Vuoden 2017 parhaat matkakohteet

Olemme valinneet vuoden 2017 parhaat matkakohteet. Tehtävä ei ollut helppo, mutta tällaisiin valintoihin päädyimme.

Palaan vielä kerran matkailuvuoteen 2017. Lupasin kertoa mammun ja apan mieltymysten mukaan parhaat matkailukokemuksemme ”eri sarjoissa”. Tässä jutussa paljastamme tuon mainion matkailuvuotemme voittajat. Kannattaa lukea, sillä näistä löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Olemme mammun kanssa valinneet blogikirjoitustemme ja muistikuviemme avulla parhaista parhaat. Tulokset ovat tässä:

Vuoden 2017 paras hotelli

Tämän katergoriaa voittaja oli hankala valinta, sillä pääsimme asumaan huikean hienoissa hotelleissa. Toisessa oli ylivoimaisen hyvät yleiset tilat, toinen pärjäsi huoneen, kolmas tarjoilujen jne. suhteen. Kun hyvistä on pakko valita joku, selvisi voittajaksi tällä kertaa

Gran Melia Palacio de Isoran voittopisteet tulivat sen ylivertaisesta miljööstä, Euroopan suurimmasta (?) uima-altaasta, hyvästä rantabulevardista, level-tason palveluista, loisteliaasta aamiaissalista ja aamiaisesta… Tuohon hotelliin haluamme palata jossain vaiheessa. Koska siihen pääsee RCI-kohteena kerran kolmessa vuodessa, pyysin sieltä tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Saattaa olla, että seuraava Kanarian matka suuntautuu jälleen sinne ainakin muutamaksi yöksi. Toisaalta tiedän, että hyviä vaihtoehtoja on paljon, joten edessä lienee taas yhdistelmämatka useaan hotelliin, jos sinne lähdemme. Meillä on totutusti hieman levoton meininki matkoillamme ja viikko/kohde alkaa olla

Onko Gran Melia Palacio de Isora Teneriffan paras hotelli?

Lanzarotella sijaitsevan Gran Melia Salinasin etuina olivat kaunis uima-allas, level-tason upeat tarjoilut sekä vieressä olevat varpaistelu- ja uimarannat. Kävelybulevardista tuli meille joka-aamuisen kävelyn paikka. Upeaa!

Kanarian saarihyppely 2017 Lanzarote – Melia Salinas on hotelli aikuiseen makuun

Hilton Tallinn Park on puitteiltaan ja arkkitehtuuriltaan meidän makuumme. Huoneesta seinän kokoisen ikkunan läpi kaupungille avautuvat näkymät hivelivät silmää. Aamiainen oli totuttua Hilton-laatua. Ensi kerralla taidamme tosin ottaa pelkän huoneen ja maksamme executive-luokan tarjoiluista (maksuttoman Hilton Honors-jäsenyyden myötä), jolloin mukaan tulee aamiaisen lisäksi heidän ”level-palvelunsa” eli päiväkahvit ja virvokkeet sekä illan juoma- ja snacksitarjoilut. Meinaavat eläkeläiset oppia liian hyvälle 🙂

Hilton Tallinn Park – miellyttävä kokemus!

Vuoden 2017 paras matkailuelämys

Elämämme ensimmäinen (ja viimeinen?) Islannin matkamme oli niin loistelias kokemus, että se saattoi riittää meille. Halusimme nähdä ja kokea tuon paljon kehutun saaren. Voiko se olla niin upea mitä siitä puhutaan ja kirjoitetaan. Nyt voimme sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että kyllä voi. Islantiin matkaajan pitää kuitenkin hyväksyä se tosiasia, että säät ovat mitä ovat.  Siellä ei ole koskaan todella lämmintä, eikä tosin kylmääkään. Kesälläkin yli 20 asteen menevät lämpötilat ovat harvinaisuuksia ja sateen uhka on aina päällä.

Voin kuvitella, että meillä oli hyvä säkä sään suhteen. Aurinko paistoi yhtä aamu- ja yhtä iltapäivää lukuunottamatta koko ajan. Mikäli sade olisi haitannut, kuten ajellessamme pohjoisosassa läpi alppimaisemien, emme kirjoittaisi näin eikä satujen saari olisi voittanut tätä leikkimielistä, mutta vakavaa, kisaa. Emme hehkuttaisi tuota saarta samalla tavalla kuin nyt. Voimme kuitenkin todeta, että vuoden 2017 paras matkailuelämys oli

Islanti – satujen saari

Voittajahotelli Gran Melia Palacio de Isora pärjäsi tässäkin luokassa, mutta jäi selkeästi Islannin taakse.

