· · · ·

Esittelyssä muutama museokorttikohde ja Michelin-suositeltu ravintola Virossa

Tässä artikkelissa on esittelyvuorossa muutama museokorttikohde ja Michelinin Bib Gourmand -suosituksen saanut Tuljak-ravintola Tallinnan Piritassa. Postaukseni liittyy mediamatkaan, jonka teimme yhteistyössä Viron uuden ylpeyden Muuseumikaartin kanssa. Innostuimme niin, että lähdemme varmasti tutustumaan muihinkin maan kohteisiin kuin vaan Tallinnaan ja Pärnuun, jotka ovat olleet suosikkikohteitamme Virossa.

Tässä aluksi matkamme ensimmäinen postaus, jossa esittelen museokortin sekä ensimmäisen kohteemme Arvo Pärt -keskuksen.

Viro sai museokortin -> yli 100 syytä matkata maahan, mm. Arvo Pärt -keskus

Kuten edellisessä postaukseni kirjoitin, kaikkea päivän aikana kokemaamme ei saa mahtumaan yhteen artikkeliin. Sen vuoksi jatkan kokemusmatkaamme esittelemällä muut museokohteemme.

 

Marjamäen linna ja Ajaloomuuseum

 

Marjamäen linnan alue tarjoaa useita taide- ja historiaelämyksiä. Alueella on nähtävissä Viron historiamuseo, Ajaloomuuseum, Viron lasiteollisuuden ja -taiteen näyttely, elokuva-, teatteri- ja musiikkimuseo sekä neuvostoaikaisten patsaiden näyttely.

Taustalla näkyvään elokuvamuseoon mennään, kuinkas muuten, punaista mattoa pitkin. Valitettavasti siitä voi mennä myös ohi, sillä meidät vietiin lasimuseoon.

 

Viron lasiteollisuuden ja -taiteen näyttely

Kiivaasta aikataulustamme johtuen ehdimme tutustua tällä kertaa ainoastaan Tallihuoneessa esillä olevaan Viron lasiteollisuuden ja -taiteen näyttelyyn, jossa on näytillä lasiesineitä 1600-luvulta tähän päivään. Tuo  tilapäinen näyttely on esillä syksyyn saakka.

Lasimuseoon saapuessamme opas olikin jo meitä mattimyöhäisiä odottamassa. Hän vei meidät mielenkiintoiselle kierrokselle läpi Viron lasihistorian.

Taitoni ei riitä näyttelyesineiden esittelyyn, joten kuvat puhukoot puolestaan:

Näyttelyssä on värikkäitä pikareita jopa keskiajalta. Niiden design oli suunniteltu niin, että nystyrät auttoivat keskiaikaisia ruokailijoita pitämään viini- ja kaljalasinsa näpeissä. Ruoka oli tuolloin todella rasvaista ja se syötiin käsin. Ilman nystyröitä lasit olisivat luiskahtaneet rasvaisista sormista.

Virolaisen lasiteollisuuden merkittävin nimi oli Johannes Lorup, jonka tehtaan tuotantoa näyttelyssä oli laajalti (https://epl.delfi.ee/artikkel/51066495/johannes-lorup-klaasikuningas). Heidän kulta-aikaansa oli 1900-luvun alkupuoli ja erikoisuutena taidokkaat kristallit.

Sen verran tarttumapintaa meillä on lasitaiteeseen lähinnä Suomessa, että korkea taso on ollut myös Virossa vaikkei sieltä olekaan noussut Wirkkaloitten ja Sarpanevojen ym. tasoisia nimiä. No, ehkä virolaiset ajattelevat asiasta toisin?

 

Neuvostoaikaisten patsaiden näyttely

Museokeskuksen nurkassa on laajahko neuvostoaikaisten patsaiden näyttely, jossa hirmuhallitsijoiden muistomerkit aikaansaavat ristiriitaisia tunteita.

Niin, mitäpä tuohon sanoisi. Ovathan ne tietyn ajan muistomerkkejä, joten siinä mielessä niitä on siedettävä vastenmielisistä ajatuksista huolimatta.

 

Lentosataman museo, viikingit ja Venetsia

 

Lentosataman museo on jo itsessään mielenkiintoinen näyttely sukellusveneineen ja vesitasoineen. Hehtaarihallissa on huikean kokoisia näyttelyesineitä kuten tämä tehtävänsä suorittanut sukellusvene.

Nyt siellä on menossa Saarenmaan museon palkittu ”Viikingit ennen viikinkejä”, joka kertoo tutkijoiden käsitykset muuttaneen Saarenmaan Salmen kylästä löytyneen viikinkihaudan tarinan.

Lisäksi museossa on nyt esillä maailman tunnetuimman ja mahtavimman merikaupungin nousua, kultakautta ja nykypäivää esittelevä näyttely Venetsia – merten kuningatar.

Tallinnan vanhasta kaupungista luoteeseen Kalamajan alueella sijaitseva Lentosataman museo kannattaa korvamerkitä tulevia Tallinnan matkoja varten.

 

Paks Margaretan torni ja Viron merenkulkijoiden museo

 

Viron merenkulkijoiden museo ja Paks Margareta olivat viimeinen vierailukohteemme.

Museo sijaitsee lähellä rautatieasemaa.
59 euron arvoinen museokortti maksaa äkkiä itsensä.

Seitsemän metriä paksu torni on jo sinällään nähtävyys näköalatorneineen, mutta sen yhteydessä voi tutustua mielenkiintoiseen näyttelyyn Viron merenkulkijoista ja Tallinnan Hansakaupungin historiasta.

Linnan tornissa kannattaa käydä katsomassa eri puolille avautuvaa Tallinnaa. Torniin pääsee myös hissillä.

Museon tiloissa voi tutustua Suomenlahdella liikennöivien alusten historiaan ja nykypäivään pienoismallien avulla.
Nuorisokin on huomioitu vaikkapa pienimuotoisen laivan rakennuksen merkeissä.
Ennen oli miehet rautaa, laivat oli puuta hiio hei.

Vaikka museokierrokset olivatkin melko tiivistahtisia, sai niistä ihan riittävän kuvan. Mielenkiinto Viron museoihin ainakin heräsi ja uskon, että Muuseumikaartilla tulee olemaan käyttöä jatkossakin.

 

Lounas Michelin-kokin Tuljak-ravintolassa oli Kokemus isolla K:lla!

 

Tutustumismatkamme ei ollut pelkästään museoiden kiertämistä vaan ruokahuoltokin pelasi. Meidät ohjattiin välissä lounaalle eikä ihan mihin tahansa paikkaan. Lounaspaikaksi valitun Piritan alueella sijaitsevan Tuljakin omistajilla on Viron ainoa Michelin-ravintola ja tämäkin ravintola löytyy Michelin-suositusten joukosta.

Vuodesta 1997 lähtien hinta-laatusuhteeltaan parhaat ravintolat,  jotka tarjoavat kolmen ruokalajin aterian kohtuulliseen hintaan, on palkittu erityisellä Bib Gourmand –palkinnolla. Bib Gourmand -palkitun ravintolan hintaraja vaihtelee maittain elinkustannuksista riippuen, mutta tarkastajat etsivät samaa korkeaa laatua missä päin maailmaa tahansa.

Tuljakin omistajat Head of Family Martti Siimann (vas.) sekä pääkeittiömestarina toimiva Michelin-palkittu kokki Tönis Siigur esittelivät meille ravintolaa ja sen historiaa.

Näistä yllä olevista hinnastoista voi päätellä, että hinta ja nauttimamme ruoan laatu kohtaavat Tuljakissa.

Ruoan esillepanossa oli michelinmäistä hohdokkuutta. Suuri suositus tuolle ravintolalle!

Mediaporukkamme oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Nautimme sekä ruoasta, että ympäristöstä!
Koristeeksi ravintolan pihaan oli laitettu vanha kunnostettu Volga. Hauska idea.

Tässä vielä videokooste Tuljakista:

 

Tässä samalta matkalta erinomainen postaus, jossa on hyviä faktoja käymistämme kohteista:

Viro, uusi museokorttimaa! – Tädin ja tytön matkablogi (aunt-and-niece.com)

 

Tallinkin uusin ylpeys MyStar

Viimeisin esiteltävä kohde tulee olemaan Tallinkin uusin ylpeys, vuoden 2022 lopulla vesille laskettu MyStar. Teen siitä erillisen lyhyen postauksen lähiaikoina.

Pysy siis kanavalla ja seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa.

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Pärnu meillä onkin vielä kokonaan käymättä, kiinnostaisi muuten kohteena sekin. Ja ylipäätään Virossa olisi kyllä paljon kohteita koettavaksi, mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia juttujanne. Tuosta Neuvostopatsaidennäyttelystä tulee mieleen tämä kohde: https://www.matkallamissamilloinkin.com/budapestin-memento-park-budapestin-oudoin-nahtavyys/ Varsin ristiriitainen monessakin mielessä. Ja tuo Paks Margareta kuulostaa kyllä hienolta kokomeukselta, saman aihepiirin museoissa olen Suomessa käynyt muutamassakin, ja tykännyt paljon.

    1. Kiitos Mikko. Tällä hetkellä ei ole vielä Viron matkaa varattuna, mutta varmasti jossain vaiheessa museokierros jatkuu. Tuo Budapestin kohde onkin varsin mielenkiintoinen ja hauska patsaspuisto. Siitä tulee mieleen Vigelundin puisto Oslossa.
      https://appamatkustaa.fi/kansallismuseo-ja-vigelandin-puisto-ovat-oslon-huippunahtavyyksia/
      Kiitos muuten Budapestin kohteen varsin konkreettisista matkavinkeistä. Niillä pääsee sinne helposti. Ja meille eläkeläisillehän julkinen matkaaminen Budapestissa on ilmaista 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *