· · ·

Gdanskin joulumarkkinat ovat valojen juhlaa!

Esittelen tässä matkakertomuksessa makupaloja vuonna 2017 tekemämme joulutorikiertueemme 1. kohteen Gdanskin joulumarkkinoista, jotka olivat valojen juhlaa. Jos mietit minne menisit ihailemaan joulumarkkinoita, olisiko tässä vaihtoehto? Veikkaan, että Gdanskin joulu tulee olemaan yhtä loistokas tänäkin vuonna.

Olemme käyneet vuosittain katsomassa joulumarkkinat jossain päin Eurooppaa. Vuonna 2017 teimme sopivan pituisen ja hintaisen matkan Puolaan. Perusteellisen suunnittelun lopputuloksena muotoilin viiden joulutorin, kahden maan ja kahden hotellin paketin, jonka hinnaksi tuli 280 €/matkaaja.

Keskiviikkona 13.12.2017 lähdimme Lahdesta klo 6.40 bussilla Turkuun (14 €). Siellä kävelimme Turun joulutorille katsoaksemme miten se pärjää tässä valitussa joukossa. Nyt kävi kuitenkin niin, että tori aukeni vasta klo 11. Sen verran saimme kuitenkin tuntumaa, että köykäinen muutaman kojun tori ei tulisi pärjäämään tässä vertailussa. Ei ollut edes kuvauksen arvoinen. Siirryimmekin pettyneinä torin nurkalta bussilla n:1 lentokentälle (3 €).

Sen jälkeen lensimme Wizzairilla Turusta Gdanskiin klo 12.40 (edestakaiset liput 59 €). Lentokentällä ostimme asemalaiturin lippuautomaatista junaliput Gdanskiin (1 €) ja matkasimme Gdanskin joulutorille. 

Kun kävelee rautatieasemalta vajaan kilometrin matkan kohti vanhaa kaupunkia, törmää matkan puolessa välissä tähän rakastavaisten siltaa. Emme jääneet laskemaan lukkojen määrää…

Joulutori sijaitsee vanhan kaupungin päässä, portin ulkopuolella. Saimme torista hieman tuntumaa lähes päivän valossa.

Vaikuttaa, että suuntaus joulukoristelussa on mennyt entistä enemmän kohti esittävää taidetta.

Nämä täytetyt piirakat tuntuvat olevan Puolassa ”se juttu”.

Puhuva hirvenpää oli torin vetonaula.

Kotvan kuljettuamme aloimme tuntea outoa nälkäriippuvuuden tunnetta vatsassamme. Ajauduimme portin läpi vanhan kaupungin puolelle, jossa tämä näkymä kiehtoi sen verran, että halusimme tarkistaa ravintola San Marcon sisältäkin. Sisäänheittäjänä osasi vetää sen verran oikeasta narusta, että äityi kehumaan meitä siitä, että emme vaihtaneet omalle äidinkielellämme keskustellessamme keskenään vain jatkoimme englanniksi. Kuulemma ruotsalaiset, hollantilaiset ym. vaihtavat aina. Kaikkia ne keksii ?

Meidät ohjattiin sisällä isännän pöytään upealle sohvalle. Italialaispaikassa meille tuli pakonomainen tarve tilata pizza quatro formaggio. Niitä on tullut syödyksi sen verran monta elämämme aikana, että meillä on laaduntarkkailijan osaaminen. Olemme akkreditoituja pizzan maistajia ?.

Koska meitä odotti illalla loungetarjoilut lentokentällä, tilasimme pizzan puokkiin. On pakko sanoa, että kyllä maistui. Kun lähtiessä tuotiin pöytäämme lasku,varsin kohtuuhintainen lasku,  oli tyytyväisyytemme taattu. Suosittelemme!

Kylläisinä ja tyytyväisinä lähdimme jatkamaan Gdanskin vanhan kaupungin upeaa kävelykatua kohti merta. Tyylikkäitä valoja riitti koko matkan ajalle.

Kaupungintalon torni valaistuksessa.