Lanzaroten pienen suuren miehen Cesar Manriquen aikaansaannokset ovat jotain niin ainutlaatuista, että hänen jalanjäljillään kulkeminen oli yhtä juhlaa. Kun siihen yhdistää vielä luonnon nähtävyydet, joita Manriquekin käytti häikäilemättömän ihanasti hyväkseen, on alla oleva valinta kolmen joukkoon perusteltu.

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-5-lanzarote-huikea-paiva-mestari-cesar-manriquen-kadenjaljilla/

Vuoden 2017 paras luontokohde

Nämä 3 ehdolla ollutta kohdetta olivat niin upeita kohteita, että ne eivät unohdu koskaan.. Mikä tahansa näistä olisi voinut olla ykkönen, mutta kun luet alla olevan matkakertomuksen Islannin etelärannikosta, ymmärrät miksi valitsimme sen. Perustelut kuvien avulla löytyvät sieltä.

Islanti-trilogian 2. osa: Etelärannikko lumoaa kauneudellaan

Saman Islannin saaren kuuluisin ja kolutuin alue on varmuudella Golden Circle johtuen sen sijainnista. Tuon kierroksen pystyy tekemään vaikka stopoverin aikana yhdessä päivässä. Suosittele lämpimästi. Kierroksen varrelta löytyvät uskomattoman hienot vesiputoukset, kuuluisan Ceysirin ympärillä syöksyilevä, muutaman minuutin välein ihmisiä huudattava toiminnassa oleva suihkulähde, maankuoren valtaisan Thingvellirin – mannerlaattojen kohtaamispaikka ja muutenkin kauniita maisemia. Must-paikka kerran elämässä kaikille.

Islanti – todellinen satujen saari trilogian osa 1: Golden Circle

 

Kolmas loppukisassa oli jo toisessa sarjassa Cesar Manriquen Lanzarote. Se kilpaili nyt niin kovassa sarjassa, ettei pärjännyt voittoon saakka. Lanzaroten reissulla kannattaa kulkea alla olevan matkakertomukseni mukaisia reittejä ellei parempaa keksi. Pari Cesarin kohdetta jätimme seuraavaan kertaan, sillä pahoin pelkään, että kohtaamme vielä, Lanzarote!

Vuoden 2017 paras kaupunkikohde

Nämä loppukilpailuun selvinneet kaupungit ovat useimmille matkailun harrastajalle niitä tutuimpia. No, Gdansk on ehkä vasta tulossa Wizz Airin edullisten lentojen ansiosta. Kööpenhaminaan pääsee muutamalla kympillä eikä Budapestin matkastakaan tarvitse maksaa halvimmillaan kuin alle satasen edestakaisin.

Tämän sarjan voittaja voisi olla noista kolmesta mikä vaan. Jos ajatellaan kokonaisuutta, voittaja on Budapest. Siellä on valtavasti nähtävää, hyviä kävelyreittejä, kauniita käkymiä, eläkeläisille maksuttomat (ja muillekin edulliset) hyvät julkisen liikenteen verkostot ja ties vaikka mitä. Lukemalla selviää, miksi voitto meni Budapestiin. Ja huomatkaa, että Pestistä on erillinen kertomus.

Budapest kahdessa päivässä – on(ko) siinä järkeä!?

Gdansk oli meille uusi kohde, joka yllätti positiivisesti. Sinne emme haluaisi mennä pitkäksi aikaa. Pari kolme yötä riittää mainiosti. Kannattaakin tehdä yhdstelmämatka Sopotin kanssa, jolloin saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ja toisena vaihtoehtona on käväistä Ryanairin siivin Krakovassa pienellä rahalla.

Gdansk – vierailun arvoinen paikka

Kööpenhamina on jostain syystä jäänyt ainakin meille melko vieraaksi. Lasten kanssa tuli joskus poiketuksi siellä, mutta silti sieltä ei ole jäänyt syvämuistiin muuta kuin Nyhavn, Pieni Merenneito, Tivoli ja Carlsbergin museo. Nyt korjasimme tilannetta ja kiertelimme pari päivää Köpistä ihan kunnolla. Reitit ja kokemukset löytyvät oheisesta matkakertomuksesta. Niillä ei kuitenkaan päässyt ihan ykköseksi, mutta kolmen parhaan joukkoon kuitenkin.

Kööpenhaminan parhaita paloja

Vuoden 2017 paras taide-elämys

 

Olemme satojen matkojemme aikana nähneet niin paljon toinen toistaan hienompia taidegallerioita ja -museoita,että ne eivät ole välttämättä ykkösprioriteetissa matkoillamme. Nyt oli kuitenkin varmaa, että haluamme nähdä uudelleen Carlsbergin taidemuseon Kööpenhaminassa. Se teki meihin syvän vaikutuksen aikoinaan, joten halusimme palauttaa mieleen  miksi niin kävi. Harvoista taide-elämyksistämme nostamme sen vuoden 2017 voittajaksi, tosin jaetulle 1, sijalle.

Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo on Kööpenhaminan must-paikka

Olen kehunut Cesar Manriquen tuotantoa jo niin moneen otteeseen, ettei olisi ollut suuri vääryys olla nostamatta sitäkin ykköseksi. Niin tasapäisesti se taisteli loppuun saakka, että päätimme ottaa sen Carlsbergin taidemuseon rinnalle voittajaksi. Kohteet ovat niin erilaisia, että toivottavasti lukijat ymmärtävät päätöksemme. Mitäpä olisi Lanzaroten matkailu ilman Cesarin aikaansaannoksia? Herra oli niin vaikutusvaltainen ennen kuolemistaan liikenneonnettomuudessa, että hän pääsi vaikuttamaan jopa maan liikennekulttuuriin.

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-5-lanzarote-huikea-paiva-mestari-cesar-manriquen-kadenjaljilla/

Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa ei ollut lyhyen vierailumme perusteella mitään outoa ja ihmeellistä. Tosin muutaman tunnin kokemuksen perusteella emme voi yleistää omia kokemuksiamme todellisuuteen. Päätimme kuitenkin nostaa voittajakolmikkoon konserttitalo Harpan, joka sai meidät haukkomaan henkeä erilaisella arkkitehtuurillaan. Konsertti-/juhlasalia emme nähneet, mutta julkisten tilojen lasikuutiot, valtaisat aulatilat, upeat näkymät ylimmästä kerroksesta tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Kun onnistuimme vielä saapumaan kahville aikana, jona pari musiikinopiskelijaa pitivät pienimuotoisen kahvikonsertin, oli tuokin kokemus tallennettu kovalevymme syvämuistiin.

Reykjavik tutuksi muutamassa tunnissa – Islanti-trilogian jatko-osa

 

 

Vuoden 2017 paras varpaistelupaikka

 

En tiedä on sana varpaistelu vakiintunut muiden kuin mammun ja minun kielenkäyttöön? Oli miten oli, mutta meille se tarkoittaa kävelemistä paljain jaloin hiekkarannalla. Saas nähdä löytyykö sana joskus virallisesta kielestämme? Jos, niin olemme tehneet historiaa 🙂

Ulkomaanmatkojemme suurimpia houkutuksia on etsiä hyviä varpaistelurantoja eri puolilta maailmaa. Emme tiedä juuri parempaa kuntoilumuotoa kuin käveleminen hienohiekkaisella rannalla lämpimässä säässä veden huuhtoessa jalkoja. Sitä nautintoa on vaikea ohittaa kuntoillessa. No, retkiluistelu kirkkaalla sileällä jäällä kevätauringon paistaessa taistelee siinä sarjassa voitosta, mutta se ei ole tämän kisan aihe.

Pääsimme varpaistelemaan kuluneen vuoden aikana monissa maissa, Porin Yyteri ja Kalajoen hiekkasärkät olivat kokemuslistallamme, mutta niitä ei nyt lasketa, sillä olen kirjoitellut vain ulkomaan matkoista. Tällä kertaa voiton vei, itseasiassa aika selvästi, Gran Canarian maailmankuulu useiden kilometrien rantareitti Playa del Inglesistä Maspalomakseen. Olemme kävelleet sen useita kertoja reissuillamme, taistelleet välillä kovaa tuulta ja hiekkamyrskyä vastaan ja jos jotakin. Tällä kertaa osasimme varautua siihen, että kulkusuunta on hyvä olla myötätuuleen. Siksi tuosta kävelystä tulikin loistokokemus. Alla olevassa matkakertomuksessa testataan myös sen viikon hotellimme edessä olevaa lyhyttä rantaa. Vaikka siinä pääsi kävelemään edestakaisin ainoastaan maksimissaan 700 m pätkää, tuli siitä meidän joka-aamuisen aamulenkkimme vakiopaikka.

 

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-7-gran-canaria-varpaistelua-rannoilla/

Yhtenä vaihtoehtona loppukisassamme olisi voinut olla Lanzaroten kanssa Teneriffan rannat, mutta kisa on kovaa. Meillä oli mahdollisuus käydä testailemassa useita Lanzaroten rantoja ja lopullinen pääsy kolmen joukkoon taisi ratketa Caleton Blanca Playan ansiosta, joka ei edes löydy tuosta rantajutusta. Sen voit käydä vilkaisemassa osana tätä juttua:

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-5-lanzarote-huikea-paiva-mestari-cesar-manriquen-kadenjaljilla/

Kävimme muutamalla muullakin rannalla ja mitkä ne ovat, selviää alla olevasta kertomuksesta:

https://appamatkustaa.fi/kanarian-saarihyppely-2017-osa-3-tutustumista-lanzaroten-etelarantoihin-2/

Sopot pääsi mukaan kolmen joukkoon mustana hevosena. Se poikkeaa noista Kanarian kohteista monessa mielessä ja on verrattavissa Pärnun rantaan johtuen ehkä osin siitä, että molemmat ovat myös vanhoja kylpyläkaupunkeja. Jos Gdansk on turkulaisten Tallinna, olkoon Sopot heidän Pärnunsa. Melkein kateeksi käy se äärettömän edullinen ja nopea tapa lähteä etelään kesäaikana. Onneksi Lahdestakaan ei ole hirveän pitkä matka Turkhuuseen.

Puolan kesäparatiisit Sopot ja Gdynia

 

Vuoden 2017 paras joulumarkkinapaikka

 

Joulumarkkinat olivat niin elävästi mielessä kirjoittaessani tätä juttukokonaisuutta, että olihan ne pakko ottaa mukaan. Teimme varsinaisen joulutori-/markkinakierroksen parin viikonlopun aikana. Näistä jutuista selviää niiden sisällöt, mutta voittaja tässä ja nyt. Valintakriteerien löytäminen on erittäin subjektiivinen juttu. Päädyimme tässäkin sarjassa Salomonin tuomioon vaikkei kyse ollutkaan niin vakavasta asiasta kuin lapsen äidistä. Toki nimi voisi olla apan ja mammun tuomio, sillä jaoimme sarjan osiin ja saimme monta voittajaa 🙂

Gdanskin joulumarkkinat olivat ylivoimaisia valojen suhteen. Itse joulutorikin oli ihan jees, mutta kokonaisuus paljastui, kun käveli läpi vanhan kaupungin kävelykadun ja sen hienot valoteokset.

Voitto alasarjassa ”paras valaistus”:

Gdanskin joulumarkkinat ovat valojen juhlaa!

Krakovan suhteen meillä oli kovat odotuksen käymiemme keskustelujen ja lukemiemme kirjoitusten suhteen. Tuo kaunis kaupunki kiinnosti meitä kovasti muutenkin. Kun löysimme sinne kohtuullisen edulliset lennot, kohdevalinta oli helppo. Vaikutuimme Krakovan joulutorista nähtyämme sen ensin päivän valossa. Siellä oli nähtävää ja ostettavaa vähintäänkin riittävästi. Hyppäsi kertaheitolla ohi Gdanskin. Iltavalaistuksessa se jäi kuitenkin selvästi kilpailijansa jalkoihin. Koska päivänäkymä on sen verran hyvä, päätimme, että sille tulee

Voitto alasarjassa ”paras joulutori”:

https://appamatkustaa.fi/krakovan-joulutori-vierailun-vaartti/

Arvioimme testaamamme suomalaiset joulumarkkinat alla olevassa jutussa erikseen, joten lukekaa se tuomio sieltä. Noihin puolalaisiin verrattuna nostamme kotimaamme markkinat voittajaksi näin:

Voitto sarjassa ”paras joulutunnelma”

Missä ovat parhaat joulumarkkinat Suomessa?

Valinnan suorittivat siis mammu ja appa. Jos joku muu kävi nuo kaikki paikat läpi, voi ilmoittaa mieluusti mielipiteensä. Asiaa voi perustella omalla mielipiteellään alla olevassa kommenttikentässä.

Kiitos osallistumisestasi tämän leikkimielisen, mutta äärettömän tärkeän kisan yleisöön. Katsotaan jaksanko tehdä vuoden kuluttua samaa rupeamaa. Ehkä keksin jotain muuta yhtä älytöntä.

 

LAITAHAN SANA KIERTÄMÄÄN TÄSTÄ BLOGISIVUSTOSTANI. OLISI KIVA, JOS MAHDOLLISIMAN MONI LUKISI NÄITÄ, SILLÄ SE INNOSTAISI JATKAMAAN. KÄY MYÖS TYKKÄÄMÄSSÄ FACEBOOK-SIVUSTOANI https://www.facebook.com/appamatkustaa/ SITÄKIN SAA JAKAA 🙂

 

Comments

  1. Nämä listaukset on aina kivoja. Varpastelua ei ole omassa sanavarastossa käytetty, mutta arvasin mitä se tarkoittaa. 🙂

    1. Asko says:

      Kiitos Sisko. Varpaistelu tulee vielä uusien sanojen sanakirjaan ja sitten meikäläinen on Lönnrotin jäljillä ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.