Huikean hienon matkailuvuoden 2017 yhteenveto

Tuoreen bloggaajan tunnistaa siitä, että hän tekee monia asioita ensimmäistä kertaa. Tämä on yksi niistä. Aion vetää tässä yhteen matkailuvuoden 2017, jonka aikana kävimme ulkomailla 9 kertaa, vierailimme 7 maassa, teimme 19 nousua ja yhtä monta laskua 🙂 Lensimme noin 25 000 km. Rahaa kului lentoihin ja asumiseen 5300 €. Mukaan mahtui myös 3 laivamatkaa. Gdanskin ja Krakovan matka joulukuussa oli 130:s ulkomaanmatka tällä vuosituhannella eli niitä on kertynyt keskimäärin 7,6 matkaa/vuosi. Maita on nyt kasassa vajaat 70. Bloggailuinnostuksen kasvu näkyy siinä, että matkakertomuksia ilmestyi ylivoimaisen paljon eli peräti 26! Tervetuloa mukaan tutustumaan upeisiin matkakohteisiin ja kurkkaamaan millaista #eläkeläiselämää vietämme.

Tämä postaus on yksi niistä kymmenistä matkakertomuksistani, jotka olen joutunut herättämään uudelleen henkiin vuosi sitten tapahtuneen palvelimen vaihdosta johtuneen katastrofin johdosta. Kaikki meni silloin suksille ja olen tehnyt varmaan viikkoja töitä saadakseni homman kuntoon. Näitä hylsyjä löytyy jatkuvasti, mutta onneksi minulla on mahdollisuus palauttaa ne vähin erin. Nostan tämän jutun uudelleen luettavaksenne, sillä se on merkittävä osa matkakertomuksieni tarjoamaan tarinaa. Julkaisin tämän 8.1.2018 eli täsmälleen 2 vuotta sitten.

 

Tässä osiossa listaan kaikki kohteet ja esittelen kaikki matkakertomukset.

Tässä näkyvät vuoden 2017 lento- ja laivareittimme. Lentomatkaa kertyi yhteensä 24,748 km. Kun maapallon ympärysmitta on 40 075 km, niin vielä olisi pitänyt vaeltaa melkein toinen mokoma. Saa nähdä tuleeko tuo kierros vielä joskus tehtyä.

Tässä kaikki matkamme kuukausittain:

 

Tammikuu

 

Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ”yhteistyössä” syntynyt blogimatkani toteutui tammikuussa, kun sain blogiystävältä tiedon, että Silja Linen Megastarin neitsytmatkalle Tallinnaan kutsutaan bloggaajia mukaan. Olin lähtenyt mukaan ”leikkiin”, joten leikittiin sitten bloggaajaa ja ei kuin menoksi. Tuon hienon Megastar-laivan matkakokemuksen tarina löytyy täältä:

 

Tallink Silja Megastar neitsytmatka – uusi tähti on syttynyt!

 

Maaliskuu

 

Meillä oli ollut alkuvuosi hiljaista matkailun suhteen lähipiirimme vakavan sairaskohtauksen vuoksi. Olin tehnyt valmiiksi perusteellisen matkasuunnitelman, ostanut lennot, varannut suuriman osan majoituksista. Viiden viikon unelmamatka Uuteen Seelantiin ja Australiaan piti toteutua tammi-helmikuussa, mutta se siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Onneksi meillä oli hyvä matkavakuutus, jonka ansiosta rahalliset vahingot jäivät pieniksi.

Poikamme aivoleikkaus oli onnistuneesti ohi ja pääsimme suunnittelemaan ensimmäistä kunnon matkaamme vuodelle 2017. Lukuisten erilaisten sähköpostiini tippuvien tarjousten joukosta löytyi sen verran houkutteleva matka, että se oli ”pakko” ottaa. Budapestin Budan puolelle pääsette tästä alta:

Budapest kahdessa päivässä – on(ko) siinä järkeä!?

Joen toiselta puolelta löytyy Pest. Siitä kertova matkakertomus löytyy täältä alta:

Budapest kahdessa päivässä – Pestin puoli kävellen

Huhtikuu

 

Kun vauhtiin päästiin, niin antaa mennä vaan. Päätimme vilkaista muutaman Pohjoismaan pääkaupungin, jälleen kerran. Aloitimme Tukholmasta, jossa oli jälleen odotettavissa kirsikkapuiden kauneutta Kungträdsgårdenin puistossa. Kulkeminen kahden upean kirsikkapuukujan alla on yhtä juhlaa!

Tukholman kirsikkapuisto ja Siljan risteily – jokakeväistä #eläkeläiselämää

Tuskin ehdimme kotiin, kun taas oli pakattava käsimatkatavaramme ja lähdettävä liikenteeseen. Olimme bonganneet 29 euron edestakaiset lennot Kööpenhaminaan, joten pakkohan ne oli napata kiinni ja lähteä pitkästä aikaan käymään Köpiksessä. Siitä tulikin erittäin hieno 3 vuorokauden visiitti, jonka kokemukset aukeavat seuraavista parista matkakertomuksesta:

Kööpenhaminan pieni merenneito, Nyhavn, kukkivat kirsikkapuut ja vähän muutakin

Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo Kööpenhaminassa on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka

 

 

Toukokuu

 

Olin Megastar-matkan blogiani tehdessä törmännyt havaintoon, että Tallinnaan on avattu uusi Hilton-hotelli, jonka sisustuksesta oli vastuussa yksi Suomen tämänhetkisistä ykkösarkkitehtitoimistoista Vertti Kivi & Co. Tulipahan mieleeni, että sen voisi käydä testaamassa. Samalla meillä olisi mahdollisuus koesyödä myös ravintolassa, jota ainakin meidän tyttäremme ovat kovasti kehuneet. Mitäpä siinä sitten jooghaamaan. Menoksi vaan!

Hilton Tallinn Park – miellyttävä kokemus!

Tallinna: Noa-ravintola ja Toompean mäki pikapyrähdyksinä

Kesäkuu

 

Yksi pitkäaikaisista haaveistamme on ollut käydä Satujen saarelle eli Islannissa. Jälleen kerran viimeinen määräävä tekijä olivat lennot. Kun bongasimme riittävän edulliset suorat Finnairin lennot, matkasuunnitelman tekeminen saattoi alkaa.

Vuokrasimme auton neljäksi päiväksi ja otimme tavoitteeksi kiertää saari ympäri. Myöhemmin matkablogeja ym. luettuamme totesimme, että tulikohan haukatuksi liian suuri pala kerralla? No, kilometrejä kertyi auton mittariin yli 1600 km. Suomessa se olisi pikkujuttu, mutta entäpä Islannissa? Jutun luettuasi tiedät, olisi tuollaisessa haasteessa mitään mieltä?

 

Islanti – todellinen satujen saari trilogian osa 1: Golden Circle

Islanti-trilogian 2. osa: Etelärannikko lumoaa kauneudellaan

Islanti-trilogian 3. osa: pohjoisrannikkoa ihailemassa

Reykjavik tutuksi muutamassa tunnissa – Islanti-trilogian jatko-osa

Heinä-elokuu

 

Alkukesä oli mennyt meillä saunamökin rakennuspuuhissa. Purimme vanhan ja rakennutimme uuden. Monivuotinen haaveemme toteutui, kun saimme juhannuksen käyttöönottoluvan omalla porukalla suunnittelemallemme (pääsuunnittelijana tyttäremme Maiju Lampi) mökille, jonka piirsi sitten puhtaaksi hyvä ystävämme arkkitehti Riitta Vesala. En ole tehnyt tuosta tärkeimmästä matkakohteestamme blogia syystä, että olen segmentoinut ne koskemaan ainoastaan ulkomaan matkojamme. Koska uudesta saunamökistämme tuli niin merkittävä vapaa-aikamme kohde, laitan tähän väliin pari kuvaa unelmastamme. Ehkä blogikin tulee joskus?

Näkymä lasitetulta terassilta järvelle on häikäisevän kaunis.

Pieni juuri valmistunut saunamökkimme järveltä päin.

Jyrkästä rinteestä johtuen terassilta aukeaa alttarimme luontoon. Päämökki ylhäällä.

Saunatuvan näkymät.

 

Syyskuu

 

Blogimme slogan on #eläkeläiselämää matkustaen – matkustamme halvalla, mutta luksus kelpaa, mieluusti 🙂 

Tuosta johtuen valikoiva tarkkaavaisuuteni kiinnittyy kaikkeen, mikä on edullista. Seuraava löytö oli, että Turusta pääsee Gdanskiin muutamalla kympillä. Olisi synti ja vääryys jättää sellainen tarjous käyttämättä. Ostin meille liput Gdanskiin ja kävimme ensimmäistä kertaa eläissämme tuossa vakooja, pääluottamusmies, presidentti Lech Walesan tunnetuksi tekemässä satamakaupungissa. Se kolahti sen verran, että olimme parin kuukauden kuluttua uudelleen samassa kaupungissa. Käydään kuitenkin ensin katsomassa, miltä sen II:n maailmasodan aikana raunioksi pommitettu vanha kaupunki näyttää tänä päivänä. Se osoittautui maan mainioksi pistäytymispaikaksi. Ei ihme, että sitä sanotaan turkulaisten Tallinnaksi,

Gdansk – vierailun arvoinen paikka

Koska meille on tullut tavaksi ottaa matkoista kaikki mahdollinen irti, päätimme käydä samalla 2 vrk reissullamme myös Puolan kuuluisimmassa kylpyläkaupungissa Sopotissa, Ahneuksissamme jatkoimme matkaa myös Gdaniaan, vaikka siinä ei kyllä tällä kertaa ollut järjen häivää.

Puolan kesäparatiisit Sopot ja Gdynia

 

 

 

Loka-marraskuu

 

Vuoden odotetuin matka sattui lokakuun loppusoiton tienoille. Olin saanut pienoisen lottovoiton onnistuessani varamaan kolme Melia-ketjun RCI-hotellia peräkkäisille viikoille, Kanarian eri saarille. Tästä saarihyppelystä tulikin yksi elämämme parhaista lomareissuista.  3,5 viikkoa kului liiankin nopeasti toinen toistaan upeimmissa hotelleissa.

Kanarian saarihyppely 2017 osa 1 Teneriffa: Los Christianos, Playa de las Americas, Los Gigantes ja Alcala

Kanarian saarihyppely: Tutustumista Lanzaroten etelärantoihin

Kanarian saarihyppely 2017 Lanzarote – Melia Salinas on hotelli aikuiseen makuun

Lanzarote – Huikea päivä mestari Cesar Manriquen kädenjäljillä

Gran Canarian Melia Tamarindos yllätti kokeneet matkaajat jekuillaan

Gran Canarian parhaat varpaistelukohteet sijaitsevat Playa del Inglesin tuntumassa

 

Joulukuu

 

Olemme muutaman vuoden aikana käyneet aina jollain joulutorilla etsimässä tulevan joulun tunnelmaa. Nyt teimme ristiintaulukointia bloggaajakollegoiden ja Facebook-ystäviemme avulla. Raha ratkaisi kohteemme, jälleen kerran. Löysin sopivan hintaiset (lue edulliset) Wizzin lennot Gdanskiin ja siitä jatkolennot Ryanairilla Krakovaan. 

Matkasta tuli erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa joulutorien ja -valojen paremmuuskilpailu taisi lopulta päättyä ratkaisemattomaan. Jutusta selviää miksi näin kävi.

Gdanskin joulumarkkinat ovat valojen juhlaa!

Krakovan joulutori on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde

Pikaopas Krakovaan, joka on suomalaisten suosikkikohde

 

Kuten tuolla aiemmin kerroin, alan vähitellen suosia myös suomalaista näissä matkakertomuksissani.  Tuohon edelliseen teemaan istuu niin mainiosti kierros suomalaisilla joulumarkkinoilla, että tein siitä oman postauksen. Kisan tulos yllättänee kenet tahansa. Ja tuomarithan olivat ehdottoman puolueettomia.

Joulumarkkinoita Suomessa: Helsinki, Lahti ja Turku – mikä vei voiton vuonna 2017?

 

Nämä matkakertomukseni osoittavat todeksi sen, että vuosi 2017 oli meille huikean hieno matkailuvuosi. Pysyimme alussa mainituista syistä tällä kertaa Euroopassa, mutta se ei haitannut tahtia. Reissuja kertyi riittävästi ja kokemuksemme olivat pelkästään positiivisia.

 

MITEN SIINÄ SITTEN KÄVI? MITKÄ OLIVAT NE PARHAAT?

 

Jatkokertomuksessa esittelen vuoden 2017 parhaat elämyksemme.  Sarjoja ovat mm. paras hotelli, paras matkailuelämys, paras luontokohde, paras kaupunkikohde, paras taide-elämys jne.

Vuoden 2017 parhaat matkakohteet

 

Katsaus matkailuvuoteen 2018

Tätä kirjoittaessani olen jo alkanut valmistautua ensimmäiseen reissuun, joka suuntautuu Sri Lankalle. Sillä saarella ei ole vielä tullut käydyksi, joten kolmen  viikon kuluttua on jälleen mahdollista laittaa yksi nuppineula lisää matkakartallemme. Vihreät nuppineulat ovat meikäläisen, punaiset vaimoni ja keltaiset poikamme Antin, joka kotona asuessaan kulki usein mukanamme. Hänen kohdallaan ne eivät ole enää ajan tasalla, sillä taitaa pojasta tulla vielä kovempi reissaaja.

 

Jos haluat pysyä mukana reissuillani, käy tykkäämässä Facebook-sivuani. Sitä kautta näet pikimmiten, kun uutta ilmaantuu. 

https://www.facebook.com/appamatkustaa/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

 1. Reissun täyteinen vuosi teillä ollut! Toivottavasti kuluva vuosi tuo mukanaan vähintäänkin yhtä paljon mukavia hetkiä ja retkiä! 🙂

  1. leppilampi says:

   Kiitos Sisko! Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että vuodesta tulee ”ihan jees”. Nyt olen Sri Lankalla ja alan piakkoin kirjoitella juttuja täältä. Muutama muukin reissu on varattuna, joten hyvältä näyttää. Eläke-elämässä on paljon hyviä puolia. Kaikkea matkailuhyvää ym. sinullekin.

 2. Aila says:

  Olipa tässä monipuolinen sisältö! En ehtinyt nyt kaikkea klikkailla, mutta haaveilemme juuri Islannista ja jos se toteutuu, palaan kyllä noihin ajeluihinne ja ainakin Reykjavik-vinkkeihin. Hyvää seuraavaakin vuotta!

  1. Asko Leppilampi says:

   Kiitos Aila. Islanti on kohde, jossa jokaisen kannattaa käydä edes kerran. Satujen saari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.