Gdanskin ehkä kuvatuin paikka tällä kertaa iltavalaistuksessa. Syksyinen kuva samaisesta paikasta löytyy vajaat 3 kk aiemmin tehdystä matkakertomuksestamme

Näistä syistä Gdansk on vierailun arvoinen paikka

Vesipatsaan viereen oli ilmestynyt seimi ja joulukuusi.

Kun edellisten kuvien kohteet laitetaan samaan aikaan linssiluteiksi, näyttää kokonaisuus tältä.

Vanhan kaupungin ja viereisen saaren yhdistävällä sillalla olisi voinut ikuistaa itsensä raameihin, mutta emme ikuistaneet.

Maailmanpyöräkin oli saanut juhlavalaistuksen.

Mihinkäs muualle kuin Gdanskin telakkakaupunkiin sopisi tällainen valotaideteos?

Kävelimme takaisin joulutorille katsomaan miltä se näyttää pimenneessä illassa.

Olihan siellä vähän erilainen tunnelma kuin valoisaan aikaan.

Hirven pää jatkoi joulutervehdyksiään. Nyt se oli oppinut myös englannin kielen.

Matkareitillä kohti rautatieasemaa löytyi myös valotaidetta.

Menimme junalla lentokentälle hyvissä ajoin nauttimaan loungen tarjoamia antimia. Oli aika päivän ensimmäisen kuohuviinin, Iltalento Krakovaan lähti klo 21.10 (edestakainen lento 64 €), joten meillä oli muutama tunti aikaa lueskella ja olla vaan.

Taustalla häämöttää Hilton-hotelli, jossa yövymme viimeisen yön ennen paluulentoa. Se on likietuisalla paikalla eikä maksa kuin 68 € aamiaisineen. Suosittelemme!

Olihan se pakko maistaa joulun erikoisolutta jo pullon vuoksi.

Yllätys oli melkoinen, kun sen kyljestä löytyi lukema 11,6 %! En muista aiemmin maistaneeni vastaavaa, mutta hyvää oli. Prosenteista johtuen jätin kyllä puolikkaan juomatta ?

Puoli yhdeksän aikaan siirryimme portille odottamaan lentoa kohti Krakovaa. Sen joulutori valloitti meidät eri tavalla. Jos haluat tietää, miten, lue tämä juttu:

http://appamatkustaa.fi/krakovan-joulutori-vierailun-vaartti/

 

Moni miettii, minne lähtisi tulevana jouluna katsomaan joulumarkkinoita. Olisi hyvä saada kauttanne vihiä siitä, minne kannattaisi suunnata? Mistä löytyvät Euroopan parhaat joulumarkkinat? Vinkkaa löytämäsi hyvä kohde tähän perään kommenttikenttään.

 

Mikäli haluat lukea uudet matkablogit saman tien, kun niitä ilmestyy, käy tykkäämässä Facebook-sivua Appa matkustaa.

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

 

 

Samankaltaiset artikkelit

5 Kommenttia

  1. Panit kyllä paremmaksi 🙂 Itse pystyin hädintuskin selättämään kaksi Saksan joulutoreista päivässä.

  2. Ompas hyvin sattunut nuo aikataulut! Eikä kyllä ole hinnalla pilattu tuo teidän suunnitelma. En ole edes ajatellut että noita joulutoreja voisi kierrellä Suomessakin.. 🙂
    Itse kaavailin 2 päivää, 2 maata ja 2 joulutoria reissun hintaan 67€/hlö. Tämä vaan harmiksi peruuntui, kun linda line lopetti liikennöinnin juuri pari päivää ennen matkaa.

    1. Kyllä siihen piti tovi aivoituksia suunnata ja asiaa pohdiskella, että noin hienosti ”sattuivat”. Onneksi minulla on aikaa ja tarmoa. Nämä ovat mainioita ongelmanratkaisutehtäviä eläkeläiselle. Jotkut ratkovat sudokuja, minä mietin uusia matkareittejä 🙂
      Harmi, että sinun lottovoittosi karkasi jonkun Lindan vuoksi. No, ainakin Tallinnaan pääsee pilkkahinnalla äkkilähtöjen kautta. Peukut pystyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *