen 1:stä kerroksesta neljänteen, mikä olikin varsin järkevä juttu.

Nyt näkymät olivat riittävän hyvät.

Olimme erittäin tyytyväisiä RS:n studioon.

Kävimme illalla palauttamassa mieleen hotellimme pääkohdat sekä hakemassa pientä aamupalaa läheisestä supermarketista. Emme katsoneet tarpeelliseksi lähteä iltakävelylle vaan jäimme valmistautumaan yöpuulle varhaisesta illasta huolimatta. Se osoittautui myöhemmin virheeksi, sillä jouluvalot jäivät Marjatalta näkemättä.

Hotellin uima-allasalue, joka jäi tällä kertaa käyttämättä.

Jouluun oli valmistautunut Royal Savoykin, ymmärrettävistä syistä. Olihan se lähes ovella.

Lähes jokaisesta hotellista löytyy suomalaistakin kirjallisuutta. Se veti Marjatan hymyn leveäksi.

Aamukävelylle Funchalin keskustaan

 

Tiistaiaamu valkeni aurinkoisena. Oli aika laittaa aamiaista ja poksauttaa kuohuviini palan painikkeeksi. Oikein hyvältä tuntui aloittaa lomaviikko…

Hotelliyöpymistämme sponsoroineen firman edustajat olivat soitelleet jo edellisellä viikolla ja ilmoittaneet aamupäivällä olevasta lyhyestä informaatiotilaisuudesta. Seurustelimme mm. tämän englantilaisen ladyn kanssa ennen kuin menimme tapaamaan Mikaa ja Roosaa sekä muutamaa suomalaistakin matkaajaa. Pienen tarjoilun ohessa jokaiselle paikalla olleelle kansallisuudelle oli omat infopöytänsä, jossa jaettiin muutama prosyyri ja kerrottiin lyhyesti päällimmäiset infot.

Juttelimme vielä hetken Riitan ja Karin kanssa, joihin tutustuimme virvokkeen ääressä. Olivat miettimässä hankkiako perikunnalle yhteisen viikko-osakkeen eli samasta pöydästä olivat ostaneet majoituksen samoin ehdoin: edessä olisi 2 tunnin tutustuminen uuteen Royal Savoyhin, joka valmistunee vuoden kuluttua. Myöhemmin kuulin, ettei tullut kauppoja.

Sitten olikin aika lähteä katsomaan millaiset joulumarkkinat odottavat Funchalissa.

Royal Savoysta lähtee kävelysilta kadun yli ja sitä kautta pääsee ylemmille kaduille. Sillan alla kulkeva katu johtaa satama-alueelle keskustaan. Alla olevat kuvat on napattu noin 1 km kävelyreitillä Royal Savoysta keskustaan.

Näistä kuvista on vaikea päätellä, että joulu on parin viikon päästä.

Nämä pari kuva on otettu bulevardin varrelta.

Joulutunnelmaa löytyi kauppahallista, jossa on pakko käydä joka reissulla.

Pelkkä katselu saa hyvälle mielelle tuossa upeassa kauppahallissa. Pieni varoituksen sana: Jos haluat ostaa ylihintaisia erikoisia hedelmiä, mene yläkertaan, ota maistiaisia ja mieti, miten pääset lähes hanakasti päälle käyvistä kauppiaista eroon. Onneksi viimeisen sanan sanoo ostaja, jos pokka pitää 🙂

Kauppahallin toisessa päädyssä alakerrassa on suurehko kalahalli ja haju on sen mukainen.

Jotta tarinasta ei tulisi kohtuuttoman pitkä, jatkan erillisessä matkakertomuksessa, jossa keskityn pelkästään joulumarkkinoihin ja Funchalin ihastuttaviin jouluvaloihin. Se tarina löytyy alla olevasta linkistä:

Madeiran joulutori ja upeat jouluvalot – Appamatkustaa

Ja tässä lisää vinkkejä ainakin uusille Madeiran ystäville:

https://appamatkustaa.fi/madeira-kavelyreitti-funchal-camara-de-lobos-2/

Tässä lopuksi nostalgiapläjäys Madeiralle. Tämä pdf-muotoon tehty matkakertomus on kuitenkin erinomainen opas moneen Madeiran kävely- ym. elämykseen ja pariin upeaan hotelliin.

Madeira on upea kohde! Tässä saat monta hyvää vinkkiä!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *