· · ·

Viro sai museokortin -> yli 100 syytä matkata maahan, mm. Arvo Pärt -keskus

Museokortti on ollut menestys Suomessa. Nyt myös Viro sai museokortin ja samalla yli 100 syytä matkata maahan. Meillä oli mahdollisuus käydä tutustumassa tuohon uutuuteen, jota myytiin ensimmäisen kolmen viikon aikana yli 3000 kpl.

Tutustumme tässä postauksessa myös ensimmäiseen museokohteeseemme, joka oli upea, moderni Arvo Pärt -keskus Laulasmaassa.

(Yhteistyössä Viron Museokortin kanssa)

Saimme  mukavan lehdistömatkakutsun, kun markkinointiviestintään erikoistunut konsulttitoimisto Wolfcom keräsi keräsi porukkaa tutustumaan Viron uuteen museokorttiin.

Etenkin eläkeläisenä olimme enemmän kuin innoissamme päästä katsomaan mitä tuolla uutuudella voi saavuttaa. Olemme olleet jo vuosia Suomen Museokortin vakioasiakkaita ja olen kirjoittanut siitä muutamia artikkeleitakin:

You searched for museokortti – Appamatkustaa

Museokortti on ollut Suomessa varsinainen menestystarina joka suhteessa:

Kulttuurimatkalla jo kahdeksan vuotta – näin Museokortti-ilmiö on tehnyt kulttuurihistoriaa | Museokortti (sttinfo.fi)

 

Viron museokortissa on yli 100 syytä matkata maahan

 

Viron Museokortin kohdemäärä on hieman yli 100. Kun Suomessa pääsi toukokuussa 2015 180 museoon, on kohteita nyt jo lähes 360 ja verkosto ulottuu Ahvenanmaalta Inariin. On siis syytä olettaa, että Virossa suunta on täsmälleen sama, sillä jo 283 000 suomalaista omistaa Museokortin ja museoissa vieraillaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla museoiden lipputulot ovat tuplaantuneet. Museoille on tuloutettu jo noin 65 miljoonaa euroa.

Viron Museokortti poikkeaa hieman suomalaisesta versiosta. Se on digitaalinen ja perustuu QR-koodiin. Niinpä ostajan tulee tallentaa koodi puhelimeensa ja vilauttaa sitä yhdessä henkilökortin kanssa mennessään museoon. Samoin kuten Suomessa, kortin voimassaoloaika on 12 kk. Sen hinta on 59 € ja voit vierailla museokorttikohteissa rajattomasti.

HUOM! Museokortissa erikoistarjous 49,99 € ainoastaan 20.5.2023 verkko-ostoksissa!

Osta Viron museokortti – Muuseumikaart

Matkailijana uskon, että Museokortti tulee lisäämään myös turismia, sillä ainakin meille tuli aivan uusi syy alkaa tutustua Viroon muuallekin kuin Tallinnaan ja Pärnuun, jotka ovat olleet pääkohteitamme tähän saakka. Ei olisi ihme vaikka ottaisimme auton laivaan tulevana kesänä ja lähtisimme kiertämään Viroa ihan uusille seuduille.

 

Laivamatkat Tallinkin laivoilla olivat täysosuma

 

Olimme saaneet Wolfcomilta kutsun lehdistömatkalle ja kokoonnuimme Länsisatamaan aikaisin aamulla.  Meitä oli näppärän kokoinen porukka koolla ja aloitimme matkamme aamiaisella Tallinkin Megastar-laivalla, josta olen kirjoittanut ensimmäisen blogiyhteistyömatkani vuonna 2017.

Tallink Silja Megastar neitsytmatka – uusi tähti on syttynyt!

”Lady in red” eli Sini Sorainen toimi matkamme erinomaisena johtajana. Oli hienoa, kun kaikki pelasi.

Teen myöhemmin erillisen postauksen Tallinkin laivoista, sillä palasimme matkaltamme uudella MyStar-laivalla, joka ansaitsee erikoiskohtelun kauneutensa ja tyylikkyytensä vuoksi.

Saavuimme reilun parin tunnin matkan jälkeen Tallinnaan ja olimme valmiit päivän seikkailuihin.

Meille oli tehty tarkka ohjelma koko päivälle, joten oli helppoa mennä ”valmiiseen pöytään”. Me omatoimimatkaajat tykkäsimme siitä.

Tallinnan satamassa meitä odotti pikkubussi, joka huolehti kuljetuksista koko päivän.  Meille tuli oppaaksi Museokortin johtaja Kert Kask (Kuvassa nuori mies keskellä).

Nousimme bussiin ja lähdimme kierrokselle, jossa tulisimme vierailemaan neljässä museokohteessa ja yhdessä ravintolassa, joka ”sattui” olemaan Michelin-kokin hallinnassa.

Koska artikkelista tulisi kohtuuttoman pitkä ilman päivän jakamista osiin, päätin tehdä pari kolme erillistä postausta.

Ensimmäinen kohde oli 40 km päässä Tallinnasta länteen. Matka kohti Laulasmaata alkoi kauniissa aurinkoisessa säässä.

 

Arvo Pärt -keskus Laulasmaalla on upea museokorttikohde

 

Ajelimme Tallinnan läpi ja lähdimme pienelle maaseutuajelulle. Piti ihan tarkistaa kartasta, että kyllä! Matkasimme länttä eikä etelää kohti. Jotenkin olisin kuvitellut, että suuntana on etelä, mutta…

On hauska ”sattuma”, että maailman elossa olevista säveltäjista yksi tunnetuimmista ja tuotteliaimmista virolainen Arvo Pärt sai oman museonsa Laulasmaahan eli Laulumaahan.

Arvo Pärt -keskus sijaitsee Laulasmaassa kauniin luonnon keskellä. Kuva ©Roland Halbe

Kuorokaverini lähetti minulle tällaisen kääntämänsä tekstin, jossa Juan Pablo Carrillo Hernández  (24.10.2020) esittelee säveltäjää:

ARVO PÄRT EHKÄ SUURIN ELOSSA OLEVA SÄVELTÄJÄ
”Arvo Pärt on 85-vuotias elävä musiikkilegenda. Elossa olevista säveltäjistä Pärtin musiikkia esitetään luultavasti  eniten maailman klassisen musiikin suurissa saleissa. Hän on myös yksi harvoista, joiden voidaan sanoa olevan ”alkuperäinen” samalla, kun hän pystyy välittämään klassisen näkemyksen musiikista, kaikesta majesteettisuudesta, jota se voi tarkoittaa, ilman, että se on pelkkä viihde, nautinto tai onnellisuus. kokeilu. Kuten eräs arvostelija sanoo, hänen musiikkinsa kuulostaa yhtä aikaa ”vanhalta ja modernilta”. Pärtin musiikki välittää tunteita ja ideoita, jotka ylittävät muodin ja tavat. Kuten Schopenhauer luuli ymmärtävänsä, musiikki on korkein taide, koska se pääsee puhtaaseen olemassaolon alueeseen, todellisuuteen esityksen tuolla puolen, noumenonin, asiaan itsessään. Pärt on yksi harvoista nykymuusikoista, joka ilmentää tätä suurenmoista näkemystä musiikista (jossain määrin samanlainen kuin Andrei Tarkovski oli elokuvassa) Bachin traditiossa, jolle musiikki oli tapa vastata Jumalan luomiseen ja ylistää hänen töitään. Muusikko on pohjimmiltaan se, joka juhlii ja toistaa jumalallista sinfoniaa, joka on maailmankaikkeus, jumalallisuuden kuvana.”

Tässä linkki alkuperäiseen tekstiin.

Tuon linkin takaa pääsi käsiksi myös erinomaiseen Youtube-koosteeseen, jossa on koosteen Arvo Pärtin parhaisiin sävellyksiin:

Arvo Pärt sai pari kuukautta sitten musiikkimaailman kenties arvostetuimman palkinnon, kun hän sai Polar-palkinnon.

Polar-palkinto jaettiin kolmen artistin kesken (iltalehti.fi)

Minulla on kunnia laulaa Matti Hyökin johtamassa Laulu-Miehet kuorossa. Meillä oli huhtikuun lopussa uuden Soi Taivaat! -konsertin ensi-ilta, joka on urkujen ja mieskuoron juhlaa. Siinä ohjelmistossa on mukana myös yksi Arvo Pärtin sävellys, jonka voi kuunnella tästä Ylioppilaskunnan Laulajien esittämänä. Upeaa mr. Arvo Pärt!

Kierros Arvo Pärt -keskuksessa

 

Modernissa taidekeskuksessa olevat pylväät ovat löytäneet inspiraationsa sen ympärillä olevista männyistä.
Meille esiteltiin Arvo Pärt -keskus. Voit lukea lisää sen synnystä ja historiasta tämän kappaleen lopussa olevalta videolta.
Kauniissa konserttisalissa on reilut 150 istumapaikkaa.

Tämän kuvan nappasin museovieraille esitettävästä varsin informatiivisesta videosta, jota jokainen vieras voi käydä katsomassa. Se kannattaa!
Tämä mielenkiintoinen kuvaseinämä pitää sisällään myös muutamia viisaita lauseita, joita voi lukea tästä alta.

Keskuksen kirjastossa on paljon Arvo Pärtin elämään liittyvää kirjallisuutta, nuottikäsikirjoituksia yms. Se on todellinen tutkijoiden aarreaitta.
Kirjaston läpi pääsee tähän pieneen kappeliin, jossa näet alla olevat kauniit seinämaalaukset.

Arvo Pärt -keskuksen kahvilan herkut houkuttelevat vieraat nauttimaan.

 

Tässä vielä videokooste samaisesta tutustumismatkasta:

 

Museokierroksen muut kohteet

Kuten postaukseni alussa kirjoitin, kaikkea päivän aikana kokemaamme ei saa mahtumaan yhteen artikkeliin. Sen vuoksi on odotettavissa vielä pari muuta postausta, joiden sisältöinä tulevat olemaan nämä:

Lounas Michelin-kokin Tuljak-ravintolassa oli Kokemus isolla K:lla!

Tutustumismatkamme jatkui seuraavaksi lounaalle eikä ihan mihin tahansa paikkaan. Paikan omistajilla on Viron ainoa Michelin-ravintola ja tämäkin ravintola löytyy Michelin-suositusten joukosta.

Marjamäen linna ja Ajaloomuuseum

Marjamäen linnan alue tarjoaa useita taide- ja historiaelämyksiä. Linnassa t0imii Viron historiamuseo, Ajaloomuuseum, Tallihuoneessa esillä oleva Viron lasiteollisuuden ja -taiteen näyttely 1600-luvulta tähän päivään, elokuva-, teatteri- ja musiikkimuseo sekä neuvostoaikaisten patsaiden näyttely.

Lentosataman museo, viikingit ja Venetsia

Lentosataman museo on jo itsessään mielenkiintoinen näyttely sukellusveneineen ja vesitasoineen. Nyt siellä on menossa Saarenmaan museon palkittu Viikingit ennen viikinkejä, joka kertoo tutkijoiden käsitykset muuttaneen Saarenmaan Salmen kylästä löytyneen viikinkihaudan tarinan. Lisäksi siellä on nyt esillä maailman tunnetuimman ja mahtavimman merikaupungin nousua, kultakautta ja nykypäivää esittelevä näyttely Venetsia – merten kuningatar.

Paks Margaretan torni ja VIron merenkulkijoiden museo

Viron merenkulkijoiden museo ja Paks Margareta olivat viimeinen vierailukohteemme. Seitsemän metriä paksu torni on jo sinällään nähtävyys näköalatorneineen, mutta sen yhteydessä voi tutustua mielenkiintoiseen näyttelyyn Viron merenkulkijoista ja Tallinnan Hansakaupungin historiasta.

Tallinkin uusin ylpeys MyStar

Viimeisin esiteltävä kohde tulee olemaan Tallinkin uusin ylpeys, vuoden 2022 lopulla vesille laskettu MyStar, edellä esittelemäni Megastarin kumppani.

Nämä sisällöt ilmestyvät parin viikon aikana 2-3 postauksessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

2 Kommenttia

  1. Tämä on ihan loistava juttu! Meillä ei kovin usein Virossa tule käytyä, niin tämä ei ehkä varsinaisesti ole optimaalinen meille, mutta uskon, että sopii kuitenkin myös monille suomalaisille, jotka käyvät Tallinnassa säännöllisesti. Paljon kiinnostavia museoita siellä on tarjolla.

    1. Kiitos Mikko ja terveiset täältä asuntoautomatkalta. Reilussa viikossa tullut ahnehdituksi 3900 km, kun olemme yrittäneet ehtiä sääennusteiden mukaan oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Onneksi onnistuimme huiputtamaan itsemme Reinebringenin huipulle 1960 porrasaskelmaa edellisenä iltana, kun aamulla puhkesi myrsky.
      Käymme Virossa 1-2 kertaa vuodessa, lähinnä Tallinnassa. Tuo museokortti voi todellakin innostaa meidät tutustumaan myös muihin osiin. Aika näyttää. Nyt alan kirjoitella lisää Viron museoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *