· ·

Näistä syistä Gdansk on vierailun arvoinen paikka

Gdansk yllätti, Sopot ihastutti! Tuohon lausahdukseen kiteytyy kokemuksemme noista kahdesta Puolan rannikolla sijaitsevasta kaupungista.

Miksi Gdanskista on tullut turkulaisten Tallinna? Kun muutamalla kympillä pääsee sinne Turusta suoralla reilun tunnin mittaisella lennolla edestakaisin, on selitys n:o 1. Kun näkee toisen maailmansodan aikana raunioksi  poltetun kaupungin nykyisen, erittäin viehättävän ilmeen, tulee rahalle jo moninkertainen vastine. Muut syyt selviävät tästä matkakertomuksestani. Niitä on monta!

Tässä artikkelissa nostan pöydälle myös lentoyhtiöiden pähkähullun hinnoittelupolitiikan.

(Päivitetty 22.7.2022)

Päätin päivittää tämän artikkelin syystä, että tämä on 5-vuotisen bloggaajaurani  viidenneksi luetuin artikkeli. Sen on lukenut lähes 7000 ihmistä, mikä on suuren kiitoksen paikka! Päivitin etenkin lentopolitiikkaa, sillä lentoyhtiöiden hinnoittelu on tällä hetkellä naurettavan ja itkettävän rajamailla. Matkustaja voi lentää 25 €:lla, mutta laukusta joudut maksamaan kolminkertaisen hinnan! Huh huh!

Huomaa, että muilta osin artikkelin hinnat ovat muutaman vuoden takaa, sillä toteutimme tämän matkan toteutimme syksyllä 2017. Kolme kuukautta #eläkeläiselämää ilman ulkomaanmatkaa alkoi jo hipoa ennätyksiä tällä vuosituhannella. Onneksi 43-vuotishääpäivämme lähestyi ja oli riittävä syy tutkailla lentotarjouksia. Mielessämme oli usein ollut, että Gdansk pitäisi käydä vilkaisemassa. Se realisoitui yllättävän nopeasti, kun löysin erittäin edullisen lentotarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Kannattiko tuo satsaus, selviää, kun lukee tämän matkakertomuksen?

Asko Tours” on omiin matkoihimme erikoistunut halpamatkatoimisto, joka ei todellakaan karta luksusta. Kun lennot oli varattu, alkoi hyvien, mutta halpojen hotellien metsästys. Kohtuullisen kovan ja aikaa vievän (onneksi aikaa on ja lisää tulee) ristiintaulukoinnin jälkeen päätin varata 1. yön hotelli Admiralista vanhasta kaupungista mahdollisuudella perua varaus vielä edellisenä päivänä. Hotelli Hiltonin valitsimme toiseksi yöksi lentokentän kupeesta syystä, että kone lähtisi aamulla klo 10. Molempien hinta aamiaisineen oli noin 100 euroa. Arviot siitä, miten valinnat onnistuivat, löytyvät, kun jatkat lukemista.

Wizzin vitsi on täysin järjettömässä matkalaukkupolitiikassa – huh huh!

 

Tämä oli 1. kerta, kun lensimme ulkomaille Turusta. Noin 2,5 tunnin matka Lahdesta sinne on reilun tunnin (Helsinkiin) rinnalla paljon, mutta kun eläkeläiset säästivät noin 150 euroa lennoissa, päätös oli helppo. Paikoitus Turussa maksoi 10 €/vrk. Kävelymatka terminaaliin on parhaimmillaan selvästi alle 100 m.

Emme ole aiemmin lentäneet unkarilaisen Wizz-yhtiön koneilla. Heidän ansaintalogiikkansa näytti perustuvan täysiin koneisiin ja keskimääräistä pienempiin maksutta kulkeviin käsimatkatavaroihin. Wizzin vitsi on siis matkalaukkupolitiikassa. Kun lentolaukun koko saa olla 40 x 30 x 20 cm,  panee se monet maksamaan extraa saadakseen suuremman laukun koneeseen tai ruumaan.

Katsoin tätä kirjoitusta päivittäessäni miten hinnat muuttuvat, ellei tuo pikkulaukku riitä ja yllätys oli melkoinen. Syyskuulta 2022 löysin mm. tällaisen hinnan:

Mikäli lennät tuon pienen matkakassin kanssa, hinta on 24,99 €/sivu (Wizz Clubin jäsenille 14,99 €). Mikäli otat mukaan suuremman  laukun, hinta nousee huimasti. Huomaa, että hinnat vaihtelevat sen mukaan mitä kautta varaat liput. Esim. Supersaverin kautta saat mukaan 10 kg lentolaukun käsimatkatavarana 60 €:lla/suunta, ruumaan laitettaessa 53 €/suunta. Niinpä ellet selviä pienen matkakassin kanssa, maksatkin 78-96 €/suunta. Älytöntä, mutta ei se ole hullu, joka pyytää vaan joka maksaa.

Tuosta seuraa se, että mikäli pystyy lentämään pienehkön käsimatkatavaran kanssa, kannattaa mennä Turun kautta. Muutoin menisimme Helsingin kautta ja valitsisimme Finnairin suoran lennon.

Jos haluat varata Wizziltä istumapaikan, joudut tietysti maksamaan siitä erikseen (kuten muillakin lentoyhtiöillä). Ellet tee sitä, alkaa jokin aika ennen matkaa sähköpostivirta, joissa kehotetaan varaamaan istuinpaikka. Paria päivää ennen matkaa saat alennusta, jos varaat paikan tai voit edullisemmin ottaa mukaan suuremman laukun tms. Kannattaa panna jäitä hattuun, sillä 48 tuntia ennen lähtöä voit varata netissä maksutta itsellesi paikan.

Matka Gdanskiin sujui rettekästi suurehkolla koneella, joka on kuin yhtä perhettä muiden yhtiöiden koneiden kanssa. Värimaailma on ainoa, josta voit päätellä kenen joukoissa istut. Tässä uudehkossa koneessa oli kohtuuhintaiset tarjottavat. Siellä sai vielä houkuttimeksi 5€ alennuskupongin, jota voi käyttää, mikäli ostaa vähintään 25 eurolla esim. kosmetiikkatuotteita.

Lech Walesa on antanut nimensä lentokentän käyttöön. Onhan se suuri kunnia Gdanskin telakan sähköasentajasta pääluottamusmieheksi, ammattiyhdistyjohtajaksi ja lopulta presidentiksi (v. 1990-95)kohonneelle gdanskilaiselle. Terminaalihalli on uudehko, moderni taideteos, jonka sisällä ei voi kuvitella millä kentällä on. Niin ovat samanlaisella muotilla tehtyjä kentät.

Junalla (tai bussilla) Gdanskin keskustaan

 

Hinta-laatusuhteeltaan ykkösvaihtoehto matkata keskustaan on juna. Uudehko paikallisjuna käyttää noin 25 min. aikaa siirtymiseen. Moni valitsee bussin 210, joka lähtee reilu 100 m ulko-ovelta etuviistoon oikealle. Myöhästyimme tuosta monien suosittelemasta kulkutavasta pari minuuttia, joten sen nopeus jäi testaamatta. Juna lähtee terminaalin eteen ylös rakennetulta laiturilta. Lipun voi ostaa vähän monimutkaisesta automaatista sekä junasta. Automaatista se maksoi vajaan euron, junassa oletettavasti saman verran. Halvalla liikutaan siis Puolassa.

Gdanskin rautatieasema (Gdansk Glowny) oli ensimmäinen nähtävyys, joka vangitsi uuden puhelimeni kameran. Oli mielenkiintoista nähdä millaisia kuvia tällä näppärällä Samsung Galaxy 8:lla saa aikaan. Ainakin sen se vaikutti, että viime matkojen vakiovälineeni iPad-mini jäi tällä reissuilla reppuuni.

 

Kaunis uudelleen rakennettu Gdanskin vanhakaupunki

 

Olimme liikkeellä ilman karttaa, joten nappasin kuvan opastaulusta. Se auttoi hahmottamaan aluetta, sillä Google Maps ei meinannut aueta kunnolla millään. Oli tainnut jäädä lataamatta puhelimeen. Alla olevassa kartassa asema sijaitsee vasemmassa yläkulmassa ja hotellimme oikeassa reunassa Tobiasza-kadulla puiston vieressä. Tällä selvisimme hotelliin, josta saimme kunnon kartan.

Tutustuminen vanhaan kaupunkiin alkoi heti matkalla hotelliimme. Toinen toistaan viehättävämpiä rakennuksia ilmestyi kameran vangittavaksi.

Hämmästystä herätti kauppahallin vieressä olevien kukkamyymälöiden rivistö, sillä myytävänä oli valtava määrä kukkalaitteita! Niissä oli mukana jokin nauhakin, joten arvelimme, että onko tulossa jokin kaatuneiden muistopäivä vai mistä on kyse? Hinnat olivat pöyristyttävän halvat eli noin 10 euron pinnassa. Emme alkaneet kysellä ja jos joku lukijani tietä asiasta jotain, kirjoita meille vastaus.

Kauppahallin arkkitehtuuri toi mieleen Budapestin upean hallin. Se oli hieman pienempi, mutta niissä oli paljon samaa. Alakerran kalamyymälästä tullut ei-niin-mukava-haju sai Marjatan siirtymään pikavauhtia ulos hallista. Minä kiersin sen pikaisesti läpi.

Poikkesimme ensimmäiseen Pyhän Katariinan kirkkoon kohta kauppahallin jälkeen. Kirkkoja riittää Gdanskin vanhassa kaupungissa.

Puolalaisen paavin (1978-2005) Johannes Paavali II:n maalaus löytyi kirkon sivuosasta.

Tätä kirkkoa oli tulipalo kohdellut kaltoin vuonna 2006.

Kävimme välillä majoittumassa tiukan seulan kautta valitsemaani hotelliin, joka oli Admiral. Arvioinnit olivat sitä luokkaa, että vaaka kallistui siihen muutaman muun loppusuoralle päässeiden joukosta.

Hinta ja laatu kohtasivat hotelli Admiralissa. Se on uudehko, siisti, kursailematon paikka, jota voi todella suositella.

Gdansk on kasvanut jättisuuren sataman ja telakoiden tuottamasta työstä. Aloitimme tutustumiskierroksen kaupunkiin ylittämällä Motlawa-joen lähisillan kautta. Erikoisen näköinen silta oli pakko ikuistaa.

Ohitimme kulttuuritalon ja ihailimme samalla toisella rannalla aukeavaa näkymää, jossa näkyi muistoja nostureista ym.

Rannalla oli muistoja Gdanskin historiasta. Tässä kuvassa Grane-nosturi, joka lienee Gdanskin kuvatuimpia kohteita.

Kauniita rakennuksia riittää Motlawa-joen rannalla. Jokin uudehko lasirakennuskin istui hyvin kokonaisuuteen.

Kanavan keskellä olevalta saarelta alkoi yli kilometrin mittainen kävelykatu, joka oli Gdanskin parasta antia.

Gdanskissa ollaan autoliikennettä siirtämässä pikkuhiljaa kanaviin.

Gdanskin upea Dluga-kävelykatu

 

Saarelta siirryimme kaupungin porttien läpi Dluga-kävelykadulle, jossa eteemme avautuivatkin kauniit rakennukset. Ei ole talkoolaistenkaan aika mennyt hukkaan, kun he auttoivat restauroinnissa.

On aivan käsittämätöntä miten kansa on saanut entisöityä vanhan kaupungin niin loisteliaaseen, kauniiseen kuntoon saksalaisten pommitettua sen raunioiksi vuonna 1945! Yllä Neptunes Fountain.

Tämä kuva antaa jonkinlaisen käsityksen siitä, mihin kuntoon sakut saivat kauniin kaupungin. Kyllä sota on julmaa…

Piipahdimme  Pyhän Marian kirkossa, joka lienee kaupungin suurin?

Aloimme alkaa valua kävelykadulta joen rantaan ja ohitimme mainiosti soittavat jousitrion. Oli ilo pysähtyä nauttimaan unkarilaisista tansseista yms.

Viehättävä, pieni Mariacka-katu oli täynnä meripihkan kaupustelijoita.

Tässä vaiheessa askelmittari näytti lähes 20 000 askelta, joten oli aika siirtyä ruokailemaan. Hotellimme vieressä sijaitseva Targ Rybny kalaravintola (hotelli heti Fishmarktin takana) oli niin suosittu, että jouduin ottamaan kaikki neuvottelutaidot käyttöön, jotta saimme meille pöydän.

Vajaan parin tunnin levon jälkeen palasimme ravintolaan ja pöytä oli vähän harmittavasti heti ulko-oven vieressä, mutta ei haitannut. Olimme sisällä.

Kolmen kalan annos oli ihan kohtuullinen 43-vuotishääpäiväaaton illallinen. Kippis ja onnea!

Aamulla näytti, ettei hotellissamme ole paljoakaan väkeä, mutta kohta tämän kuvan oton jälkeen sinne alkoi lappaa muita eläkeläisiä Ruotsista yms.

Aamiaisen jälkeen luovutimme avaimet ja kävelimme rautatieasemalle. Oli aika siirtyä Sopotiin. Matkakertomus sieltä ilmestyy tänne muutaman päivän sisällä.

 

SUMMA SUMMARUM

Gdanskissa kannattaa ehdottomasti käydä. Me tuskin palaamme sinne, sillä maailmassa on vielä niin paljon näkemättömiä paikkoja. Jos tulemme, menemme Sopotiin ja/tai jatkamme halpalennoilla eteenpäin. Gdanskista pääsee esim. Ryanairin kyydissä Milanoon noin 10 eurolla. Ja muut halpalentoreitit risteilevät sikin s0kin, joten pannaan mieleen!

Olipa erittäin hienoa käydä Gdanskissa osana #eläkeläiselämää.

 

Huom!

Kannattaa ehdottomasti lukea myös tämä Puolan Pärnusta eli Sopotista kertova matkakertomus. Sinne voisimme mennä kesäpäiviä viettämään toisenkin kerran.

Puolan kesäparatiisit Sopot ja Gdynia

Kirjoittelin tuossa yllä, ettemme mene enää Gdanskiin, mutta toisin kävi:

Gdanskin joulumarkkinat ovat valojen juhlaa!

 

Samankaltaiset artikkelit

28 Kommenttia

 1. Kiva kertomus! Tuli ikävä Gdanskin.

  Vinkkinä seuraavalle matkalle, että me kerran majoituimme Mariacka-kadun alkupäähän hotelliin. En muista nimeä juuri nyt, mutta tuossa sinun kuvassa näkyy tien oikealla puolella hotellin rappuset. Huone oli kiva, ylin kerros, korkea katto. Niukahko aamupala tuotiin huoneeseen. Mutta niin oli hintakin niukka: doubleroom n. 30€/yö.

  Gdanskissa käytiin shoppaamassa lasiesineitä Madisonilla ja vanhan kaupungin mukulakivikadun alkupäässä olevassa kivassa museossa. Myös uusi Lech Walesa-museo satamassa käymisen arvoinen.

  Junalla pääsee helposti Sopottiin.

  1. Olipa halpa majapaikka. Kiitos vinkistä, vaikka taitaa olla, että seuraavalla kerralla majoitumme Sopotissa. Gdansk on nähty ja paljon paikkoja kokematta. Mutta Sopotiin joskun kesällä.

  2. Sopottiin kannattaa ehdottomasti mennä vesibussilla joka lähtee kanaalin alkupäästä,merirosvolaivojen takaa,se kulkee läpi suuren sataman näkee upeita tankkereita,risteilyaluksia,matka kestää reilun tunnin.Olen ollut Gdanskissa 6 kertaa ja kesällä lähden taas.upeakaupunki

   1. Tällaista olen kuullut. Nuo Puolan junat ovat erittäin edullisia, mutta kulkevat kyllä erittäin verkkaisesti. Onhan siinä kiva tosin olla vaan ja ihmetellä. Tuo vesibussihomma kannattanee kokeilla. Millä hinnalla niillä pääsee? Hyvä puoli olisi sekin, että pääsisi suoraan satamaan. Asema on hieman sivussa keskustasta.

 2. Olipas mukava lukea kokemuksia näistä halpalennoista Gdanskiin, olen nimittäin useampaan otteeseen ollut ”sormi liipasimella” varaamassa näitä lähes ilmaisia lentoja. Harmi vaan, että Turku on meidän näkövinkkelistä niin hankalassa paikassa esim. varhaisia aamulentoja ajatellen tai jos paluu on iltamyöhäällä, että siinä jo melkein kannattaa harkita ottaako sittenkin ”normilennot” Helsingistä.

  1. Kiitos Virpi! Lentomme lähti klo 13 ja takaisin klo 10 maissa, joten nyt vaan laukaiset 🙂 Kesäaika voisi olla paras, jotta voisitte käydä myös Sopotissa. Upea paikka, josta kirjoitan pian.

 3. Kiva tietopaketti Gdanskista! Oon miettinyt itsekin siellä käymistä, lentoja kun saa niin älyttömän halvalla. Tosin Turkuun pitäisi ensin matkustaa Jyväskylästä, ja se tuleekin sitten maksamaan jonkun verran. No, ei se Helsinkikään lähellä ole. 😀 Onpas hyviä kuvia, värikäs tunnelma on saatu mukavassti vangittua! Ja onnea myös 43 vuodesta yhdessä, siihen on meillä vielä matkaa 40 vuotta 🙂

  1. Kiitos palautteesta Janni! Laitan vielä sen Sopotin jutun, niin ehkä motivaatio kasvaa 🙂 Joo, kyllä tällainen pitkä taival yhdessä rakkaani kanssa on opettanut meidät myös matkailemaan yhdessä. Parasta A-ryhmää on seura. Nytkin 3,5 viikkoa saarihyppelyllä Kanarialla. Siitä tulee myös kohta juttua.

 4. Gdansk taitaa nyt olla varsinainen hittikohde, ja kivaltahan se sinunkin postauksesi perusteella vaikutti. Wizzair lentää tosiaan älyttömän halvalla, mutta olen kuullut paljon valituksia myöhästelyistä. Toisaalta noilla hinnoilla pienet myöhästymisetkin voitaneen antaa anteeksi. Kunpa saataisiin samanlaiset halpalennot lähtemään vielä Helsingistä. 🙂

  1. Kiitos Meri, joka syö, matkustaa ja rakastaa 🙂 Hauska nimi blogillasi. Tutulta tuntuu. Nyt kone kulki ajallaan ja toisaalta eläkeläisille ei ole mitään väliä pienet myöhästymiset. Toisaalta riittävän suuri sopisi, jos korvaukset ovat hyvät 🙂 Kirjoitan vielä Sopotin osuuden. Se on mielestäni kohde, jonne voisi palata.

  1. Kiitos palautteesta. Samaa mieltä olen tuosta laivasta, mutta en ole ottanut selvää miten se liittyy Gdanskiin.

 5. Gdansk on ollut mietinnässä kauan. Hienoja kuvia saitte otettua!
  Ja muutenkin jutun visuaalisuus oli varsin aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Onnittelut!
  Wizz:n matkalaukkusäädökset ovat kyllä varsin minimaaliset, aika pieneen reppuun saisi viikon kamat tunkea, mikäli ei sitten harrasta kerrospukeutumista… 😉

  1. Kiitos positiivisesta palautteesta Heidi. Aina on kiva kuulla, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Meikäläinen kirjoittaa näitä juttuja lähinnä omiin tarpeisiin, mutta aina on taka~ajatus, että on hienoa, jos joku saa niistä jotain. Selasin äsken jutun läpi ja tuli itsellenikin sellainen fiilis, että raikkaat kuvat ja kokonaisuus toimii. Ehkä tässä on oikea suunta, jonka oppii, kun lukee muiden juttuja ja kiinnittää itse huomiota teidän ammattilaisten postauksiin. Alitajuisestikin jää varmasti jotain mieleen. Mitä tulee laukun kokoon, olemme nytkin yli 3 viikon reissulla pelkillä käsimatkatavaroilla. Se on taidetta tuo pakkaaminen ja motivaatio tulee kovista hinnoista.

 6. Gdansk jäi meillä kiertämättä, kun kesällä ajelimme Puolassa. Tosin jäi niin monta muuta paikkaakin, että on hyvä syy mennä takaisin.

  Nuo sodan jälkeen entisöidyt alueet ovat siis jotain ihan uskomatonta. Onneksi ne on tehty, jotta meillekin on jäänyt jotain katsottavaa. Dluga-kävelykadulla kelpaisi kyllä patsastella ja pysähtyä nauttimaan kuppi kahvia.

  1. Kannattaa kyllä Anna laittaa se jonoon listallesi. Yritän saada Sopotin matkakertomuksen alkavalla viikolla jakoon, jotta saan matkakuumeesi kohoamaan.

 7. Mistä tuon mainitsemanne 5 euron kupongin ostoksiin Wizzairilla saa? Yritin katsoa löytyykö mm boarding cardista, muttei ollut mainintaa..

  1. Hyvää joulua Lilli. Sen saa, kun ostaa lentokoneessa vaikka jotain purtavaa, mitä tahansa ymmärtääkseni.

 8. Kiitos vinkeistä! Lennetään ens perjantaina Gdanskiin yöpymään Dluga-kadulle ja nämä oli hyviä merkintöjä kerätä ennakkotietoja.

  Onko muuten Vaasa tuttu? Exän opettaja oli 80-luvulla samanniminen? ^^

   1. OK, jotenkin vain muistan joko Vaasasta tai mahd lukioajoilta Kurikasta tuon sukunimen. Mutta voi kyllä olla Aarokin, noh samoja nimiä täällä pyörii toki paljon.

    Hyviä reissuja teille, meilläkin on tavoite viettää eläkevuosia samoin!

 9. Kiitos mukavasta matkakertomuksesta. Kuukauden päästä tiedossa pitkä viikonloppu Gdanskissa ja kova matkasuunnittelu menossa. Blogeista löytää aina parhaat vinkit matkoille. 🙂

 10. Nämä kukka-asetelmat nauhoineen ovat hautojen koristamista varten. Puolassa on hassu tapa kilpailla siitä, kuka koristelee sukulaisten hautoja parhaiten 🙂

 11. On ollut pidempään meilläkin lähteä käymään Gdanskissa. Lentolaukkukoko on muuten ok, mutta se vaatii kyllä meiltä kompromisseja kamerakaluston kanssa 🙂 Todennäköisesti mentäisi kuitenkin tuolla standardikoolla, on tuo hinnoitteluero niin suuri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *